2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bokrétaünnep a zalaegerszegi Rheinmetall-gyárban

Bokrétaünnep a zalaegerszegi Rheinmetall-gyárban
2021. 09. 13., 14:16
Bokrétaünnep a zalaegerszegi Rheinmetall-gyárban

„Magyarországon magyar munkaerő magyar katonák számára fog haditechnikai eszközöket előállítani és gyártani. Mi ez, ha nem korszakváltás?” - fogalmazott Benkő Tibor honvédelmi miniszter a zalaegerszegi, Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására épült üzem bokrétaavatóján.

Befejeződött a zalaegerszegi, Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására készülő üzem tartószerkezetének építése. A Rheinmetall Hungary Zrt. a tervek szerint a kategóriájában legkorszerűbbnek számító 218 megrendelt Lynx-ből 172-t gyárt majd itt, de a gyár portfóliójában a kutatás-fejlesztés és a katonai járművek tesztelése is szerepel. A tesztpálya első ütemét idén nyáron már átadták, ezúttal pedig az üzem bokrétaünnepét tartották a ZalaZone ipari parkban.

Benkő Tibor a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kiemelkedő pillanatának nevezte az eseményt. Mint mondta, alig hat hónapja helyezték el a gyár első tartóoszlopát, ma pedig már az építkezés első ütemének végén jár a projekt. „Ez az épület a korszakváltás szimbóluma lesz Magyarországon. Annak a korszakváltásnak a szimbóluma, amelyben a magyar kormány megteremti a hazai hadiipar újraindítását. Magyarországon magyar munkaerő magyar katonák számára fog haditechnikai eszközöket előállítani és gyártani. Mi ez, ha nem korszakváltás?” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: a fejlesztéshez a szándék, az akarat, az elkötelezettség és a gazdasági erő is rendelkezésre áll.

A honvédelmi miniszter kiemelte: 2023-tól Zalaegerszegen fogják gyártani a világ jelenlegi legkorszerűbb, legmodernebb páncélozott harcjárművét, a szomszédos tesztpálya lehetőségeinek kihasználásával. Mint mondta, a hazai hadiipar újraindításához kiváló szakemberek kellenek, úgy a kutatás, mint a fejlesztés és innováció területén, hiszen csak komplex rendszerben gondolkodva képes a Magyar Honvédség ellátni elsődleges feladatát: garantálni a magyar emberek biztonságát. „Láthatjuk, hogy a világban mennyire sérülékeny a biztonsági helyzet. Ezért a nemzeti kormány számára kiemelt cél, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó hadereje legyen. Meghatározó haderőhöz pedig kiváló, korszerű, modern technikai eszközökre van szükség, amelyet a magyar hadiipar - köszönhetően a német partnereknek - meg fog teremteni” – mondta Benkő Tibor.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Lynx gyár építését Magyarország egyik legnagyobb, legfontosabb, de mindenképpen legizgalmasabb vállalkozásának nevezte. Mint fogalmazott, hazánk az első NATO tagország, amely hosszas piackutatás után úgy döntött, hogy a Rheinmetall új fejlesztésű harcjárművét fogja a hadseregben alkalmazni, ez a harcérték pedig biztosan növelni fogja Magyarország biztonságát. „Elsődleges célunk, a magyar védelmi ipar újraépítése, és ezzel párhuzamosan a magyar hadsereg képességeit is jelentősen fejlesztjük. Ennek a törekvésnek a Lynx gyár a zászlóshajója lesz. A korszerűség alapkövetelmény, a magyar haderő modernizációját pedig nem lehetett halogatni, ezért döntött úgy a kormány, hogy belekezd abba a folyamatba, amelynek célja, hogy Magyarország védelmét a Magyar Honvédség teljeskörűen tudja biztosítani” – mondta. Az innovációs miniszter hozzátette: a hazai hadiipar újjáépítése mellett a beruházások lehetővé teszik azt is, hogy Magyarország teljesítse nemzetközi vállalását, amelynek értelmében a GDP 2 százalékát fordítja védelmi kiadásokra.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszönetét fejezte ki a projektben részt vevő szervezeteknek, valamint a magyar kormánynak a haderő következetes fejlesztéséért. „Mit mondhat ilyenkor egy parancsnok? Semmi mást, csak azt, hogy köszönjük. Köszönjük a magyar kormánynak és a magyar embereknek, hogy eljutottunk odáig: támogatják a Magyar Honvédséget, és megbíznak a magyar katonákban.

Ruszin-Szendi altábornagy köszönetét fejezte ki Benkő Tibor honvédelmi miniszternek és Maróth Gáspár kormánybiztosnak, hogy a beszerzések előtt meghallgatták a katonák szakmai véleményét azzal kapcsolatban, mire van szükségük a nemzet védelméhez, így a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program haditechnikai része a valós szakmai igények alapján zajlik.

Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a magyar-német közös munka gördülékenységét emelte ki. Mint mondta: „ahhoz, hogy létrejöjjön egy valóban harmonikus együttműködés, nem elég üzletet kötnünk, nem elég win-win szituációt teremtenünk, de kulturális azonosságnak is kell lennie. Németország és Magyarország között ez a kulturális azonosság megvan. Jó talaja volt ennek az együttműködésnek, és rendkívül örülök, hogy ezzel a projekttel további együttműködések is elindulnak, nem csak a Rheinmetall-lal, hanem egyéb német cégekkel is”.

Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnöke is úgy fogalmazott: a Lynx gyár egyformán fontos a magyaroknak és németeknek, az üzem egyben a közös akarat sikerességét is szimbolizálja. „Ha változtatni akarsz valamin, olyan emberek kellenek hozzá, akik szintén változtatni akarnak. A magyar kormány, a polgárok és a katonák pedig változtatni akarnak. Köszönet nekik ezért”. Armin Papperger elmondta: reményei szerint a zalaegerszegi nem csak Európa, de az egész világ egyik legkorszerűbb harckocsigyára lesz.

Az eseményen már a jövő fejlesztései is előtérbe kerültek. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Armin Papperger itt írtak alá megállapodást egy lőszergyártással foglalkozó magyar-német vállalat létrehozásáról.

A bokrétát szimbolizáló örökzöld növényt - melyre a projektben résztvevő tizenkét szervezet képviselője kötött nemzetiszín szalagot – a Magyar Honvédség helikoptere emelte a tartószerkezet legmagasabb pontjára.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-09 12:00:02
Magyar-román légi kutató-mentő gyakorlaton vettek részt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár katonái. A 2002. október 17-én Aradon megkötött kétoldalú megállapodás alapján évente megrendezett kutató-mentő gyakorlat célja a békeidőszakban bajba jutott katonai légijármű-személyzetek felkutatása és mentése.
2023-10-06 10:14:31
Jövőbemutató, életmentésre alkalmas technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai – a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams – október 3-án, a Balatonon. A drónos vízimentést az Internet Hungary-n, Magyarország egyik legfontosabb szakmai konferenciáján szemléltették.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.