2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kinyílt Amerika északi ´´szeme´´

Kinyílt Amerika északi ´´szeme´´
Art of WAR  |  2019. 03. 25., 11:31
Kinyílt Amerika északi ´´szeme´´

Mint az korábbról már tudott volt, a Lockheed Martin hadiipari vállalat nyerte azt a pályázatot, melynek célja az Amerikai Egyesült Államok integrált légvédelmi és ballisztikus rakétavédelmi képességeinek fejlesztése.

Ennek egyik alapeleme a nagy felderítési távolságú, diszkriminációs képességű radar (Long Range Discrimination Radar – LRDR), amelynek első darabját a közép-alaszkai Clear település közelében állítják rendszerbe.

Az itt található légierős támaszpont nem ismeretlen az ország rakétavédelmi képessége szempontjából. Az 1950-es évek hidegháborús korszakában először egy ballisztikus rakéta előrejelző állomás került ide telepítésre, majd később a technológia fejlődése miatt (gyorsabb, kisebb ballisztikusrakéták, tengeralattjáróról indítható nukleáris töltetű rakéták) az itt állomásozó erőket mindig a legkorszerűbb eszközökkel szerelték fel (fázis vezérelt radarok).

Idén a szerződésben előírt ütemterv alapján megkezdődtek a LRDR kivitelezési munkálatai, és az eszköz feltehetően már 2020-ra üzembe áll. Az alaszkai beruházás költsége meghaladja a 128 millió dollárt, de ez csak egy kisebb szegmense a teljes 784 millió dolláros keretnek.

Az LRDR program adja a gerincét az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség (Missile Defense Agency – MDA) projektjének, melynek célja a ballisztikus rakéták fenyegetésének csökkentése, valamint a már létező ballisztikus rakétavédelmi rendszer (Ballistic Missile Defense System) fejlesztése. A nagyhatótávolságú radar pontos és megbízható felderítési adatainak segítségével az ellenség irányából érkező ballisztikus rakéták már pályájuk középső szakaszán megsemmisíthetőek. Az LRDR tervezése során figyelembe vették a jövőbeni fejleszthetőség és bővíthetőség lehetőségét (mind hardveres, mind szoftveres szempontból).

A LRDR további előnye, mint ahogy neve is mutatja, a célok értékelése és fenyegetésük osztályozása. Tömeges ellenséges rakétacsapás esetén a radar szoftveres rendszere kiválasztja a valódi harcifejjel rendelkező célokat és ezek paramétereit küldi tovább az elfogó rakéták számára, míg az úgy nevezett álrakétákat (megtévesztésre használt, harcifejjel nem rendelkező rakéták) figyelmen kívül hagyja.

Bár jelen pillanatban a megbékélés jelei mutatkoznak az Egyesült Államok és Észak Korea között, ne felejtsük, hogy a diktatórikus berendezkedésű ország atomhatalomnak számít, mellyel az amerikai elnök és vezérkara is potenciális veszélyként számol. Fontos lehet megemlíteni még, hogy az utóbbi időben Oroszországban is komolyan felmerült a szándék, hogy elavultnak nem nevezhető rakétáit tovább fejlessze, számukat növelje. Kijelenthető tehát, hogy az Egyesült Államok biztonságának szempontjából az ilyen beruházások sikerei nélkülözhetetlenek, és nagyhatalmi státuszának alappillérei lehetnek a jövőben.

 

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 11. 16., 13:09
„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.
2023. 11. 16., 10:02
Észak-Korea 2023. szeptember 6-án bocsátott vízre egy erősen módosított Romeo-osztályú tengeralattjárót a sinpói Pongdae Tengeralattjáró Gyárban. A Hero Kim-Gun-ok jellegzetessége, hogy alaposan megnagyobbított tornyába tíz rakétaindító csövet telepítettek, amelyekből legalább két különböző típusú fegyver bocsátható fel.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-31 14:21:36
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.