2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gyakorlatok a biztonság erősítéséért

Gyakorlatok a biztonság erősítéséért
Art of WAR  |  2019. 06. 03., 14:02
Gyakorlatok a biztonság erősítéséért

Az Európában Állomásozó Amerikai Szárazföldi Haderő Parancsnokság (USAREUR) szervezésében május 10. és június 24. között úgynevezett nagy láthatóságú gyakorlatot tartanak Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Szlovéniában, Horvátországban és Észak-Macedóniában. Célja a közép-kelet-európai és a fekete-tengeri régió stabilitásának és biztonságának erősítése, illetve az Egyesült Államok és a szövetséges erők együttműködésének fejlesztése.

A Magyar Honvédség négy nemzeti gyakorlatának időbeni szinkronizálásával aktívan hozzájárul a kitűzött stratégiai célkitűzések eléréséhez: a Breakthrough, a Black Swan, a Szentes Axe és a Soft Caps elnevezésű gyakorlatokat többnemzeti környezetben hajtja végre, és érintett még az Immediate Response 2019 horvát vezetésű gyakorlatban is.

A biztonság létezésünk elengedhetetlen feltétele, e nélkül nem lehet nyugodt, kiszámítható jövőt építeni, és a biztonság egyik záloga a Magyar Honvédség. Ahhoz, hogy ezt a biztonságot minél magasabb szinten tudjuk garantálni, jól felszerelt, kiképzett és motivált katonákra, valamint őket és erőfeszítéseiket támogató hátországra van szükség. A Magyar Honvédség azon dolgozik nap mint nap, azt a célt szolgálják a gyakorlatok is, hogy a jövőben is meg tudjuk őrizni azt a biztonságot, amelyben ma Magyarországon élhetünk és dolgozhatunk. A szövetséges országokkal folytatott közös kiképzés bizonyítja, hogy képesek vagyunk akár több ország területén is átívelő, összehangolt feladatok megszervezésére, megtervezésére és végrehajtására. A résztvevő alakulatok katonái közötti szoros együttműködés garancia a gyakorlat sikerességére, amely nagyban növeli a magyar katonák társadalmi elismertségét is.

Breakthrough egy tűztámogatási-célkezelési, illetve éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlat a Központi gyakorló-és lőtér bázisán (Veszprém, Hajmáskér, Bakonykúti, Újdörögd, Várpalota és Tapolca térségében) május 30. és június 20 között.

Black Swan 2019 nemzetközi különleges műveleti gyakorlatra június 2. és június 21. között kerül sor, amelyet a Magyar Honvédség mellett az Európában Állomásozó Amerikai Különleges Műveleti Erők Parancsnoksága (SOCEUR), valamint az Európában Állomásozó Amerikai Szárazföldi Erők (USAEUR) Parancsnoksága rendez. A magyar fél vezeti azt a többnemzeti különleges műveleti komponensparancsnokságot, amelynek alárendeltségében magyar és nemzetközi különleges műveleti osztagok gyakorlatoznak a szárazföldi erők, a haditengerészet és a légierő elemeinek bevonásával. A Magyar Honvédség különleges műveleti képessége régióvezető szerepet kíván betölteni, ezért a gyakorlaton egy Regionális Különleges Műveleti Parancsnokságot (R-SOCC) működtet Szolnokon. A Parancsnokság a valóságot megközelítő környezetben, egyidőben több ország területén, teljes spektrumú különleges műveleteket irányít.

Szentes Axe 2019 elnevezésű többnemzeti vízi átkelési gyakorlatot május 31. és június 12. között tartják Szentes, Dóc és Sándorfalva településeket érintve. Hazai oldalról az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, valamint az MH Bakony Harckiképző Központ, az Amerikai Egyesült Államok részéről pedig a 18. Katonai Rendész Dandár kijelölt erői vesznek részt.

Soft Caps 2019 gyakorlat május 6-tól július 12-ig tart. Az amerikai vezetésű Többnemzeti Civil-katonai Együttműködési Központ a németországi Grafenwöhr városból települt Ócsára, ahol a hazai nyári gyakorlatok civil-katonai együttműködés (CIMIC) biztosítását koordinálják. A Központ szakemberei a kapcsolattartás, a kölcsönös informálódás és a támogató viszony kiépítése által a klasszikus katonai képességekkel nehezen lefedett civil és információs környezetről alakítanak ki átfogó képet, amellyel hozzájárulnak a parancsnok munkájának támogatásához, döntéseinek előkészítéséhez és a kölcsönösen támogató civil környezet létrehozásához.

Az Immediate Response 2019 hadszíntér előkészítési gyakorlatra június 1-5. között kerül sor. A horvát vezetésű Többnemzeti Zászlóalj – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Horvátország, Koszovó, Litvánia, Montenegró, Németország, Szlovénia részvételével – a horvátországi Slunj-ból indulva, letenyei határátlépéssel, közúti menetet hajt végre a Kaposvár körzetében kijelölt helyszínre (Taszár volt bázisrepülőtér területe), majd visszatelepül Horvátországba.

Az erők fogadása, állomásoztatása és mozgásának valós biztosítási feladataihoz befogadó nemzeti támogatás keretében nyújtott szolgáltatások (ivóvíz, diesel üzemanyag, kommunális hulladék gyűjtése és elszállítása stb.) valamint valós biztosítási feladatok kapcsolódnak.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
2023-01-27 09:56:50
Hideg is, látni is alig lehet a felszín alatt, de a muszáj nagy úr. Márpedig gyakorolni muszáj még téli körülmények között is, éppen ezért hódítják meg évről-évre a csongrádi Holt-Tisza olykor fagyott, máskor „csak” roppant hideg vizét az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonabúvárai.
2023-01-20 13:31:49
Az I. világháborút megelőző évtizedekben az egyre erősödő Németország hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy egyenrangú világhatalommá váljon a fénykorát élő Brit Birodalommal. Versengésük egyik legfőbb színtere a haditengerészet volt, így a német mérnökök tudásuk legjavát beleadva, kiváló hadihajók sorát alkották meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.