2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kapacitásbővítés - Új eszközök a károk enyhítésére

Kapacitásbővítés - Új eszközök a károk enyhítésére
Art of WAR  |  2018. 04. 16., 12:18

Több mint kétmilliárd forintból fejleszti katasztrófavédelmi eszközparkját a Magyar Honvédség. A korszerűsítésben és a képességek fejlesztésében leginkább érintett alakulatok egyike a szentesi műszaki ezred.

A Magyar Honvédség katasztrófavédelmi eszközparkjának korszerűsítése az Európai Unió kohéziós alapja támogatásával és a magyar állam társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, s huszonöt katonai beavatkozó csoportot érint. Közülük tizennyolcnál kapacitásbővítésre kerül sor, ugyanakkor hét új csoport létrehozására is lehetőség nyílik. 

„A Magyar Honvédség katasztrófavédelemmel összefüggő beavatkozási képességének fejlesztése” című projekt elsősorban árvíz elleni védekezéshez szükséges eszközök beszerzésére biztosít lehetőséget. A 2,215 milliárd forint összköltségű beruházás keretében korszerű infokommunikációs eszközökkel, széles sávú rádiókkal, kétéltű szállítókapacitással, nagy teljesítményű benzines hordozható tisztavíz- és zagyszivattyúkkal, 300 köbméteres elasztikus üzemanyag-tartályokkal, kármentő ponyvákkal, táborikonyha-készletekkel, búvárfelszerelésekkel, gumicsónakokkal és csónakmotorokkal, különleges hordozható, vegyi azonosító műszerekkel, védőruhákkal, mentőmellényekkel, mentőövekkel, nehéz földmunkagépekkel és nehézgép-szállító szerelvényekkel bővül a Magyar Honvédség eszközparkja. 

A projekt keretében növekszik a védekezésben részt vevő csoportok munkájának hatékonysága, fokozódik a lakosság biztonsága. A fejlesztés elsődleges célja fenntartani és bővíteni a katasztrófavédelmi feladatok ellátásának jelenlegi képességeit, növelni azok kapacitását. A program megvalósítása folyamatos. Várhatóan 2018 második negyedévében további eszközöket vehetnek majd át a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszerben készenléti szolgálatot ellátó, az ország bármely pontján bekövetkezett, bármilyen kárhelyzet enyhítésére felkészült beavatkozó csoportok. 

– Bár a honvédségnek nem elsődleges feladata, a lakosság biztonsága érdekében azonban fel kell készülnünk a katasztrófahelyzetekre, mert a katonák nem csak háborús időben védik a magyar állampolgárok biztonságát. Bárhol, bármikor készen állnak a segítségnyújtásra. Ehhez a védelemhez azonban a jól felkészült, szakképzett katonák mellett modern, korszerű technikai eszközök is kellenek. Ezért kiemelt jelentőségű ez a fejlesztés, amely több minisztérium és szervezet közös munkájának eredményeként valósulhatott meg – hangsúlyozta a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési programba illeszkedő projekt első fázisában beszerzett eszközök átadásakor dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. 

A már a honvédség tulajdonába került, valamint a közeljövőben várható eszközöket a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer keretében munkacsoportokat biztosító katonai szervezetek között osztják el. Általában az alakulatok már meglévő képességeinek a megerősítését, reagálási idejük lerövidítését tették (teszik majd) lehetővé, egy részüknek köszönhetően azonban a munkacsoportok új képességekkel is gyarapodhatnak. Az érintett alakulatok képviselői az elmúlt év végén, az MH Anyagellátó Raktárbázison vehették át az új és felújított technikákat, amelynek egy jelentős része a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred használatába került. 

