2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonás majális Kecskeméten

Katonás majális Kecskeméten
Art of WAR  |  2018. 05. 02., 12:11
Katonás majális Kecskeméten

Katonákkal ünnepelte május elsejét Kecskemét. A Benkó Zoltán Szabadidőközpontban fegyverzeti és technikai eszközökből, valamint hajózófelszerelésekből összeállított statikus bemutatók várták a majálisra kilátogatókat, a katonai pálya iránt érdeklődők kérdéseire pedig a kitelepült toborzópont munkatársai adtak részletes tájékoztatást.

Külön utcát alkottak a katonai sátrak a kecskeméti majális forgatagában. Szükség is volt erre a viszonylagos elkülönülésre, a látogatók ugyanis szinte megrohamozták a kiállított technikai eszközöket. Rengetegen voltak kíváncsiak például az MH Légijármű Javítóüzem L-39 Albatrosz katapultülésére és MiG-21-es interaktív kabinjára - Szabó János főtörzszászlós, az alakulat vezénylőzászlósa és munkatársai alig győztek válaszolni a kérdésekre.

A földi felkészülés után aztán jöhetett az „igazi” repülés. Ehhez persze megfelelő hajózófelszerelésre is szükség volt, amelyek az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis standjánál várták a repülés ifjú rajongóit. A magassági ruhát és a hajózósisakot Király Krisztián őrnagy és kollégája segítettek felvenni. Innen pedig csak át kellett lépni a szomszédos sátorba, ahol Koncsik Istvánnak, a JETfly Magazin tulajdonosának MiG-29-es szimulátora „dübörgő motorral” várakozott a felszállásra. Az igazán szerencsés virtuális pilótákat Zsámboki Tibor nyugállományú ezredes, egykori MiG-29-es vadászpilóta, a kecskeméti repülőbázis volt parancsnokhelyettese mentette meg a „lezuhanástól”.

Hosszú sorok kígyóztak az MH Altiszti Akadémia sátránál is, ahol Gombás Péter főhadnagy és két kecskeméti honvéd altisztjelölt, Makádi Balázs másod- és Újhelyi Máté elsőéves hallgatók a Magyar Honvédségben rendszeresített kézifegyverekkel ismertették meg a fiatalokat. Közvetlen velük szemben pedig Makány Tamás hadnagy és kollégái segítségével a kecskeméti repülőbázis VS BRDM-2 harcjárműjének és UNIMOG U400-as univerzális pályakarbantartó gépjárművének a vezetését lehetett „kipróbálni”.

A gyerekek éltek is a kínálkozó lehetőségekkel, mindennel „lőttek”, mindenre felmásztak, mindent kipróbáltak, aminek a közelébe mehettek. Szüleik, nagyszüleik pedig egy kicsit „nosztalgiáztak” a sátraknál, néhányan még a katonaélményeiket is felelevenítették. A majális hangulatának katonás jellegéhez a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar fergeteges gyepshow-ja is hozzájárult. Vezényelt: Kovács István őrnagy.   

Akiknek pedig a látottak felkeltették az érdeklődését a katonai életpálya iránt, felkereshették az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának a standját. Durgó Tamás őrnagytól, az iroda vezetőjétől és munkatársaitól részletes tájékoztatást kaptak a szerződéses, az önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékos katonákkal szembeni egészségügyi, fizikai elvárásokról, a felvételt nyertek járandóságairól és szolgálati körülményeiről, valamint a hivatásos altiszti és tiszti pályára jelentkezés feltételeiről. Kollár Ernő zászlós, katonai igazgatási altiszt erre az alkalomra egy internetes játékot is szervezett: egymást követő napokban feltette a világhálóra a majálison részt vevő alakulatok ismertetőit. A linket megosztók közötti sorsoláson Fortuna istenasszony Sutus Pálnak ítélte a honvédség népszerűsítéséért járó ajándékcsomagot.

Fotók: a szerző, Galambos Sándor felvételei

A majálisra a Vöröskereszt is kitelepült. Gombás Péter főhadnagy, az MH Altiszti Akadémia oktatója és Menyhárt Zsolt őrmester, az MH Anyagellátó Raktárbázis pusztavacsi bázisának altisztje kora délelőtt egyszerre keresték fel a véradósátort.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-03 10:37:50
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin