2023. 11. 29. szerda
Taksony
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Háborús videójátékok – több mint játékok

Háborús videójátékok – több mint játékok
Lázár Zsolt  |  2019. 11. 26., 16:07

Dr. Nick Robinsonnak, a brit, University of Leeds professzorának bizonyára sokak által irigyelt munkája és kutatási területe van; számítógépes játékokkal játszik és elemzői szemmel vizsgálja a játék- és a hadiipar kapcsolatát, valamint ezek kulturális hatásait.

Több, mint 30 éves játékos múlttal rendelkezik és számos publikációja érhető el a témában. Legutóbbi, a RUSI szakmai folyóiratban megjelent írásában az elmúlt évtizedek háborús videójátékainak történeti áttekintésén át mutatja be hogyan működik a szórakoztató ipar és a védelmi szektor együttműködése, mik az együttműködés történelmi vonatkozásai és mi ezen médium szerepe a közélet militarizálásban.

Tanulmányában megállapítja, hogy a játékok hatása sokkal sokrétűbb, mint azt elsőre gondolnánk és a kultúrán át jelentősen befolyásolják a közvélemény elképzeléseit a fegyveres konfliktusokról. Értékelése szerint az Egyesült Államokat, 2001. szeptember 11-én ért támadások után a nyugati játékipar is jelentős változásokon ment át és a közvélemény formálásán keresztül, maga is érezhetően aktivizálja azt. Fegyveres konfliktusok alatt segít növelni a katonák és katonai missziók támogatottságát.

A szerző értelmezése szerint ezért, a számítógépes játékok manapság ugyanazt a szerepet töltik be, mint korábban azok, az Egyesült Államok hadseregével koprodukcióban készült háborús sikerfilmek, amik például a vietnámi szerepvállalását támogatták vagy azok a médiában megjelent tudósítások, amik az évtizedek alatt a közvélemény befolyásolásának legfőbb eszközé váltak.

Véleménye szerint ez változott meg szeptember 11-e és a War on Terror, globális terrorizmus elleni hadjárat elindulásával, amikortól a játékok vették át a korábban a filmeknek tulajdonított szerepet és ma már a néha több 100 milliós eladások is azt bizonyítják, hogy a szórakoztatóipar ezen szegmense kifejezetten hatékonyan éri el a célközönségét. Példaként a Call of Duty sorozatot említi, mely 300 milliós eladást és dollár milliárdos bevételt termelt, aminek egyik legfontosabb motorja épp a valóságban is zajló katonai műveletek.

Ez a siker elképzelhetetlen lenne a ’katonai – szórakoztatóipari komplexum’ szoros együttműködése nélkül. Olyannyira, hogy maga a számítógépes technológia, a hardverek és a fejlesztés, amit a játékok is használnak, sok esetben a 80-as évektől épp a hadiipar által lettek kifejlesztve kiképzési célokra. De később is, filmek, mint a Transformers sorozat, hozzáférést kapott katonai bázisokhoz, míg a Medal of Honor számítógépes játék fejlesztői fegyvergyárakkal és katonákkal működtek együtt a jobb és valódibb játékélmény elérése érdekében.

Szintlépést az olyan alkotások jelentették, mint az America’s Army a kétezres évek elején, amit már eleve a US Department of Defense fejlesztett és dobott piacra toborzási céllal. De ebbe a sorba illik a nem állami szereplők által létrehozott Blackwater is.

A nyugati narratívák hatása a játékokra egyértelműen kitapintható. Elég csak a már fent említett Call of Duty, vagy Battlefield sorozatokra gondolni, melyekben gyakran jelenik meg a Nyugat, mint kiprovokálatlan támadás áldozata. Ez a történetvezetés legitimálja a katonai erő alkalmazását az agresszorral szemben – mely egybeesik azokkal a vélekedésekkel is, melyek szerint a War on Terror kizárólag fegyveres konfliktusok árán nyerhető meg. Ezért van jelentősége annak is, hogy a játékokban a nyugati katonák személyiséggel, karakterrel vannak felruházva, míg ellenfeleik dehumanziált harcosokként.

