2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Előrelátóan kell cselekedni az orosz-ukrán háború idején

Előrelátóan kell cselekedni az orosz-ukrán háború idején
honvedelem.hu  |  2022. 03. 08., 14:17
Előrelátóan kell cselekedni az orosz-ukrán háború idején

Elismeréssel szólt Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszter, a magyar katonák feladatvállalásáról és arról a segítségről, támogatásról, amellyel Magyarország az ukrajnai menekülteket fogadja, miután Budapesten hivatalos látogatáson fogadta őt Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A két tárcavezető a találkozó során szándéknyilatkozatot is aláírt a védelmi együttműködés további elmélyítéséről.

Katonai tiszteletadással, hivatalos látogatáson fogadta Benkő Tibor honvédelmi miniszter Lorenzo Guerini olasz védelmi minisztert március 7-én, Budapesten. A találkozó kiemelt témái az orosz-ukrán háború, a Nyugat-Balkán stabilitása, valamint a kétoldalú védelmi kapcsolatok voltak.

A megbeszélésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta, hogy Magyarország mélységesen elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót, és kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Az orosz támadás egész Európa biztonságát fenyegeti, amire egységes választ kell a Nyugatnak adnia. Az egység demonstrálása érdekében Magyarország támogatja a NATO és az Európai Unió által meghozott döntéseket. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Ukrajnával szomszédos országként hazánkra több feladat is hárul.

„Magyarország kormánya a körültekintő, megfontolt, előrelátó és higgadt cselekvést hangsúlyozza, és azt vallja: a helyzet rendezéséhez minél előbb vissza kell térni a tárgyalásos megegyezés útjára” – mondta, hozzátéve: hazánk kiemelt szerepet vállal a háború elől menekülők befogadásában és segítésében. Jelen pillanatban a menekültek tömegeinek fogadása, ellátása és elszállásolása a legégetőbb feladat. „Magyarország tömeges menekülthullámra számít, így adott esetben a szövetségesek támogatására is szükség lehet” - tette hozzá a miniszter. Benkő Tibor kiemelte, hogy szintén kritikus fontosságú Ukrajna gyors megsegítése. Magyarország egészségügyi és humanitárius segítséget nyújt az országnak, illetve alapvető hiánycikkeket, például üzemanyagot biztosít számukra” - hangsúlyozta a tárcavezető.

A honvédelmi miniszter a tárgyaláson arról tájékoztatta olasz partnerét, hogy a Magyar Honvédség számára természetesen az ország nemzeti határainak biztosítása is kiemelt feladat. Meg kell akadályozni, hogy a szomszédunkban zajló háború során a harcoló erők alegységei átsodródjanak magyar területre. Ennek érdekében a Magyar Honvédség megerősítette jelenlétét a keleti országrészben. Benkő Tibor a tárgyalást követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy hazánk stratégiai partnerként tekint Olaszországra, a két ország közötti intenzív, kétoldalú katonai kapcsolatok kiterjednek a légierő és légvédelem, továbbá a szárazföld területén számos közös gyakorlat végrehajtására, katona-egészségügyi és haditechnikai együttműködésre. A kétoldalú együttműködés alakításában továbbra is prioritást élveznek a NATO-tagságból fakadó kötelezettségekkel kapcsolatos megbeszélések.

A sajtótájékoztatón mindkét miniszter hangsúlyozta, hogy az ukrán-orosz háború ellenére sem szabad megfeledkezni a nyugat-balkáni régióról, amely számos olyan politikai problémával küzd, amely könnyen biztonsági fenyegetéssé fejlődhet. Lorenzo Guerini kifejtette: Olaszország is kiemelt figyelmet fordít a nyugat-balkáni térség stabilitására és fejlődésére, ami kiváló terepet kínál az országaink közötti együttműködésre. Méltatta a magyar katonák KFOR-ban végzett munkáját, külön kiemelve a misszió magyar parancsnokának eddigi tevékenységét.

A tárgyalás után a két fél szándéknyilatkozatot írt alá, amely a két ország közötti védelmi együttműködés bővítésének lehetőségeit tartalmazza. Benkő Tibor a dokumentum kapcsán kifejtette: a háború elleni közös erőfeszítések mellett a két nemzet a jövőben is tovább kívánja folytatni katonai téren a közös kiképzéseket, felkészítéseket, az innovációt, az oktatást és a közös missziós együttműködést, többek között a KFOR-ban. „Ugyanabban a szövetségben vagyunk, közösek a feladataink és a céljaink a térség békéjének megőrzése tekintetében, így természetes, hogy a Nyugat-Balkán biztonságáért is közösen érzünk felelősséget” – fogalmazott.

Lorenzo Guerini mindenekelőtt Magyarország és a Magyar Honvédség kiemelkedő munkáját köszönte meg az ukrajnai menekültek segítése és támogatása terén. Mint mondta, a találkozó során még ezekben az egész Európa számára nehéz napokban is sikerült konstruktív és előremutató megbeszélést folytatniuk, a szándéknyilatkozat pedig a két ország és a két védelmi terület kiváló együttműködésének bizonyítéka.

A háború kapcsán kijelentette: Oroszország Ukrajna elleni támadásának megítélése Olaszország részéről is egyértelmű: határozottan elítélik az agressziót, minden erejükkel a párbeszédet szorgalmazzák, ugyanakkor minden támogatást megadnak a NATO és az Európai Unió egységes döntéseinek végrehajtásához.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
2023-01-27 09:56:50
Hideg is, látni is alig lehet a felszín alatt, de a muszáj nagy úr. Márpedig gyakorolni muszáj még téli körülmények között is, éppen ezért hódítják meg évről-évre a csongrádi Holt-Tisza olykor fagyott, máskor „csak” roppant hideg vizét az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonabúvárai.
2023-01-20 13:31:49
Az I. világháborút megelőző évtizedekben az egyre erősödő Németország hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy egyenrangú világhatalommá váljon a fénykorát élő Brit Birodalommal. Versengésük egyik legfőbb színtere a haditengerészet volt, így a német mérnökök tudásuk legjavát beleadva, kiváló hadihajók sorát alkották meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.