2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Folytatódnak a kiképző műveletek Irakban

Folytatódnak a kiképző műveletek Irakban
Art of WAR  |  2020. 02. 03., 14:13

Az Irakban szolgáló magyar katonák biztonsági helyzetéről számolt be Benkő Tibor február 3-án, hétfőn. Magyarország honvédelmi minisztere a tárca Balaton utcai objektumában tartott sajtótájékoztatón kijelentette: a Magyar Honvédség vezetése mindent megtesz a katonák biztonságáért.

A január 8-ai, iraki célpontok ellen indított iráni rakétatámadások következtében megváltozott biztonsági helyzet miatt az MH Iraki Kiképzést Biztosító Kontingens katonái megtették a szükséges óvintézkedéseket. Emellett a Magyar Honvédség vezetése itthon is folyamatos helyzetelemzést folytat annak érdekében, hogy a külszolgálatot teljesítők a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter tájékoztatójában hangsúlyozta: a rakétatámadást követő ukrán repülőgép-katasztrófa után azonnal elrendelte, hogy a Magyar Honvédség légieszközei kerüljék el az iraki légteret. Emellett minden szükséges intézkedést megtettek az Irakban szolgálók biztonsága érdekében.

A sajtótájékoztatón Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: az Irakban történt események kapcsán megtették a szükséges biztonsági óvintézkedéseket. Ennek következtében folyamatos a – nyílt és védett – kapcsolat a kontingens és a stratégiai műveleti központ között, felülvizsgálták a külszolgálatban lévő katonák normál, valamint vészhelyzeti evakuálási tervét. Mindezek mellett a Magyar Honvédség családtámogató rendszerén keresztül folyamatosan tájékoztatják az itthoni hozzátartozókat az Irakban szolgálók helyzetéről. Korom Ferenc altábornagy hangsúlyozta, a külföldön szolgáló katonák mindig számíthatnak a Magyar Honvédségre.

Az elmúlt időszak történései nem érintik a kurd területek biztonságát – emelte ki a sajtótájékoztatón Sándor Zsolt dandártábornok. A Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének műveleti helyettese a napokban tért vissza a közel-keleti országból, ahol személyesen is megbizonyosodott a magyar katonák helyzetéről. Mint fogalmazott, honvédeink feladatvégrehajtása biztosított, jelenleg nincs a magyar műveleteket fenyegető kockázat. Ennek következtében már az eddig felfüggesztett kiképzési tevékenységek is folytatódnak a kurd erőkkel.

Sándor Zsolt dandártábornok kiemelte azt is, hogy a magyar katonákról mind a helyi, mind a koalíciós partnerországok katonai vezetői elismeréssel szóltak.

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva Benkő Tibor honvédelmi miniszter aláhúzta: február másodikán az esti órákban a Magyar Honvédség A319-es repülőgépével érkezett haza Franciaországból az a hét magyar állampolgár, akik hazatérési szándékukat jelezték a kínai Vuhan városból. A többfunkciós csapatszállító fedélzetén jelen voltak az MH Egészségügyi Központ szakemberei is.

Korom Ferenc altábornagy hozzátette, hogy a budapesti leszállást követően az utasokat a Szent László Kórházba szállították és azonnal megtörtént a repülőgép fertőtlenítése is.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
2023-01-27 09:56:50
Hideg is, látni is alig lehet a felszín alatt, de a muszáj nagy úr. Márpedig gyakorolni muszáj még téli körülmények között is, éppen ezért hódítják meg évről-évre a csongrádi Holt-Tisza olykor fagyott, máskor „csak” roppant hideg vizét az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonabúvárai.
2023-01-20 13:31:49
Az I. világháborút megelőző évtizedekben az egyre erősödő Németország hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy egyenrangú világhatalommá váljon a fénykorát élő Brit Birodalommal. Versengésük egyik legfőbb színtere a haditengerészet volt, így a német mérnökök tudásuk legjavát beleadva, kiváló hadihajók sorát alkották meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.