2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonai együttműködési lehetőségek Katar és Magyarország között

Katonai együttműködési lehetőségek Katar és Magyarország között
honvedelem.hu  |  2024. 02. 22., 10:25
Katonai együttműködési lehetőségek Katar és Magyarország között

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke háromnapos katari látogatáson vett részt Salem bin Hamadbin Mohammed bin Aqeel Al Nabit altábornagy, a Katari Haderő Vezérkar főnökének meghívására. A szakmai delegációk részvételével zajló kétoldalú találkozó célja az országok közötti lehetséges katonai együttműködés területeinek meghatározása volt.

Katar kiemelt figyelmet fordít a NATO tagállamok haderőivel történő együttműködésére. Korábban az Arab-öbölben fekvő országban települt többek közt az Atlanti Szövetség afganisztáni légi műveleteit irányító központ. Jelenleg is állomásoznak amerikai, francia, brit és török csapatok a világ egyik legnagyobb földgáz- és olajkészletével rendelkező állam területén. A Magyar Honvédség és a Katari Haderő szárazföldi haditechnikai eszközparkjában több típusazonos fegyverzettechnikai eszköz is található: a PzH 2000 önjáró löveg, a Leopard 2A7 közepes harckocsi és az Ejder Yalcin páncélozott harcjármű (azaz a Gidrán – ahogy Magyarországon ismert). Harci eszközeiknek azonossága kiváló alapot biztosít felkészítési és kiképzési együttműködés kialakítására Magyarország és Katar között.

A Katari Emír Légierő elsődlegesen nyugati típusú repülőgépeket (Eurofighter Typhoon, Rafale, F-15, C-17) üzemeltet. Pilótáik kiképzését saját nemzeti repülőakadémiájukon végzik a katariak, de az intézmény képzési lehetőséget kínál más országok katonái számára is – repülőgépvezető, légiforgalmi irányító, vadászirányító, drónkezelő és repülőtér-üzemeltető szakokon. Az említett képzések ugyancsak potenciális együttműködési lehetőségeket rejtenek magukban a két állam között.

 

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes diplomáciai útja során ellátogatott a Katari Haderő szárazföldi parancsnokságára, ahol annak szimulációs központjában megtekintette a PzH 2000 önjáró löveg és a Leopard 2A7 harckocsi kezelésére felkészítő, a Tatán üzembe helyezettekkel teljesen megegyező szimulátorokat. A Honvéd Vezérkar főnöke szintén hivatalos volt a külföldi csapatoknak is állomáshelyet adó Al-Udeid légibázisra. Itt működik az Al Zaeem Mohammed Bin Abdullah Al Attiya Air Academy, az ország repülőakadémiája, ahol többnemzeti oktatógárda biztosítja a magas színvonalú és a nemzetközi előírásoknak megfelelő kiképzés végrehajtását. A Honvéd Vezérkar főnökének és az őt kísérő szakmai delegációnak részletesen bemutatták a katari repülőakadémia képzési komplexumát.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

1998. július 23-án, délután 3 óra előtt nem sokkal a 17-es oldalszámú MiG-29B repülőgéppel katasztrófát szenvedett Rácz Zsolt alezredes, aranykoszorús első osztályú repülőgép-vezető. 

  NÉPSZERŰ HÍREK