2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Irak: katonáink minden eshetőségre készen állnak

Irak: katonáink minden eshetőségre készen állnak
Art of WAR  |  2020. 01. 09., 11:27
Irak: katonáink minden eshetőségre készen állnak

Az Irakban szolgáló magyar katonák helyzetéről tartott sajtótájékoztatót Benkő Tibor január 9-én. Magyarország honvédelmi minisztere a tárca Balaton utcai objektumában videóhívásban kapott tájékoztatást a közel-keleti országban szolgáló honvédek parancsnokától.

A Honvédelmi Minisztérium vezetése folyamatos kapcsolatban áll a műveleti területeken szolgálókkal, így az MH Iraki Kiképzés Biztosító Kontingens tagjaival is. Mint a sajtótájékoztatón Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta, mielőtt kiküldjük a katonáinkat egy műveleti területre, értékelések, elemzések és következtetések levonása előzi meg a felkészítést. „Úgy készítjük fel a katonáinkat a feladatokra, missziókra, hogy a legnagyobb biztonságot tudjuk nekik garantálni” – fogalmazott. „Folyamatosan figyelemmel kísérjük, mi folyik a műveleti területeken, hogyan tehetünk annak érdekében, hogy a körülményekhez és lehetőségekhez képest a legnagyobb biztonságot tudjuk garantálni.” Benkő Tibor hangsúlyozta: egy békemissziós feladat kapcsán természetesen annak jellegéből adódóan nem lehet teljes biztonságról beszélni, de ezzel a katonák is tisztában vannak, eszerint történik kiképzésük, felkészítésük, és így is vesznek részt a feladatban.

A sajtótájékoztató során a honvédelmi miniszter videókonferencián keresztül egyeztetett a kontingens parancsnokával. Farkas Sándor alezredes helyzetjelentéséből kiderült: előre tudtak egy esetleges támadás lehetőségéről, éppen ezért mindent megtettek annak érdekében, hogy felkészültek legyenek. A támadás óta – amelyben egy magyar katona sem sérült meg – Farkas alezredes megtette a szükséges biztonsági szigorításokat: honvédeink állandó jelleggel védőfelszerelést viselnek, valamint a parancsnok csak a feladatellátás szempontjából legszükségesebb mozgásokat engedélyezi. Az alezredes arról is beszámolt, hogy a pesmerga erők felkészítését célzó kiképzési tevékenységet jelenleg szüneteltetik, de minden más feladatkört folytatnak a magyar katonák.

Benkő Tibor miniszter személyi állományt érintő kérdésére a parancsnok elmondta, hogy a magyarok felkészültsége példaértékű, nemzetközi viszonylatban is elismert, egyéni felszerelésük pedig kiválóan alkalmas a feladataik végrehajtására. A kint szolgálók morálját illetően úgy fogalmazott: a katonák töretlen lendülettel végzik feladataikat, és sokat jelent számukra, hogy folyamatos kapcsolatban tudnak maradni otthon maradott szeretteikkel. A jelentésben elhangzott: az MH Iraki Kiképzést Biztosító Kontingens kint szolgálói továbbra is felkészültek minden eshetőségre. A sajtónyilvánosság lehetőségét megragadva Farkas Sándor alezredes hangsúlyozta: nagyon szoros kötelék alakult ki a katonák között, magas szakmai szinten dolgoznak, képesek bármire reagálni, és minden szükséges segítséget megkapnak otthonról.

A videótelekommunikációs jelentéstételt követően újságírói kérdésre Benkő Tibor elmondta: a magyar katonák az iraki kormány felkérésének megfelelően segédkeznek az országban, és teszik ezt mindaddig, ameddig a közel-keleti ország vezetése másra nem kéri hazánkat. Mindemellett NATO-tagországként továbbra is részt veszünk a szövetség feladataiban. A honvédelmi miniszter hozzátette, hogy a Magyar Honvédség missziós szerepvállalásainak helyzete ma sokkal jobb, mint évekkel ezelőtt, hiszen ma már rendelkezünk olyan csapatszállító képességgel, amely szükség esetén azonnal bevethető.

Benkő Tibor emlékeztetett: a jelenleg felfüggesztett kiképzési feladatkör mellett számos más szerepvállalásban jelen vannak katonáink, mint például az őrzés-védelem, a partnerképesség építése, valamint a ROLE-1 fokozatú katonai egészségügyi ellátás működtetése.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.

  JETfly Magazin