A szerző külön említ példákat is, melyek azt bizonyítják, hogy mennyire megosztók is tudnak lenni ezek a szórakoztatóipari termékek. 2009-ben jelentős felháborodást okozott a Call of Duty: Modern Warfare 2 reptéri mészárlásos jelenete, de Medal of Honor is jelentős kritikákat kapott, amiért tálib harcosként nyugati katonákra lehetett vadászni a játék többjátékos módjában.

Talán ezeknek a botrányoknak is köszönhetően, a mai játékok már kevésbé építenek a War on Terror korszellemre és a fő címek vagy inkább visszanyúltak az első illetve a második világháborús történetekhez (Battlefield 1 és 5, Call of Duty: WWII), vagy a jövőben játszódó konfliktusokat dolgoznak fel (Call of Duty: Black Ops III). Valamint megjelentek olyan alkotások is, amik teljesen kívül helyezik magukat a korábbi alapötleteken és drogkartellek vagy fegyveres bandák ellen veheti fel bennük a harcot a játékos (Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands).

Azonban minden esetben elmondható, hogy az alkotók, katonai szakértőkkel, történészekkel és jövőkutatókkal szoros együttműködésben fejlesztik a termékeket – így a szórakoztató ipar ezen ága kezd erősebben kötődni az akadémiai, kutatói világhoz is. Továbbá, ahogy a tematika távolodik a nehezen vagy egyenesen nem nyerhető War on Terror világától, a szerző megfigyelése szerint az is észrevehető, hogy olyan elképzelt konfliktusok jelennek meg, amikben diadalmaskodni lehet, vagy olyanok, amik a múltban már győzelemmel végződtek.

Érdekes adalék Dr. Nick Robinson munkásságához, hogy saját bevallása szerint, annak ellenére, hogy a játékipar keresi kapcsolatot a tudományos élet képviselőivel, a játékipar mint kutatási terület, nehezen volt elfogadható. Az viszont már kevésbé meglepő, hogy egyetemi kurzusai rendkívül népszerűek a University of Leeds programjaiban.

 

Forrás: https://www.tandfonline.com

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-09 12:00:02
Magyar-román légi kutató-mentő gyakorlaton vettek részt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár katonái. A 2002. október 17-én Aradon megkötött kétoldalú megállapodás alapján évente megrendezett kutató-mentő gyakorlat célja a békeidőszakban bajba jutott katonai légijármű-személyzetek felkutatása és mentése.
2023-10-06 10:14:31
Jövőbemutató, életmentésre alkalmas technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai – a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams – október 3-án, a Balatonon. A drónos vízimentést az Internet Hungary-n, Magyarország egyik legfontosabb szakmai konferenciáján szemléltették.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 28., 10:50
Akkreditációs látogatás keretén belül fogadta Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese az új olasz véderő, valamint az új görög véderő-, katonai és légügyi attasét.
2023. 11. 24., 10:45
Delegáció élén Párizsba látogatott dr. Sticz László vezérőrnagy, az Európai Unió EUFOR ALTHEA műveletének következő parancsnoka november 20-án. A látogatás célja a bosznia-hercegovinai francia szerepvállalás és a francia-bosnyák kapcsolatok részleteiben történő megismerése volt.
2023. 11. 23., 15:24
Közel 6 000 fő, 47 katonai szervezet részvételével lezárult hazánkban a harminc éve nem látott méretű és komplexitású Adaptive Hussars 23 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat, amelynek keretében sikeresen vizsgázott mind a Magyar Honvédség, mind a védelmi igazgatás – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2023. 11. 22., 11:21
Katari katonai vezetőkből álló delegáció tett látogatást a zalaegerszegi Rheinmetall Hungary gyárban november 21-én, kedden.

  JETfly Magazin

A korábban bejelentett 95 darab új Boeing és 15 darab új Airbus repülőgép beszerzésével az Emirates légiflottája 310 szélestörzsű repülőgéppel bővül az elkövetkező években. A flotta kiszolgálására új, hipermodern műszaki bázist is épít a légitársaság.