2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonai együttműködési lehetőségek Katar és Magyarország között

Katonai együttműködési lehetőségek Katar és Magyarország között
honvedelem.hu  |  2024. 02. 22., 10:25
Katonai együttműködési lehetőségek Katar és Magyarország között

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke háromnapos katari látogatáson vett részt Salem bin Hamadbin Mohammed bin Aqeel Al Nabit altábornagy, a Katari Haderő Vezérkar főnökének meghívására. A szakmai delegációk részvételével zajló kétoldalú találkozó célja az országok közötti lehetséges katonai együttműködés területeinek meghatározása volt.

Katar kiemelt figyelmet fordít a NATO tagállamok haderőivel történő együttműködésére. Korábban az Arab-öbölben fekvő országban települt többek közt az Atlanti Szövetség afganisztáni légi műveleteit irányító központ. Jelenleg is állomásoznak amerikai, francia, brit és török csapatok a világ egyik legnagyobb földgáz- és olajkészletével rendelkező állam területén. A Magyar Honvédség és a Katari Haderő szárazföldi haditechnikai eszközparkjában több típusazonos fegyverzettechnikai eszköz is található: a PzH 2000 önjáró löveg, a Leopard 2A7 közepes harckocsi és az Ejder Yalcin páncélozott harcjármű (azaz a Gidrán – ahogy Magyarországon ismert). Harci eszközeiknek azonossága kiváló alapot biztosít felkészítési és kiképzési együttműködés kialakítására Magyarország és Katar között.

A Katari Emír Légierő elsődlegesen nyugati típusú repülőgépeket (Eurofighter Typhoon, Rafale, F-15, C-17) üzemeltet. Pilótáik kiképzését saját nemzeti repülőakadémiájukon végzik a katariak, de az intézmény képzési lehetőséget kínál más országok katonái számára is – repülőgépvezető, légiforgalmi irányító, vadászirányító, drónkezelő és repülőtér-üzemeltető szakokon. Az említett képzések ugyancsak potenciális együttműködési lehetőségeket rejtenek magukban a két állam között.

 

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes diplomáciai útja során ellátogatott a Katari Haderő szárazföldi parancsnokságára, ahol annak szimulációs központjában megtekintette a PzH 2000 önjáró löveg és a Leopard 2A7 harckocsi kezelésére felkészítő, a Tatán üzembe helyezettekkel teljesen megegyező szimulátorokat. A Honvéd Vezérkar főnöke szintén hivatalos volt a külföldi csapatoknak is állomáshelyet adó Al-Udeid légibázisra. Itt működik az Al Zaeem Mohammed Bin Abdullah Al Attiya Air Academy, az ország repülőakadémiája, ahol többnemzeti oktatógárda biztosítja a magas színvonalú és a nemzetközi előírásoknak megfelelő kiképzés végrehajtását. A Honvéd Vezérkar főnökének és az őt kísérő szakmai delegációnak részletesen bemutatták a katari repülőakadémia képzési komplexumát.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 03., 10:37
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 23., 11:30
Katonai és védelmi ipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Egyesült Arab Emírségekben Mohammad Fadhel Al Mazrouei-vel, az Öböl-menti állam védelmi ügyekért felelős államminiszterével.
2024. 04. 22., 10:34

Tata, ahol most jó katonának lenni!

Fokozott Hanghatás podcast: beszélgetés Tóth István ezredessel, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnokával.
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!