2024. 02. 23. péntek
Alfréd
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kezdetét veszi a magyar parancsnoki év az EUFOR-ban

Kezdetét veszi a magyar parancsnoki év az EUFOR-ban
honvedelem.hu  |  2024. 01. 16., 10:50
Kezdetét veszi a magyar parancsnoki év az EUFOR-ban

Megérkezett a bosznia-hercegovinai műveleti területre dr. Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR ALTHEA misszió első magyar vezetője január 15-én, hétfőn. A magyar parancsnoki év kapcsán úgy fogalmazott, hogy hazánk szerepvállalása büszkeség nekünk, egyúttal bizonyítéka annak, hogy Magyarország komolyan veszi a Nyugat-Balkán biztonságát.

Bosznia-Hercegovina stabilitása és békéje kulcsfontosságú mind a Nyugat-Balkán, mind pedig Magyarország számára. Ebből fakadóan hazánk a boszniai háború befejezése óta mindvégig aktív szerepet vállalt a délszláv válság rendezésében. A fegyveres harcokat lezáró daytoni békeszerződés aláírását követően, 1995 és 2004 között a Magyar Honvédség részt vett a NATO által vezetett két békefenntartó misszió, előbb az IFOR (nemzetközi végrehajtó erő, Peace Implementation Forces), majd az SFOR (stabilizációs erő, Peace Stabilization Forces) tevékenységében. Mindezek után nem is lehetett kérdéses, hogy a 2004. december 2-án, az Európai Unió által elindított ALTHEA műveletben hazánk is kiveszi a részét.

A Magyar Honvédség az EUFOR művelethez – annak kezdete óta – törzstisztekkel, valamint a Többnemzeti Zászlóaljhoz (Multinational Battalion – MNBN) tartozó műveleti (manőver) erőkkel járul hozzá. Idén első alkalommal Magyarország a Bosznia-Hercegovina békéjét garantáló misszió vezető nemzete. Ennek megfelelően – dr. Sticz László vezérőrnagy személyében – az EUFOR-t is magyar parancsnok irányítja 2024-ben.

A magyar parancsnoki évben a korábbinál több, közel 400 katona teljesít majd szolgálatot a műveleti területen: a kiutazó mintegy 250 katona mellett hazai készenlétben marad egy 150 fős állomány is. A létszám mellett a feladatkörök is bővültek, ebben az évben ugyanis Magyarország fogja biztosítani a légi kutató-mentő, illetve a légi kiürítési képességeket egy helikopteres alegységgel. Szintén új elemek lesznek a kutyás járőrrel bővített tűzszerész csoport, valamint a nemzetközi misszió elsődleges orvosi ellátáshoz kapcsolódó (ROLE-1-es szintű) feladatok is. Mindezek mellett hazánk logisztikai támogató és ellátó képességekkel is hozzájárul majd a misszió sikeréhez. Az itthon maradó állomány egy manőverszázadot, egy katonai rendész csoportot, illetve utász- és tűzszerész képességekkel rendelkező műszaki és egy víztisztító képességgel rendelkező vegyvédelmi csoportot fog biztosítani.

Dr. Sticz László vezérőrnagy elmondta, hogy a Magyar Honvédség számára a 2024-es év kiemelkedő és hatalmas prioritással bíró feladata lesz ez a misszió. Mint fogalmazott, ehhez a honvédség és Magyarország mindent hozzá is tett, „hiszen a vezető nemzeti szerepkör ellátása nem csak a parancsnoki pozíció elnyeréséből és betöltéséből, hanem mintegy az eddigi beosztások háromszorosára történő növelésével is azt jelzi, hogy Magyarország komolyan gondolja a Nyugat-Balkán békéjét és biztonságát, és ezáltal hazánk biztonságának a garantálását is.”

Hozzátette: Magyarország számára ennek a vezető nemzeti szerepkörnek az ellátása elsősorban büszkeséget jelent, hiszen nem volt egyszerű dolog elnyerni magát a pozíciót, és nem volt egyszerű a katonai képességeket is összerakni, felkészíteni és a hadszíntérre vinni. „A Magyar Honvédség méltán lehet büszke arra, hogy egy ilyen képességcsomagot összerakott, és 2024 folyamán ennek mentén fogjuk a vezető nemzeti szerepkört betölteni” – hangsúlyozta dr. Sticz László vezérőrnagy a parancsnoki állomány kiutazásának megkezdése előtti utolsó pillanatokban.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
2024-01-30 16:04:02
A közelmúltban jelentették be, hogy amerikai részről jóváhagyták további UH-60M Black Hawk típusú, közepes, többfeladatú szállító helikopterek eladását a típust már üzemeltető Horvátország számára.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.