2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 381 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hadiipari üzem épül Zalaegerszegen

Hadiipari üzem épül Zalaegerszegen
honvedelem.hu  |  2020. 12. 18., 12:00
Hadiipari üzem épül Zalaegerszegen

Letették a Zalaegerszegen épülő Lynx gyár alapkövét 2020. december 17-én, csütörtökön. A projekttel az ország legnagyobb hadiipari beruházása valósul meg.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is részt vett a zalaegerszegi Lynx gyár alapkőletételén.

A kormány augusztusban írt alá megállapodást a német Rheinmetall céggel, amelynek értelmében a Lynx gyalogsági harcjárművek előállítására vegyesvállalatot hoznak létre Magyarországon. Szeptemberben Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója a Magyar Honvédség részére összesen 218 darab Lynx KF41 harcjármű gyártásáról írt alá szerződést. A kontraktus azt is tartalmazza, hogy a járművek nagy többségét, 172 darabot a Zalaegerszegen felépülő gyárban készítik el.

Az alapkőletételen Benkő Tibor honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a kormány számára a magyar emberek biztonsága az elsődleges. Ezért elkötelezett a Magyar Honvédség fejlesztésében, és vallja azt, hogy egy erős nemzeti hadsereg nélkül nincs nemzeti önmegbecsülés és érdekérvényesítés. A tárcavezető rámutatott: mind Zala megyének, mind Magyarországnak hatalmas előrelépés a mai nap.

„A Lynx gyár mai alapkőletétele egy olyan nagyszabású beruházás, fejlesztés nyitánya, amely nem csak a város és a térség, hanem az ország egésze szempontjából fontos. Mára elértük azt, hogy a NATO szövetségeseink felnéznek ránk, példaértékűnek tekintik mindazt a folyamatot, ami nálunk történik” – fogalmazott a honvédelmi miniszter, hozzátéve: a Lynx gyár nem az első, de nem is az utolsó hadiipari beruházás az országban, s a továbbiakban is keresik a hosszútávú lehetőségeket, hiszen a hadiipar fejlesztése további ipari ágazatoknak is lendületet adhat.

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntőjében a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program alapjául szolgáló új szemléletet emelte ki, amely a gondolkodásmód mellett a technikai fejlesztésben is megmutatkozik. „Ez a beruházás biztosítéka annak, hogy a Magyar Honvédség a tervezett időben a megfelelő színvonalon elkészített gyalogsági harcjárműveket vehet majd birtokba. A Rheinmetallal kötött együttműködéssel a kor kihívásainak megfelelő, még erősebb, még ütőképesebb Magyar Honvédséget hozunk létre” – mondta, rámutatva: a Lynx gyalogsági harcjármű alkalmazása hozzájárul ahhoz, hogy a honvédség képes legyen időben és hatékonyan reagálni a rendkívül gyorsan változó biztonsági környezetre.

Korom Ferenc vezérezredes hangsúlyozta, hogy a Lynx helyi üzeme, illetve a tesztkörnyezet kedvező hatással lesz a munkaerőpiacra, és hozzájárul a gazdaság fejlesztéséhez is.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az idei év legizgalmasabb beruházási eseményének nevezte a Lynx gyár építésének kezdetét. Mint mondta, a Rheinmetallal kötött együttműködési megállapodás, illetve a Rheinmetall Hungary Zrt. létrehozása a harcjárművek gyártása mellett azok tesztelésére és fejlesztésére is kiterjed majd. „Ezzel nagy lépést teszünk abba az irányba, hogy hazánk NATO-nak tett vállalásait teljesíteni tudjuk. Régi adósságunkat törlesztjük azáltal, hogy helyreállítjuk a szárazföldi haderő nehézfegyverzetét” – fogalmazott Palkovics László.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos bejelentette: a kormány hosszútávú megállapodást köt a Rheimetall vállalattal a magyar hadiipar további fejlesztése érdekében. A szerződés értelmében Várpalotán két hadiipari üzemet hoznak létre a közeljövőben. Az egyik egy robbanóanyag gyár lesz, amely nem csak a hazai, de az európai igényeket is kielégíti, míg a másik a nagykaliberű lőszergyártást fogja beindítani, ennek gyártási folyamatába integrálják be a korábban megvett Hirtenberger cég aknagránát gyártó képességét is. Az erre vonatkozó egyetértési nyilatkozatot az eseményen a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója illetve a cég fegyverzeti és lőszer üzletágáért felelős vezetője, Alexander Sagel írták alá.

A zalaegerszegi ipari parkban felépülő Lynx gyár alapkövét szimbolikusan a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során beszerzett H145M többcélú helikopterek egyike emelte be a helyére.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023-11-16 13:09:33
„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.
2023-11-16 10:02:20
Észak-Korea 2023. szeptember 6-án bocsátott vízre egy erősen módosított Romeo-osztályú tengeralattjárót a sinpói Pongdae Tengeralattjáró Gyárban. A Hero Kim-Gun-ok jellegzetessége, hogy alaposan megnagyobbított tornyába tíz rakétaindító csövet telepítettek, amelyekből legalább két különböző típusú fegyver bocsátható fel.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-31 14:21:36
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 11., 13:20
Az olasz harckocsik és önjáró lövegek észak-afrikai bevetéseiről is olvashatunk dr. Számvéber Norbert: Páncélosok a sivatagban – Páncélos-hadviselés Észak-Afrikában, 1940-1943. című könyvében, amelyet december 15-én mutatnak be a Bálna Honvédelmi Központban.
2023. 12. 07., 11:43
„Hát persze, hogy az volt az első feladat hajnali négykor, hogy ússzak át a folyón” – írja naplójában a svédországi SERE Instruktori kiképzésről Ádám János törzsőrmester, az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részleg kiképző altisztje.
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!