2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gyakorlatok a biztonság erősítéséért

Gyakorlatok a biztonság erősítéséért
Art of WAR  |  2019. 06. 03., 14:02
Gyakorlatok a biztonság erősítéséért

Az Európában Állomásozó Amerikai Szárazföldi Haderő Parancsnokság (USAREUR) szervezésében május 10. és június 24. között úgynevezett nagy láthatóságú gyakorlatot tartanak Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Szlovéniában, Horvátországban és Észak-Macedóniában. Célja a közép-kelet-európai és a fekete-tengeri régió stabilitásának és biztonságának erősítése, illetve az Egyesült Államok és a szövetséges erők együttműködésének fejlesztése.

A Magyar Honvédség négy nemzeti gyakorlatának időbeni szinkronizálásával aktívan hozzájárul a kitűzött stratégiai célkitűzések eléréséhez: a Breakthrough, a Black Swan, a Szentes Axe és a Soft Caps elnevezésű gyakorlatokat többnemzeti környezetben hajtja végre, és érintett még az Immediate Response 2019 horvát vezetésű gyakorlatban is.

A biztonság létezésünk elengedhetetlen feltétele, e nélkül nem lehet nyugodt, kiszámítható jövőt építeni, és a biztonság egyik záloga a Magyar Honvédség. Ahhoz, hogy ezt a biztonságot minél magasabb szinten tudjuk garantálni, jól felszerelt, kiképzett és motivált katonákra, valamint őket és erőfeszítéseiket támogató hátországra van szükség. A Magyar Honvédség azon dolgozik nap mint nap, azt a célt szolgálják a gyakorlatok is, hogy a jövőben is meg tudjuk őrizni azt a biztonságot, amelyben ma Magyarországon élhetünk és dolgozhatunk. A szövetséges országokkal folytatott közös kiképzés bizonyítja, hogy képesek vagyunk akár több ország területén is átívelő, összehangolt feladatok megszervezésére, megtervezésére és végrehajtására. A résztvevő alakulatok katonái közötti szoros együttműködés garancia a gyakorlat sikerességére, amely nagyban növeli a magyar katonák társadalmi elismertségét is.

Breakthrough egy tűztámogatási-célkezelési, illetve éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlat a Központi gyakorló-és lőtér bázisán (Veszprém, Hajmáskér, Bakonykúti, Újdörögd, Várpalota és Tapolca térségében) május 30. és június 20 között.

Black Swan 2019 nemzetközi különleges műveleti gyakorlatra június 2. és június 21. között kerül sor, amelyet a Magyar Honvédség mellett az Európában Állomásozó Amerikai Különleges Műveleti Erők Parancsnoksága (SOCEUR), valamint az Európában Állomásozó Amerikai Szárazföldi Erők (USAEUR) Parancsnoksága rendez. A magyar fél vezeti azt a többnemzeti különleges műveleti komponensparancsnokságot, amelynek alárendeltségében magyar és nemzetközi különleges műveleti osztagok gyakorlatoznak a szárazföldi erők, a haditengerészet és a légierő elemeinek bevonásával. A Magyar Honvédség különleges műveleti képessége régióvezető szerepet kíván betölteni, ezért a gyakorlaton egy Regionális Különleges Műveleti Parancsnokságot (R-SOCC) működtet Szolnokon. A Parancsnokság a valóságot megközelítő környezetben, egyidőben több ország területén, teljes spektrumú különleges műveleteket irányít.

Szentes Axe 2019 elnevezésű többnemzeti vízi átkelési gyakorlatot május 31. és június 12. között tartják Szentes, Dóc és Sándorfalva településeket érintve. Hazai oldalról az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, valamint az MH Bakony Harckiképző Központ, az Amerikai Egyesült Államok részéről pedig a 18. Katonai Rendész Dandár kijelölt erői vesznek részt.

Soft Caps 2019 gyakorlat május 6-tól július 12-ig tart. Az amerikai vezetésű Többnemzeti Civil-katonai Együttműködési Központ a németországi Grafenwöhr városból települt Ócsára, ahol a hazai nyári gyakorlatok civil-katonai együttműködés (CIMIC) biztosítását koordinálják. A Központ szakemberei a kapcsolattartás, a kölcsönös informálódás és a támogató viszony kiépítése által a klasszikus katonai képességekkel nehezen lefedett civil és információs környezetről alakítanak ki átfogó képet, amellyel hozzájárulnak a parancsnok munkájának támogatásához, döntéseinek előkészítéséhez és a kölcsönösen támogató civil környezet létrehozásához.

Az Immediate Response 2019 hadszíntér előkészítési gyakorlatra június 1-5. között kerül sor. A horvát vezetésű Többnemzeti Zászlóalj – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Horvátország, Koszovó, Litvánia, Montenegró, Németország, Szlovénia részvételével – a horvátországi Slunj-ból indulva, letenyei határátlépéssel, közúti menetet hajt végre a Kaposvár körzetében kijelölt helyszínre (Taszár volt bázisrepülőtér területe), majd visszatelepül Horvátországba.

Az erők fogadása, állomásoztatása és mozgásának valós biztosítási feladataihoz befogadó nemzeti támogatás keretében nyújtott szolgáltatások (ivóvíz, diesel üzemanyag, kommunális hulladék gyűjtése és elszállítása stb.) valamint valós biztosítási feladatok kapcsolódnak.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 11. 16., 13:09
„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.
2023. 11. 16., 10:02
Észak-Korea 2023. szeptember 6-án bocsátott vízre egy erősen módosított Romeo-osztályú tengeralattjárót a sinpói Pongdae Tengeralattjáró Gyárban. A Hero Kim-Gun-ok jellegzetessége, hogy alaposan megnagyobbított tornyába tíz rakétaindító csövet telepítettek, amelyekből legalább két különböző típusú fegyver bocsátható fel.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-31 14:21:36
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.