2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kinyílt Amerika északi ´´szeme´´

Kinyílt Amerika északi ´´szeme´´
Art of WAR  |  2019. 03. 25., 11:31
Kinyílt Amerika északi ´´szeme´´

Mint az korábbról már tudott volt, a Lockheed Martin hadiipari vállalat nyerte azt a pályázatot, melynek célja az Amerikai Egyesült Államok integrált légvédelmi és ballisztikus rakétavédelmi képességeinek fejlesztése.

Ennek egyik alapeleme a nagy felderítési távolságú, diszkriminációs képességű radar (Long Range Discrimination Radar – LRDR), amelynek első darabját a közép-alaszkai Clear település közelében állítják rendszerbe.

Az itt található légierős támaszpont nem ismeretlen az ország rakétavédelmi képessége szempontjából. Az 1950-es évek hidegháborús korszakában először egy ballisztikus rakéta előrejelző állomás került ide telepítésre, majd később a technológia fejlődése miatt (gyorsabb, kisebb ballisztikusrakéták, tengeralattjáróról indítható nukleáris töltetű rakéták) az itt állomásozó erőket mindig a legkorszerűbb eszközökkel szerelték fel (fázis vezérelt radarok).

Idén a szerződésben előírt ütemterv alapján megkezdődtek a LRDR kivitelezési munkálatai, és az eszköz feltehetően már 2020-ra üzembe áll. Az alaszkai beruházás költsége meghaladja a 128 millió dollárt, de ez csak egy kisebb szegmense a teljes 784 millió dolláros keretnek.

Az LRDR program adja a gerincét az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség (Missile Defense Agency – MDA) projektjének, melynek célja a ballisztikus rakéták fenyegetésének csökkentése, valamint a már létező ballisztikus rakétavédelmi rendszer (Ballistic Missile Defense System) fejlesztése. A nagyhatótávolságú radar pontos és megbízható felderítési adatainak segítségével az ellenség irányából érkező ballisztikus rakéták már pályájuk középső szakaszán megsemmisíthetőek. Az LRDR tervezése során figyelembe vették a jövőbeni fejleszthetőség és bővíthetőség lehetőségét (mind hardveres, mind szoftveres szempontból).

A LRDR további előnye, mint ahogy neve is mutatja, a célok értékelése és fenyegetésük osztályozása. Tömeges ellenséges rakétacsapás esetén a radar szoftveres rendszere kiválasztja a valódi harcifejjel rendelkező célokat és ezek paramétereit küldi tovább az elfogó rakéták számára, míg az úgy nevezett álrakétákat (megtévesztésre használt, harcifejjel nem rendelkező rakéták) figyelmen kívül hagyja.

Bár jelen pillanatban a megbékélés jelei mutatkoznak az Egyesült Államok és Észak Korea között, ne felejtsük, hogy a diktatórikus berendezkedésű ország atomhatalomnak számít, mellyel az amerikai elnök és vezérkara is potenciális veszélyként számol. Fontos lehet megemlíteni még, hogy az utóbbi időben Oroszországban is komolyan felmerült a szándék, hogy elavultnak nem nevezhető rakétáit tovább fejlessze, számukat növelje. Kijelenthető tehát, hogy az Egyesült Államok biztonságának szempontjából az ilyen beruházások sikerei nélkülözhetetlenek, és nagyhatalmi státuszának alappillérei lehetnek a jövőben.

 

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.