2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bepillantás a Bundeswehr jövőjébe

Bepillantás a Bundeswehr jövőjébe
honvedelem.hu  |  2021. 09. 16., 13:47
Bepillantás a Bundeswehr jövőjébe

Bemutatkozó látogatás keretében tartott interaktív előadást Alfons Mais altábornagy szeptember 15-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán. A Német Szárazföldi Erők parancsnoka a Német Szövetségi Haderő, azaz a Bundeswehr jövőjébe engedett bepillantást.

Alfons Mais altábornagy magyarországi látogatásának legfontosabb célja a magyar-német együttműködés és szakmai kapcsolatok erősítése, ezen belül is a Magyar Honvédség és a Német Szövetségi Haderő, azaz a Bundeswehr közötti jövőbeni együttműködés kialakítása. A szeptember 13-15. közötti látogatás során szóba került a német-magyar mentorálás koncepciója is, valamint a Német Szárazföldi Erők parancsnoka a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Honvédtisztképző Karán tartott előadás keretében beszélt a német haderőt érintő jövőbeni változásokról is.

Elmondta, hogy a német hadseregre egy jelentős szervezeti átalakítás vár, a jövőben ugyanis négy haderőnembe fogják csoportosítani a különböző képességeket: lesz szárazföldi, tengerészeti, kibervédelmi és légierő haderőnem, utóbbi fogja magába foglalni az űrkutatással és fejlesztésekkel kapcsolatos szervezeteket. Hozzátette, hogy a világot érintő biztonsági kockázatok új kihívásokat, új fenyegetéseket jelentenek, amelyre a Német Szövetségi Haderő egy hadsereg átalakítással válaszol. Mint elhangzott, az a célkitűzés született, hogy egy mobil, gyors reakcióra képes hadsereget formáljanak úgy, hogy minden eddig elért képesség továbbra is teljes kapacitással bírjon.

Ennek érdekében a teljes német haderőben fejlesztések indulnak, amelyek a vezető és irányító szervek munkáját is érintik, átalakítják a döntéshozatali eljárásokat annak érdekében, hogy minden körülmények között gyors és zökkenőmentes feladatszabások történjenek. Mindezen túlmenően a hatékonyság növelését szolgálja az is, hogy az összetartozó, egymástól függő szervezetek közvetlen kapcsolatban lesznek egymással, ezzel is gyorsítva az egymás közötti információáramlást. Az átformálásokkal felszabaduló erőforrásokat pedig a csapatok megerősítésére, taktikai szintű támogatására fogják fordítani. Ezzel együtt növelni kívánják a hadsereg műveleti és anyagellátásbeli készenlétét is azért, hogy bármikor bármilyen váratlan kihívással is nézzenek szembe, a német haderő készen álljon az ország és az állampolgárok védelmére.

Alfons Mais altábornagy szólt a Bundeswehr elképzeléseiről a katonai életpálya kapcsán is. Amint arra rámutatott, jelenleg nincs közvetlen átjárhatóság az egyenruhás szolgálat és a civil alkalmazotti státuszok között. Példával magyarázva hozzátette: ma, ha valaki több évnyi katonai szolgálat után úgy döntene, hogy bár maradva a haderő kötelékében, de már civil alkalmazottként dolgozna tovább, azt úgy teheti meg, ha előbb leszerel és jelentkezik egy, a hadsereg által meghirdetett állásra. E téren komoly változtatásokat tervez a hadvezetés, 18-tól 65 éves életkorig biztosítani kívánják a hazaszolgálatának lehetőségét mindenkinek - fogalmazott a német szárazföldi erők parancsnoka.

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Szárazföldi Szemlélőség által szervezett előadás – amelyen a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tagjai, valamint az egyetem hallgatói mellett jelen volt Takács Attila vezérőrnagy, az MHP szárazföldi haderőnemi szemlélője és dr. Pohl Árpád dandártábornok, az egyetem dékánja is – hallgatói kérdésekkel ért véget, amelyekre Alfons Mais altábornagy készséggel felelt.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

A 2014-es első, majd a 2022 óta tartó második, Ukrajna elleni orosz fegyveres támadás tökéletes pontossággal mutat rá arra: Nyugat-Európa és a NATO jelenleg erős korlátokkal küzd még az önvédelem területén.

  NÉPSZERŰ HÍREK