2023. 10. 01.
Malvin
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Cseh ejtőernyők hazai használatban

Cseh ejtőernyők hazai használatban
honvedelem.hu  |  2022. 12. 05., 12:04
Cseh ejtőernyők hazai használatban

Az ejtőernyős beosztásban szolgáló katonák alapkiképzésére, valamint különböző légideszant feladatok végrehajtására is használható körkupolás ejtőernyőket szerzett be a közelmúltban a Magyar Honvédség. A gyári átadás-átvételt követően a honvédség beugró oktatói, majd a parancsnoki csoport – köztük dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka – is tesztelte az ernyőket. Az új beszerzések alkalmazhatóságával kapcsolatban Lázár Tibor őrnagyot, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis ejtőernyős kiképzőrészlegének vezetőjét kérdezte a honvedelem.hu.

Akár a kiképzésről, akár a harci alkalmazásról beszélünk, ezek a cseh MarS cég által gyártott OVP-12 SL-1-es körkupolás ernyők a klasszikus deszanternyőkhöz képest egy sokkal magasabb szintet képviselnek. Hasonlóak voltak a hazánkban korábban rendszeresített német RS-4LA típusok, melyek leváltására vásárolta meg a Magyar Honvédség az új cseh ejtőernyőket – magyarázta a honvedelem.hu kérdésére Lázár Tibor őrnagy, aki hozzátette azt is: a 160 kilogrammig terhelhető, jó repülési és irányítási tulajdonságokkal rendelkező típus pontosabb földrejuttatást biztosít mind a merev-, mind pedig forgószárnyas légijárművekből ugró katonáknak. Ezen felül nagy biztonságérzetet jelent a mentőernyőbe épített elektronikus nyitóműszer, amely olyan szélsőséges esetekben is aktiválja a mentőernyőt, ha a katona esetleg ugrás közben elveszíti az eszméletét. „Az ugró csupán beállítja a süllyedési sebességet vagy a limit magasságot, a műszer pedig ennek megfelelően reagál” - részletezte Lázár őrnagy.

Lázár őrnagy hozzáfűzte, az OVP-12 SL-1-es minimális alkalmazási magassága 150 méter, de ez csupán légideszant feladatok esetén fordul elő, a gyakorló ugrásokat 5-600 méteres magasságból hajtják végre. A beszerzett típusból bőségesen áll rendelkezésre a feladatok végrehajtására, hiszen az ernyők várható összélettartama 15 és fél év, az engedélyezett ugrásszám pedig hozzávetőlegesen 200-300 között van. „Az OVP-12 esetében 270 ugrásnál van egy felülvizsgálat, ettől függetlenül mi évente átvizsgáljuk, 5 évente pedig újra beugorjuk az ernyőket.”

A cseh partnerekkel nagyon jó a munkakapcsolat, fontos tudni, hogy a beszerzés során nem csupán az ernyőket, hanem a komplett rendszert megvásárolta a Magyar Honvédség – mondta Lázár őrnagy, hozzátéve: az ejtőernyő rendszereket körülbelül 17 részelemre szedve kapták meg, amelyeket elemenként át kellett nézni, majd az összeszerelés után a beugrók előkészítették a tesztugrásokra. A beugrás maga 600 méterről történt, az oktatók pedig ilyenkor különböző gyári paraméterek szerint vizsgálódnak. A rendszer határterhelhetőségének - 160 kilogramm - illetve repülési tulajdonságainak, süllyedési sebességének tesztelése érdekében az ejtőernyőket további 20-30 kilogrammos zsákokkal terhelték. „Például egy 110 kilogrammos embernél 4,9 m/s-nál nem lehet nagyobb a süllyedési sebesség. Ebben az esetben az én 85 kilogrammos testsúlyom, a 18,8 kilogramm súlyú ernyő, valamint a 20 kilogrammos zsák bőven felülmúlta a 110 kilogrammot, de a határértéken belül mértem a süllyedési sebességet, így az ernyő jól vizsgázott. A műszeres vizsgálatok mellett természetesen az ernyő egyéb tulajdonságait is megfigyeltük, például, hogy a nyitás mennyire szimmetrikus, illetve hogyan reagál a fordulásokra. Büszkén mondhatom, hogy az idén október elején gyártott ernyőket egy hónappal később, teljes felszereléssel beugrottuk és rendszerbe állítottuk” – ismertette.

Lázár Tibor őrnagy hangsúlyozta: a már kiképzett, tapasztalt katonák gyorsan megtaníthatóak az új, irányítható ejtőernyők kezelésére. „A beszerzésnél fontos kritérium volt, hogy ezeket az ernyőket harci körülmények között, kint a szabadban például egy ponyván is lehessen hajtani. Ha a katonák egy műveleten, vagy egy gyakorlaton földet érnek, akkor csak kihúzzák az ernyőt, az oktatók segítségével újra összehajtják, azután pedig jöhet a következő ugrás. Ez pedig nagyon nagy előny”.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK