2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Brave Warrior 2021: többnemzeti helységharc

Brave Warrior 2021: többnemzeti helységharc
honvedelem.hu  |  2021. 06. 07., 14:18
Brave Warrior 2021: többnemzeti helységharc

Komplex művelet során, beépített területen vívott harcot gyakoroltak lengyel, szlovák, horvát és magyar katonák Újdörögdön, június 4-én, pénteken.

A Brave Warrior 2021 elnevezésű nemzetközi gyakorlat részeként végrehajtott művelet több részből tevődött össze. A kijelölt alegységek először kombinált helikopteres és közúti átcsoportosítással előre vonást hajtottak végre az újmajori táborból. Újdörögd térségében előretolt bázist hoztak létre és megszervezték annak védelmét. Az alkalmi bázisra ekkor érkezett az információ, hogy a romváros területén kis létszámú, ellenséges fegyveres csoport található. A többnemzeti alegység azt a feladatot kapta, hogy zárja le a területet, majd kutassa fel és semmisítse meg az ellenséget. A művelet során minden alegység csökkentett létszámban alkalmazta saját harcjárműveit is - a lengyelek emellett ügyeletes tűzfegyverként két önjáró, 120 milliméteres aknavetőt is bevontak, amennyiben a katonák a lakott terület biztonsági távolságán kívül nagyobb erejű ellenséggel találkoztak volna. (Az aknavetők adott esetben füsttel képesek fedezni a csapatok manővereit.)

Rácz Szabolcs György alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. lövészzászlóaljának parancsnoka elmondta: a Brave Warrior 2021 gyakorlaton az alegységre alapozva többnemzeti zászlóaljat hoztak létre - lengyel és szlovák lövésszázadokkal, valamint egy horvát lövész-szakasszal.

„A Brave Warrior gyakorlat során már végrehajtottunk közös műveleteket, tehát összeszokott csapatról beszélhetünk. Sikerült áthidalni a kezdeti nyelvi nehézségeket, valamint a különböző típusú kommunikációs eszközök használatából fakadó problémákat. A beépített területen vívott harcot úgy szerveztük meg, hogy minden nemzetnek legyen módja gyakorolni a különféle harceljárásokat – akár többször is -, mivel erre az elmúlt egy évben eddig viszonylag kevés lehetőség adatott. A mai nap fő célja az, hogy megfigyeljük egymás harceljárásait, tanuljunk egymástól, és megosszuk tapasztalatainkat” – mondta az alezredes.

 

Hozzátette: a feladatot MILES-rendszerrel hajtották végre, így objektív módon lehet majd értékelni a feladat sikerességét. Elmondta azt is, hogy a Brave Warrior gyakorlat kezdetén elsődleges feladatuk a különböző nemzetek katonáinak összekovácsolása volt. Első lépésként a zászlóalj magyar törzse, - szlovák tisztekkel és altisztekkel kiegészülve - megtervezte a következő műveleteket, illetve az alegységek is megtervezték saját harcfeladataikat. Ezt követően folyamatos végrehajtással három napos harcászati gyakorlatot hajtottak végre. Többek között ennek is köszönhető, hogy a szövetséges katonák immár áttérhettek a beépített területen történő harc gyakorlására.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 22., 12:52
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-29 15:46:31
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.

  JETfly Magazin

Az elmúlt napokban a típus gyártására vonatkozóan kedvező híreket kapott az Eurofighter Typhoon gyártósora, hiszen Olaszország és Németország is vásárolna további példányokat.