2024. 06. 16.
Jusztin
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bokrétaünnep a zalaegerszegi Rheinmetall-gyárban

Bokrétaünnep a zalaegerszegi Rheinmetall-gyárban
2021. 09. 13., 14:16
Bokrétaünnep a zalaegerszegi Rheinmetall-gyárban

„Magyarországon magyar munkaerő magyar katonák számára fog haditechnikai eszközöket előállítani és gyártani. Mi ez, ha nem korszakváltás?” - fogalmazott Benkő Tibor honvédelmi miniszter a zalaegerszegi, Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására épült üzem bokrétaavatóján.

Befejeződött a zalaegerszegi, Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására készülő üzem tartószerkezetének építése. A Rheinmetall Hungary Zrt. a tervek szerint a kategóriájában legkorszerűbbnek számító 218 megrendelt Lynx-ből 172-t gyárt majd itt, de a gyár portfóliójában a kutatás-fejlesztés és a katonai járművek tesztelése is szerepel. A tesztpálya első ütemét idén nyáron már átadták, ezúttal pedig az üzem bokrétaünnepét tartották a ZalaZone ipari parkban.

Benkő Tibor a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kiemelkedő pillanatának nevezte az eseményt. Mint mondta, alig hat hónapja helyezték el a gyár első tartóoszlopát, ma pedig már az építkezés első ütemének végén jár a projekt. „Ez az épület a korszakváltás szimbóluma lesz Magyarországon. Annak a korszakváltásnak a szimbóluma, amelyben a magyar kormány megteremti a hazai hadiipar újraindítását. Magyarországon magyar munkaerő magyar katonák számára fog haditechnikai eszközöket előállítani és gyártani. Mi ez, ha nem korszakváltás?” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: a fejlesztéshez a szándék, az akarat, az elkötelezettség és a gazdasági erő is rendelkezésre áll.

A honvédelmi miniszter kiemelte: 2023-tól Zalaegerszegen fogják gyártani a világ jelenlegi legkorszerűbb, legmodernebb páncélozott harcjárművét, a szomszédos tesztpálya lehetőségeinek kihasználásával. Mint mondta, a hazai hadiipar újraindításához kiváló szakemberek kellenek, úgy a kutatás, mint a fejlesztés és innováció területén, hiszen csak komplex rendszerben gondolkodva képes a Magyar Honvédség ellátni elsődleges feladatát: garantálni a magyar emberek biztonságát. „Láthatjuk, hogy a világban mennyire sérülékeny a biztonsági helyzet. Ezért a nemzeti kormány számára kiemelt cél, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó hadereje legyen. Meghatározó haderőhöz pedig kiváló, korszerű, modern technikai eszközökre van szükség, amelyet a magyar hadiipar - köszönhetően a német partnereknek - meg fog teremteni” – mondta Benkő Tibor.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Lynx gyár építését Magyarország egyik legnagyobb, legfontosabb, de mindenképpen legizgalmasabb vállalkozásának nevezte. Mint fogalmazott, hazánk az első NATO tagország, amely hosszas piackutatás után úgy döntött, hogy a Rheinmetall új fejlesztésű harcjárművét fogja a hadseregben alkalmazni, ez a harcérték pedig biztosan növelni fogja Magyarország biztonságát. „Elsődleges célunk, a magyar védelmi ipar újraépítése, és ezzel párhuzamosan a magyar hadsereg képességeit is jelentősen fejlesztjük. Ennek a törekvésnek a Lynx gyár a zászlóshajója lesz. A korszerűség alapkövetelmény, a magyar haderő modernizációját pedig nem lehetett halogatni, ezért döntött úgy a kormány, hogy belekezd abba a folyamatba, amelynek célja, hogy Magyarország védelmét a Magyar Honvédség teljeskörűen tudja biztosítani” – mondta. Az innovációs miniszter hozzátette: a hazai hadiipar újjáépítése mellett a beruházások lehetővé teszik azt is, hogy Magyarország teljesítse nemzetközi vállalását, amelynek értelmében a GDP 2 százalékát fordítja védelmi kiadásokra.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszönetét fejezte ki a projektben részt vevő szervezeteknek, valamint a magyar kormánynak a haderő következetes fejlesztéséért. „Mit mondhat ilyenkor egy parancsnok? Semmi mást, csak azt, hogy köszönjük. Köszönjük a magyar kormánynak és a magyar embereknek, hogy eljutottunk odáig: támogatják a Magyar Honvédséget, és megbíznak a magyar katonákban.

Ruszin-Szendi altábornagy köszönetét fejezte ki Benkő Tibor honvédelmi miniszternek és Maróth Gáspár kormánybiztosnak, hogy a beszerzések előtt meghallgatták a katonák szakmai véleményét azzal kapcsolatban, mire van szükségük a nemzet védelméhez, így a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program haditechnikai része a valós szakmai igények alapján zajlik.

Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a magyar-német közös munka gördülékenységét emelte ki. Mint mondta: „ahhoz, hogy létrejöjjön egy valóban harmonikus együttműködés, nem elég üzletet kötnünk, nem elég win-win szituációt teremtenünk, de kulturális azonosságnak is kell lennie. Németország és Magyarország között ez a kulturális azonosság megvan. Jó talaja volt ennek az együttműködésnek, és rendkívül örülök, hogy ezzel a projekttel további együttműködések is elindulnak, nem csak a Rheinmetall-lal, hanem egyéb német cégekkel is”.

Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnöke is úgy fogalmazott: a Lynx gyár egyformán fontos a magyaroknak és németeknek, az üzem egyben a közös akarat sikerességét is szimbolizálja. „Ha változtatni akarsz valamin, olyan emberek kellenek hozzá, akik szintén változtatni akarnak. A magyar kormány, a polgárok és a katonák pedig változtatni akarnak. Köszönet nekik ezért”. Armin Papperger elmondta: reményei szerint a zalaegerszegi nem csak Európa, de az egész világ egyik legkorszerűbb harckocsigyára lesz.

Az eseményen már a jövő fejlesztései is előtérbe kerültek. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Armin Papperger itt írtak alá megállapodást egy lőszergyártással foglalkozó magyar-német vállalat létrehozásáról.

A bokrétát szimbolizáló örökzöld növényt - melyre a projektben résztvevő tizenkét szervezet képviselője kötött nemzetiszín szalagot – a Magyar Honvédség helikoptere emelte a tartószerkezet legmagasabb pontjára.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-29 15:46:31
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.