2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Brave Warrior 2021: többnemzeti helységharc

Brave Warrior 2021: többnemzeti helységharc
honvedelem.hu  |  2021. 06. 07., 14:18
Brave Warrior 2021: többnemzeti helységharc

Komplex művelet során, beépített területen vívott harcot gyakoroltak lengyel, szlovák, horvát és magyar katonák Újdörögdön, június 4-én, pénteken.

A Brave Warrior 2021 elnevezésű nemzetközi gyakorlat részeként végrehajtott művelet több részből tevődött össze. A kijelölt alegységek először kombinált helikopteres és közúti átcsoportosítással előre vonást hajtottak végre az újmajori táborból. Újdörögd térségében előretolt bázist hoztak létre és megszervezték annak védelmét. Az alkalmi bázisra ekkor érkezett az információ, hogy a romváros területén kis létszámú, ellenséges fegyveres csoport található. A többnemzeti alegység azt a feladatot kapta, hogy zárja le a területet, majd kutassa fel és semmisítse meg az ellenséget. A művelet során minden alegység csökkentett létszámban alkalmazta saját harcjárműveit is - a lengyelek emellett ügyeletes tűzfegyverként két önjáró, 120 milliméteres aknavetőt is bevontak, amennyiben a katonák a lakott terület biztonsági távolságán kívül nagyobb erejű ellenséggel találkoztak volna. (Az aknavetők adott esetben füsttel képesek fedezni a csapatok manővereit.)

Rácz Szabolcs György alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. lövészzászlóaljának parancsnoka elmondta: a Brave Warrior 2021 gyakorlaton az alegységre alapozva többnemzeti zászlóaljat hoztak létre - lengyel és szlovák lövésszázadokkal, valamint egy horvát lövész-szakasszal.

„A Brave Warrior gyakorlat során már végrehajtottunk közös műveleteket, tehát összeszokott csapatról beszélhetünk. Sikerült áthidalni a kezdeti nyelvi nehézségeket, valamint a különböző típusú kommunikációs eszközök használatából fakadó problémákat. A beépített területen vívott harcot úgy szerveztük meg, hogy minden nemzetnek legyen módja gyakorolni a különféle harceljárásokat – akár többször is -, mivel erre az elmúlt egy évben eddig viszonylag kevés lehetőség adatott. A mai nap fő célja az, hogy megfigyeljük egymás harceljárásait, tanuljunk egymástól, és megosszuk tapasztalatainkat” – mondta az alezredes.

 

Hozzátette: a feladatot MILES-rendszerrel hajtották végre, így objektív módon lehet majd értékelni a feladat sikerességét. Elmondta azt is, hogy a Brave Warrior gyakorlat kezdetén elsődleges feladatuk a különböző nemzetek katonáinak összekovácsolása volt. Első lépésként a zászlóalj magyar törzse, - szlovák tisztekkel és altisztekkel kiegészülve - megtervezte a következő műveleteket, illetve az alegységek is megtervezték saját harcfeladataikat. Ezt követően folyamatos végrehajtással három napos harcászati gyakorlatot hajtottak végre. Többek között ennek is köszönhető, hogy a szövetséges katonák immár áttérhettek a beépített területen történő harc gyakorlására.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.

  JETfly Magazin