2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ejtőernyősök ünnepe

Ejtőernyősök ünnepe
honvedelem.hu  |  2021. 09. 08., 09:48
Ejtőernyősök ünnepe

Harminc évvel ezelőtt, 1991 őszén alakult meg a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége. A jeles alkalomból rendeztek konferenciát szeptember 4-én, szombaton, a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban.

Az 1991-ben létrejött szakmai szervezet célja a nemzeti katonai- és sportejtőernyős hagyományok ápolása, a bajtársiasságon alapuló összetartozás érzésének fenntartása, elmélyítése, a hagyományápoló kulturális és sport rendezvények lebonyolítása, illetve azok szervezésében való közreműködés, valamint a katonai és sport ejtőernyőzés magyarországi történetének kutatása, feldolgozása.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter üzenetét Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztályának vezetője tolmácsolta. A tárcavezető levelében emlékeztetett: egykor és ma is szükség van a bajtársiasságra, a másokra való odafigyelésre, a példaadásra és a nemzedékek összefogására. A társadalom és a Magyar Honvédség kapcsolata kiemelt fontosságú, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége pedig már harminc éve összekötő kapocs a társadalom és a honvédség között. „A MEBSZ ugyan egy szervezet, de motorját azon emberek jelentik, akik az egyik legértékesebbet, az idejüket áldozzák a közösség céljaira. Önök a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségével, a Magyar Tartalékosok Szövetségével, a Honvédelmi Sportszövetséggel a hazafias és honvédelmi nevelés letéteményesei olyan helyeken is, ahol már nincs katonai alakulat. Tevékenységükkel értéket teremtenek és értéket közvetítenek” – hangsúlyozta üzenetében Benkő Tibor.

A rendezvényen felolvasták dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy levelét is, amelyben a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntötte az egybegyűlteket, valamint méltatta azt az áldozatkész munkát, amit a szervezet tagjai évtizedek óta a magyar ejtőernyőzés ügye, a nemzetközi kapcsolatok erősítése, a honvédelmi nevelés, illetve rászoruló társaik megsegítése érdekében végeznek.

A Magyar Honvédség parancsnoka levelében emlékeztetett: a szövetség által szervezett vándorkiállítás tovább népszerűsítette az ejtőernyőzést az országos rendezvényeken, tanintézetekben, az Ifjúsági Ejtőernyős Öttusa, a nyári táborok, a járőrversenyek a pályaorientáció mellett jelentősen hozzájárultak a honvédelem eszméjének népszerűsítéséhez.

Ezt követően elismerések és emléktárgyak átadására került sor. Ennek részeként - a magas színvonalú szakmai tevékenység, illetve a katonai hagyományok megőrzésében és ápolásában végzett jelentős munka elismeréseképp - dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága nevében, míg Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) nevében zászlószalagot adományozott a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége részére, majd dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályának vezetője, a MEBSZ elnöke adományozott zászlót a budapesti tagszervezetnek.

A konferencián a résztvevők előadásokat hallhattak a szervezet elmúlt harminc évének történetéről, az eddig elért eredményekről, valamint az elkövetkezendő időszak céljairól, feladatairól, majd emlékfa-ültetés és kiállításmegnyitó zárta a programot.

„Ez a harminc év egy visszatekintés, hogy mit tettünk és hogyan próbáljuk definiálni a következő harminc esztendőt is” – mondta kérdésünkre dr. Boldizsár Gábor ezredes, a MEBSZ elnöke, hozzátéve: céljuk, hogy kifejezzék azt az egységet, szellemiséget, amit az ejtőernyőzés jelent és összekapcsolják azt a fajta gondolkodást, tudatot, azt a fajta szemléletet, amelyet az ejtőernyő, vagy a barettsapka testesít meg.

A rendezvényen - mások mellett - részt vett Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, prof. dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke, dr. Boda József nyugállományú vezérőrnagy, a MEBSZ Tanácsadó Testületének elnöke, Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese, Kiss Róbert ezredes az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka, dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnokhelyettese és Magasy Zsolt ezredes, az MH Bázisrepülőtér bázisparancsnoka.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.

  JETfly Magazin