2024. 02. 24. szombat
Mátyás
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ejtőernyősök ünnepe

Ejtőernyősök ünnepe
honvedelem.hu  |  2021. 09. 08., 09:48
Ejtőernyősök ünnepe

Harminc évvel ezelőtt, 1991 őszén alakult meg a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége. A jeles alkalomból rendeztek konferenciát szeptember 4-én, szombaton, a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban.

Az 1991-ben létrejött szakmai szervezet célja a nemzeti katonai- és sportejtőernyős hagyományok ápolása, a bajtársiasságon alapuló összetartozás érzésének fenntartása, elmélyítése, a hagyományápoló kulturális és sport rendezvények lebonyolítása, illetve azok szervezésében való közreműködés, valamint a katonai és sport ejtőernyőzés magyarországi történetének kutatása, feldolgozása.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter üzenetét Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztályának vezetője tolmácsolta. A tárcavezető levelében emlékeztetett: egykor és ma is szükség van a bajtársiasságra, a másokra való odafigyelésre, a példaadásra és a nemzedékek összefogására. A társadalom és a Magyar Honvédség kapcsolata kiemelt fontosságú, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége pedig már harminc éve összekötő kapocs a társadalom és a honvédség között. „A MEBSZ ugyan egy szervezet, de motorját azon emberek jelentik, akik az egyik legértékesebbet, az idejüket áldozzák a közösség céljaira. Önök a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségével, a Magyar Tartalékosok Szövetségével, a Honvédelmi Sportszövetséggel a hazafias és honvédelmi nevelés letéteményesei olyan helyeken is, ahol már nincs katonai alakulat. Tevékenységükkel értéket teremtenek és értéket közvetítenek” – hangsúlyozta üzenetében Benkő Tibor.

A rendezvényen felolvasták dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy levelét is, amelyben a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntötte az egybegyűlteket, valamint méltatta azt az áldozatkész munkát, amit a szervezet tagjai évtizedek óta a magyar ejtőernyőzés ügye, a nemzetközi kapcsolatok erősítése, a honvédelmi nevelés, illetve rászoruló társaik megsegítése érdekében végeznek.

A Magyar Honvédség parancsnoka levelében emlékeztetett: a szövetség által szervezett vándorkiállítás tovább népszerűsítette az ejtőernyőzést az országos rendezvényeken, tanintézetekben, az Ifjúsági Ejtőernyős Öttusa, a nyári táborok, a járőrversenyek a pályaorientáció mellett jelentősen hozzájárultak a honvédelem eszméjének népszerűsítéséhez.

Ezt követően elismerések és emléktárgyak átadására került sor. Ennek részeként - a magas színvonalú szakmai tevékenység, illetve a katonai hagyományok megőrzésében és ápolásában végzett jelentős munka elismeréseképp - dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága nevében, míg Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) nevében zászlószalagot adományozott a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége részére, majd dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályának vezetője, a MEBSZ elnöke adományozott zászlót a budapesti tagszervezetnek.

A konferencián a résztvevők előadásokat hallhattak a szervezet elmúlt harminc évének történetéről, az eddig elért eredményekről, valamint az elkövetkezendő időszak céljairól, feladatairól, majd emlékfa-ültetés és kiállításmegnyitó zárta a programot.

„Ez a harminc év egy visszatekintés, hogy mit tettünk és hogyan próbáljuk definiálni a következő harminc esztendőt is” – mondta kérdésünkre dr. Boldizsár Gábor ezredes, a MEBSZ elnöke, hozzátéve: céljuk, hogy kifejezzék azt az egységet, szellemiséget, amit az ejtőernyőzés jelent és összekapcsolják azt a fajta gondolkodást, tudatot, azt a fajta szemléletet, amelyet az ejtőernyő, vagy a barettsapka testesít meg.

A rendezvényen - mások mellett - részt vett Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, prof. dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke, dr. Boda József nyugállományú vezérőrnagy, a MEBSZ Tanácsadó Testületének elnöke, Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese, Kiss Róbert ezredes az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka, dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnokhelyettese és Magasy Zsolt ezredes, az MH Bázisrepülőtér bázisparancsnoka.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
2024-01-30 16:04:02
A közelmúltban jelentették be, hogy amerikai részről jóváhagyták további UH-60M Black Hawk típusú, közepes, többfeladatú szállító helikopterek eladását a típust már üzemeltető Horvátország számára.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.