2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Irak: katonáink minden eshetőségre készen állnak

Irak: katonáink minden eshetőségre készen állnak
Art of WAR  |  2020. 01. 09., 11:27
Irak: katonáink minden eshetőségre készen állnak

Az Irakban szolgáló magyar katonák helyzetéről tartott sajtótájékoztatót Benkő Tibor január 9-én. Magyarország honvédelmi minisztere a tárca Balaton utcai objektumában videóhívásban kapott tájékoztatást a közel-keleti országban szolgáló honvédek parancsnokától.

A Honvédelmi Minisztérium vezetése folyamatos kapcsolatban áll a műveleti területeken szolgálókkal, így az MH Iraki Kiképzés Biztosító Kontingens tagjaival is. Mint a sajtótájékoztatón Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta, mielőtt kiküldjük a katonáinkat egy műveleti területre, értékelések, elemzések és következtetések levonása előzi meg a felkészítést. „Úgy készítjük fel a katonáinkat a feladatokra, missziókra, hogy a legnagyobb biztonságot tudjuk nekik garantálni” – fogalmazott. „Folyamatosan figyelemmel kísérjük, mi folyik a műveleti területeken, hogyan tehetünk annak érdekében, hogy a körülményekhez és lehetőségekhez képest a legnagyobb biztonságot tudjuk garantálni.” Benkő Tibor hangsúlyozta: egy békemissziós feladat kapcsán természetesen annak jellegéből adódóan nem lehet teljes biztonságról beszélni, de ezzel a katonák is tisztában vannak, eszerint történik kiképzésük, felkészítésük, és így is vesznek részt a feladatban.

A sajtótájékoztató során a honvédelmi miniszter videókonferencián keresztül egyeztetett a kontingens parancsnokával. Farkas Sándor alezredes helyzetjelentéséből kiderült: előre tudtak egy esetleges támadás lehetőségéről, éppen ezért mindent megtettek annak érdekében, hogy felkészültek legyenek. A támadás óta – amelyben egy magyar katona sem sérült meg – Farkas alezredes megtette a szükséges biztonsági szigorításokat: honvédeink állandó jelleggel védőfelszerelést viselnek, valamint a parancsnok csak a feladatellátás szempontjából legszükségesebb mozgásokat engedélyezi. Az alezredes arról is beszámolt, hogy a pesmerga erők felkészítését célzó kiképzési tevékenységet jelenleg szüneteltetik, de minden más feladatkört folytatnak a magyar katonák.

Benkő Tibor miniszter személyi állományt érintő kérdésére a parancsnok elmondta, hogy a magyarok felkészültsége példaértékű, nemzetközi viszonylatban is elismert, egyéni felszerelésük pedig kiválóan alkalmas a feladataik végrehajtására. A kint szolgálók morálját illetően úgy fogalmazott: a katonák töretlen lendülettel végzik feladataikat, és sokat jelent számukra, hogy folyamatos kapcsolatban tudnak maradni otthon maradott szeretteikkel. A jelentésben elhangzott: az MH Iraki Kiképzést Biztosító Kontingens kint szolgálói továbbra is felkészültek minden eshetőségre. A sajtónyilvánosság lehetőségét megragadva Farkas Sándor alezredes hangsúlyozta: nagyon szoros kötelék alakult ki a katonák között, magas szakmai szinten dolgoznak, képesek bármire reagálni, és minden szükséges segítséget megkapnak otthonról.

A videótelekommunikációs jelentéstételt követően újságírói kérdésre Benkő Tibor elmondta: a magyar katonák az iraki kormány felkérésének megfelelően segédkeznek az országban, és teszik ezt mindaddig, ameddig a közel-keleti ország vezetése másra nem kéri hazánkat. Mindemellett NATO-tagországként továbbra is részt veszünk a szövetség feladataiban. A honvédelmi miniszter hozzátette, hogy a Magyar Honvédség missziós szerepvállalásainak helyzete ma sokkal jobb, mint évekkel ezelőtt, hiszen ma már rendelkezünk olyan csapatszállító képességgel, amely szükség esetén azonnal bevethető.

Benkő Tibor emlékeztetett: a jelenleg felfüggesztett kiképzési feladatkör mellett számos más szerepvállalásban jelen vannak katonáink, mint például az őrzés-védelem, a partnerképesség építése, valamint a ROLE-1 fokozatú katonai egészségügyi ellátás működtetése.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!