2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bokrétaünnep a zalaegerszegi Rheinmetall-gyárban

Bokrétaünnep a zalaegerszegi Rheinmetall-gyárban
2021. 09. 13., 14:16
Bokrétaünnep a zalaegerszegi Rheinmetall-gyárban

„Magyarországon magyar munkaerő magyar katonák számára fog haditechnikai eszközöket előállítani és gyártani. Mi ez, ha nem korszakváltás?” - fogalmazott Benkő Tibor honvédelmi miniszter a zalaegerszegi, Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására épült üzem bokrétaavatóján.

Befejeződött a zalaegerszegi, Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására készülő üzem tartószerkezetének építése. A Rheinmetall Hungary Zrt. a tervek szerint a kategóriájában legkorszerűbbnek számító 218 megrendelt Lynx-ből 172-t gyárt majd itt, de a gyár portfóliójában a kutatás-fejlesztés és a katonai járművek tesztelése is szerepel. A tesztpálya első ütemét idén nyáron már átadták, ezúttal pedig az üzem bokrétaünnepét tartották a ZalaZone ipari parkban.

Benkő Tibor a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kiemelkedő pillanatának nevezte az eseményt. Mint mondta, alig hat hónapja helyezték el a gyár első tartóoszlopát, ma pedig már az építkezés első ütemének végén jár a projekt. „Ez az épület a korszakváltás szimbóluma lesz Magyarországon. Annak a korszakváltásnak a szimbóluma, amelyben a magyar kormány megteremti a hazai hadiipar újraindítását. Magyarországon magyar munkaerő magyar katonák számára fog haditechnikai eszközöket előállítani és gyártani. Mi ez, ha nem korszakváltás?” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: a fejlesztéshez a szándék, az akarat, az elkötelezettség és a gazdasági erő is rendelkezésre áll.

A honvédelmi miniszter kiemelte: 2023-tól Zalaegerszegen fogják gyártani a világ jelenlegi legkorszerűbb, legmodernebb páncélozott harcjárművét, a szomszédos tesztpálya lehetőségeinek kihasználásával. Mint mondta, a hazai hadiipar újraindításához kiváló szakemberek kellenek, úgy a kutatás, mint a fejlesztés és innováció területén, hiszen csak komplex rendszerben gondolkodva képes a Magyar Honvédség ellátni elsődleges feladatát: garantálni a magyar emberek biztonságát. „Láthatjuk, hogy a világban mennyire sérülékeny a biztonsági helyzet. Ezért a nemzeti kormány számára kiemelt cél, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó hadereje legyen. Meghatározó haderőhöz pedig kiváló, korszerű, modern technikai eszközökre van szükség, amelyet a magyar hadiipar - köszönhetően a német partnereknek - meg fog teremteni” – mondta Benkő Tibor.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Lynx gyár építését Magyarország egyik legnagyobb, legfontosabb, de mindenképpen legizgalmasabb vállalkozásának nevezte. Mint fogalmazott, hazánk az első NATO tagország, amely hosszas piackutatás után úgy döntött, hogy a Rheinmetall új fejlesztésű harcjárművét fogja a hadseregben alkalmazni, ez a harcérték pedig biztosan növelni fogja Magyarország biztonságát. „Elsődleges célunk, a magyar védelmi ipar újraépítése, és ezzel párhuzamosan a magyar hadsereg képességeit is jelentősen fejlesztjük. Ennek a törekvésnek a Lynx gyár a zászlóshajója lesz. A korszerűség alapkövetelmény, a magyar haderő modernizációját pedig nem lehetett halogatni, ezért döntött úgy a kormány, hogy belekezd abba a folyamatba, amelynek célja, hogy Magyarország védelmét a Magyar Honvédség teljeskörűen tudja biztosítani” – mondta. Az innovációs miniszter hozzátette: a hazai hadiipar újjáépítése mellett a beruházások lehetővé teszik azt is, hogy Magyarország teljesítse nemzetközi vállalását, amelynek értelmében a GDP 2 százalékát fordítja védelmi kiadásokra.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszönetét fejezte ki a projektben részt vevő szervezeteknek, valamint a magyar kormánynak a haderő következetes fejlesztéséért. „Mit mondhat ilyenkor egy parancsnok? Semmi mást, csak azt, hogy köszönjük. Köszönjük a magyar kormánynak és a magyar embereknek, hogy eljutottunk odáig: támogatják a Magyar Honvédséget, és megbíznak a magyar katonákban.

Ruszin-Szendi altábornagy köszönetét fejezte ki Benkő Tibor honvédelmi miniszternek és Maróth Gáspár kormánybiztosnak, hogy a beszerzések előtt meghallgatták a katonák szakmai véleményét azzal kapcsolatban, mire van szükségük a nemzet védelméhez, így a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program haditechnikai része a valós szakmai igények alapján zajlik.

Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a magyar-német közös munka gördülékenységét emelte ki. Mint mondta: „ahhoz, hogy létrejöjjön egy valóban harmonikus együttműködés, nem elég üzletet kötnünk, nem elég win-win szituációt teremtenünk, de kulturális azonosságnak is kell lennie. Németország és Magyarország között ez a kulturális azonosság megvan. Jó talaja volt ennek az együttműködésnek, és rendkívül örülök, hogy ezzel a projekttel további együttműködések is elindulnak, nem csak a Rheinmetall-lal, hanem egyéb német cégekkel is”.

Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnöke is úgy fogalmazott: a Lynx gyár egyformán fontos a magyaroknak és németeknek, az üzem egyben a közös akarat sikerességét is szimbolizálja. „Ha változtatni akarsz valamin, olyan emberek kellenek hozzá, akik szintén változtatni akarnak. A magyar kormány, a polgárok és a katonák pedig változtatni akarnak. Köszönet nekik ezért”. Armin Papperger elmondta: reményei szerint a zalaegerszegi nem csak Európa, de az egész világ egyik legkorszerűbb harckocsigyára lesz.

Az eseményen már a jövő fejlesztései is előtérbe kerültek. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Armin Papperger itt írtak alá megállapodást egy lőszergyártással foglalkozó magyar-német vállalat létrehozásáról.

A bokrétát szimbolizáló örökzöld növényt - melyre a projektben résztvevő tizenkét szervezet képviselője kötött nemzetiszín szalagot – a Magyar Honvédség helikoptere emelte a tartószerkezet legmagasabb pontjára.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
2023-01-27 09:56:50
Hideg is, látni is alig lehet a felszín alatt, de a muszáj nagy úr. Márpedig gyakorolni muszáj még téli körülmények között is, éppen ezért hódítják meg évről-évre a csongrádi Holt-Tisza olykor fagyott, máskor „csak” roppant hideg vizét az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonabúvárai.
2023-01-20 13:31:49
Az I. világháborút megelőző évtizedekben az egyre erősödő Németország hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy egyenrangú világhatalommá váljon a fénykorát élő Brit Birodalommal. Versengésük egyik legfőbb színtere a haditengerészet volt, így a német mérnökök tudásuk legjavát beleadva, kiváló hadihajók sorát alkották meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.