2023. 06. 09. péntek
Félix
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hatékony megoldás az összetett fenyegetések ellen: IBCS

Hatékony megoldás az összetett fenyegetések ellen: IBCS
Art of WAR  |  2020. 01. 03., 10:25
Hatékony megoldás az összetett fenyegetések ellen: IBCS

Az Amerikai Egyesült Államok hadserege az Integrált Lég- és Rakétavédelmi Művelet Vezető Rendszer (Integrated Air and Missile Defense Battle Command System – IBCS) alkalmazásával két közeledő pályán célt repülő robotrepülőgép elfogását hajtotta végre.

A célok elfogására a Művelet Vezető Rendszer képességeit bemutató légi teszten került sor, amelyet a 6. légvédelmi tüzérezred 3. zászlóaljának kísérleti részlege hajtott végre Új-Mexikóban, a White Sands Rakétalőtéren.

A gyártó Northrop Grumman szerint a teszt bizonyította, hogy a rendszer képes több támadó rakétát egyidőben felderíteni, követni, illetve azokra tüzet vezetni. A sorban ötödik légi teszt végrehajtásába Sentinel és Patriot lokátorokat, valamint a tengerészgyalogság TPS–59 típusú radarját vonták be, a célok megsemmisítéséhez pedig az amerikai hadsereg ballisztikus rakéták elleni védelemre optimalizált, javított rávezetésű Patriot PAC-2 (GEM-T) rakétáit.

A rakétavédelmi vezetési rendszer egy közös, átfogó képet állít össze a műveleti térről a légvédelem vezetési és irányítási funkcióinak támogatásához.

A sikeres teszt mérföldkőnek számít a programban, ugyanis ez volt a fejlesztéshez kapcsolódó utolsó ellenőrzés, ami után 2020-ban megkezdődhetnek a műveleti körülmények között végrehajtandó csapatpróbák.

„Felhasználva az előző, augusztusban végrehajtott légi teszt eredményét, a mai kísérlet bizonyítja, hogy összetett rakétafenyegetés elhárítására az IBCS példa nélküli teljesítményre lesz képes”- nyilatkozta Dan Verwiel, a Northrop Grumman rakétavédelemért és védelmi rendszerekért felelős részlegének általános vezetője, a vállalat alelnöke. „Az összes rendelkezésre álló erőforrás kihasználásával a Művelet Vezető Rendszer 360°-os szenzor lefedettséget és az adott fenyegetés elhárításához leghatékonyabban használható fegyver alkalmazását teszi lehetővé, ezáltal pedig jelentősen növeli a túlélőképességet a harcmezőn.”

A teszt együttműködés tekintetében egyértelműen sikeres volt: a rendszer több szenzor begyűjtött adatait együttesen használta fel a különböző katonai célpontok szimulált támadását végrehajtó két robotrepülőgép felderítésére és követésére. Az IBCS aktiválta a tűzirányító rendszert, amelynek alkalmazásával a kezelőszemélyzet PAC-2 rakétákat indíthatott a célokra.

„A sikeres teszt újabb bizonyságát adta a rendszer fejlettségének és az integrált összhaderőnemi műveletek támogatására való képességének”- nyilatkozta Rob Rasch vezérőrnagy, az Amerikai Egyesült Államok hadseregének programfelelőse. „A tengerészgyalogság és a légierő szenzorjainak közös tesztkörnyezetbe illesztése igazolta a nyílt architektúrájú rendszer életképességét, illetve a valós lehetőségét annak, hogy az IBCS a műveleti környezet kiterjesztésével gond nélkül működhet együtt egyszerre több haderőnemmel vagy akár szövetséges haderőkkel is a jövőben a komplex fenyegetések elhárítása érdekében.”

 

Forrás: http://www.raketaezred.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.