2023. 06. 09. péntek
Félix
: 369 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elérte kezdeti műveleti képességét a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság

Elérte kezdeti műveleti képességét a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság
honvedelem.hu  |  2023. 04. 05., 14:34
Elérte kezdeti műveleti képességét a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság

Az ünnepségre március 31-én került sor Székesfehérváron, ahol – számos hazai és nemzetközi meghívott mellett – jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is.

A rendezvényre hazánkba látogatott Christopher G. Cavoli vezérezredes, a Szövetséges Európai Haderők főparancsnoka, Luigi Gugliemo Miglietta vezérezredes, a NATO Szövetséges Összhaderőnemi Erők parancsnoka, Mario Banožić, Horvátország védelmi minisztere, Robert Hranj admirális, horvát vezérkarfőnök, Marian Majer, a szlovák védelmi tárca államtitkára, Ľubomír Svoboda altábornagy, szlovák vezérkarfőnök-helyettes, illetve a NATO többnemzeti hadosztály-parancsnokságok vezetői is.

A nemzetközi és hazai delegációk résztvevői két napos székesfehérvári látogatásának első napján, március 30-án megtekintették a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot (Headquarters Multinational Division Centre - HQ MND-C), ahol Denis Tretinjak vezérőrnagy, a szervezet parancsnoka vezetésével bemutatták a parancsnokság működését, valamint felelevenítették az alapítástól a kezdeti műveleti képesség eléréséig vezető utat. A tájékoztató – amelyen részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint dr. Mladen Andrlic horvát nagykövet is - kitért a következő mérföldkő, a teljes műveleti képesség eléréséhez szükséges teendőkre is.

Másnap a székesfehérvári Városháza téren katonai tiszteletadással köszöntötték a magyar és külföldi katonai és politikai tisztségviselőket, majd a Szent István Művelődési Házban rendezett ünnepségen bejelentették, hogy a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság elérte kezdeti műveleti képességét. Denis Tretinjak vezérőrnagy beszédében aláhúzta: a mai rendkívül fontos nap a parancsnokság minden tagja számára, hiszen közel három éves munka ért révbe. Felidézte: a projektet három nemzet kezdeményezte azzal a szándékkal, hogy hozzájáruljanak a regionális biztonsághoz. Hozzátette, hogy a nulláról építették fel azt a parancsnokságot, amelyre ma büszkén tekinthetnek. A kezdeti műveleti képesség elérése kapcsán leszögezte, hogy a cél elérése egyben lehetőséget biztosít a további fejlődésre is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédében katonatörténelmi pillanatnak nevezte a mai napot, ami kapcsan kiemelte, hogy Christopher G. Cavoli vezérezredes, a NATO Szövetséges Európai Erők főparancsnokának személyes jelenléte nem csak megtisztelő, de üzenetértékű is: mutatja, hogy jó úton járunk és megerősít bennünket abban, hogy Magyarorszag a szövetség értékes tagja.Rámutatott arra is, hogy Magyarország több mint húsz éve NATO-tag, és e két évtized során lépésről-lépésre építette fel a szövetségbeli jelenlétét. Utalt arra is, hogy Európa biztonsága alapvetően megváltozott, amely többek között a NATO-t is változásra késztette. Ennek folyamata ma is tetten érhető, például az HQ MND-C sikereiben. Magyarország honvédelmi minisztere köszönetet mondott minden nemzetnek, amelyek tagjai hozzájárultak, s tettek e parancsnokság létrejötte és fejlődése érdekében.

 

Mario Banožić horvát védelmi miniszter büszkeségének adott hangot, amikor úgy fogalmazott: nagy öröm számára, hogy horvát, magyar és szlovák tisztek, altisztek és katonák dolgoznak együtt. Hozzáfűzte: a szövetség is épp ezt a közös munkát igényli. A támogató nemzetekre is utalva kijelentette: parancsnokság jól jelzi, hogy mennyire egységes is ez a szövetség.

Marian Majer szlovák védelmi államtitkár szerint ma olyan kihívásokkal szembesülünk, amelyekről sosem gondoltuk volna, hogy valaha is meg kell majd küzdenünk. Éppen ezért tovább kell erősítenünk a biztonságot, illetve keleti határainkat – utalt ezzel az orosz-ukrán háború jelentette kockázatra. Mint fogalmazott, az HQ MND-C nagyon fontos építőköve a szövetséges együttműködésnek és a regionális biztonság megerősítésének.

E mérföldkő egyben azt is jelentette, hogy a magyarországi és szlovákiai NATO Erőket Integráló Elemek (NATO Force Integration Unit Hungary - NFIU) szervezetileg hivatalosan az HQ MND-C alárendeltségébe kerültek. A jeles eseményt jelképezve az érintett katonai szervezetek parancsnokai átadták a két NFIU csapatzászlóját. Az esemény kapcsán Luigi Gugliemo Miglietta vezérezredes, a NATO Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka úgy fogalmazott: a mai nap nagyon fontos mérföldkő, aminek eléréséhez mindössze tíz hónapra volt szüksége a parancsnokságnak. Mindez bizonyítja az HQ MND-C-n szolgálók elhivatottságát és rátermettségét. Miglietta vezérezredes ezen túlmenően köszönetet mondott Magyarországnak, amiért otthont adott e különleges katonai szervezetnek.

A külföldi delegációk magyarországi látogatását is lezáró sajtótájékoztatón Magyarország honvédelmi minisztere kijelentette: immáron nem csak hazánk tagja a NATO-nak, de a szövetség is eljött Magyarországra. „Hadtörténelmet írunk ma, csakúgy, mint tettük 2019-ben, amikor egy nagyon fontos döntést hozott az akkori kormányzat: azt, hogy felállítja a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot” – szögezte le Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Aláhúzta, hogy egy bölcs és jó döntés volt, amely komoly előrelátásról tett tanúbizonyságot. Azóta e parancsnokság elérte a kezdeti műveleti képességet. A cél mostantól pedig a teljes műveleti képesség elérése lesz.

Marian Majer szlovák államtitkár pedig köszönetet mondott hazánknak mindazokért az erőfeszítésekért, amiket a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság létrejötte érdekében megtett. Nagyon fontos lépésnek nevezte a kezdeti műveleti képesség elérését annak érdekében, hogy nemzeteink megvédjék a közép-keleti-európai régiót. Kijelentette, hogy a keretnemzetek (Horvátország, Magyarország és Szlovákia) továbbra is elkötelezettek a folytatás tekintetében. Hozzátette: felkészültek is vagyunk a régió védelme érdekében.

A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság egy taktikai szintű parancsnoki és irányítási elem, ami biztosítja a csatlakozó NATO-egységek és képességek integrálását egy nagyobb taktikai alakulatba. Ezen túlmenően képes a szárazföldi műveletek teljes spektrumában parancsnokságot és irányítást biztosítani, hogy hozzájáruljon a szövetséges és regionális biztonsághoz. A kezdeti műveleti képességet igazoló okiratot – amelyet. dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, Robert Hranj admirális, horvát vezérkari főnök és Daniel Zmeko vezérezredes, szlovák vezérkari főnök írtak alá – 2022 októberében vehette át az alakulat. A képesség elérését idén februárban deklarálta az Európai Szövetséges Erők főparancsnoka.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.