2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Folytatódnak a kiképző műveletek Irakban

Folytatódnak a kiképző műveletek Irakban
Art of WAR  |  2020. 02. 03., 14:13

Az Irakban szolgáló magyar katonák biztonsági helyzetéről számolt be Benkő Tibor február 3-án, hétfőn. Magyarország honvédelmi minisztere a tárca Balaton utcai objektumában tartott sajtótájékoztatón kijelentette: a Magyar Honvédség vezetése mindent megtesz a katonák biztonságáért.

A január 8-ai, iraki célpontok ellen indított iráni rakétatámadások következtében megváltozott biztonsági helyzet miatt az MH Iraki Kiképzést Biztosító Kontingens katonái megtették a szükséges óvintézkedéseket. Emellett a Magyar Honvédség vezetése itthon is folyamatos helyzetelemzést folytat annak érdekében, hogy a külszolgálatot teljesítők a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter tájékoztatójában hangsúlyozta: a rakétatámadást követő ukrán repülőgép-katasztrófa után azonnal elrendelte, hogy a Magyar Honvédség légieszközei kerüljék el az iraki légteret. Emellett minden szükséges intézkedést megtettek az Irakban szolgálók biztonsága érdekében.

A sajtótájékoztatón Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: az Irakban történt események kapcsán megtették a szükséges biztonsági óvintézkedéseket. Ennek következtében folyamatos a – nyílt és védett – kapcsolat a kontingens és a stratégiai műveleti központ között, felülvizsgálták a külszolgálatban lévő katonák normál, valamint vészhelyzeti evakuálási tervét. Mindezek mellett a Magyar Honvédség családtámogató rendszerén keresztül folyamatosan tájékoztatják az itthoni hozzátartozókat az Irakban szolgálók helyzetéről. Korom Ferenc altábornagy hangsúlyozta, a külföldön szolgáló katonák mindig számíthatnak a Magyar Honvédségre.

Az elmúlt időszak történései nem érintik a kurd területek biztonságát – emelte ki a sajtótájékoztatón Sándor Zsolt dandártábornok. A Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének műveleti helyettese a napokban tért vissza a közel-keleti országból, ahol személyesen is megbizonyosodott a magyar katonák helyzetéről. Mint fogalmazott, honvédeink feladatvégrehajtása biztosított, jelenleg nincs a magyar műveleteket fenyegető kockázat. Ennek következtében már az eddig felfüggesztett kiképzési tevékenységek is folytatódnak a kurd erőkkel.

Sándor Zsolt dandártábornok kiemelte azt is, hogy a magyar katonákról mind a helyi, mind a koalíciós partnerországok katonai vezetői elismeréssel szóltak.

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva Benkő Tibor honvédelmi miniszter aláhúzta: február másodikán az esti órákban a Magyar Honvédség A319-es repülőgépével érkezett haza Franciaországból az a hét magyar állampolgár, akik hazatérési szándékukat jelezték a kínai Vuhan városból. A többfunkciós csapatszállító fedélzetén jelen voltak az MH Egészségügyi Központ szakemberei is.

Korom Ferenc altábornagy hozzátette, hogy a budapesti leszállást követően az utasokat a Szent László Kórházba szállították és azonnal megtörtént a repülőgép fertőtlenítése is.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-09 12:00:02
Magyar-román légi kutató-mentő gyakorlaton vettek részt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár katonái. A 2002. október 17-én Aradon megkötött kétoldalú megállapodás alapján évente megrendezett kutató-mentő gyakorlat célja a békeidőszakban bajba jutott katonai légijármű-személyzetek felkutatása és mentése.
2023-10-06 10:14:31
Jövőbemutató, életmentésre alkalmas technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai – a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams – október 3-án, a Balatonon. A drónos vízimentést az Internet Hungary-n, Magyarország egyik legfontosabb szakmai konferenciáján szemléltették.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.