2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Előretolt repülésirányítók sikeres NATO-akkreditációja

Előretolt repülésirányítók sikeres NATO-akkreditációja
Art of WAR  |  2018. 04. 13., 11:57
Előretolt repülésirányítók sikeres NATO-akkreditációja

Újabb jelentős állomásához érkezett a nemzeti előretolt repülésirányító képesség fejlesztése, amely immár harmadszor esett át a NATO és az amerikai vezetésű Összhaderőnemi Tűztámogató szervezet akkreditációs eljárásán, és újra kiemelkedően teljesített.

Az előretolt repülésirányító képesség (NATO terminológia szerint: Joint Terminal Attack Controller – JTAC)  összhaderőnemi képesség, amelynek fő feladata a szárazföldi erők közvetlen légi támogatásának irányítása. Ez jól megtervezett, időben és térben folyamatosan koordinált együttműködést igényel a támogató légi kötelék, a támogatott szárazföldi erők és az előretolt repülésirányítók között. A képesség a 21. századi technikai háttér mellett, angolul jól beszélő, a repülésirányítás szaknyelvét, a szárazföldi és légi harceljárásokat készségszinten ismerő, feladatát nemzetközi környezetben is kiválóan teljesíteni tudó embereket igényel. Ez a kicsi, de egyre bővülő közösség adja a magját annak a képességnek, amely mind a NATO, mind az Amerikai Egyesült Államok harceljárásaiban egyre nagyobb szerepet kap.

A nemzetközi feladatvégrehajtás lehetősége csak az érvényes NATO és USA szabályzók szerinti, háromévenként esedékes minősítés után lehetséges, ahol nem csak az egyéneket, de a teljes képességet világítják át, elemzik és értékelik. Ez történt a hazai képesség esetében is; a közelmúltban a NATO és az USA ellenőrei közösen vizsgálták a helyzetét. Ellenőrizték az okmányrendszert, a képesség fejlesztési dokumentációt, de a feladatok valós végrehajtását is megtekintették egy lőtéri napon, ahol a magyar, cseh és amerikai JTAC állomány magyar JAS-39 Gripenek csapásméréseit irányította egy valóságot megközelítő helyzet alapján. Az ellenőrzőcsoport úgy a feladat végrehajtását, mint a kiképzés szintjét és a képesség dokumentációját kiválóra értékelte, így újabb 3 évig öregbíthetik korlátozások nélkül a magyar katonák hírnevét ezen a kicsiny, de egyre fontosabb területen is.

A képesség fejlesztését stratégiai szinten a Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnökség irányítja, amely elsősorban a JTAC program tervezését, források elosztását, nemzetközi kapcsolattartást, a képesség fejlesztési irányainak meghatározását és a nemzeti haderőképbe illesztését jelenti.

Hadműveleti szinten a légierő és a szárazföldi csapatok együttműködésének koordinációját az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szakállománya végzi, akik különböző gyakorlatok tervezésével, irányításával biztosítanak lehetőséget mindkét fegyvernem szakállománya részére a közös munka begyakorlására.

A feladat valós végrehajtásában több alakulat is szerepet kap. Az egyik az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, mint az Előretolt Repülésirányító Csoport és a képesség anyaalakulata; az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a légi támogatást kizárólagosan biztosító Gripenek állomásoznak; az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál pedig a különleges műveleti feladatok végrehajtása kívánja meg, hogy saját irányítókkal legyenek képesek feladataik ellátására.

Nemzetközi tekintetben egyre szélesedő együttműködést épített fel a magyar JTAC szakma a környező országok, de az Amerikai Egyesült Államok szakembereivel is. Ennek az együttműködésnek az évente két alkalommal Magyarországon megrendezett szakkiképzés, valamint az egyre növekvő számú nemzetközi gyakorlatok adnak teret. 

A HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség felügyelete mellett, a szakmai együttműködés szorosabbra fűzése érdekében rövidesen elindul egy zárt, JTAC szakmai weblap, ami teret ad az új információk, tapasztalatok megosztásának is. 

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.

  JETfly Magazin