2023. 11. 29. szerda
Taksony
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bepillantás a Bundeswehr jövőjébe

Bepillantás a Bundeswehr jövőjébe
honvedelem.hu  |  2021. 09. 16., 13:47
Bepillantás a Bundeswehr jövőjébe

Bemutatkozó látogatás keretében tartott interaktív előadást Alfons Mais altábornagy szeptember 15-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán. A Német Szárazföldi Erők parancsnoka a Német Szövetségi Haderő, azaz a Bundeswehr jövőjébe engedett bepillantást.

Alfons Mais altábornagy magyarországi látogatásának legfontosabb célja a magyar-német együttműködés és szakmai kapcsolatok erősítése, ezen belül is a Magyar Honvédség és a Német Szövetségi Haderő, azaz a Bundeswehr közötti jövőbeni együttműködés kialakítása. A szeptember 13-15. közötti látogatás során szóba került a német-magyar mentorálás koncepciója is, valamint a Német Szárazföldi Erők parancsnoka a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Honvédtisztképző Karán tartott előadás keretében beszélt a német haderőt érintő jövőbeni változásokról is.

Elmondta, hogy a német hadseregre egy jelentős szervezeti átalakítás vár, a jövőben ugyanis négy haderőnembe fogják csoportosítani a különböző képességeket: lesz szárazföldi, tengerészeti, kibervédelmi és légierő haderőnem, utóbbi fogja magába foglalni az űrkutatással és fejlesztésekkel kapcsolatos szervezeteket. Hozzátette, hogy a világot érintő biztonsági kockázatok új kihívásokat, új fenyegetéseket jelentenek, amelyre a Német Szövetségi Haderő egy hadsereg átalakítással válaszol. Mint elhangzott, az a célkitűzés született, hogy egy mobil, gyors reakcióra képes hadsereget formáljanak úgy, hogy minden eddig elért képesség továbbra is teljes kapacitással bírjon.

Ennek érdekében a teljes német haderőben fejlesztések indulnak, amelyek a vezető és irányító szervek munkáját is érintik, átalakítják a döntéshozatali eljárásokat annak érdekében, hogy minden körülmények között gyors és zökkenőmentes feladatszabások történjenek. Mindezen túlmenően a hatékonyság növelését szolgálja az is, hogy az összetartozó, egymástól függő szervezetek közvetlen kapcsolatban lesznek egymással, ezzel is gyorsítva az egymás közötti információáramlást. Az átformálásokkal felszabaduló erőforrásokat pedig a csapatok megerősítésére, taktikai szintű támogatására fogják fordítani. Ezzel együtt növelni kívánják a hadsereg műveleti és anyagellátásbeli készenlétét is azért, hogy bármikor bármilyen váratlan kihívással is nézzenek szembe, a német haderő készen álljon az ország és az állampolgárok védelmére.

Alfons Mais altábornagy szólt a Bundeswehr elképzeléseiről a katonai életpálya kapcsán is. Amint arra rámutatott, jelenleg nincs közvetlen átjárhatóság az egyenruhás szolgálat és a civil alkalmazotti státuszok között. Példával magyarázva hozzátette: ma, ha valaki több évnyi katonai szolgálat után úgy döntene, hogy bár maradva a haderő kötelékében, de már civil alkalmazottként dolgozna tovább, azt úgy teheti meg, ha előbb leszerel és jelentkezik egy, a hadsereg által meghirdetett állásra. E téren komoly változtatásokat tervez a hadvezetés, 18-tól 65 éves életkorig biztosítani kívánják a hazaszolgálatának lehetőségét mindenkinek - fogalmazott a német szárazföldi erők parancsnoka.

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Szárazföldi Szemlélőség által szervezett előadás – amelyen a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tagjai, valamint az egyetem hallgatói mellett jelen volt Takács Attila vezérőrnagy, az MHP szárazföldi haderőnemi szemlélője és dr. Pohl Árpád dandártábornok, az egyetem dékánja is – hallgatói kérdésekkel ért véget, amelyekre Alfons Mais altábornagy készséggel felelt.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-09 12:00:02
Magyar-román légi kutató-mentő gyakorlaton vettek részt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár katonái. A 2002. október 17-én Aradon megkötött kétoldalú megállapodás alapján évente megrendezett kutató-mentő gyakorlat célja a békeidőszakban bajba jutott katonai légijármű-személyzetek felkutatása és mentése.
2023-10-06 10:14:31
Jövőbemutató, életmentésre alkalmas technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai – a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams – október 3-án, a Balatonon. A drónos vízimentést az Internet Hungary-n, Magyarország egyik legfontosabb szakmai konferenciáján szemléltették.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 28., 10:50
Akkreditációs látogatás keretén belül fogadta Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese az új olasz véderő, valamint az új görög véderő-, katonai és légügyi attasét.
2023. 11. 24., 10:45
Delegáció élén Párizsba látogatott dr. Sticz László vezérőrnagy, az Európai Unió EUFOR ALTHEA műveletének következő parancsnoka november 20-án. A látogatás célja a bosznia-hercegovinai francia szerepvállalás és a francia-bosnyák kapcsolatok részleteiben történő megismerése volt.
2023. 11. 23., 15:24
Közel 6 000 fő, 47 katonai szervezet részvételével lezárult hazánkban a harminc éve nem látott méretű és komplexitású Adaptive Hussars 23 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat, amelynek keretében sikeresen vizsgázott mind a Magyar Honvédség, mind a védelmi igazgatás – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2023. 11. 22., 11:21
Katari katonai vezetőkből álló delegáció tett látogatást a zalaegerszegi Rheinmetall Hungary gyárban november 21-én, kedden.

  JETfly Magazin

A korábban bejelentett 95 darab új Boeing és 15 darab új Airbus repülőgép beszerzésével az Emirates légiflottája 310 szélestörzsű repülőgéppel bővül az elkövetkező években. A flotta kiszolgálására új, hipermodern műszaki bázist is épít a légitársaság.