2023. 06. 08. csütörtök
Medárd
: 369 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Dinamikusan halad a honvédség fejlesztése

Dinamikusan halad a honvédség fejlesztése
Art of WAR  |  2018. 04. 03., 15:43
Dinamikusan halad a honvédség fejlesztése

Dinamikusan halad előre a Magyar Honvédség fejlesztése - mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter március 29-én, csütörtökön a Visegrad 4Sight 2018 különleges műveleti gyakorlaton, Szolnokon. A tárcavezető a rendezvényen új, ultrakönnyű taktikai járműveket adott át a különleges rendeltetésű dandárnak.

A miniszter a szolnoki Ittebei Kiss József hadnagy Helikopterbázison tartott különleges műveleti képességfejlesztés nyilvános napján hangsúlyozta, a biztonságért mindennap tenni kell, s a visegrádi országok ezen a téren is együttműködnek, és mindenhol a békét és a stabilitást szolgálják. Mint mondta, a V4-ek hadseregei együtt dolgoznak a NATO különböző misszióiban, Európa biztonságának fenntartásában és a határok védelmében. „Fontos dolog, hogy a békét szerető nemzetek egymás mellé sorakozzanak fel, kiálljanak egymás mellett és meg is védjék egymást” – fűzte hozzá.

 

A tárcavezető szerint a most bemutatott gyakorlat is azt jelzi, a Visegrádi Négyek katonái kiválóan együtt tudnak működni, és nagy szükség van arra a speciális tudásra, amivel rendelkeznek. Dr. Simicskó István elmondta azt is, hogy a tárca szeretné továbbfejleszteni a különleges műveleti képességet, de a távlati cél az, hogy 2026-ra a Magyar Honvédség egy valóban professzionális hadsereggé váljon. „Mindenben szeretnénk előrelépni: modern eszközökben, kiképzettségben, felkészültségben egy ütőképes Magyar Honvédséget szeretnénk felépíteni, s természetesen a szövetségeseinkkel együtt haladunk ezen az úton” – hangsúlyozta a miniszter.

Dr. Simicskó István felidézte, hamarosan gyalogsági kézilőfegyverek magyarországi előállítása indul meg cseh licenc alapján: első lépésben összeszerelésről van szó, majd 2019. január 1-től a hazai gyártás is megkezdődik. Mint mondta, a szóban forgó eszközök már szakmai próbán is átestek, hiszen azokat rendőrök és katonák is kipróbálták.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök azt mondta, a gyakorlat tíz nappal ezelőtt kezdődött, s ez volt az első alkalom, hogy a visegrádi országok különleges műveleti katonái együtt vehettek részt egy ilyen kiképzésen. Emlékeztetett, néhány éve kezdték el kiépíteni a különleges műveleti képességet a honvédségen belül, s mostanra a katonák kiválóan elsajátították azokat a készségeket, amelyekre szükség van a feladataik ellátásához. „Az a tudás, az a képesség, amire szert tettek Irakban és Afganisztánban, nagyon jól és eredményesen kamatoztatható, ha a helyzet úgy kívánja” – fűzte hozzá. A vezérezredes elmondta azt is, hogy a gyakorlatot a visegrádi országok vezérkari főnökei is megtekintették, és elégedetten nyilatkoztak a katonák felkészültségéről. A tapasztalat azt mutatja, hogy a katonákra bárhol és bármikor lehet számítani – hangsúlyozta.

Sándor Tamás dandártábornok, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka kérdésünkre elmondta: a lengyel és a szlovák partner csapatokat küldött a gyakorlatra, míg Csehország és Ausztria megfigyelőként vett részt rajta. A katonák egyebek mellett légi műveletekben és lőgyakorlatokon vettek részt, de a kiképzés tartalmazta az úgynevezett taktikai házban való feladat-végrehajtást is. A gyakorlat nyílt napján Mi-17-es szállítóhelikopterek és Gripen vadászgépek is szerepeltek. A parancsnok felhívta a figyelmet arra, hogy a különleges katonáknak most először volt lehetőségük a területvédelmi elven szerveződő önkéntes tartalékosokkal közösen gyakorlatozni.

„Több mint 200 fővel hajtottuk végre a gyakorlatot (…), hét nehézpáncélossal, és több tucat terepjáró gépjárművel. Ez volt az első ilyen gyakorlata a V4-eknek együtt, ami azért érdekes, mert majdnem ugyanabban az időszakban, nagyjából a 2000-es évek elején kezdtük el a különleges műveleti képesség fejlesztését egymással párhuzamosan” – mondta a dandártábornok.

A rendezvényen dr. Simicskó István átadta Sándor Tamásnak, illetve az általa vezetett dandárnak az új Polaris MRZR 4 ultrakönnyű, 4-6 fő szállítására alkalmas, szinte bármilyen terepen bevethető járműveket. Mint elhangzott, a 12 jármű a különleges katonák műveletein túl a hagyományos hadviselés során és a békeműveletekben is bevethető. Gyorsan és hatékonyan lehet velük katonákat és felszereléseket eljuttatni olyan helyszínekre, amelyek más eszközökkel megközelíthetetlenek. Megoldható velük két sérült hordágyon való szállítása, de bevethetők katasztrófavédelmi helyzetben vagy a határvédelemben is.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.