2023. 03. 20. hétfő
Klaudia
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bepillantás a Bundeswehr jövőjébe

Bepillantás a Bundeswehr jövőjébe
honvedelem.hu  |  2021. 09. 16., 13:47
Bepillantás a Bundeswehr jövőjébe

Bemutatkozó látogatás keretében tartott interaktív előadást Alfons Mais altábornagy szeptember 15-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán. A Német Szárazföldi Erők parancsnoka a Német Szövetségi Haderő, azaz a Bundeswehr jövőjébe engedett bepillantást.

Alfons Mais altábornagy magyarországi látogatásának legfontosabb célja a magyar-német együttműködés és szakmai kapcsolatok erősítése, ezen belül is a Magyar Honvédség és a Német Szövetségi Haderő, azaz a Bundeswehr közötti jövőbeni együttműködés kialakítása. A szeptember 13-15. közötti látogatás során szóba került a német-magyar mentorálás koncepciója is, valamint a Német Szárazföldi Erők parancsnoka a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Honvédtisztképző Karán tartott előadás keretében beszélt a német haderőt érintő jövőbeni változásokról is.

Elmondta, hogy a német hadseregre egy jelentős szervezeti átalakítás vár, a jövőben ugyanis négy haderőnembe fogják csoportosítani a különböző képességeket: lesz szárazföldi, tengerészeti, kibervédelmi és légierő haderőnem, utóbbi fogja magába foglalni az űrkutatással és fejlesztésekkel kapcsolatos szervezeteket. Hozzátette, hogy a világot érintő biztonsági kockázatok új kihívásokat, új fenyegetéseket jelentenek, amelyre a Német Szövetségi Haderő egy hadsereg átalakítással válaszol. Mint elhangzott, az a célkitűzés született, hogy egy mobil, gyors reakcióra képes hadsereget formáljanak úgy, hogy minden eddig elért képesség továbbra is teljes kapacitással bírjon.

Ennek érdekében a teljes német haderőben fejlesztések indulnak, amelyek a vezető és irányító szervek munkáját is érintik, átalakítják a döntéshozatali eljárásokat annak érdekében, hogy minden körülmények között gyors és zökkenőmentes feladatszabások történjenek. Mindezen túlmenően a hatékonyság növelését szolgálja az is, hogy az összetartozó, egymástól függő szervezetek közvetlen kapcsolatban lesznek egymással, ezzel is gyorsítva az egymás közötti információáramlást. Az átformálásokkal felszabaduló erőforrásokat pedig a csapatok megerősítésére, taktikai szintű támogatására fogják fordítani. Ezzel együtt növelni kívánják a hadsereg műveleti és anyagellátásbeli készenlétét is azért, hogy bármikor bármilyen váratlan kihívással is nézzenek szembe, a német haderő készen álljon az ország és az állampolgárok védelmére.

Alfons Mais altábornagy szólt a Bundeswehr elképzeléseiről a katonai életpálya kapcsán is. Amint arra rámutatott, jelenleg nincs közvetlen átjárhatóság az egyenruhás szolgálat és a civil alkalmazotti státuszok között. Példával magyarázva hozzátette: ma, ha valaki több évnyi katonai szolgálat után úgy döntene, hogy bár maradva a haderő kötelékében, de már civil alkalmazottként dolgozna tovább, azt úgy teheti meg, ha előbb leszerel és jelentkezik egy, a hadsereg által meghirdetett állásra. E téren komoly változtatásokat tervez a hadvezetés, 18-tól 65 éves életkorig biztosítani kívánják a hazaszolgálatának lehetőségét mindenkinek - fogalmazott a német szárazföldi erők parancsnoka.

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Szárazföldi Szemlélőség által szervezett előadás – amelyen a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tagjai, valamint az egyetem hallgatói mellett jelen volt Takács Attila vezérőrnagy, az MHP szárazföldi haderőnemi szemlélője és dr. Pohl Árpád dandártábornok, az egyetem dékánja is – hallgatói kérdésekkel ért véget, amelyekre Alfons Mais altábornagy készséggel felelt.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
2023-01-27 09:56:50
Hideg is, látni is alig lehet a felszín alatt, de a muszáj nagy úr. Márpedig gyakorolni muszáj még téli körülmények között is, éppen ezért hódítják meg évről-évre a csongrádi Holt-Tisza olykor fagyott, máskor „csak” roppant hideg vizét az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonabúvárai.
2023-01-20 13:31:49
Az I. világháborút megelőző évtizedekben az egyre erősödő Németország hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy egyenrangú világhatalommá váljon a fénykorát élő Brit Birodalommal. Versengésük egyik legfőbb színtere a haditengerészet volt, így a német mérnökök tudásuk legjavát beleadva, kiváló hadihajók sorát alkották meg.
2023-01-17 12:48:21
A modern fegyverrendszerek, hadműveleti és harcászati eljárások alkalmazásához, az ezekhez kapcsolódó kiképzési és gyakorlatozási feladatokhoz, valamint a sikeres toborzáshoz elengedhetetlen egy jól felkészült, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, fiatal tiszti és altiszti állomány.
2023-01-16 15:03:49
„Rendkívül mozgalmas évet tudhat maga mögött alakulatunk” – mondta el a 2022-es évet értékelve Szilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnoka, aki hozzátette: tavaly több mint 2500 éles, harcászati műveleti feladatot hajtottak végre az ezred katonái.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.