2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kitüntetés az Armée de Terre-től

Kitüntetés az Armée de Terre-től
2020. 03. 26., 12:19
Kitüntetés az Armée de Terre-től

A francia Nemzetvédelmi Érdemrend bronz fokozatával tüntették ki Bencze Dániel őrnagyot, az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ csoportparancsnokát, aki tanácsadói beosztást látott el az Iraki Erők Bagdadi Műveleti Központjában.

A Nemzetvédelmi Érdemrenddel a hadsereg francia vagy külföldi tagjainak a honvédelem szolgálatában és a lakosság javára végzett szolgálatát ismerik el. A francia hadügyminiszter nevében Pascale Andréani francia nagykövet tűzte fel Bencze őrnagy díszegyenruhájára a kitüntetést. „Ezzel a kitüntetéssel szeretnénk elismerni Bencze Dániel őrnagynak az iraki misszióban tett kiemelkedő tevékenységét” – mondta. A nagykövet hangsúlyozta, hogy az őrnagy francia nyelvismerete tette lehetővé a szoros együttműködést a magyar és a francia katonák között, valamint jelentősen hozzájárult az iraki hatóságokkal való kapcsolattartáshoz. Beszédét követően felkérte a misszióból hazatért Bencze őrnagyot tapasztalatainak megosztására. Bencze őrnagy az MH Iraki Kiképzést Biztosító Kontingens részeként, az Iszlám Állam elleni műveletekre létrehozott koalíciós erők parancsnokságán, az Iraki Erők Bagdadi Műveleti Központjában töltött be CIMIC tanácsadói beosztást.

 

„Megtisztelő számomra ez a kitüntetés, nagyon köszönöm. Az eddigi négy misszióm közül talán ez volt szakmai szempontból a legérdekesebb és egyben a legizgalmasabb is számomra” – mondta. Kiemelte, hogy Bagdadban iraki főtiszteknek tanácsot adni civil-katonai együttműködés (CIMIC) témakörben, bizony kihívásokkal teli feladat, ám ehhez sok segítséget kapott a CIMIC szakmai főnökség francia vezetőjétől és helyettesétől. Az őrnagy felidézte: sokat jelentett számára a napi munka során a nyelv gyakorlása mellett az, hogy a franciákkal együtt hasonló szemlélettel és európai gondolkodásmóddal közelítették meg az irakiak helyzetét és a mentorálás kérdését. „Megtiszteltetés volt a francia kollégákkal együtt dolgozni és szívből remélem, hogy lesz még rá alkalmam egy másik misszió során is. Örömmel tölt el, hogy francia bajtársaim és elöljáróim ilyen mértékben meg voltak elégedve a munkámmal” – zárta beszédét Bencze őrnagy. A szűk körű eseményen részt vett Gyila Péter, a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály főosztályvezetője, dr. Hangya Gábor ezredes, az MH CKELMK központparancsnoka, valamint Trameau-Chabert Valérie alezredes, francia honvédelmi attasé is.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.