– Az uniós támogatás célhoz kötöttsége miatt öt évig ezeket az eszközöket elsősorban a katasztrófavédelmi feladatokra történő felkészülések alkalmával és a kármentesítési elemeket is tartalmazó gyakorlatokon használhatjuk. Meglétüket, műszaki állapotukat a projekt céljainak megvalósulását felügyelő hatóságok – a kötelező ötéves fenntartási időszak alatt – a helyszínen bármikor ellenőrizhetik. Megsemmisülésük, rongálódásuk esetén azonnal pótolnunk kell a használhatatlanná váltakat – jegyezte meg a KEHOP-1.6.0 azonosítószámú projekt keretében átvett technika használatának szabályait Antal László ezredes, a szentesi alakulat parancsnoka. 

Az új és felújított eszközök a katasztrófavédelmi feladatok körébe nem tartozó kiképzési célokra kizárólag a magyar állam és a honvédség hozzájárulásával biztosított önrész százalékos arányának megfelelő futás- vagy üzemóra mértékében vehetők igénybe. A fenntartási időszak lejárta után, 2023. január elsejétől viszont az összes eszköz megkötések nélkül felhasználható lesz bármilyen kiképzési feladatra. 

– A már átvett és az év végéig átvételre kerülő technika ezredünk esetében alapvetően a képességeink szinten tartását, korszerűsítését és beavatkozó csoportjaink reagálóképességének fokozását teszi lehetővé. Az új irodai eszközök például jelentősen megnövelik a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer munkacsoportjainak és operatív csoportjának reagálási sebességét. A négy, teljesen felújított PTSZ-M közepes lánctalpas úszó gépjármű nemcsak az árvízi, de a téli veszélyhelyzetek felszámolásába is eredményesen bevonható, a beavatkozási helyszínekre történő eljuttatásukra pedig kiválóan alkalmas a közelmúltban az ezredünkhöz érkezett nehézgépszállító szerelvény. A nagy teljesítményű, benzines hordozható tisztavíz-szivattyúk és zagyszivattyúk átvételével viszont a már meglévők mellett egy újabb katasztrófavédelmi képességre tettünk szert. Rendszerbe állíthattunk egy vízátemelő- és szivattyú-csoportot, amelynek köszönhetően korábbi lehetőségeinkhez képest lényegesen nagyobb hatékonysággal vehetünk majd részt az ár- és belvizek elleni védekezésben – sorolta a parancsnok. 

* * *

A szentesi műszaki ezrednél a közelmúltban ért véget a tábori világítószerelvény műszaki gépkezelőinek háromhetes kiképzése, valamint az alacsonyvízi hídépítő század gatteros, vontatható keretfűrész-tanfolyama. Jelenleg is zajlik a PTSZ-M közepes lánctalpas úszó gépjárművek műszaki gépkezelőinek a tanfolyama, amely az elméleti felkészítést követően először szárazföldi, majd vízi vezetési gyakorlattal és osztályba soroló vizsgával zárul.

A mályi bányatónál, a Magyar Honvédség búvárai nyílt vízi merüléseinek állandó helyszínén, a szentesi műszaki katonák valószínűleg idén is elvégzik majd a stégek kiemelését és karbantartását, Balatonakarattyán pedig tavasszal a parti védművek csúszásmentesítése lesz a feladatuk.

Fotók: Molnár László zászlós, Füzes Judith, Krasznai-Nehrebeczky Mária és a szerző, Galambos Sándor

* * *

Újabb technikai eszközöket vehettek át az érintett alakulatok képviselői március 9-én az MH Anyagellátó Raktárbázis Újszász utcai telephelyén. Ennek eredményeként a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi beavatkozó képessége három felújított üzemanyag-szállító/-töltő gépjárművel, nyolc (ugyancsak felújított) PTSZ-M közepes lánctalpas úszó gépkocsival és nyolc, egy köbméter befogadóképességű vízszállító utánfutóval bővült. 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
2023-03-21 15:21:41
Egy igazán sűrű, de eredményes 2022-es évet tudhat maga mögött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az új magyar fegyvercsalád – a Magyar Honvédség szakembereivel történő – közös fejlesztésével ugyanis korántsem értek véget a feladatok és kihívások.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.