2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Háborús videójátékok – több mint játékok

Háborús videójátékok – több mint játékok
Lázár Zsolt  |  2019. 11. 26., 16:07

Dr. Nick Robinsonnak, a brit, University of Leeds professzorának bizonyára sokak által irigyelt munkája és kutatási területe van; számítógépes játékokkal játszik és elemzői szemmel vizsgálja a játék- és a hadiipar kapcsolatát, valamint ezek kulturális hatásait.

Több, mint 30 éves játékos múlttal rendelkezik és számos publikációja érhető el a témában. Legutóbbi, a RUSI szakmai folyóiratban megjelent írásában az elmúlt évtizedek háborús videójátékainak történeti áttekintésén át mutatja be hogyan működik a szórakoztató ipar és a védelmi szektor együttműködése, mik az együttműködés történelmi vonatkozásai és mi ezen médium szerepe a közélet militarizálásban.

Tanulmányában megállapítja, hogy a játékok hatása sokkal sokrétűbb, mint azt elsőre gondolnánk és a kultúrán át jelentősen befolyásolják a közvélemény elképzeléseit a fegyveres konfliktusokról. Értékelése szerint az Egyesült Államokat, 2001. szeptember 11-én ért támadások után a nyugati játékipar is jelentős változásokon ment át és a közvélemény formálásán keresztül, maga is érezhetően aktivizálja azt. Fegyveres konfliktusok alatt segít növelni a katonák és katonai missziók támogatottságát.

A szerző értelmezése szerint ezért, a számítógépes játékok manapság ugyanazt a szerepet töltik be, mint korábban azok, az Egyesült Államok hadseregével koprodukcióban készült háborús sikerfilmek, amik például a vietnámi szerepvállalását támogatták vagy azok a médiában megjelent tudósítások, amik az évtizedek alatt a közvélemény befolyásolásának legfőbb eszközé váltak.

Véleménye szerint ez változott meg szeptember 11-e és a War on Terror, globális terrorizmus elleni hadjárat elindulásával, amikortól a játékok vették át a korábban a filmeknek tulajdonított szerepet és ma már a néha több 100 milliós eladások is azt bizonyítják, hogy a szórakoztatóipar ezen szegmense kifejezetten hatékonyan éri el a célközönségét. Példaként a Call of Duty sorozatot említi, mely 300 milliós eladást és dollár milliárdos bevételt termelt, aminek egyik legfontosabb motorja épp a valóságban is zajló katonai műveletek.

Ez a siker elképzelhetetlen lenne a ’katonai – szórakoztatóipari komplexum’ szoros együttműködése nélkül. Olyannyira, hogy maga a számítógépes technológia, a hardverek és a fejlesztés, amit a játékok is használnak, sok esetben a 80-as évektől épp a hadiipar által lettek kifejlesztve kiképzési célokra. De később is, filmek, mint a Transformers sorozat, hozzáférést kapott katonai bázisokhoz, míg a Medal of Honor számítógépes játék fejlesztői fegyvergyárakkal és katonákkal működtek együtt a jobb és valódibb játékélmény elérése érdekében.

Szintlépést az olyan alkotások jelentették, mint az America’s Army a kétezres évek elején, amit már eleve a US Department of Defense fejlesztett és dobott piacra toborzási céllal. De ebbe a sorba illik a nem állami szereplők által létrehozott Blackwater is.

A nyugati narratívák hatása a játékokra egyértelműen kitapintható. Elég csak a már fent említett Call of Duty, vagy Battlefield sorozatokra gondolni, melyekben gyakran jelenik meg a Nyugat, mint kiprovokálatlan támadás áldozata. Ez a történetvezetés legitimálja a katonai erő alkalmazását az agresszorral szemben – mely egybeesik azokkal a vélekedésekkel is, melyek szerint a War on Terror kizárólag fegyveres konfliktusok árán nyerhető meg. Ezért van jelentősége annak is, hogy a játékokban a nyugati katonák személyiséggel, karakterrel vannak felruházva, míg ellenfeleik dehumanziált harcosokként.

A szerző külön említ példákat is, melyek azt bizonyítják, hogy mennyire megosztók is tudnak lenni ezek a szórakoztatóipari termékek. 2009-ben jelentős felháborodást okozott a Call of Duty: Modern Warfare 2 reptéri mészárlásos jelenete, de Medal of Honor is jelentős kritikákat kapott, amiért tálib harcosként nyugati katonákra lehetett vadászni a játék többjátékos módjában.

Talán ezeknek a botrányoknak is köszönhetően, a mai játékok már kevésbé építenek a War on Terror korszellemre és a fő címek vagy inkább visszanyúltak az első illetve a második világháborús történetekhez (Battlefield 1 és 5, Call of Duty: WWII), vagy a jövőben játszódó konfliktusokat dolgoznak fel (Call of Duty: Black Ops III). Valamint megjelentek olyan alkotások is, amik teljesen kívül helyezik magukat a korábbi alapötleteken és drogkartellek vagy fegyveres bandák ellen veheti fel bennük a harcot a játékos (Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands).

Azonban minden esetben elmondható, hogy az alkotók, katonai szakértőkkel, történészekkel és jövőkutatókkal szoros együttműködésben fejlesztik a termékeket – így a szórakoztató ipar ezen ága kezd erősebben kötődni az akadémiai, kutatói világhoz is. Továbbá, ahogy a tematika távolodik a nehezen vagy egyenesen nem nyerhető War on Terror világától, a szerző megfigyelése szerint az is észrevehető, hogy olyan elképzelt konfliktusok jelennek meg, amikben diadalmaskodni lehet, vagy olyanok, amik a múltban már győzelemmel végződtek.

Érdekes adalék Dr. Nick Robinson munkásságához, hogy saját bevallása szerint, annak ellenére, hogy a játékipar keresi kapcsolatot a tudományos élet képviselőivel, a játékipar mint kutatási terület, nehezen volt elfogadható. Az viszont már kevésbé meglepő, hogy egyetemi kurzusai rendkívül népszerűek a University of Leeds programjaiban.

 

Forrás: https://www.tandfonline.com

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
2023-01-27 09:56:50
Hideg is, látni is alig lehet a felszín alatt, de a muszáj nagy úr. Márpedig gyakorolni muszáj még téli körülmények között is, éppen ezért hódítják meg évről-évre a csongrádi Holt-Tisza olykor fagyott, máskor „csak” roppant hideg vizét az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonabúvárai.
2023-01-20 13:31:49
Az I. világháborút megelőző évtizedekben az egyre erősödő Németország hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy egyenrangú világhatalommá váljon a fénykorát élő Brit Birodalommal. Versengésük egyik legfőbb színtere a haditengerészet volt, így a német mérnökök tudásuk legjavát beleadva, kiváló hadihajók sorát alkották meg.
2023-01-17 12:48:21
A modern fegyverrendszerek, hadműveleti és harcászati eljárások alkalmazásához, az ezekhez kapcsolódó kiképzési és gyakorlatozási feladatokhoz, valamint a sikeres toborzáshoz elengedhetetlen egy jól felkészült, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, fiatal tiszti és altiszti állomány.
2023-01-16 15:03:49
„Rendkívül mozgalmas évet tudhat maga mögött alakulatunk” – mondta el a 2022-es évet értékelve Szilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnoka, aki hozzátette: tavaly több mint 2500 éles, harcászati műveleti feladatot hajtottak végre az ezred katonái.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.