2024. 06. 24. hétfő
Iván
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ismertette programját dr. Benkő Tibor vezérezredes, honvédelmi miniszterjelölt

Ismertette programját dr. Benkő Tibor vezérezredes, honvédelmi miniszterjelölt
2018. 05. 15., 09:58
Ismertette programját dr. Benkő Tibor vezérezredes, honvédelmi miniszterjelölt

Többek között a katonák élet- és munkakörülményeinek javítását, a kor kihívásainak megfelelő Magyar Honvédség létrehozását jelölte meg kiemelt prioritásként honvédelmi miniszterjelölti meghallgatásán dr. Benkő Tibor vezérezredes május 14-én, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, illetve nemzetbiztonsági bizottsága előtt.

Hétfő délelőtt tartották a Képviselői Irodaházban dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszterjelölt meghallgatását a törvényhozás illetékes szakbizottságai előtt. A jelenlegi vezérkarfőnök részletesen beszélt életútjáról és katonai pályafutásáról, és mint fogalmazott, katonaként mindvégig Magyarországot, a Magyar Honvédséget, a magyar embereket szolgálta. „Hazaszeretet, hivatástudat, elkötelezettség” – foglalta össze hitvallását dr. Benkő Tibor. Mint mondta, az elmúlt években alapos betekintést nyert a hazai és nemzetközi politikai irányítás, a civil kontroll, illetve a katonai és civil diplomáciai berkeibe, valamint ismeri a Magyar Honvédség múltját és a jelenét. „Ezekből adódóan határozott, konkrét elképzelésem van a jövőt illetően. Tudom, hogy milyen célból mit kell irányítani, kiket és hogyan kell vezetni, mit és hogyan kell ellenőrzni” – szögezte le. Mint mondta, tisztában van vele, mire van szüksége a katonáknak a megváltozott biztonsági környezetben, az új kihívások, kockázatok, fenyegetések közepette, hogy szolgálatukat legjobb tudásuk szerint, hatékonyan tudják ellátni, illetve mire van szüksége a Magyar Honvédségnek ahhoz, hogy törvényben meghatározott feladatai eredményesen végezhesse, így szolgálva Magyarország és a magyar emberek biztonságát.

Továbbra is stratégiai jelentőségű a transzatlanti partnerség

A miniszterjelölt elmondta: Magyarország biztonsága több pilléren, így a nemzetgazdaság erőforrásain, a honvédség képességein, az állampolgárok elkötelezettségén és a szövetségi rendszeren múlik – utóbbi a tagállamok képességének összességét jelenteni. „Nemcsak tartani kell a markunkat a Washingtoni Szerződés 5. cikkelyében meghatározott kollektív védelem biztosítása és annak előnyei érdekében, hanem a 3. cikkelyben leírtak szerint kell gondolkodni és cselekedni. Vagyis a nemzeti képességeket kell építeni a mindenkori kihívásoknak megfelelően. Csak így lehetünk a NATO valós és még inkább elismert tagjai” – jelentette ki dr. Benkő Tibor. Leszögezte: továbbra is stratégiai jelentősége van a transzatlanti kapcsolatoknak, ő maga pedig büszke a magyar katonák eddig elvégzett munkájára, felkészültségére, helytállására a szövetségi keretek között. Mint fogalmazott, Magyarország a NATO elfogadott és megbecsült tagja, szilárd és megbízható szövetséges, amit a magyar tábornokok soha korábban nem látott magas beosztásai is igazolnak a szövetségi rendszeren belül. Ennek szellemében továbbra is kiemelt cél mind Magyarország, mind a Magyar Honvédség megbecsültségének további erősítése, jó hírnevünk ápolása. 

A további szövetségi együttműködéseket illetően dr. Benkő Tibor hitet tett az Európai Unió közös védelem- és biztonságpolitikájának erősítése mellett. Külön kiemelte az állandó strukturált együttműködésben való magyar részvételt, hiszen hazánk a projektek egyharmadában érintett; ezek közül megemlítette a kibervédelmi információmegosztási platformban való tevékenységünket. A V4-es szövetség szintén sosem volt még olyan erős kötelék, mint napjainkban, ennek legjobb példája a 2016-ra közösen létrehozott európai harccsoport felállítása és készenléti alkalmazása.

