2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

COVID-19 hatása a védelmi- és repülőgépiparra

COVID-19 hatása a védelmi- és repülőgépiparra
Lázár Zsolt  |  2020. 04. 21., 11:44
COVID-19 hatása a védelmi- és repülőgépiparra

A globális járvány gazdasági hatásai ma még felbecsültethetetlenek, de az már most látszik, hogy a reálgazdaság komoly veszteségeket lesz kénytelen elkönyvelni és az sem kérdés, hogy sok olyan vállalat lesz, melyek nem lesznek képesek a válság utáni talpra állásra.

A negatív folyamatok alól, a védelmiipar és a repülőgépipar sem kivétel és mint megannyi más, ezek a szektorok is jelentős kitettségekkel rendelkeznek mind a hosszú, kontinensek közötti ellátási láncoknak, mind egy valószínűleg bekövetkező világgazdasági recessziónak.

A témával kapcsolatban, PricewaterhouseCoopers amerikai elemzői készítettek egy áttekintést a várható hatásokról, melyben több, kritikus területre kívánják felhívni figyelmet és adnak megfontolandó válaszokat a kihívásokra.

A légitársaságok nehézségei és a várható csődök alapjaiban változtatják meg a gyártók rendelésállományát. Nem csak az új megrendelések maradnak el, hanem a már meglévőket is sorra mondják fel a légitársaságok. Ennek tovagyűrűző hatása pedig nem áll meg az anyavállaltoknál, hanem romba dönthet egész ellátási láncokat is. Ezért, a PwC elemzői kiemelik, hogy különösen fontos a krízismanagement és azok a vezetői válaszok, amik képesek az így keletkező financiális környezetben is biztosítani a cégek működését – felülvizsgálva a korábbi üzleti terveket, átállítva azokat a kevésbé profitábilis működésre.

Az elemzők értékelése szerint hadiipar csak annyiban van kedvezőbb helyeztben, hogy a már aláírt kormányzati megrendelésállomány csak kis mértékben került veszélybe és a területet érintő szabályozások miatt kisebb a leállások esélye is. Ugyanakkor átételesen a beszállítókat érintő gazdasági hatások kikezdhetik a futó projekteket, ahogy azt az amerikai F-35-ösökhöz kapcsolódó olasz és japán gyártókapacitás akadozások is mutatják. Ennek ellensúlyozásra kormányközi koordinációt és az esetleges gazdasági mentőcsomagok hatékony felhasználását segítő kezdeményezeséket sürgetnek, így elkerülve a csődhelyezeteket.

Előnyben vannak azok a vállalatok, melyek valós időben tudják monitorozni az ellátási láncuk, mert így hamarabb észlelik az esetleges fennakadásokat. A COVID-19 járvány miatt azonban előállhatnak olyan helyzetek, amikor alternatív beszállítok után kell nézni, így folyamatos párbeszédre van szükség mind az alvállalkozók, mind a megrendelők irányába.

Az adózást és a kereskedelemet érintő helyzetjelentésükben az elemzők kiemelik, hogy bár várható, hogy a kormányzat lehetőséget nyújt a meglévő hitelek átütemezésre vagy ideiglenes adózási könnyítéseket alkalmaz, a multinacionális vállalatok pénzügyi forrásainak országok közötti átmozgatása akadályokba ütközhet. Ugyanez érvényes a már kifizetett, de le nem szállított eszközök tekintetében is – mely így ismét nagyfokú rugalmasságot és stratégiai áttervezést igényelhet.

A munkaerővel kapcsolatosan kiemelkedő fontosságú a munkavállalók védelme és azoknak a munkaköröknek az áttekintése, amiket távmunkában is el lehet végezni. Hosszútávon azonban megkerülhetetlen lehet a leépítés és / vagy az ezzel járó megszorítások, így a munkával együtt járó különböző költségek újraértékelése és a COVID-19 járvány miatt változó adózási szabályok ismételt áttekintése.

Részben hasonló következeteseket vont le Arjun Sreekumar, a The Diplomat elemzője is, aki a védelmiiparral kapcsolatban a szektor jelentős külső – politikai, gazdasági és társadalmi – kitettségét hangsúlyozza. Véleménye szerint bár még korai jóslatokba bocsátkozni, az iparág alkalmazkodóképességén azonban biztosan sok fog múlni.

A termelési láncok megszakadása az egyik ilyen tényező, mely már most is akadozik. A szerző emlékeztet katari haditengerészeti programra és az ezzel összefüggő olasz hajóépítési projektek szüneteltetésére, valamint a spanyol Navantina és Indra vállalatok leállására. Fontos, hogy a leállásokkal egyidőben, előtérbe kerülhetnek a korábban külföldre telepített gyártási folyamatok visszatelepítése és így a munkafolyamatok teljes átszervezése is.

A szerző elemzése szerint azok a hadiipari cégek lehetnek válságállóbbak, melyek nem álltak át a ’just-in-time’ rendszerű termelésre, így nagyobb raktárbázissal és kisebb kitettséggel rendelkeznek beszállítóik ideiglenes kiesésének. Ugyanakkor, mivel több ország szünetelteti vagy későbbre halasztotta a hadgyakorlatait, a közeljövőben nagy valószínűséggel kevesebb lehetőség nyílik az új eszközök tesztelésére és a termékfejlesztésre is.

Hasonló következtetés vonható le abból a tapasztalatból is, hogy válságok esetén a kormányok hajlamosak a védelmi kiadásaik megvágására, mely így középtávon kényelmetlenül érintheti a nagyobb vállalatok üzletmenetét, a kisebbeket pedig komoly financiális csapdába kergethet.

Iparági szinten a nagyobb automatizáció és az egész szektor kvázi felnőtté válása lehet a megoldás, ami így képes lehet berendezkedni egy olyan jövőre, amiben a kiszámíthatatlanság nem kivétel, hanem a mindennapok szerves része.

Források:

https://www.pwc.com/us/en/library/covid-19/coronavirus-impacts-aerospace-and-defense.html

https://thediplomat.com/2020/03/how-covid-19-will-impact-the-defense-industry/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.