2024. 02. 27. kedd
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Előadás az Adaptive Hussars 2023 nemzetközi gyakorlatról

Előadás az Adaptive Hussars 2023 nemzetközi gyakorlatról
honvedelem.hu  |  2024. 02. 12., 14:05
Előadás az Adaptive Hussars 2023 nemzetközi gyakorlatról

Az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat alatt sok olyan feladatot kellett végrehajtani, amire már régen nem volt példa. A sok megszerzett pozitív tapasztalatra pedig építünk majd a jövő gyakorlatai során – fogalmazott Antal László dandártábornok a Bárány Zoltán ezredessel tartott előadásán, február 8-án. A Kiss Károly Hadtudományi Klub „Mindenki Hadtudománya” elnevezésű rendezvényén a többnemzeti gyakorlat előkészületeit, főbb elemeit és az azzal kapcsolatos megállapításokat ismerte meg a hallgatóság.

Antal László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnökének a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott előadásából megtudtuk, hogy az „ADHU23” a Brave Warrior gyakorlatból nőtte ki magát. Ennek célja az volt, hogy valós képet kapjunk az ország védelmi igazgatási képességeiről, együttműködve más erőkkel is, kihasználva ezzel a teljes hatékonyságot.

A Brave Warriorhoz hasonlóan a gyakorlatba a magyar honvédek mellett olasz, horvát és török katonákat vontak be, így a nemzetek közötti összhang a jövőre nézve jelentős eredménynek számít.

Antal dandártábornok kiemelte a tervezési időt, ugyanis normális keretek között nagyjából tizenkét hónapig tartott volna a folyamat, de a honvédség minden alakulatát megmozgató gyakorlat tervezésekor csupán két és fél hónap állt rendelkezésükre. Az idő rövidsége miatt a folyamat egyes részeit összevonták, illetve az elejétől kezdve együttműködtek a védelmi igazgatás szerveivel.

Minden mozgásban

A példátlan gyorsasággal megtervezett gyakorlat egyik kitétele volt, hogy bizonyos alakulatoknak át kell települnie, hiszen egy valós, éles helyzetre történő felkészülésnek ez a legjobb módja. Az áttelepülésnek köszönhetően a légierő civil repterekre települt át, illetve az új haditechnikai eszközök is elhagyták megszokott környezetüket. A rögtönzött feladatszabásokat is sikeresen teljesítették a résztvevők, például sok esetben vasúti szállításról azonnal átálltak a közúti szállításra, valamint Tiszaroffnál egy nem tervezett vízi átkelést is végrehajtottak.

A gyakorlat során a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként beszerzett haditechnikák is jól vizsgáztak: a H145 helikopter, a Leopard harckocsi, a Gidrán harcjármű, a PzH 2000 önjáró löveg és a NASAMS légvédelmi rendszer is hozta az elvártakat.

„A gyakorlat alatt senki nem unatkozott, hiszen az átcsoportosítások alatt sok olyan feladatot kellett végrehajtani, amire már régen nem volt példa. Sok pozitív tapasztalatot szereztünk, amelyekre építünk majd a jövő gyakorlatain” – zárta előadását Antal dandártábornok.

Összehangolt együttműködés

Bárány Zoltán ezredes, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság megbízott parancsnoka előadásában kiemelte: „a cél az volt, hogy egy különleges gyakorlat különleges kiértékelést kapjon, ezért új módszerrel vizsgáltuk a tapasztalatokat.”

Információáramlás, vezetési rendszerek működése, tartalékosok együttműködése, védelmi erőkkel való együttműködés. Kiemelten ezeket a területeket vizsgálták a gyakorlat befejeztével, ezért a legjobb kiértékelési módszernek az interjúkészítés bizonyult. A kulcsszereplőkkel történő beszélgetéskor nemcsak a tapasztalatokra, hanem a javaslatokra is kíváncsiak voltak, ugyanis a jövőben szeretnének hatékonyabb szervező munkát végezni.

Bárány ezredes elmondta, hogy az értékelés során légierő és szárazföldi csoportra bontották a feladatokat, valamint külön foglalkoztak a tartalékosokkal is. A gyakorlatról összegezve elmondható, hogy minden alegység eredményesen reagált a feladatszabásokra, megfelelő volt az állomány létszáma és az eszközök száma, valamint az átcsoportosítás okozta kihívásokat is megoldották.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
2024-01-30 16:04:02
A közelmúltban jelentették be, hogy amerikai részről jóváhagyták további UH-60M Black Hawk típusú, közepes, többfeladatú szállító helikopterek eladását a típust már üzemeltető Horvátország számára.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?