2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

COVID-19 hatása a védelmi- és repülőgépiparra

COVID-19 hatása a védelmi- és repülőgépiparra
Lázár Zsolt  |  2020. 04. 21., 11:44
COVID-19 hatása a védelmi- és repülőgépiparra

A globális járvány gazdasági hatásai ma még felbecsültethetetlenek, de az már most látszik, hogy a reálgazdaság komoly veszteségeket lesz kénytelen elkönyvelni és az sem kérdés, hogy sok olyan vállalat lesz, melyek nem lesznek képesek a válság utáni talpra állásra.

A negatív folyamatok alól, a védelmiipar és a repülőgépipar sem kivétel és mint megannyi más, ezek a szektorok is jelentős kitettségekkel rendelkeznek mind a hosszú, kontinensek közötti ellátási láncoknak, mind egy valószínűleg bekövetkező világgazdasági recessziónak.

A témával kapcsolatban, PricewaterhouseCoopers amerikai elemzői készítettek egy áttekintést a várható hatásokról, melyben több, kritikus területre kívánják felhívni figyelmet és adnak megfontolandó válaszokat a kihívásokra.

A légitársaságok nehézségei és a várható csődök alapjaiban változtatják meg a gyártók rendelésállományát. Nem csak az új megrendelések maradnak el, hanem a már meglévőket is sorra mondják fel a légitársaságok. Ennek tovagyűrűző hatása pedig nem áll meg az anyavállaltoknál, hanem romba dönthet egész ellátási láncokat is. Ezért, a PwC elemzői kiemelik, hogy különösen fontos a krízismanagement és azok a vezetői válaszok, amik képesek az így keletkező financiális környezetben is biztosítani a cégek működését – felülvizsgálva a korábbi üzleti terveket, átállítva azokat a kevésbé profitábilis működésre.

Az elemzők értékelése szerint hadiipar csak annyiban van kedvezőbb helyeztben, hogy a már aláírt kormányzati megrendelésállomány csak kis mértékben került veszélybe és a területet érintő szabályozások miatt kisebb a leállások esélye is. Ugyanakkor átételesen a beszállítókat érintő gazdasági hatások kikezdhetik a futó projekteket, ahogy azt az amerikai F-35-ösökhöz kapcsolódó olasz és japán gyártókapacitás akadozások is mutatják. Ennek ellensúlyozásra kormányközi koordinációt és az esetleges gazdasági mentőcsomagok hatékony felhasználását segítő kezdeményezeséket sürgetnek, így elkerülve a csődhelyezeteket.

Előnyben vannak azok a vállalatok, melyek valós időben tudják monitorozni az ellátási láncuk, mert így hamarabb észlelik az esetleges fennakadásokat. A COVID-19 járvány miatt azonban előállhatnak olyan helyzetek, amikor alternatív beszállítok után kell nézni, így folyamatos párbeszédre van szükség mind az alvállalkozók, mind a megrendelők irányába.

Az adózást és a kereskedelemet érintő helyzetjelentésükben az elemzők kiemelik, hogy bár várható, hogy a kormányzat lehetőséget nyújt a meglévő hitelek átütemezésre vagy ideiglenes adózási könnyítéseket alkalmaz, a multinacionális vállalatok pénzügyi forrásainak országok közötti átmozgatása akadályokba ütközhet. Ugyanez érvényes a már kifizetett, de le nem szállított eszközök tekintetében is – mely így ismét nagyfokú rugalmasságot és stratégiai áttervezést igényelhet.

A munkaerővel kapcsolatosan kiemelkedő fontosságú a munkavállalók védelme és azoknak a munkaköröknek az áttekintése, amiket távmunkában is el lehet végezni. Hosszútávon azonban megkerülhetetlen lehet a leépítés és / vagy az ezzel járó megszorítások, így a munkával együtt járó különböző költségek újraértékelése és a COVID-19 járvány miatt változó adózási szabályok ismételt áttekintése.

Részben hasonló következeteseket vont le Arjun Sreekumar, a The Diplomat elemzője is, aki a védelmiiparral kapcsolatban a szektor jelentős külső – politikai, gazdasági és társadalmi – kitettségét hangsúlyozza. Véleménye szerint bár még korai jóslatokba bocsátkozni, az iparág alkalmazkodóképességén azonban biztosan sok fog múlni.

A termelési láncok megszakadása az egyik ilyen tényező, mely már most is akadozik. A szerző emlékeztet katari haditengerészeti programra és az ezzel összefüggő olasz hajóépítési projektek szüneteltetésére, valamint a spanyol Navantina és Indra vállalatok leállására. Fontos, hogy a leállásokkal egyidőben, előtérbe kerülhetnek a korábban külföldre telepített gyártási folyamatok visszatelepítése és így a munkafolyamatok teljes átszervezése is.

A szerző elemzése szerint azok a hadiipari cégek lehetnek válságállóbbak, melyek nem álltak át a ’just-in-time’ rendszerű termelésre, így nagyobb raktárbázissal és kisebb kitettséggel rendelkeznek beszállítóik ideiglenes kiesésének. Ugyanakkor, mivel több ország szünetelteti vagy későbbre halasztotta a hadgyakorlatait, a közeljövőben nagy valószínűséggel kevesebb lehetőség nyílik az új eszközök tesztelésére és a termékfejlesztésre is.

Hasonló következtetés vonható le abból a tapasztalatból is, hogy válságok esetén a kormányok hajlamosak a védelmi kiadásaik megvágására, mely így középtávon kényelmetlenül érintheti a nagyobb vállalatok üzletmenetét, a kisebbeket pedig komoly financiális csapdába kergethet.

Iparági szinten a nagyobb automatizáció és az egész szektor kvázi felnőtté válása lehet a megoldás, ami így képes lehet berendezkedni egy olyan jövőre, amiben a kiszámíthatatlanság nem kivétel, hanem a mindennapok szerves része.

Források:

https://www.pwc.com/us/en/library/covid-19/coronavirus-impacts-aerospace-and-defense.html

https://thediplomat.com/2020/03/how-covid-19-will-impact-the-defense-industry/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-09 12:00:02
Magyar-román légi kutató-mentő gyakorlaton vettek részt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár katonái. A 2002. október 17-én Aradon megkötött kétoldalú megállapodás alapján évente megrendezett kutató-mentő gyakorlat célja a békeidőszakban bajba jutott katonai légijármű-személyzetek felkutatása és mentése.
2023-10-06 10:14:31
Jövőbemutató, életmentésre alkalmas technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai – a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams – október 3-án, a Balatonon. A drónos vízimentést az Internet Hungary-n, Magyarország egyik legfontosabb szakmai konferenciáján szemléltették.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.
2023. 11. 28., 10:50
Akkreditációs látogatás keretén belül fogadta Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese az új olasz véderő, valamint az új görög véderő-, katonai és légügyi attasét.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.