2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonás majális Kecskeméten

Katonás majális Kecskeméten
Art of WAR  |  2018. 05. 02., 12:11
Katonás majális Kecskeméten

Katonákkal ünnepelte május elsejét Kecskemét. A Benkó Zoltán Szabadidőközpontban fegyverzeti és technikai eszközökből, valamint hajózófelszerelésekből összeállított statikus bemutatók várták a majálisra kilátogatókat, a katonai pálya iránt érdeklődők kérdéseire pedig a kitelepült toborzópont munkatársai adtak részletes tájékoztatást.

Külön utcát alkottak a katonai sátrak a kecskeméti majális forgatagában. Szükség is volt erre a viszonylagos elkülönülésre, a látogatók ugyanis szinte megrohamozták a kiállított technikai eszközöket. Rengetegen voltak kíváncsiak például az MH Légijármű Javítóüzem L-39 Albatrosz katapultülésére és MiG-21-es interaktív kabinjára - Szabó János főtörzszászlós, az alakulat vezénylőzászlósa és munkatársai alig győztek válaszolni a kérdésekre.

A földi felkészülés után aztán jöhetett az „igazi” repülés. Ehhez persze megfelelő hajózófelszerelésre is szükség volt, amelyek az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis standjánál várták a repülés ifjú rajongóit. A magassági ruhát és a hajózósisakot Király Krisztián őrnagy és kollégája segítettek felvenni. Innen pedig csak át kellett lépni a szomszédos sátorba, ahol Koncsik Istvánnak, a JETfly Magazin tulajdonosának MiG-29-es szimulátora „dübörgő motorral” várakozott a felszállásra. Az igazán szerencsés virtuális pilótákat Zsámboki Tibor nyugállományú ezredes, egykori MiG-29-es vadászpilóta, a kecskeméti repülőbázis volt parancsnokhelyettese mentette meg a „lezuhanástól”.

Hosszú sorok kígyóztak az MH Altiszti Akadémia sátránál is, ahol Gombás Péter főhadnagy és két kecskeméti honvéd altisztjelölt, Makádi Balázs másod- és Újhelyi Máté elsőéves hallgatók a Magyar Honvédségben rendszeresített kézifegyverekkel ismertették meg a fiatalokat. Közvetlen velük szemben pedig Makány Tamás hadnagy és kollégái segítségével a kecskeméti repülőbázis VS BRDM-2 harcjárműjének és UNIMOG U400-as univerzális pályakarbantartó gépjárművének a vezetését lehetett „kipróbálni”.

A gyerekek éltek is a kínálkozó lehetőségekkel, mindennel „lőttek”, mindenre felmásztak, mindent kipróbáltak, aminek a közelébe mehettek. Szüleik, nagyszüleik pedig egy kicsit „nosztalgiáztak” a sátraknál, néhányan még a katonaélményeiket is felelevenítették. A majális hangulatának katonás jellegéhez a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar fergeteges gyepshow-ja is hozzájárult. Vezényelt: Kovács István őrnagy.   

Akiknek pedig a látottak felkeltették az érdeklődését a katonai életpálya iránt, felkereshették az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának a standját. Durgó Tamás őrnagytól, az iroda vezetőjétől és munkatársaitól részletes tájékoztatást kaptak a szerződéses, az önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékos katonákkal szembeni egészségügyi, fizikai elvárásokról, a felvételt nyertek járandóságairól és szolgálati körülményeiről, valamint a hivatásos altiszti és tiszti pályára jelentkezés feltételeiről. Kollár Ernő zászlós, katonai igazgatási altiszt erre az alkalomra egy internetes játékot is szervezett: egymást követő napokban feltette a világhálóra a majálison részt vevő alakulatok ismertetőit. A linket megosztók közötti sorsoláson Fortuna istenasszony Sutus Pálnak ítélte a honvédség népszerűsítéséért járó ajándékcsomagot.

Fotók: a szerző, Galambos Sándor felvételei

A majálisra a Vöröskereszt is kitelepült. Gombás Péter főhadnagy, az MH Altiszti Akadémia oktatója és Menyhárt Zsolt őrmester, az MH Anyagellátó Raktárbázis pusztavacsi bázisának altisztje kora délelőtt egyszerre keresték fel a véradósátort.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.

  JETfly Magazin