2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ejtőernyősök ünnepe

Ejtőernyősök ünnepe
honvedelem.hu  |  2021. 09. 08., 09:48
Ejtőernyősök ünnepe

Harminc évvel ezelőtt, 1991 őszén alakult meg a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége. A jeles alkalomból rendeztek konferenciát szeptember 4-én, szombaton, a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban.

Az 1991-ben létrejött szakmai szervezet célja a nemzeti katonai- és sportejtőernyős hagyományok ápolása, a bajtársiasságon alapuló összetartozás érzésének fenntartása, elmélyítése, a hagyományápoló kulturális és sport rendezvények lebonyolítása, illetve azok szervezésében való közreműködés, valamint a katonai és sport ejtőernyőzés magyarországi történetének kutatása, feldolgozása.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter üzenetét Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztályának vezetője tolmácsolta. A tárcavezető levelében emlékeztetett: egykor és ma is szükség van a bajtársiasságra, a másokra való odafigyelésre, a példaadásra és a nemzedékek összefogására. A társadalom és a Magyar Honvédség kapcsolata kiemelt fontosságú, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége pedig már harminc éve összekötő kapocs a társadalom és a honvédség között. „A MEBSZ ugyan egy szervezet, de motorját azon emberek jelentik, akik az egyik legértékesebbet, az idejüket áldozzák a közösség céljaira. Önök a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségével, a Magyar Tartalékosok Szövetségével, a Honvédelmi Sportszövetséggel a hazafias és honvédelmi nevelés letéteményesei olyan helyeken is, ahol már nincs katonai alakulat. Tevékenységükkel értéket teremtenek és értéket közvetítenek” – hangsúlyozta üzenetében Benkő Tibor.

A rendezvényen felolvasták dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy levelét is, amelyben a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntötte az egybegyűlteket, valamint méltatta azt az áldozatkész munkát, amit a szervezet tagjai évtizedek óta a magyar ejtőernyőzés ügye, a nemzetközi kapcsolatok erősítése, a honvédelmi nevelés, illetve rászoruló társaik megsegítése érdekében végeznek.

A Magyar Honvédség parancsnoka levelében emlékeztetett: a szövetség által szervezett vándorkiállítás tovább népszerűsítette az ejtőernyőzést az országos rendezvényeken, tanintézetekben, az Ifjúsági Ejtőernyős Öttusa, a nyári táborok, a járőrversenyek a pályaorientáció mellett jelentősen hozzájárultak a honvédelem eszméjének népszerűsítéséhez.

Ezt követően elismerések és emléktárgyak átadására került sor. Ennek részeként - a magas színvonalú szakmai tevékenység, illetve a katonai hagyományok megőrzésében és ápolásában végzett jelentős munka elismeréseképp - dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága nevében, míg Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) nevében zászlószalagot adományozott a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége részére, majd dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályának vezetője, a MEBSZ elnöke adományozott zászlót a budapesti tagszervezetnek.

A konferencián a résztvevők előadásokat hallhattak a szervezet elmúlt harminc évének történetéről, az eddig elért eredményekről, valamint az elkövetkezendő időszak céljairól, feladatairól, majd emlékfa-ültetés és kiállításmegnyitó zárta a programot.

„Ez a harminc év egy visszatekintés, hogy mit tettünk és hogyan próbáljuk definiálni a következő harminc esztendőt is” – mondta kérdésünkre dr. Boldizsár Gábor ezredes, a MEBSZ elnöke, hozzátéve: céljuk, hogy kifejezzék azt az egységet, szellemiséget, amit az ejtőernyőzés jelent és összekapcsolják azt a fajta gondolkodást, tudatot, azt a fajta szemléletet, amelyet az ejtőernyő, vagy a barettsapka testesít meg.

A rendezvényen - mások mellett - részt vett Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, prof. dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke, dr. Boda József nyugállományú vezérőrnagy, a MEBSZ Tanácsadó Testületének elnöke, Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese, Kiss Róbert ezredes az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka, dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnokhelyettese és Magasy Zsolt ezredes, az MH Bázisrepülőtér bázisparancsnoka.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.