2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Cseh ejtőernyők hazai használatban

Cseh ejtőernyők hazai használatban
honvedelem.hu  |  2022. 12. 05., 12:04
Cseh ejtőernyők hazai használatban

Az ejtőernyős beosztásban szolgáló katonák alapkiképzésére, valamint különböző légideszant feladatok végrehajtására is használható körkupolás ejtőernyőket szerzett be a közelmúltban a Magyar Honvédség. A gyári átadás-átvételt követően a honvédség beugró oktatói, majd a parancsnoki csoport – köztük dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka – is tesztelte az ernyőket. Az új beszerzések alkalmazhatóságával kapcsolatban Lázár Tibor őrnagyot, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis ejtőernyős kiképzőrészlegének vezetőjét kérdezte a honvedelem.hu.

Akár a kiképzésről, akár a harci alkalmazásról beszélünk, ezek a cseh MarS cég által gyártott OVP-12 SL-1-es körkupolás ernyők a klasszikus deszanternyőkhöz képest egy sokkal magasabb szintet képviselnek. Hasonlóak voltak a hazánkban korábban rendszeresített német RS-4LA típusok, melyek leváltására vásárolta meg a Magyar Honvédség az új cseh ejtőernyőket – magyarázta a honvedelem.hu kérdésére Lázár Tibor őrnagy, aki hozzátette azt is: a 160 kilogrammig terhelhető, jó repülési és irányítási tulajdonságokkal rendelkező típus pontosabb földrejuttatást biztosít mind a merev-, mind pedig forgószárnyas légijárművekből ugró katonáknak. Ezen felül nagy biztonságérzetet jelent a mentőernyőbe épített elektronikus nyitóműszer, amely olyan szélsőséges esetekben is aktiválja a mentőernyőt, ha a katona esetleg ugrás közben elveszíti az eszméletét. „Az ugró csupán beállítja a süllyedési sebességet vagy a limit magasságot, a műszer pedig ennek megfelelően reagál” - részletezte Lázár őrnagy.

Lázár őrnagy hozzáfűzte, az OVP-12 SL-1-es minimális alkalmazási magassága 150 méter, de ez csupán légideszant feladatok esetén fordul elő, a gyakorló ugrásokat 5-600 méteres magasságból hajtják végre. A beszerzett típusból bőségesen áll rendelkezésre a feladatok végrehajtására, hiszen az ernyők várható összélettartama 15 és fél év, az engedélyezett ugrásszám pedig hozzávetőlegesen 200-300 között van. „Az OVP-12 esetében 270 ugrásnál van egy felülvizsgálat, ettől függetlenül mi évente átvizsgáljuk, 5 évente pedig újra beugorjuk az ernyőket.”

A cseh partnerekkel nagyon jó a munkakapcsolat, fontos tudni, hogy a beszerzés során nem csupán az ernyőket, hanem a komplett rendszert megvásárolta a Magyar Honvédség – mondta Lázár őrnagy, hozzátéve: az ejtőernyő rendszereket körülbelül 17 részelemre szedve kapták meg, amelyeket elemenként át kellett nézni, majd az összeszerelés után a beugrók előkészítették a tesztugrásokra. A beugrás maga 600 méterről történt, az oktatók pedig ilyenkor különböző gyári paraméterek szerint vizsgálódnak. A rendszer határterhelhetőségének - 160 kilogramm - illetve repülési tulajdonságainak, süllyedési sebességének tesztelése érdekében az ejtőernyőket további 20-30 kilogrammos zsákokkal terhelték. „Például egy 110 kilogrammos embernél 4,9 m/s-nál nem lehet nagyobb a süllyedési sebesség. Ebben az esetben az én 85 kilogrammos testsúlyom, a 18,8 kilogramm súlyú ernyő, valamint a 20 kilogrammos zsák bőven felülmúlta a 110 kilogrammot, de a határértéken belül mértem a süllyedési sebességet, így az ernyő jól vizsgázott. A műszeres vizsgálatok mellett természetesen az ernyő egyéb tulajdonságait is megfigyeltük, például, hogy a nyitás mennyire szimmetrikus, illetve hogyan reagál a fordulásokra. Büszkén mondhatom, hogy az idén október elején gyártott ernyőket egy hónappal később, teljes felszereléssel beugrottuk és rendszerbe állítottuk” – ismertette.

Lázár Tibor őrnagy hangsúlyozta: a már kiképzett, tapasztalt katonák gyorsan megtaníthatóak az új, irányítható ejtőernyők kezelésére. „A beszerzésnél fontos kritérium volt, hogy ezeket az ernyőket harci körülmények között, kint a szabadban például egy ponyván is lehessen hajtani. Ha a katonák egy műveleten, vagy egy gyakorlaton földet érnek, akkor csak kihúzzák az ernyőt, az oktatók segítségével újra összehajtják, azután pedig jöhet a következő ugrás. Ez pedig nagyon nagy előny”.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.