2024. 05. 25. szombat
Orbán
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Előrelátóan kell cselekedni az orosz-ukrán háború idején

Előrelátóan kell cselekedni az orosz-ukrán háború idején
honvedelem.hu  |  2022. 03. 08., 14:17
Előrelátóan kell cselekedni az orosz-ukrán háború idején

Elismeréssel szólt Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszter, a magyar katonák feladatvállalásáról és arról a segítségről, támogatásról, amellyel Magyarország az ukrajnai menekülteket fogadja, miután Budapesten hivatalos látogatáson fogadta őt Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A két tárcavezető a találkozó során szándéknyilatkozatot is aláírt a védelmi együttműködés további elmélyítéséről.

Katonai tiszteletadással, hivatalos látogatáson fogadta Benkő Tibor honvédelmi miniszter Lorenzo Guerini olasz védelmi minisztert március 7-én, Budapesten. A találkozó kiemelt témái az orosz-ukrán háború, a Nyugat-Balkán stabilitása, valamint a kétoldalú védelmi kapcsolatok voltak.

A megbeszélésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta, hogy Magyarország mélységesen elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót, és kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Az orosz támadás egész Európa biztonságát fenyegeti, amire egységes választ kell a Nyugatnak adnia. Az egység demonstrálása érdekében Magyarország támogatja a NATO és az Európai Unió által meghozott döntéseket. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Ukrajnával szomszédos országként hazánkra több feladat is hárul.

„Magyarország kormánya a körültekintő, megfontolt, előrelátó és higgadt cselekvést hangsúlyozza, és azt vallja: a helyzet rendezéséhez minél előbb vissza kell térni a tárgyalásos megegyezés útjára” – mondta, hozzátéve: hazánk kiemelt szerepet vállal a háború elől menekülők befogadásában és segítésében. Jelen pillanatban a menekültek tömegeinek fogadása, ellátása és elszállásolása a legégetőbb feladat. „Magyarország tömeges menekülthullámra számít, így adott esetben a szövetségesek támogatására is szükség lehet” - tette hozzá a miniszter. Benkő Tibor kiemelte, hogy szintén kritikus fontosságú Ukrajna gyors megsegítése. Magyarország egészségügyi és humanitárius segítséget nyújt az országnak, illetve alapvető hiánycikkeket, például üzemanyagot biztosít számukra” - hangsúlyozta a tárcavezető.

A honvédelmi miniszter a tárgyaláson arról tájékoztatta olasz partnerét, hogy a Magyar Honvédség számára természetesen az ország nemzeti határainak biztosítása is kiemelt feladat. Meg kell akadályozni, hogy a szomszédunkban zajló háború során a harcoló erők alegységei átsodródjanak magyar területre. Ennek érdekében a Magyar Honvédség megerősítette jelenlétét a keleti országrészben. Benkő Tibor a tárgyalást követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy hazánk stratégiai partnerként tekint Olaszországra, a két ország közötti intenzív, kétoldalú katonai kapcsolatok kiterjednek a légierő és légvédelem, továbbá a szárazföld területén számos közös gyakorlat végrehajtására, katona-egészségügyi és haditechnikai együttműködésre. A kétoldalú együttműködés alakításában továbbra is prioritást élveznek a NATO-tagságból fakadó kötelezettségekkel kapcsolatos megbeszélések.

A sajtótájékoztatón mindkét miniszter hangsúlyozta, hogy az ukrán-orosz háború ellenére sem szabad megfeledkezni a nyugat-balkáni régióról, amely számos olyan politikai problémával küzd, amely könnyen biztonsági fenyegetéssé fejlődhet. Lorenzo Guerini kifejtette: Olaszország is kiemelt figyelmet fordít a nyugat-balkáni térség stabilitására és fejlődésére, ami kiváló terepet kínál az országaink közötti együttműködésre. Méltatta a magyar katonák KFOR-ban végzett munkáját, külön kiemelve a misszió magyar parancsnokának eddigi tevékenységét.

A tárgyalás után a két fél szándéknyilatkozatot írt alá, amely a két ország közötti védelmi együttműködés bővítésének lehetőségeit tartalmazza. Benkő Tibor a dokumentum kapcsán kifejtette: a háború elleni közös erőfeszítések mellett a két nemzet a jövőben is tovább kívánja folytatni katonai téren a közös kiképzéseket, felkészítéseket, az innovációt, az oktatást és a közös missziós együttműködést, többek között a KFOR-ban. „Ugyanabban a szövetségben vagyunk, közösek a feladataink és a céljaink a térség békéjének megőrzése tekintetében, így természetes, hogy a Nyugat-Balkán biztonságáért is közösen érzünk felelősséget” – fogalmazott.

Lorenzo Guerini mindenekelőtt Magyarország és a Magyar Honvédség kiemelkedő munkáját köszönte meg az ukrajnai menekültek segítése és támogatása terén. Mint mondta, a találkozó során még ezekben az egész Európa számára nehéz napokban is sikerült konstruktív és előremutató megbeszélést folytatniuk, a szándéknyilatkozat pedig a két ország és a két védelmi terület kiváló együttműködésének bizonyítéka.

A háború kapcsán kijelentette: Oroszország Ukrajna elleni támadásának megítélése Olaszország részéről is egyértelmű: határozottan elítélik az agressziót, minden erejükkel a párbeszédet szorgalmazzák, ugyanakkor minden támogatást megadnak a NATO és az Európai Unió egységes döntéseinek végrehajtásához.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-03 10:37:50
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin