2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kitüntetés az Armée de Terre-től

Kitüntetés az Armée de Terre-től
2020. 03. 26., 12:19
Kitüntetés az Armée de Terre-től

A francia Nemzetvédelmi Érdemrend bronz fokozatával tüntették ki Bencze Dániel őrnagyot, az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ csoportparancsnokát, aki tanácsadói beosztást látott el az Iraki Erők Bagdadi Műveleti Központjában.

A Nemzetvédelmi Érdemrenddel a hadsereg francia vagy külföldi tagjainak a honvédelem szolgálatában és a lakosság javára végzett szolgálatát ismerik el. A francia hadügyminiszter nevében Pascale Andréani francia nagykövet tűzte fel Bencze őrnagy díszegyenruhájára a kitüntetést. „Ezzel a kitüntetéssel szeretnénk elismerni Bencze Dániel őrnagynak az iraki misszióban tett kiemelkedő tevékenységét” – mondta. A nagykövet hangsúlyozta, hogy az őrnagy francia nyelvismerete tette lehetővé a szoros együttműködést a magyar és a francia katonák között, valamint jelentősen hozzájárult az iraki hatóságokkal való kapcsolattartáshoz. Beszédét követően felkérte a misszióból hazatért Bencze őrnagyot tapasztalatainak megosztására. Bencze őrnagy az MH Iraki Kiképzést Biztosító Kontingens részeként, az Iszlám Állam elleni műveletekre létrehozott koalíciós erők parancsnokságán, az Iraki Erők Bagdadi Műveleti Központjában töltött be CIMIC tanácsadói beosztást.

 

„Megtisztelő számomra ez a kitüntetés, nagyon köszönöm. Az eddigi négy misszióm közül talán ez volt szakmai szempontból a legérdekesebb és egyben a legizgalmasabb is számomra” – mondta. Kiemelte, hogy Bagdadban iraki főtiszteknek tanácsot adni civil-katonai együttműködés (CIMIC) témakörben, bizony kihívásokkal teli feladat, ám ehhez sok segítséget kapott a CIMIC szakmai főnökség francia vezetőjétől és helyettesétől. Az őrnagy felidézte: sokat jelentett számára a napi munka során a nyelv gyakorlása mellett az, hogy a franciákkal együtt hasonló szemlélettel és európai gondolkodásmóddal közelítették meg az irakiak helyzetét és a mentorálás kérdését. „Megtiszteltetés volt a francia kollégákkal együtt dolgozni és szívből remélem, hogy lesz még rá alkalmam egy másik misszió során is. Örömmel tölt el, hogy francia bajtársaim és elöljáróim ilyen mértékben meg voltak elégedve a munkámmal” – zárta beszédét Bencze őrnagy. A szűk körű eseményen részt vett Gyila Péter, a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály főosztályvezetője, dr. Hangya Gábor ezredes, az MH CKELMK központparancsnoka, valamint Trameau-Chabert Valérie alezredes, francia honvédelmi attasé is.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.