2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Dinamikusan halad a honvédség fejlesztése

Dinamikusan halad a honvédség fejlesztése
Art of WAR  |  2018. 04. 03., 15:43
Dinamikusan halad a honvédség fejlesztése

Dinamikusan halad előre a Magyar Honvédség fejlesztése - mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter március 29-én, csütörtökön a Visegrad 4Sight 2018 különleges műveleti gyakorlaton, Szolnokon. A tárcavezető a rendezvényen új, ultrakönnyű taktikai járműveket adott át a különleges rendeltetésű dandárnak.

A miniszter a szolnoki Ittebei Kiss József hadnagy Helikopterbázison tartott különleges műveleti képességfejlesztés nyilvános napján hangsúlyozta, a biztonságért mindennap tenni kell, s a visegrádi országok ezen a téren is együttműködnek, és mindenhol a békét és a stabilitást szolgálják. Mint mondta, a V4-ek hadseregei együtt dolgoznak a NATO különböző misszióiban, Európa biztonságának fenntartásában és a határok védelmében. „Fontos dolog, hogy a békét szerető nemzetek egymás mellé sorakozzanak fel, kiálljanak egymás mellett és meg is védjék egymást” – fűzte hozzá.

 

A tárcavezető szerint a most bemutatott gyakorlat is azt jelzi, a Visegrádi Négyek katonái kiválóan együtt tudnak működni, és nagy szükség van arra a speciális tudásra, amivel rendelkeznek. Dr. Simicskó István elmondta azt is, hogy a tárca szeretné továbbfejleszteni a különleges műveleti képességet, de a távlati cél az, hogy 2026-ra a Magyar Honvédség egy valóban professzionális hadsereggé váljon. „Mindenben szeretnénk előrelépni: modern eszközökben, kiképzettségben, felkészültségben egy ütőképes Magyar Honvédséget szeretnénk felépíteni, s természetesen a szövetségeseinkkel együtt haladunk ezen az úton” – hangsúlyozta a miniszter.

Dr. Simicskó István felidézte, hamarosan gyalogsági kézilőfegyverek magyarországi előállítása indul meg cseh licenc alapján: első lépésben összeszerelésről van szó, majd 2019. január 1-től a hazai gyártás is megkezdődik. Mint mondta, a szóban forgó eszközök már szakmai próbán is átestek, hiszen azokat rendőrök és katonák is kipróbálták.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök azt mondta, a gyakorlat tíz nappal ezelőtt kezdődött, s ez volt az első alkalom, hogy a visegrádi országok különleges műveleti katonái együtt vehettek részt egy ilyen kiképzésen. Emlékeztetett, néhány éve kezdték el kiépíteni a különleges műveleti képességet a honvédségen belül, s mostanra a katonák kiválóan elsajátították azokat a készségeket, amelyekre szükség van a feladataik ellátásához. „Az a tudás, az a képesség, amire szert tettek Irakban és Afganisztánban, nagyon jól és eredményesen kamatoztatható, ha a helyzet úgy kívánja” – fűzte hozzá. A vezérezredes elmondta azt is, hogy a gyakorlatot a visegrádi országok vezérkari főnökei is megtekintették, és elégedetten nyilatkoztak a katonák felkészültségéről. A tapasztalat azt mutatja, hogy a katonákra bárhol és bármikor lehet számítani – hangsúlyozta.

Sándor Tamás dandártábornok, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka kérdésünkre elmondta: a lengyel és a szlovák partner csapatokat küldött a gyakorlatra, míg Csehország és Ausztria megfigyelőként vett részt rajta. A katonák egyebek mellett légi műveletekben és lőgyakorlatokon vettek részt, de a kiképzés tartalmazta az úgynevezett taktikai házban való feladat-végrehajtást is. A gyakorlat nyílt napján Mi-17-es szállítóhelikopterek és Gripen vadászgépek is szerepeltek. A parancsnok felhívta a figyelmet arra, hogy a különleges katonáknak most először volt lehetőségük a területvédelmi elven szerveződő önkéntes tartalékosokkal közösen gyakorlatozni.

„Több mint 200 fővel hajtottuk végre a gyakorlatot (…), hét nehézpáncélossal, és több tucat terepjáró gépjárművel. Ez volt az első ilyen gyakorlata a V4-eknek együtt, ami azért érdekes, mert majdnem ugyanabban az időszakban, nagyjából a 2000-es évek elején kezdtük el a különleges műveleti képesség fejlesztését egymással párhuzamosan” – mondta a dandártábornok.

A rendezvényen dr. Simicskó István átadta Sándor Tamásnak, illetve az általa vezetett dandárnak az új Polaris MRZR 4 ultrakönnyű, 4-6 fő szállítására alkalmas, szinte bármilyen terepen bevethető járműveket. Mint elhangzott, a 12 jármű a különleges katonák műveletein túl a hagyományos hadviselés során és a békeműveletekben is bevethető. Gyorsan és hatékonyan lehet velük katonákat és felszereléseket eljuttatni olyan helyszínekre, amelyek más eszközökkel megközelíthetetlenek. Megoldható velük két sérült hordágyon való szállítása, de bevethetők katasztrófavédelmi helyzetben vagy a határvédelemben is.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.