2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hadiipari üzem épül Zalaegerszegen

Hadiipari üzem épül Zalaegerszegen
honvedelem.hu  |  2020. 12. 18., 12:00
Hadiipari üzem épül Zalaegerszegen

Letették a Zalaegerszegen épülő Lynx gyár alapkövét 2020. december 17-én, csütörtökön. A projekttel az ország legnagyobb hadiipari beruházása valósul meg.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is részt vett a zalaegerszegi Lynx gyár alapkőletételén.

A kormány augusztusban írt alá megállapodást a német Rheinmetall céggel, amelynek értelmében a Lynx gyalogsági harcjárművek előállítására vegyesvállalatot hoznak létre Magyarországon. Szeptemberben Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója a Magyar Honvédség részére összesen 218 darab Lynx KF41 harcjármű gyártásáról írt alá szerződést. A kontraktus azt is tartalmazza, hogy a járművek nagy többségét, 172 darabot a Zalaegerszegen felépülő gyárban készítik el.

Az alapkőletételen Benkő Tibor honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a kormány számára a magyar emberek biztonsága az elsődleges. Ezért elkötelezett a Magyar Honvédség fejlesztésében, és vallja azt, hogy egy erős nemzeti hadsereg nélkül nincs nemzeti önmegbecsülés és érdekérvényesítés. A tárcavezető rámutatott: mind Zala megyének, mind Magyarországnak hatalmas előrelépés a mai nap.

„A Lynx gyár mai alapkőletétele egy olyan nagyszabású beruházás, fejlesztés nyitánya, amely nem csak a város és a térség, hanem az ország egésze szempontjából fontos. Mára elértük azt, hogy a NATO szövetségeseink felnéznek ránk, példaértékűnek tekintik mindazt a folyamatot, ami nálunk történik” – fogalmazott a honvédelmi miniszter, hozzátéve: a Lynx gyár nem az első, de nem is az utolsó hadiipari beruházás az országban, s a továbbiakban is keresik a hosszútávú lehetőségeket, hiszen a hadiipar fejlesztése további ipari ágazatoknak is lendületet adhat.

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntőjében a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program alapjául szolgáló új szemléletet emelte ki, amely a gondolkodásmód mellett a technikai fejlesztésben is megmutatkozik. „Ez a beruházás biztosítéka annak, hogy a Magyar Honvédség a tervezett időben a megfelelő színvonalon elkészített gyalogsági harcjárműveket vehet majd birtokba. A Rheinmetallal kötött együttműködéssel a kor kihívásainak megfelelő, még erősebb, még ütőképesebb Magyar Honvédséget hozunk létre” – mondta, rámutatva: a Lynx gyalogsági harcjármű alkalmazása hozzájárul ahhoz, hogy a honvédség képes legyen időben és hatékonyan reagálni a rendkívül gyorsan változó biztonsági környezetre.

Korom Ferenc vezérezredes hangsúlyozta, hogy a Lynx helyi üzeme, illetve a tesztkörnyezet kedvező hatással lesz a munkaerőpiacra, és hozzájárul a gazdaság fejlesztéséhez is.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az idei év legizgalmasabb beruházási eseményének nevezte a Lynx gyár építésének kezdetét. Mint mondta, a Rheinmetallal kötött együttműködési megállapodás, illetve a Rheinmetall Hungary Zrt. létrehozása a harcjárművek gyártása mellett azok tesztelésére és fejlesztésére is kiterjed majd. „Ezzel nagy lépést teszünk abba az irányba, hogy hazánk NATO-nak tett vállalásait teljesíteni tudjuk. Régi adósságunkat törlesztjük azáltal, hogy helyreállítjuk a szárazföldi haderő nehézfegyverzetét” – fogalmazott Palkovics László.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos bejelentette: a kormány hosszútávú megállapodást köt a Rheimetall vállalattal a magyar hadiipar további fejlesztése érdekében. A szerződés értelmében Várpalotán két hadiipari üzemet hoznak létre a közeljövőben. Az egyik egy robbanóanyag gyár lesz, amely nem csak a hazai, de az európai igényeket is kielégíti, míg a másik a nagykaliberű lőszergyártást fogja beindítani, ennek gyártási folyamatába integrálják be a korábban megvett Hirtenberger cég aknagránát gyártó képességét is. Az erre vonatkozó egyetértési nyilatkozatot az eseményen a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója illetve a cég fegyverzeti és lőszer üzletágáért felelős vezetője, Alexander Sagel írták alá.

A zalaegerszegi ipari parkban felépülő Lynx gyár alapkövét szimbolikusan a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során beszerzett H145M többcélú helikopterek egyike emelte be a helyére.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 03., 15:52
Ünnepi sorakozót és emléktábla avatást tartottak az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred megalakulása alkalmából március 1-jén, szerdán. Egyúttal megnyitották a Hadikikötőben található hajózástörténeti kiállítást is, ahol a látogatók megismerhetik a folyamőrség történetét.
2023. 03. 03., 13:10
1939. szeptember 10-én, még csak kilenc napja tartott a II. világháború, amikor a Royal Navy elvesztette első hajóját, a HMS Oxley tengeralattjárót. A történteket nemcsak tragikussá, hanem felettébb kínossá is tette, hogy az egyébként már eléggé elavultnak számító egységet nem egy német U-Boot küldte a tenger fenekére, hanem egy másik brit tengeralattjáró, a HMS Triton.
2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023-02-14 09:11:19
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023-02-09 10:25:02
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.