2024. 05. 25. szombat
Orbán
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fejlődésben az ejtőernyős képesség

Fejlődésben az ejtőernyős képesség
Art of WAR  |  2020. 06. 15., 12:56
Fejlődésben az ejtőernyős képesség

Légcellás ejtőernyős csoport, valamint az őket támogató törzselem kiképzését és felkészítését tartja az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár.

A nagymagasságú ejtőernyős képesség valójában egy folyamat, az első bekötött rendszerű ejtőernyős ugrástól kezdve készíti fel a katonát az ejtőernyős kijuttatási módra, és a kiképzés végére képessé teszi a légcellás ejtőernyővel történő, teljes felszereléses ejtőernyős ugrásra ismeretlen terepre, akár korlátozott látási viszonyok között is.

A képesség fenntartása és fejlesztése folyamatos erőfeszítést igényel. A nagymagasságú ejtőernyős képesség jelenlegi formájában a különleges műveleti zászlóalj megalakítását követően, 2009-ben jött létre. A csoport az MH 34. Bercsényi László Felderítő Zászlóalj nagy magasságú csoportját tekinti elődjének, akik megalapozták ezen kijuttatási mód gyakorlati alkalmazását.

Amikor nagymagasságú ejtőernyős műveletekről beszélünk, két kijuttatási módot különböztetünk meg. A nagy magasságon történő kiugrást alacsony nyitással-HALO (High Altitude Low Opening – amelyben a harcászati helyzet megengedi a célterület megközelítését a szállító légijárművel), illetve nagy magasságon történő kiugrást követő ejtőernyő nyitással-HAHO (High Altitude High Opening – amelyben a harcászati helyzet nem engedi meg a célterület megközelítését a szállító légijárművel ezért a távrepülés a megoldás)

A Magyar Honvédségben az MC-5–ös ejtőernyőrendszert és a hozzá kapcsolódó teherrendszert használják a katonák kiképzésére, de a többi, a haderőben rendszeresített ejtőernyővel is képesek gépelhagyására. Az ejtőernyős kiképzések során többségében Mi-8, Mi-17, vagy Mi-24 helikopterekből és a napokban „nyugállományba” vonuló An-26 repülőgépből történnek az ejtőernyős ugrások. Meg kell említeni a Pápa Bázisrepülőtéren települt HAW (Heavy Airlift Wing – Nehéz Légiszállító Ezred) kötelékében szolgáló C-17-es flottát is, akik szintén támogatják az ejtőernyős állomány képességének szinten tartását.

Elengedhetetlen, hogy a katonai szervezet kiválóan felkészült oktatói állománnyal rendelkezzen, amellyel képessé válik megtervezni és végrehajtani saját műveleteit. Az oktatóvá váláshoz minimum háromszáz ejtőernyős ugrással kell rendelkezni, és teljesíteni kell a kapcsolódó követelményeket. A kiválasztás és a kiképzés során folyamatos az együttműködés az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Speciális Ejtőernyős Kiképző Csoportjával. Számukra az ejtőernyős katonák kiképzése alaprendeltetésből eredő feladat, de tapasztalatuk és tudásuk meghatározó az oktatói állomány felkészítésében. A csoport többi tagja is – fejenként több mint kétszáz ugrással – tapasztalt ugrónak tekinthető.

A jelenlegi képzés során harcászati felszerelésben ugranak a katonák, ami a teljes ejtőernyő rendszerrel együtt meghaladhatja az ugró súlyát. Az ugrások nappal és éjszaka egyaránt folynak. A folyamatos kiképzés során hangsúlyt kap az úgynevezett instabil gépelhagyás is, amelynek során az ugrónak a levegőben stabilizálnia kell magát az ejtőernyő nyitása előtt, majd annak a meghatározott magasságon történő nyitása után biztonságosan földet érni, és természetesen a kijelölt feladatot végrehajtani. A képzés elemeinek tervezettnek és jövőbe mutatónak kell lennie.

A fejlődés iránti igény nagy, már képzés közben a következő lépést tervezik: ez az éjjellátó képesség beépítése lesz a légcellás ejtőernyős kiképzési rendszerbe. Emellett a csoport oktatói állománya megkezdte felkészülését a katonai tandem ernyő alkalmazására is, amely lehetőséget teremt nem csupán személyek, de nehezebb felszerelés szállítására, ezáltal nagyobb mennyiségű felszerelést is ki lehet juttatni a célterületre.

további fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-03 10:37:50
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin