2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hatékony megoldás az összetett fenyegetések ellen: IBCS

Hatékony megoldás az összetett fenyegetések ellen: IBCS
Art of WAR  |  2020. 01. 03., 10:25
Hatékony megoldás az összetett fenyegetések ellen: IBCS

Az Amerikai Egyesült Államok hadserege az Integrált Lég- és Rakétavédelmi Művelet Vezető Rendszer (Integrated Air and Missile Defense Battle Command System – IBCS) alkalmazásával két közeledő pályán célt repülő robotrepülőgép elfogását hajtotta végre.

A célok elfogására a Művelet Vezető Rendszer képességeit bemutató légi teszten került sor, amelyet a 6. légvédelmi tüzérezred 3. zászlóaljának kísérleti részlege hajtott végre Új-Mexikóban, a White Sands Rakétalőtéren.

A gyártó Northrop Grumman szerint a teszt bizonyította, hogy a rendszer képes több támadó rakétát egyidőben felderíteni, követni, illetve azokra tüzet vezetni. A sorban ötödik légi teszt végrehajtásába Sentinel és Patriot lokátorokat, valamint a tengerészgyalogság TPS–59 típusú radarját vonták be, a célok megsemmisítéséhez pedig az amerikai hadsereg ballisztikus rakéták elleni védelemre optimalizált, javított rávezetésű Patriot PAC-2 (GEM-T) rakétáit.

A rakétavédelmi vezetési rendszer egy közös, átfogó képet állít össze a műveleti térről a légvédelem vezetési és irányítási funkcióinak támogatásához.

A sikeres teszt mérföldkőnek számít a programban, ugyanis ez volt a fejlesztéshez kapcsolódó utolsó ellenőrzés, ami után 2020-ban megkezdődhetnek a műveleti körülmények között végrehajtandó csapatpróbák.

„Felhasználva az előző, augusztusban végrehajtott légi teszt eredményét, a mai kísérlet bizonyítja, hogy összetett rakétafenyegetés elhárítására az IBCS példa nélküli teljesítményre lesz képes”- nyilatkozta Dan Verwiel, a Northrop Grumman rakétavédelemért és védelmi rendszerekért felelős részlegének általános vezetője, a vállalat alelnöke. „Az összes rendelkezésre álló erőforrás kihasználásával a Művelet Vezető Rendszer 360°-os szenzor lefedettséget és az adott fenyegetés elhárításához leghatékonyabban használható fegyver alkalmazását teszi lehetővé, ezáltal pedig jelentősen növeli a túlélőképességet a harcmezőn.”

A teszt együttműködés tekintetében egyértelműen sikeres volt: a rendszer több szenzor begyűjtött adatait együttesen használta fel a különböző katonai célpontok szimulált támadását végrehajtó két robotrepülőgép felderítésére és követésére. Az IBCS aktiválta a tűzirányító rendszert, amelynek alkalmazásával a kezelőszemélyzet PAC-2 rakétákat indíthatott a célokra.

„A sikeres teszt újabb bizonyságát adta a rendszer fejlettségének és az integrált összhaderőnemi műveletek támogatására való képességének”- nyilatkozta Rob Rasch vezérőrnagy, az Amerikai Egyesült Államok hadseregének programfelelőse. „A tengerészgyalogság és a légierő szenzorjainak közös tesztkörnyezetbe illesztése igazolta a nyílt architektúrájú rendszer életképességét, illetve a valós lehetőségét annak, hogy az IBCS a műveleti környezet kiterjesztésével gond nélkül működhet együtt egyszerre több haderőnemmel vagy akár szövetséges haderőkkel is a jövőben a komplex fenyegetések elhárítása érdekében.”

 

Forrás: http://www.raketaezred.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!