2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kinyílt Amerika északi ´´szeme´´

Kinyílt Amerika északi ´´szeme´´
Art of WAR  |  2019. 03. 25., 11:31
Kinyílt Amerika északi ´´szeme´´

Mint az korábbról már tudott volt, a Lockheed Martin hadiipari vállalat nyerte azt a pályázatot, melynek célja az Amerikai Egyesült Államok integrált légvédelmi és ballisztikus rakétavédelmi képességeinek fejlesztése.

Ennek egyik alapeleme a nagy felderítési távolságú, diszkriminációs képességű radar (Long Range Discrimination Radar – LRDR), amelynek első darabját a közép-alaszkai Clear település közelében állítják rendszerbe.

Az itt található légierős támaszpont nem ismeretlen az ország rakétavédelmi képessége szempontjából. Az 1950-es évek hidegháborús korszakában először egy ballisztikus rakéta előrejelző állomás került ide telepítésre, majd később a technológia fejlődése miatt (gyorsabb, kisebb ballisztikusrakéták, tengeralattjáróról indítható nukleáris töltetű rakéták) az itt állomásozó erőket mindig a legkorszerűbb eszközökkel szerelték fel (fázis vezérelt radarok).

Idén a szerződésben előírt ütemterv alapján megkezdődtek a LRDR kivitelezési munkálatai, és az eszköz feltehetően már 2020-ra üzembe áll. Az alaszkai beruházás költsége meghaladja a 128 millió dollárt, de ez csak egy kisebb szegmense a teljes 784 millió dolláros keretnek.

Az LRDR program adja a gerincét az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség (Missile Defense Agency – MDA) projektjének, melynek célja a ballisztikus rakéták fenyegetésének csökkentése, valamint a már létező ballisztikus rakétavédelmi rendszer (Ballistic Missile Defense System) fejlesztése. A nagyhatótávolságú radar pontos és megbízható felderítési adatainak segítségével az ellenség irányából érkező ballisztikus rakéták már pályájuk középső szakaszán megsemmisíthetőek. Az LRDR tervezése során figyelembe vették a jövőbeni fejleszthetőség és bővíthetőség lehetőségét (mind hardveres, mind szoftveres szempontból).

A LRDR további előnye, mint ahogy neve is mutatja, a célok értékelése és fenyegetésük osztályozása. Tömeges ellenséges rakétacsapás esetén a radar szoftveres rendszere kiválasztja a valódi harcifejjel rendelkező célokat és ezek paramétereit küldi tovább az elfogó rakéták számára, míg az úgy nevezett álrakétákat (megtévesztésre használt, harcifejjel nem rendelkező rakéták) figyelmen kívül hagyja.

Bár jelen pillanatban a megbékélés jelei mutatkoznak az Egyesült Államok és Észak Korea között, ne felejtsük, hogy a diktatórikus berendezkedésű ország atomhatalomnak számít, mellyel az amerikai elnök és vezérkara is potenciális veszélyként számol. Fontos lehet megemlíteni még, hogy az utóbbi időben Oroszországban is komolyan felmerült a szándék, hogy elavultnak nem nevezhető rakétáit tovább fejlessze, számukat növelje. Kijelenthető tehát, hogy az Egyesült Államok biztonságának szempontjából az ilyen beruházások sikerei nélkülözhetetlenek, és nagyhatalmi státuszának alappillérei lehetnek a jövőben.

 

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
2023-01-27 09:56:50
Hideg is, látni is alig lehet a felszín alatt, de a muszáj nagy úr. Márpedig gyakorolni muszáj még téli körülmények között is, éppen ezért hódítják meg évről-évre a csongrádi Holt-Tisza olykor fagyott, máskor „csak” roppant hideg vizét az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonabúvárai.
2023-01-20 13:31:49
Az I. világháborút megelőző évtizedekben az egyre erősödő Németország hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy egyenrangú világhatalommá váljon a fénykorát élő Brit Birodalommal. Versengésük egyik legfőbb színtere a haditengerészet volt, így a német mérnökök tudásuk legjavát beleadva, kiváló hadihajók sorát alkották meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.