2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Dinamikus harckocsi bemutatót is láthatunk a Kecskeméti Repülőnapon

Dinamikus harckocsi bemutatót is láthatunk a Kecskeméti Repülőnapon
Darabos Erika  |  2021. 08. 03., 16:20
Dinamikus harckocsi bemutatót is láthatunk a Kecskeméti Repülőnapon

2021. augusztus 28-29-én, Kecskeméten kerül megrendezésre a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató, melyen először láthatunk majd dinamikus harckocsi bemutatót is. Nézzük meg részletesebben a programot!

Társlapunkon a napokban mutattuk be a rendezvény légi részét, mi most a szárazföldre koncentrálunk és szemezgetünk a hivatalos https://repulonap2021.hu oldalon megtekinthető programkínálatból, melyben a harcjárművek kedvelői is találnak majd olyat, amelyért érdemes Kecskemétre utazni. Fontos megjegyezni, hogy a jegyértékesítés már javában zajlik: idén nem lehet a helyszínen belépőjegyet vásárolni, csak online van erre lehetőség.

A Kecskeméti Repülőbázis kapuit 7 órakor nyitják meg a látogatók előtt és érdemes is időben a helyszínre érkezni, hiszen látnivalóból nem lesz hiány már a statikus soron sem: megtekinthetőek lesznek a Magyar Honvédségben rendszeresített szárazföldi haditechnikai eszközök és felszerelések (lánctalpas és kerekes harcjárművek, műszaki gépek, kézifegyverek, különleges műveleti katonák felszerelése, stb.), természetesen nem hiányoznak majd a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül beszerzett újdonságok (pl. Lynx, Gidrán) sem. A hivatalos megnyitóra 10 órakor kerül sor.

Újdonság, hogy némely típust dinamikus program keretein belül is megtekinthetünk a bázis területén, melyhez az előkészítő földmunkák és a pálya kialakítása már javában zajlik, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Facebook oldalán július folyamán több fotót is láthattunk már az általuk végzett munkálatokról:

Munkában az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái a Kecskeméti Repülőbázison (Fotó: az alakulat Facebook oldala)

A közönség kedvence - az MH Összhaderőnemi képességbemutató mellett - vélhetően az MH 25. Klapka György Lövészdandár Leopard2A4 és T-72 harckocsijainak, valamint az MH 5. Bocskai István Lövészdandár BTR 80 és 80/A páncélozott szállító harcjárműveinek dinamikus képességbemutatója lesz. Mindezek mellett megnézhetjük majd az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred közelharc-bemutatóját, továbbá különleges és izgalmas programpontnak ígérkezik a PTSZ-M lánctalpas úszógépkocsin való tereputazás is! A weboldalon található információk szerint az említett bemutatók a délelőtt és a délután folyamán is megtekinthetőek lesznek.

Leopard2A4 a szomódi lőtéren (Fotó: Kertész László/honvedelem.hu)

A légi-, illetve haditechnikai bemutatók mellett számtalan egyéb érdekes program színesíti majd a rendezvényt, mely idén a Magyar Honvédség legnagyobb toborzó eseménye is egyben. A fiatalok és a honvédség iránt érdeklődők itt testközelből vehetik szemügyre az őket leginkább érdeklő haditechnikai eszközöket, beszélgethetnek katonákkal és sok élménnyel gazdagodhatnak (pl. Gripen-szimulátor). Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság emberei három toborzóponton és hat toborzó pultnál adnak majd részletes tájékoztatást az érdeklődők számára, többek között a legújabb szolgálati formáról (Önkéntes Katonai Szolgálat) is lehet már informálódni. Fontos megjegyezni, hogy a nagy népszerűségnek örvendő Honvéd Kadét Programba is betekinthetnek majd a szülők és a diákok.

A kiegészítő program számtalan újdonságot is kínál majd a fiatalok és a vállalkozó kedvűek számára, nézzünk ezekből is egy kis ízlelítőt:

- Pecsétgyűjtő 10-14 éves korig [5 állomásból álló feladat leküzdése, megoldása. Pecsétgyűjtő "útlevélbe" kapja a gyerek az elvégzett feladatok után a pecsétet. Amikor végzett, az útlevelét leadja és cserébe kap egy ajándéktárgyat. Állomások: 1. Vívás (Reakcióidős szúrópárna); 2. Kézigránátdobás (gumi) célba; 3. Fekvőtámasz; 4. Íjászat (Tapadókorongos); 5. Álcafestés]

- Akadálypálya leküzdése 15 éves kortól [Kettő egymás mellett megépített 160 méteres mobil és katonai eszközökből (BTR, URAL, D-20) összeállított akadálypálya időre történő leküzdése. Egy időben két versenyző tud futni a pályán.]

- Mátrix pálya 13 éves kortól [Tájékozódási futás egy megadott térkép alapján a mátrix vagy labirintus pályán, időre.]

- Lézer Run 15 éves kortól [25 méteres futás után lézerpisztoly céllövészet (álló, térdelő, fekvő helyzetből). A különböző pozíciók közt 50m ingafutás. Értékelés az idő szerint.]

- Fizikai állapotfelmérés 15 éves kortól [Húzódzkodás, fekvőtámasz és felülés felmérése egy "szabadtéri tornateremben". Pontozás a korosztályi besorolás alapján.]

- Olimpikonok [Élménybeszámolók a Sportszázad világversenyeket, olimpiát megjárt állományával. Olimpiai kvízjáték gyerekeknek.]

- WoT [A magyar World of Tanks közösség ismert szereplőit hívják meg az eseményre (6-8fő), és ők egy 3 napon át tartó küldetéssorozaton vesznek részt, ahol különböző, a játékhoz kapcsolódó jutalmakért harcolnak a virtuális térben.]

- VR lövészet [Az esemény mindkét napján 2 alkalommal 30 perces harcászati gyakorlati bemutatót láthatnak az érdeklődők, melyhez a Honvédelmi Sportszövetség biztosítja a szakképzett humán erőforrást. A bemutatók között az érdeklődőknek lehetőségük lesz kipróbálni a felállított VR élményt különböző tematikájú játékokban.]

Érdemes figyelemmel követni a hivatalos https://repulonap2021.hu weboldalt, ahol tájékozódhatatunk többek között a belépés feltételeiről, a parkolási információkról, valamint a belépőjegyet is megvásárolhatjuk rajta.

Látogassatok el augusztus 28-29-én Kecskemétre, és találkozzunk 8 év után újra a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón!

Forrás: https://repulonap2021.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 11. 16., 13:09
„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.
2023. 11. 16., 10:02
Észak-Korea 2023. szeptember 6-án bocsátott vízre egy erősen módosított Romeo-osztályú tengeralattjárót a sinpói Pongdae Tengeralattjáró Gyárban. A Hero Kim-Gun-ok jellegzetessége, hogy alaposan megnagyobbított tornyába tíz rakétaindító csövet telepítettek, amelyekből legalább két különböző típusú fegyver bocsátható fel.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-31 14:21:36
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.