2024. 04. 25. csütörtök
Márk
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Előretolt repülésirányítók sikeres NATO-akkreditációja

Előretolt repülésirányítók sikeres NATO-akkreditációja
Art of WAR  |  2018. 04. 13., 11:57
Előretolt repülésirányítók sikeres NATO-akkreditációja

Újabb jelentős állomásához érkezett a nemzeti előretolt repülésirányító képesség fejlesztése, amely immár harmadszor esett át a NATO és az amerikai vezetésű Összhaderőnemi Tűztámogató szervezet akkreditációs eljárásán, és újra kiemelkedően teljesített.

Az előretolt repülésirányító képesség (NATO terminológia szerint: Joint Terminal Attack Controller – JTAC)  összhaderőnemi képesség, amelynek fő feladata a szárazföldi erők közvetlen légi támogatásának irányítása. Ez jól megtervezett, időben és térben folyamatosan koordinált együttműködést igényel a támogató légi kötelék, a támogatott szárazföldi erők és az előretolt repülésirányítók között. A képesség a 21. századi technikai háttér mellett, angolul jól beszélő, a repülésirányítás szaknyelvét, a szárazföldi és légi harceljárásokat készségszinten ismerő, feladatát nemzetközi környezetben is kiválóan teljesíteni tudó embereket igényel. Ez a kicsi, de egyre bővülő közösség adja a magját annak a képességnek, amely mind a NATO, mind az Amerikai Egyesült Államok harceljárásaiban egyre nagyobb szerepet kap.

A nemzetközi feladatvégrehajtás lehetősége csak az érvényes NATO és USA szabályzók szerinti, háromévenként esedékes minősítés után lehetséges, ahol nem csak az egyéneket, de a teljes képességet világítják át, elemzik és értékelik. Ez történt a hazai képesség esetében is; a közelmúltban a NATO és az USA ellenőrei közösen vizsgálták a helyzetét. Ellenőrizték az okmányrendszert, a képesség fejlesztési dokumentációt, de a feladatok valós végrehajtását is megtekintették egy lőtéri napon, ahol a magyar, cseh és amerikai JTAC állomány magyar JAS-39 Gripenek csapásméréseit irányította egy valóságot megközelítő helyzet alapján. Az ellenőrzőcsoport úgy a feladat végrehajtását, mint a kiképzés szintjét és a képesség dokumentációját kiválóra értékelte, így újabb 3 évig öregbíthetik korlátozások nélkül a magyar katonák hírnevét ezen a kicsiny, de egyre fontosabb területen is.

A képesség fejlesztését stratégiai szinten a Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnökség irányítja, amely elsősorban a JTAC program tervezését, források elosztását, nemzetközi kapcsolattartást, a képesség fejlesztési irányainak meghatározását és a nemzeti haderőképbe illesztését jelenti.

Hadműveleti szinten a légierő és a szárazföldi csapatok együttműködésének koordinációját az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szakállománya végzi, akik különböző gyakorlatok tervezésével, irányításával biztosítanak lehetőséget mindkét fegyvernem szakállománya részére a közös munka begyakorlására.

A feladat valós végrehajtásában több alakulat is szerepet kap. Az egyik az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, mint az Előretolt Repülésirányító Csoport és a képesség anyaalakulata; az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a légi támogatást kizárólagosan biztosító Gripenek állomásoznak; az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál pedig a különleges műveleti feladatok végrehajtása kívánja meg, hogy saját irányítókkal legyenek képesek feladataik ellátására.

Nemzetközi tekintetben egyre szélesedő együttműködést épített fel a magyar JTAC szakma a környező országok, de az Amerikai Egyesült Államok szakembereivel is. Ennek az együttműködésnek az évente két alkalommal Magyarországon megrendezett szakkiképzés, valamint az egyre növekvő számú nemzetközi gyakorlatok adnak teret. 

A HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség felügyelete mellett, a szakmai együttműködés szorosabbra fűzése érdekében rövidesen elindul egy zárt, JTAC szakmai weblap, ami teret ad az új információk, tapasztalatok megosztásának is. 

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 03., 10:37
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 23., 11:30
Katonai és védelmi ipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Egyesült Arab Emírségekben Mohammad Fadhel Al Mazrouei-vel, az Öböl-menti állam védelmi ügyekért felelős államminiszterével.
2024. 04. 22., 10:34

Tata, ahol most jó katonának lenni!

Fokozott Hanghatás podcast: beszélgetés Tóth István ezredessel, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnokával.
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!