2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

COVID-19 hatása a védelmi- és repülőgépiparra

COVID-19 hatása a védelmi- és repülőgépiparra
Lázár Zsolt  |  2020. 04. 21., 11:44
COVID-19 hatása a védelmi- és repülőgépiparra

A globális járvány gazdasági hatásai ma még felbecsültethetetlenek, de az már most látszik, hogy a reálgazdaság komoly veszteségeket lesz kénytelen elkönyvelni és az sem kérdés, hogy sok olyan vállalat lesz, melyek nem lesznek képesek a válság utáni talpra állásra.

A negatív folyamatok alól, a védelmiipar és a repülőgépipar sem kivétel és mint megannyi más, ezek a szektorok is jelentős kitettségekkel rendelkeznek mind a hosszú, kontinensek közötti ellátási láncoknak, mind egy valószínűleg bekövetkező világgazdasági recessziónak.

A témával kapcsolatban, PricewaterhouseCoopers amerikai elemzői készítettek egy áttekintést a várható hatásokról, melyben több, kritikus területre kívánják felhívni figyelmet és adnak megfontolandó válaszokat a kihívásokra.

A légitársaságok nehézségei és a várható csődök alapjaiban változtatják meg a gyártók rendelésállományát. Nem csak az új megrendelések maradnak el, hanem a már meglévőket is sorra mondják fel a légitársaságok. Ennek tovagyűrűző hatása pedig nem áll meg az anyavállaltoknál, hanem romba dönthet egész ellátási láncokat is. Ezért, a PwC elemzői kiemelik, hogy különösen fontos a krízismanagement és azok a vezetői válaszok, amik képesek az így keletkező financiális környezetben is biztosítani a cégek működését – felülvizsgálva a korábbi üzleti terveket, átállítva azokat a kevésbé profitábilis működésre.

Az elemzők értékelése szerint hadiipar csak annyiban van kedvezőbb helyeztben, hogy a már aláírt kormányzati megrendelésállomány csak kis mértékben került veszélybe és a területet érintő szabályozások miatt kisebb a leállások esélye is. Ugyanakkor átételesen a beszállítókat érintő gazdasági hatások kikezdhetik a futó projekteket, ahogy azt az amerikai F-35-ösökhöz kapcsolódó olasz és japán gyártókapacitás akadozások is mutatják. Ennek ellensúlyozásra kormányközi koordinációt és az esetleges gazdasági mentőcsomagok hatékony felhasználását segítő kezdeményezeséket sürgetnek, így elkerülve a csődhelyezeteket.

Előnyben vannak azok a vállalatok, melyek valós időben tudják monitorozni az ellátási láncuk, mert így hamarabb észlelik az esetleges fennakadásokat. A COVID-19 járvány miatt azonban előállhatnak olyan helyzetek, amikor alternatív beszállítok után kell nézni, így folyamatos párbeszédre van szükség mind az alvállalkozók, mind a megrendelők irányába.

Az adózást és a kereskedelemet érintő helyzetjelentésükben az elemzők kiemelik, hogy bár várható, hogy a kormányzat lehetőséget nyújt a meglévő hitelek átütemezésre vagy ideiglenes adózási könnyítéseket alkalmaz, a multinacionális vállalatok pénzügyi forrásainak országok közötti átmozgatása akadályokba ütközhet. Ugyanez érvényes a már kifizetett, de le nem szállított eszközök tekintetében is – mely így ismét nagyfokú rugalmasságot és stratégiai áttervezést igényelhet.

A munkaerővel kapcsolatosan kiemelkedő fontosságú a munkavállalók védelme és azoknak a munkaköröknek az áttekintése, amiket távmunkában is el lehet végezni. Hosszútávon azonban megkerülhetetlen lehet a leépítés és / vagy az ezzel járó megszorítások, így a munkával együtt járó különböző költségek újraértékelése és a COVID-19 járvány miatt változó adózási szabályok ismételt áttekintése.

Részben hasonló következeteseket vont le Arjun Sreekumar, a The Diplomat elemzője is, aki a védelmiiparral kapcsolatban a szektor jelentős külső – politikai, gazdasági és társadalmi – kitettségét hangsúlyozza. Véleménye szerint bár még korai jóslatokba bocsátkozni, az iparág alkalmazkodóképességén azonban biztosan sok fog múlni.

A termelési láncok megszakadása az egyik ilyen tényező, mely már most is akadozik. A szerző emlékeztet katari haditengerészeti programra és az ezzel összefüggő olasz hajóépítési projektek szüneteltetésére, valamint a spanyol Navantina és Indra vállalatok leállására. Fontos, hogy a leállásokkal egyidőben, előtérbe kerülhetnek a korábban külföldre telepített gyártási folyamatok visszatelepítése és így a munkafolyamatok teljes átszervezése is.

A szerző elemzése szerint azok a hadiipari cégek lehetnek válságállóbbak, melyek nem álltak át a ’just-in-time’ rendszerű termelésre, így nagyobb raktárbázissal és kisebb kitettséggel rendelkeznek beszállítóik ideiglenes kiesésének. Ugyanakkor, mivel több ország szünetelteti vagy későbbre halasztotta a hadgyakorlatait, a közeljövőben nagy valószínűséggel kevesebb lehetőség nyílik az új eszközök tesztelésére és a termékfejlesztésre is.

Hasonló következtetés vonható le abból a tapasztalatból is, hogy válságok esetén a kormányok hajlamosak a védelmi kiadásaik megvágására, mely így középtávon kényelmetlenül érintheti a nagyobb vállalatok üzletmenetét, a kisebbeket pedig komoly financiális csapdába kergethet.

Iparági szinten a nagyobb automatizáció és az egész szektor kvázi felnőtté válása lehet a megoldás, ami így képes lehet berendezkedni egy olyan jövőre, amiben a kiszámíthatatlanság nem kivétel, hanem a mindennapok szerves része.

Források:

https://www.pwc.com/us/en/library/covid-19/coronavirus-impacts-aerospace-and-defense.html

https://thediplomat.com/2020/03/how-covid-19-will-impact-the-defense-industry/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 03., 15:52
Ünnepi sorakozót és emléktábla avatást tartottak az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred megalakulása alkalmából március 1-jén, szerdán. Egyúttal megnyitották a Hadikikötőben található hajózástörténeti kiállítást is, ahol a látogatók megismerhetik a folyamőrség történetét.
2023. 03. 03., 13:10
1939. szeptember 10-én, még csak kilenc napja tartott a II. világháború, amikor a Royal Navy elvesztette első hajóját, a HMS Oxley tengeralattjárót. A történteket nemcsak tragikussá, hanem felettébb kínossá is tette, hogy az egyébként már eléggé elavultnak számító egységet nem egy német U-Boot küldte a tenger fenekére, hanem egy másik brit tengeralattjáró, a HMS Triton.
2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023-02-14 09:11:19
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023-02-09 10:25:02
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.