2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ismertette programját dr. Benkő Tibor vezérezredes, honvédelmi miniszterjelölt

Ismertette programját dr. Benkő Tibor vezérezredes, honvédelmi miniszterjelölt
2018. 05. 15., 09:58
Ismertette programját dr. Benkő Tibor vezérezredes, honvédelmi miniszterjelölt

Többek között a katonák élet- és munkakörülményeinek javítását, a kor kihívásainak megfelelő Magyar Honvédség létrehozását jelölte meg kiemelt prioritásként honvédelmi miniszterjelölti meghallgatásán dr. Benkő Tibor vezérezredes május 14-én, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, illetve nemzetbiztonsági bizottsága előtt.

Hétfő délelőtt tartották a Képviselői Irodaházban dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszterjelölt meghallgatását a törvényhozás illetékes szakbizottságai előtt. A jelenlegi vezérkarfőnök részletesen beszélt életútjáról és katonai pályafutásáról, és mint fogalmazott, katonaként mindvégig Magyarországot, a Magyar Honvédséget, a magyar embereket szolgálta. „Hazaszeretet, hivatástudat, elkötelezettség” – foglalta össze hitvallását dr. Benkő Tibor. Mint mondta, az elmúlt években alapos betekintést nyert a hazai és nemzetközi politikai irányítás, a civil kontroll, illetve a katonai és civil diplomáciai berkeibe, valamint ismeri a Magyar Honvédség múltját és a jelenét. „Ezekből adódóan határozott, konkrét elképzelésem van a jövőt illetően. Tudom, hogy milyen célból mit kell irányítani, kiket és hogyan kell vezetni, mit és hogyan kell ellenőrzni” – szögezte le. Mint mondta, tisztában van vele, mire van szüksége a katonáknak a megváltozott biztonsági környezetben, az új kihívások, kockázatok, fenyegetések közepette, hogy szolgálatukat legjobb tudásuk szerint, hatékonyan tudják ellátni, illetve mire van szüksége a Magyar Honvédségnek ahhoz, hogy törvényben meghatározott feladatai eredményesen végezhesse, így szolgálva Magyarország és a magyar emberek biztonságát.

Továbbra is stratégiai jelentőségű a transzatlanti partnerség

A miniszterjelölt elmondta: Magyarország biztonsága több pilléren, így a nemzetgazdaság erőforrásain, a honvédség képességein, az állampolgárok elkötelezettségén és a szövetségi rendszeren múlik – utóbbi a tagállamok képességének összességét jelenteni. „Nemcsak tartani kell a markunkat a Washingtoni Szerződés 5. cikkelyében meghatározott kollektív védelem biztosítása és annak előnyei érdekében, hanem a 3. cikkelyben leírtak szerint kell gondolkodni és cselekedni. Vagyis a nemzeti képességeket kell építeni a mindenkori kihívásoknak megfelelően. Csak így lehetünk a NATO valós és még inkább elismert tagjai” – jelentette ki dr. Benkő Tibor. Leszögezte: továbbra is stratégiai jelentősége van a transzatlanti kapcsolatoknak, ő maga pedig büszke a magyar katonák eddig elvégzett munkájára, felkészültségére, helytállására a szövetségi keretek között. Mint fogalmazott, Magyarország a NATO elfogadott és megbecsült tagja, szilárd és megbízható szövetséges, amit a magyar tábornokok soha korábban nem látott magas beosztásai is igazolnak a szövetségi rendszeren belül. Ennek szellemében továbbra is kiemelt cél mind Magyarország, mind a Magyar Honvédség megbecsültségének további erősítése, jó hírnevünk ápolása. 

A további szövetségi együttműködéseket illetően dr. Benkő Tibor hitet tett az Európai Unió közös védelem- és biztonságpolitikájának erősítése mellett. Külön kiemelte az állandó strukturált együttműködésben való magyar részvételt, hiszen hazánk a projektek egyharmadában érintett; ezek közül megemlítette a kibervédelmi információmegosztási platformban való tevékenységünket. A V4-es szövetség szintén sosem volt még olyan erős kötelék, mint napjainkban, ennek legjobb példája a 2016-ra közösen létrehozott európai harccsoport felállítása és készenléti alkalmazása.

Dr. Benkő Tibor elmondta: egyetért a miniszterelnök elgondolásával és azon szándékával, hogy a magyar emberek biztonsága érdekében erős honvédségre van szükség. Mint fogalmazott, katonaként megtapasztalta a kormányfő és a kormány támogatási szándékát, és ismeri a katonák szakmai elvárásait is, amelyeket támogatni és szolgálni kíván. Kiemelte: a kor követelményeinek megfelelni képes Magyar Honvédség létrehozására van szükség, hiszen hazánknak szembe kell néznie az új kihívásokkal. Utóbbiak között említette a hibrid hadviselést – beleértve a kiberhadviselést –, az erősödő terrorfenyegetettséget – amelynek melegágya az illegális és tömeges migráció –, az iszlám radikalizmust, illetve a közvetlen szomszédságunkban, Ukrajnában továbbra is fennálló fegyveres konfliktust. 

