2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Korszerű eszközökkel oktatják az elektronikai hadviselést

Korszerű eszközökkel oktatják az elektronikai hadviselést
2020. 01. 29., 15:01
Korszerű eszközökkel oktatják az elektronikai hadviselést

Bemutatták az Elektronikai hadviselés szimulátor szakkabinetet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Elektronikai Hadviselés Tanszékén.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében indított Elektronikai Hadviselés fejlesztés részeként kialakított laborban korszerű eszközökön sajátíthatók el a rádióelektronikai felderítés és zavarás módszerei.

A HHK vezetői és érdeklődő szakmai állománya részére szervezett bemutatón Kajári Ferenc dandártábornok, a fejlesztési program szakmai felügyeletét ellátó Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Csoportfőnökség csoportfőnöke arról beszélt: a 2016-os előkészítés után egy évvel indult el a Magyar Honvédség elektronikai hadviselés fejlesztési programja, amelynek célja a rádióelektronikai felderítő és zavaró képesség megújítása.

A szakkabinetnek helyet adó teremben elhelyezett szimulátor rendszerben három iránymérő, valamint egy zavaró, parancsnoki és tanári munkaállomás kapott helyet, illetve egy olyan kivetítő, amelyen bármelyik munkaállomás aktuális képe is megjeleníthető. Ezek működését mutatták be az eseményen. A szimulációk a valós katonai gyakorlatok rádióforgalmazásának hangfájljai segítségével tehetők élethűbbé. A bemutatón a 40-90 MHz-es tartományban üzemelő, különböző modulációkat és üzemmódokat alkalmazó harcászati rádióhálók és sugárzó rádióadó felderítését és zavarását szimulálták a szakemberek.

Mint elhangzott: 2019 szeptembere óta zajlik az új elektronikai hadviselés rendszert oktató, kiképző és üzemeltető állomány felkészítése, első körben 36 kezelő és négy altisztjelölt hallgatót vontak be az oktatásba. Az új rendszer beszállítása a tervek szerint idén februárban kezdődik.

Az új szakkabinet a jövőben gyakorlatorientált képzési helyszínként támogatja majd a honvédtiszt- és altiszt jelöltek, valamint a Magyar Honvédség szakállományának felkészítését az új generációs haditechnikai eszközrendszer kezelésével kapcsolatos feladatok ellátására, a különböző munkafolyamatok begyakorlására a legváltozatosabb harcászati helyzetekben.

A bemutatót egy későbbi időpontban a Magyar Honvédség Parancsnokságának vezetői is megtekintik majd.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!