2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Dinamikus harckocsi bemutatót is láthatunk a Kecskeméti Repülőnapon

Dinamikus harckocsi bemutatót is láthatunk a Kecskeméti Repülőnapon
Darabos Erika  |  2021. 08. 03., 16:20
Dinamikus harckocsi bemutatót is láthatunk a Kecskeméti Repülőnapon

2021. augusztus 28-29-én, Kecskeméten kerül megrendezésre a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató, melyen először láthatunk majd dinamikus harckocsi bemutatót is. Nézzük meg részletesebben a programot!

Társlapunkon a napokban mutattuk be a rendezvény légi részét, mi most a szárazföldre koncentrálunk és szemezgetünk a hivatalos https://repulonap2021.hu oldalon megtekinthető programkínálatból, melyben a harcjárművek kedvelői is találnak majd olyat, amelyért érdemes Kecskemétre utazni. Fontos megjegyezni, hogy a jegyértékesítés már javában zajlik: idén nem lehet a helyszínen belépőjegyet vásárolni, csak online van erre lehetőség.

A Kecskeméti Repülőbázis kapuit 7 órakor nyitják meg a látogatók előtt és érdemes is időben a helyszínre érkezni, hiszen látnivalóból nem lesz hiány már a statikus soron sem: megtekinthetőek lesznek a Magyar Honvédségben rendszeresített szárazföldi haditechnikai eszközök és felszerelések (lánctalpas és kerekes harcjárművek, műszaki gépek, kézifegyverek, különleges műveleti katonák felszerelése, stb.), természetesen nem hiányoznak majd a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül beszerzett újdonságok (pl. Lynx, Gidrán) sem. A hivatalos megnyitóra 10 órakor kerül sor.

Újdonság, hogy némely típust dinamikus program keretein belül is megtekinthetünk a bázis területén, melyhez az előkészítő földmunkák és a pálya kialakítása már javában zajlik, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Facebook oldalán július folyamán több fotót is láthattunk már az általuk végzett munkálatokról:

Munkában az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái a Kecskeméti Repülőbázison (Fotó: az alakulat Facebook oldala)

A közönség kedvence - az MH Összhaderőnemi képességbemutató mellett - vélhetően az MH 25. Klapka György Lövészdandár Leopard2A4 és T-72 harckocsijainak, valamint az MH 5. Bocskai István Lövészdandár BTR 80 és 80/A páncélozott szállító harcjárműveinek dinamikus képességbemutatója lesz. Mindezek mellett megnézhetjük majd az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred közelharc-bemutatóját, továbbá különleges és izgalmas programpontnak ígérkezik a PTSZ-M lánctalpas úszógépkocsin való tereputazás is! A weboldalon található információk szerint az említett bemutatók a délelőtt és a délután folyamán is megtekinthetőek lesznek.

Leopard2A4 a szomódi lőtéren (Fotó: Kertész László/honvedelem.hu)

A légi-, illetve haditechnikai bemutatók mellett számtalan egyéb érdekes program színesíti majd a rendezvényt, mely idén a Magyar Honvédség legnagyobb toborzó eseménye is egyben. A fiatalok és a honvédség iránt érdeklődők itt testközelből vehetik szemügyre az őket leginkább érdeklő haditechnikai eszközöket, beszélgethetnek katonákkal és sok élménnyel gazdagodhatnak (pl. Gripen-szimulátor). Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság emberei három toborzóponton és hat toborzó pultnál adnak majd részletes tájékoztatást az érdeklődők számára, többek között a legújabb szolgálati formáról (Önkéntes Katonai Szolgálat) is lehet már informálódni. Fontos megjegyezni, hogy a nagy népszerűségnek örvendő Honvéd Kadét Programba is betekinthetnek majd a szülők és a diákok.

A kiegészítő program számtalan újdonságot is kínál majd a fiatalok és a vállalkozó kedvűek számára, nézzünk ezekből is egy kis ízlelítőt:

- Pecsétgyűjtő 10-14 éves korig [5 állomásból álló feladat leküzdése, megoldása. Pecsétgyűjtő "útlevélbe" kapja a gyerek az elvégzett feladatok után a pecsétet. Amikor végzett, az útlevelét leadja és cserébe kap egy ajándéktárgyat. Állomások: 1. Vívás (Reakcióidős szúrópárna); 2. Kézigránátdobás (gumi) célba; 3. Fekvőtámasz; 4. Íjászat (Tapadókorongos); 5. Álcafestés]

- Akadálypálya leküzdése 15 éves kortól [Kettő egymás mellett megépített 160 méteres mobil és katonai eszközökből (BTR, URAL, D-20) összeállított akadálypálya időre történő leküzdése. Egy időben két versenyző tud futni a pályán.]

- Mátrix pálya 13 éves kortól [Tájékozódási futás egy megadott térkép alapján a mátrix vagy labirintus pályán, időre.]

- Lézer Run 15 éves kortól [25 méteres futás után lézerpisztoly céllövészet (álló, térdelő, fekvő helyzetből). A különböző pozíciók közt 50m ingafutás. Értékelés az idő szerint.]

- Fizikai állapotfelmérés 15 éves kortól [Húzódzkodás, fekvőtámasz és felülés felmérése egy "szabadtéri tornateremben". Pontozás a korosztályi besorolás alapján.]

- Olimpikonok [Élménybeszámolók a Sportszázad világversenyeket, olimpiát megjárt állományával. Olimpiai kvízjáték gyerekeknek.]

- WoT [A magyar World of Tanks közösség ismert szereplőit hívják meg az eseményre (6-8fő), és ők egy 3 napon át tartó küldetéssorozaton vesznek részt, ahol különböző, a játékhoz kapcsolódó jutalmakért harcolnak a virtuális térben.]

- VR lövészet [Az esemény mindkét napján 2 alkalommal 30 perces harcászati gyakorlati bemutatót láthatnak az érdeklődők, melyhez a Honvédelmi Sportszövetség biztosítja a szakképzett humán erőforrást. A bemutatók között az érdeklődőknek lehetőségük lesz kipróbálni a felállított VR élményt különböző tematikájú játékokban.]

Érdemes figyelemmel követni a hivatalos https://repulonap2021.hu weboldalt, ahol tájékozódhatatunk többek között a belépés feltételeiről, a parkolási információkról, valamint a belépőjegyet is megvásárolhatjuk rajta.

Látogassatok el augusztus 28-29-én Kecskemétre, és találkozzunk 8 év után újra a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón!

Forrás: https://repulonap2021.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-14 15:51:53
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

Az esős tavasz után végre itt a nyár, vele együtt a vakáció és a várva várt nyaralások időszaka is. Ha külföldi kikapcsolódásra vágyunk, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 130 városba juthatunk el átszállás nélkül.