2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Július elsejétől Magyarország veszi át a V4 elnökséget

Július elsejétől Magyarország veszi át a V4 elnökséget
honvedelem.hu  |  2021. 06. 22., 14:54
Július elsejétől Magyarország veszi át a V4 elnökséget

Az egyéves lengyel elnökséget lezáró védelmi miniszteri találkozót rendezték meg június 21-én, a NATO Észak-Keleti Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságán. A miniszteri egyeztetések fő témái az aktuális EU, illetve NATO kérdések, valamint a V4 védelmi együttműködés erősítésének és továbbfejlesztésének lehetőségei voltak.

Lengyelország 2020. július 1-jén vette át az elnökséget, amit idén hazánknak ad át az elkövetkező egy évre. A védelmi miniszteri találkozó lehetőséget biztosított arra, hogy a visegrádi országok tárcavezetői áttekintsék a lengyel elnökség alatt elért eredményeket és rámutasson a további együttműködés területeire és formáira.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter hangsúlyozta: Lengyelország nem kis kihívás előtt állt, amikor a koronavírus világjárvány okozta nehézségek közepette vette át az elnökséget, de mind a lengyel barátaink, mind a többi visegrádi ország bizonyította, hogy a szigorítások és bezártságok ellenére is folyamatosan együtt tudtak és tudnak működni. „Az eddigi zászlóshajó projektek végrehajtása továbbra is jól halad, és 2023-ban ismét készenlétbe lép a V4 EU Harccsoport és az Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport Parancsnokság is eléri a teljes készenlétet, valamint a közös katonai gyakorlatok is tervezetten folynak tovább” - tette hozzá a tárcavezető.

A találkozó lehetőséget biztosított arra is, hogy az elnökséget átvevő Magyarország ismertesse a védelmi együttműködés célkitűzéseit. Benkő Tibor úgy fogalmazott: a magyar elnökség a sikeres járványkezelés után Közép-Európa és ezzel az EU sikeres újraindítását is priorításként kezeli. A tárcavezető emellett elmondta, hogy a cél nemcsak az, hogy a V4 védelmi együttműködés már működő projektjeit tovább vigyék, hanem új együttműködési platformokat is kívánnak indítani, többek között a V4 identitást erősítő társadalmi és kulturális kapcsolatok, valamint a területvédelmi erők alkalmazása, a tábori lelkészi szolgálatok működése vagy éppen a hadisírgondozás területén.

A miniszterek hangsúlyozták a NATO keleti szárnyán létrehozott új többnemzeti parancsnokságok kiemelt szerepét a visegrádi régió biztonsága szempontjából. Ismert, hogy hazánk Horvátországgal együttműködve hozta létre a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot (HQ MND-C), amelyhez már Szlovákia is csatlakozott.

A látogatás részeként a miniszterek megtekintették az Észak-Keleti Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot Elblagban, ahol Benkő Tibor találkozott a szolgálatot teljesítő magyar katonákkal.

A védelmi miniszterek megvitatták a NATO múlt heti csúcstalálkozóján hozott döntéseket, különös tekintettel a Szövetség megújításáról szóló NATO 2030 javaslatcsomagra. A honvédelmi miniszter ezzel kapcsolatosan elmondta: egyetértés volt abban, hogy a NATO-nak alkalmazkodnia kell a megváltozott kihívásokhoz, amelynek irányait a jövőre elfogadandó új Stratégiai Koncepció határozza majd meg. Hozzátette: az EU-n belül fő prioritásunk az együttműködés a kontinens stabilitása és biztonsága érdekében, ideértve az Európa jövőjéről szóló párbeszéd közös alakítását, illetve a migráció és más biztonsági kihívások kezelését.

Elindult egy folyamat, amelynek végeredménye a Közös Biztonság- és Védelempolitika középtávú céljait meghatározó Stratégiai Iránytű lesz. A miniszterek véleményt cseréltek az Iránytű kidolgozásának eddigi fejleményeiről és ismertették álláspontjaikat a további feladatokkal kapcsolatosan. Benkő Tibor hangsúlyozta: a V4 harmincéves története megmutatta, hogy a Visegrádi Csoport – mint térség, és mint regionális együttműködés – komoly hozzáadott érték a négy ország és Európa számára. A térségi identitás további erősítésével növelhetjük Közép-Európa hangját az Európai Unióban. A magyar elnökség is erre fog törekedni, többek között a védelmi együttműködés területén.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.