 

Ahhoz, hogy e lehetséges konfliktushelyzetekre a Magyar Honvédség időben és hatékonyan tudjon reagálni, a haderő vezetésének, irányításának, szervezeti felépítésének, struktúrájának, alkalmazási elvének, rendszeresített haditechnikai eszközeinek, hadfelszerelésének, illetve a katonák oktatásának és képzésének átalakítása, biztosítása szükséges. Ennek elsődleges eszköze a kormány által jóváhagyott és költségvetésileg támogatott Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, mint tízéves, kormányzati ciklusokon átívelő komplex fejlesztési terv. Ennek kidolgozása még dr. Simicskó István minisztersége idején indult meg, akinek dr. Benkő Tibor külön köszönetet mondott a honvédség és a katonák iránti elkötelezettségéért, támogatásáért. 

Középpontban a katona 

A miniszterjelölt hangsúlyozta: a Magyar Honvédség legfontosabb erőforrása maga a katona, a program egyik legfőbb prioritása is a katonák társadalomban elfoglalt szerepének, elismertségének erősítése. Dr. Benkő Tibor a célok között említette a széleskörű társadalmi kapcsolatok további erősítését, a toborzást, a személyi utánpótlás folyamatos biztosítását. Ezen belül is különösen lényeges szempont a fiatalok megszólítása, betoborzása és pályán tartása különösen fontos, illetve a képzés, kiképzés, oktatás korszerűsítése. Ugyanilyen fontos a megtartás is, aminek érdekében megfelelően kell gondoskodni a személyi állományról, és naprakészen kell tartani a hárompilléres életpályamodell elemeit: az előmeneteli- és illetményrendszer, a lakhatási támogatások rendszere, illetve az egészségkárosodásokból adódó biztosítási rendszer működtetését. 

A miniszterjelölt fontos célként jelölte meg a laktanyai elhelyezés feltételeinek javítását, a nyugállományúakkal és a tárca gondoskodási körébe tartozó hozzátartozókkal való törődést, az elesett bajtársak és hősök emlékének ápolását, valamint a hagyományőrzést is. Mint fogalmazott, szintén nagyon fontos a területi elven szerveződő és működtetett önkéntes tartalékos rendszer felállítása, amelynek érdekében tovább kell erősíteni az együttműködést más minisztériumokkal, állami és közigazgatási szervezetekkel. A Zrínyi 2026 programnak a Magyar Honvédség fejlesztésére vonatkozó elképzeléseit illetően dr. Benkő Tibor azt mondta: a komplex terv a honvédség minden erejét áfogja, ütemezett végrehajtásával a geostratégiai helyzetünkből adódó, új típusú biztonsági kihívások figyelembe vétele mellett a katonák és a hadsereg képességigényeire épül. 

Képviselői kérdésre válaszolva a miniszterjelölt leszögezte: a többfunkciós, új helikopterek beszerzése továbbra is napirenden van, szeptemberben pedig a hazai pilótaképzés is újraindul. A honvédség létszámhiányára vonatkozó érdeklődésre azt felelte: a magyar haderő feltöltöttsége 80 százalék feletti, ez a hiány nemzetközi összehasonlításban sem számít kiugrónak, ráadásul 2016 óta folyamatosan javulnak a mutatók. Kérdésre válaszolva dr. Benkő Tibor azt is elmondta: a kormány továbbra sem gondolkodik a sorkötelezettség visszaállításán. 

A miniszterjelölt elmondta: a haza védelme, az emberek biztonsága pártpolitikától független, nemzeti ügy, közös felelősség, miniszterként pedig mindent megtesz, hogy megfeleljen az ezzel kapcsolatos elvárásoknak. Ehhez a szakbizottságok tagjainak segítő, korrekt, konstruktív támogatását is kérte. 

A honvédelmi bizottság hat igen és két nem, a nemzetbiztonsági bizottság négy igen és két nem szavazat mellett támogatta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszteri kinevezését. 

(A linken megtekinthető dr. Benkő Tibor vezérezredes részletes bemutatkozása az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, illetve nemzetbiztonsági bizottsága előtt.)

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-09 12:00:02
Magyar-román légi kutató-mentő gyakorlaton vettek részt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár katonái. A 2002. október 17-én Aradon megkötött kétoldalú megállapodás alapján évente megrendezett kutató-mentő gyakorlat célja a békeidőszakban bajba jutott katonai légijármű-személyzetek felkutatása és mentése.
2023-10-06 10:14:31
Jövőbemutató, életmentésre alkalmas technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai – a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams – október 3-án, a Balatonon. A drónos vízimentést az Internet Hungary-n, Magyarország egyik legfontosabb szakmai konferenciáján szemléltették.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.