2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Dinamikus harckocsi bemutatót is láthatunk a Kecskeméti Repülőnapon

Dinamikus harckocsi bemutatót is láthatunk a Kecskeméti Repülőnapon
Darabos Erika  |  2021. 08. 03., 16:20
Dinamikus harckocsi bemutatót is láthatunk a Kecskeméti Repülőnapon

2021. augusztus 28-29-én, Kecskeméten kerül megrendezésre a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató, melyen először láthatunk majd dinamikus harckocsi bemutatót is. Nézzük meg részletesebben a programot!

Társlapunkon a napokban mutattuk be a rendezvény légi részét, mi most a szárazföldre koncentrálunk és szemezgetünk a hivatalos https://repulonap2021.hu oldalon megtekinthető programkínálatból, melyben a harcjárművek kedvelői is találnak majd olyat, amelyért érdemes Kecskemétre utazni. Fontos megjegyezni, hogy a jegyértékesítés már javában zajlik: idén nem lehet a helyszínen belépőjegyet vásárolni, csak online van erre lehetőség.

A Kecskeméti Repülőbázis kapuit 7 órakor nyitják meg a látogatók előtt és érdemes is időben a helyszínre érkezni, hiszen látnivalóból nem lesz hiány már a statikus soron sem: megtekinthetőek lesznek a Magyar Honvédségben rendszeresített szárazföldi haditechnikai eszközök és felszerelések (lánctalpas és kerekes harcjárművek, műszaki gépek, kézifegyverek, különleges műveleti katonák felszerelése, stb.), természetesen nem hiányoznak majd a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül beszerzett újdonságok (pl. Lynx, Gidrán) sem. A hivatalos megnyitóra 10 órakor kerül sor.

Újdonság, hogy némely típust dinamikus program keretein belül is megtekinthetünk a bázis területén, melyhez az előkészítő földmunkák és a pálya kialakítása már javában zajlik, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Facebook oldalán július folyamán több fotót is láthattunk már az általuk végzett munkálatokról:

Munkában az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái a Kecskeméti Repülőbázison (Fotó: az alakulat Facebook oldala)

A közönség kedvence - az MH Összhaderőnemi képességbemutató mellett - vélhetően az MH 25. Klapka György Lövészdandár Leopard2A4 és T-72 harckocsijainak, valamint az MH 5. Bocskai István Lövészdandár BTR 80 és 80/A páncélozott szállító harcjárműveinek dinamikus képességbemutatója lesz. Mindezek mellett megnézhetjük majd az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred közelharc-bemutatóját, továbbá különleges és izgalmas programpontnak ígérkezik a PTSZ-M lánctalpas úszógépkocsin való tereputazás is! A weboldalon található információk szerint az említett bemutatók a délelőtt és a délután folyamán is megtekinthetőek lesznek.

Leopard2A4 a szomódi lőtéren (Fotó: Kertész László/honvedelem.hu)

A légi-, illetve haditechnikai bemutatók mellett számtalan egyéb érdekes program színesíti majd a rendezvényt, mely idén a Magyar Honvédség legnagyobb toborzó eseménye is egyben. A fiatalok és a honvédség iránt érdeklődők itt testközelből vehetik szemügyre az őket leginkább érdeklő haditechnikai eszközöket, beszélgethetnek katonákkal és sok élménnyel gazdagodhatnak (pl. Gripen-szimulátor). Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság emberei három toborzóponton és hat toborzó pultnál adnak majd részletes tájékoztatást az érdeklődők számára, többek között a legújabb szolgálati formáról (Önkéntes Katonai Szolgálat) is lehet már informálódni. Fontos megjegyezni, hogy a nagy népszerűségnek örvendő Honvéd Kadét Programba is betekinthetnek majd a szülők és a diákok.

A kiegészítő program számtalan újdonságot is kínál majd a fiatalok és a vállalkozó kedvűek számára, nézzünk ezekből is egy kis ízlelítőt:

- Pecsétgyűjtő 10-14 éves korig [5 állomásból álló feladat leküzdése, megoldása. Pecsétgyűjtő "útlevélbe" kapja a gyerek az elvégzett feladatok után a pecsétet. Amikor végzett, az útlevelét leadja és cserébe kap egy ajándéktárgyat. Állomások: 1. Vívás (Reakcióidős szúrópárna); 2. Kézigránátdobás (gumi) célba; 3. Fekvőtámasz; 4. Íjászat (Tapadókorongos); 5. Álcafestés]

- Akadálypálya leküzdése 15 éves kortól [Kettő egymás mellett megépített 160 méteres mobil és katonai eszközökből (BTR, URAL, D-20) összeállított akadálypálya időre történő leküzdése. Egy időben két versenyző tud futni a pályán.]

- Mátrix pálya 13 éves kortól [Tájékozódási futás egy megadott térkép alapján a mátrix vagy labirintus pályán, időre.]

- Lézer Run 15 éves kortól [25 méteres futás után lézerpisztoly céllövészet (álló, térdelő, fekvő helyzetből). A különböző pozíciók közt 50m ingafutás. Értékelés az idő szerint.]

- Fizikai állapotfelmérés 15 éves kortól [Húzódzkodás, fekvőtámasz és felülés felmérése egy "szabadtéri tornateremben". Pontozás a korosztályi besorolás alapján.]

- Olimpikonok [Élménybeszámolók a Sportszázad világversenyeket, olimpiát megjárt állományával. Olimpiai kvízjáték gyerekeknek.]

- WoT [A magyar World of Tanks közösség ismert szereplőit hívják meg az eseményre (6-8fő), és ők egy 3 napon át tartó küldetéssorozaton vesznek részt, ahol különböző, a játékhoz kapcsolódó jutalmakért harcolnak a virtuális térben.]

- VR lövészet [Az esemény mindkét napján 2 alkalommal 30 perces harcászati gyakorlati bemutatót láthatnak az érdeklődők, melyhez a Honvédelmi Sportszövetség biztosítja a szakképzett humán erőforrást. A bemutatók között az érdeklődőknek lehetőségük lesz kipróbálni a felállított VR élményt különböző tematikájú játékokban.]

Érdemes figyelemmel követni a hivatalos https://repulonap2021.hu weboldalt, ahol tájékozódhatatunk többek között a belépés feltételeiről, a parkolási információkról, valamint a belépőjegyet is megvásárolhatjuk rajta.

Látogassatok el augusztus 28-29-én Kecskemétre, és találkozzunk 8 év után újra a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón!

Forrás: https://repulonap2021.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
2023-01-27 09:56:50
Hideg is, látni is alig lehet a felszín alatt, de a muszáj nagy úr. Márpedig gyakorolni muszáj még téli körülmények között is, éppen ezért hódítják meg évről-évre a csongrádi Holt-Tisza olykor fagyott, máskor „csak” roppant hideg vizét az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonabúvárai.
2023-01-20 13:31:49
Az I. világháborút megelőző évtizedekben az egyre erősödő Németország hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy egyenrangú világhatalommá váljon a fénykorát élő Brit Birodalommal. Versengésük egyik legfőbb színtere a haditengerészet volt, így a német mérnökök tudásuk legjavát beleadva, kiváló hadihajók sorát alkották meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 10:19
A Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadása Kecskeméten.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.