2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Európa legmodernebb lőszergyárkomplexuma épül hazánkban

Európa legmodernebb lőszergyárkomplexuma épül hazánkban
honvedelem.hu  |  2024. 04. 04., 12:53
Európa legmodernebb lőszergyárkomplexuma épül hazánkban

„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.

„A Lynx gyalogsági harcjárművek által használt 30 milliméteres lőszer gyártására alkalmas gyárépületünk abba a készültségi fázisba került, hogy a Rheinmetall nemzetközi hadiipari és járműipari vállalattal közösen át tudjuk adni a később ezt hasznosító vegyesvállalatoknak, így már az építkezés befejezése előtt betelepíthetik azt a technológiát, ami a gyártás alapját fogja képezni. Emellett azt is ünnepeljük, hogy 2025-től már a nagykaliberű tüzérségi lőszerek hazai gyártását is lehetővé tesszük” – fogalmazott honlapunknak prof. dr. Palkovics László.

A vezérigazgató elmondta: „amikor azt a döntést hoztuk, hogy Magyarországon a különböző jármű- és fegyvergyártás mellett lőszer- és robbanóanyaggyártással is fogunk foglalkozni, akkor megvizsgáltuk, hogy az országnak melyik az a része, ami korábban rendelkezett ilyen típusú kompetenciákkal. A választás azért esett Várpalotára, mert egyrészt itt korábban is gyártottak robbanóanyagot és így a gyártáshoz nélkülözhetetlen egyéb vegyipari kapacitás is biztosított.

„Emellett szempont volt a szakértelem, a Pannon Egyetem közelsége, a szakképzési központ gazdag képességcsomagja, valamint a bakonyi lőtér nagyjából egykilométeres távolságban lévő elhelyezkedése. Ennek a lőtérnek azért van jelentősége, mert azokat a lőszereket, amit az itt épülő üzemek gyártani fognak, bizonyos rendszerességgel ki kell próbálni, jelesül a 155 milliméteres tűzérségi lőszer teszteléséhez Európában nincs alkalmasabb és nagyobb lőtér, mint a nullponti lő- és gyakorlótér” – húzta alá a vezérigazgató.

Prof. dr. Palkovics László kiemelte, hogy tavaly szeptemberben tartották a Várpalota közelében található inotai hőerőművel szemben épülő lőszergyártó komplexum úgynevezett „bokrétaünnepségét”, amelyen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is jelen volt. A 155 milliméteres lőszereket gyártó ingatlan építési engedélyét november 23-án kapta meg a beruházás (a gyártóépület mellett hét NATO-szabványnak megfelelő bunker, egy foszfátozó- és festőépület, valamint egy szociális kantin- és öltözőépület vonatkozásában), de a beruházás keretében – többek között – mintegy 4 kilométernyi belső utat, 23 kilométernyi víziközművet, 2,5 kilométernyi távhővezetéket, valamint két földalatti sprinklertartályt és szivattyúállomást is létesíteni fognak.

A közepes kaliberű – 30 milliméteres – lőszerek gyártása már az idei év utolsó negyedévében, a nagykaliberű – 155 milliméteres – lőszerek gyártása 2025 utolsó negyedévében kezdődhet meg.

A német Rene Gansauge, aki a tavalyi évtől a Rheinmetall fegyver- és lőszerdivíziójának vezérigazgatói tisztségét látja el, ünnepi beszédében lenyűgözőnek nevezte azt az előrelátást, amellyel a magyar kormány néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a düsseldorfi székhelyű vállalattal partneri együttműködésben befektet a haditechnológiába és Magyarország védelmi képességeibe. „Nem csak a partnerség, hanem az együttműködés látványos eredményei is lenyűgözőek” – fejtette ki.

 

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere beszédében felidézte, az általa irányított, mintegy húszezer lakosú város és hazánk szempontjából kiemelt jelentőségű eseményként tekint a Várpalotai Védelmi Ipari Komplexum megépülésére. „Minden nap szembesülünk a kihívás nagyságával, és igyekszünk ennek a lehető legjobban megfelelni” – húzta alá, kiemelve: a Várpalotán élők többsége a munkalehetőségeket, a fejlődést és a szakmai kihívásokat látja a nagyberuházásban. „A Rheinmetall vállalatnak jó híre van Várpalotán. Az eddigi együttműködésünk példaértékű volt, jól megértjük egymást, amiért ezúton is köszönetet mondok Michael Krebs úrnak, a várpalotai gyáregység vezérigazgatójának” – tette hozzá a városvezető.

Az ünnepélyes alapkőletételen Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott mellett jelen voltak a beruházócégek – a ZÁÉV Építőipari Zrt., a bim.GROUP Kft., az Óbuda-Újlak Zrt., az E.ON Hungária Zrt., az MVM XPert Zrt. és a Várpalotai Közszolgáltató Nonprofit Kft. – képviselői is.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 30., 13:06
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024. 04. 03., 10:37
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2024. 05. 13., 12:22
Egymást követik a kiképzések a Brave Warrior 2024 többnemzeti gyakorlat során a Bakonyban.
2024. 05. 09., 15:13
Egyhetes gyakorlatukat töltik az „Acélkocka” altisztképzési rendszer általános repülőműszaki üzembentartó altiszt szakmai tanfolyam résztvevői az MH 47. Bázisrepülőtéren, ahol egyebek mellett betekintést nyertek a H145M helikoptereken végzett vizsgálatok munkafolyamatába is.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.