2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Július elsejétől Magyarország veszi át a V4 elnökséget

Július elsejétől Magyarország veszi át a V4 elnökséget
honvedelem.hu  |  2021. 06. 22., 14:54
Július elsejétől Magyarország veszi át a V4 elnökséget

Az egyéves lengyel elnökséget lezáró védelmi miniszteri találkozót rendezték meg június 21-én, a NATO Észak-Keleti Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságán. A miniszteri egyeztetések fő témái az aktuális EU, illetve NATO kérdések, valamint a V4 védelmi együttműködés erősítésének és továbbfejlesztésének lehetőségei voltak.

Lengyelország 2020. július 1-jén vette át az elnökséget, amit idén hazánknak ad át az elkövetkező egy évre. A védelmi miniszteri találkozó lehetőséget biztosított arra, hogy a visegrádi országok tárcavezetői áttekintsék a lengyel elnökség alatt elért eredményeket és rámutasson a további együttműködés területeire és formáira.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter hangsúlyozta: Lengyelország nem kis kihívás előtt állt, amikor a koronavírus világjárvány okozta nehézségek közepette vette át az elnökséget, de mind a lengyel barátaink, mind a többi visegrádi ország bizonyította, hogy a szigorítások és bezártságok ellenére is folyamatosan együtt tudtak és tudnak működni. „Az eddigi zászlóshajó projektek végrehajtása továbbra is jól halad, és 2023-ban ismét készenlétbe lép a V4 EU Harccsoport és az Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport Parancsnokság is eléri a teljes készenlétet, valamint a közös katonai gyakorlatok is tervezetten folynak tovább” - tette hozzá a tárcavezető.

A találkozó lehetőséget biztosított arra is, hogy az elnökséget átvevő Magyarország ismertesse a védelmi együttműködés célkitűzéseit. Benkő Tibor úgy fogalmazott: a magyar elnökség a sikeres járványkezelés után Közép-Európa és ezzel az EU sikeres újraindítását is priorításként kezeli. A tárcavezető emellett elmondta, hogy a cél nemcsak az, hogy a V4 védelmi együttműködés már működő projektjeit tovább vigyék, hanem új együttműködési platformokat is kívánnak indítani, többek között a V4 identitást erősítő társadalmi és kulturális kapcsolatok, valamint a területvédelmi erők alkalmazása, a tábori lelkészi szolgálatok működése vagy éppen a hadisírgondozás területén.

A miniszterek hangsúlyozták a NATO keleti szárnyán létrehozott új többnemzeti parancsnokságok kiemelt szerepét a visegrádi régió biztonsága szempontjából. Ismert, hogy hazánk Horvátországgal együttműködve hozta létre a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot (HQ MND-C), amelyhez már Szlovákia is csatlakozott.

A látogatás részeként a miniszterek megtekintették az Észak-Keleti Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot Elblagban, ahol Benkő Tibor találkozott a szolgálatot teljesítő magyar katonákkal.

A védelmi miniszterek megvitatták a NATO múlt heti csúcstalálkozóján hozott döntéseket, különös tekintettel a Szövetség megújításáról szóló NATO 2030 javaslatcsomagra. A honvédelmi miniszter ezzel kapcsolatosan elmondta: egyetértés volt abban, hogy a NATO-nak alkalmazkodnia kell a megváltozott kihívásokhoz, amelynek irányait a jövőre elfogadandó új Stratégiai Koncepció határozza majd meg. Hozzátette: az EU-n belül fő prioritásunk az együttműködés a kontinens stabilitása és biztonsága érdekében, ideértve az Európa jövőjéről szóló párbeszéd közös alakítását, illetve a migráció és más biztonsági kihívások kezelését.

Elindult egy folyamat, amelynek végeredménye a Közös Biztonság- és Védelempolitika középtávú céljait meghatározó Stratégiai Iránytű lesz. A miniszterek véleményt cseréltek az Iránytű kidolgozásának eddigi fejleményeiről és ismertették álláspontjaikat a további feladatokkal kapcsolatosan. Benkő Tibor hangsúlyozta: a V4 harmincéves története megmutatta, hogy a Visegrádi Csoport – mint térség, és mint regionális együttműködés – komoly hozzáadott érték a négy ország és Európa számára. A térségi identitás további erősítésével növelhetjük Közép-Európa hangját az Európai Unióban. A magyar elnökség is erre fog törekedni, többek között a védelmi együttműködés területén.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
2024-01-30 16:04:02
A közelmúltban jelentették be, hogy amerikai részről jóváhagyták további UH-60M Black Hawk típusú, közepes, többfeladatú szállító helikopterek eladását a típust már üzemeltető Horvátország számára.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.