Dr. Benkő Tibor elmondta: egyetért a miniszterelnök elgondolásával és azon szándékával, hogy a magyar emberek biztonsága érdekében erős honvédségre van szükség. Mint fogalmazott, katonaként megtapasztalta a kormányfő és a kormány támogatási szándékát, és ismeri a katonák szakmai elvárásait is, amelyeket támogatni és szolgálni kíván. Kiemelte: a kor követelményeinek megfelelni képes Magyar Honvédség létrehozására van szükség, hiszen hazánknak szembe kell néznie az új kihívásokkal. Utóbbiak között említette a hibrid hadviselést – beleértve a kiberhadviselést –, az erősödő terrorfenyegetettséget – amelynek melegágya az illegális és tömeges migráció –, az iszlám radikalizmust, illetve a közvetlen szomszédságunkban, Ukrajnában továbbra is fennálló fegyveres konfliktust. 

 

Ahhoz, hogy e lehetséges konfliktushelyzetekre a Magyar Honvédség időben és hatékonyan tudjon reagálni, a haderő vezetésének, irányításának, szervezeti felépítésének, struktúrájának, alkalmazási elvének, rendszeresített haditechnikai eszközeinek, hadfelszerelésének, illetve a katonák oktatásának és képzésének átalakítása, biztosítása szükséges. Ennek elsődleges eszköze a kormány által jóváhagyott és költségvetésileg támogatott Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, mint tízéves, kormányzati ciklusokon átívelő komplex fejlesztési terv. Ennek kidolgozása még dr. Simicskó István minisztersége idején indult meg, akinek dr. Benkő Tibor külön köszönetet mondott a honvédség és a katonák iránti elkötelezettségéért, támogatásáért. 

Középpontban a katona 

A miniszterjelölt hangsúlyozta: a Magyar Honvédség legfontosabb erőforrása maga a katona, a program egyik legfőbb prioritása is a katonák társadalomban elfoglalt szerepének, elismertségének erősítése. Dr. Benkő Tibor a célok között említette a széleskörű társadalmi kapcsolatok további erősítését, a toborzást, a személyi utánpótlás folyamatos biztosítását. Ezen belül is különösen lényeges szempont a fiatalok megszólítása, betoborzása és pályán tartása különösen fontos, illetve a képzés, kiképzés, oktatás korszerűsítése. Ugyanilyen fontos a megtartás is, aminek érdekében megfelelően kell gondoskodni a személyi állományról, és naprakészen kell tartani a hárompilléres életpályamodell elemeit: az előmeneteli- és illetményrendszer, a lakhatási támogatások rendszere, illetve az egészségkárosodásokból adódó biztosítási rendszer működtetését. 

A miniszterjelölt fontos célként jelölte meg a laktanyai elhelyezés feltételeinek javítását, a nyugállományúakkal és a tárca gondoskodási körébe tartozó hozzátartozókkal való törődést, az elesett bajtársak és hősök emlékének ápolását, valamint a hagyományőrzést is. Mint fogalmazott, szintén nagyon fontos a területi elven szerveződő és működtetett önkéntes tartalékos rendszer felállítása, amelynek érdekében tovább kell erősíteni az együttműködést más minisztériumokkal, állami és közigazgatási szervezetekkel. A Zrínyi 2026 programnak a Magyar Honvédség fejlesztésére vonatkozó elképzeléseit illetően dr. Benkő Tibor azt mondta: a komplex terv a honvédség minden erejét áfogja, ütemezett végrehajtásával a geostratégiai helyzetünkből adódó, új típusú biztonsági kihívások figyelembe vétele mellett a katonák és a hadsereg képességigényeire épül. 

Képviselői kérdésre válaszolva a miniszterjelölt leszögezte: a többfunkciós, új helikopterek beszerzése továbbra is napirenden van, szeptemberben pedig a hazai pilótaképzés is újraindul. A honvédség létszámhiányára vonatkozó érdeklődésre azt felelte: a magyar haderő feltöltöttsége 80 százalék feletti, ez a hiány nemzetközi összehasonlításban sem számít kiugrónak, ráadásul 2016 óta folyamatosan javulnak a mutatók. Kérdésre válaszolva dr. Benkő Tibor azt is elmondta: a kormány továbbra sem gondolkodik a sorkötelezettség visszaállításán. 

A miniszterjelölt elmondta: a haza védelme, az emberek biztonsága pártpolitikától független, nemzeti ügy, közös felelősség, miniszterként pedig mindent megtesz, hogy megfeleljen az ezzel kapcsolatos elvárásoknak. Ehhez a szakbizottságok tagjainak segítő, korrekt, konstruktív támogatását is kérte. 

A honvédelmi bizottság hat igen és két nem, a nemzetbiztonsági bizottság négy igen és két nem szavazat mellett támogatta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszteri kinevezését. 

(A linken megtekinthető dr. Benkő Tibor vezérezredes részletes bemutatkozása az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, illetve nemzetbiztonsági bizottsága előtt.)

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-14 15:51:53
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.