2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar katona az amerikai tengerészgyalogság őrmesteri tanfolyamán

Magyar katona az amerikai tengerészgyalogság őrmesteri tanfolyamán
Art of WAR  |  2020. 05. 25., 12:27
Magyar katona az amerikai tengerészgyalogság őrmesteri tanfolyamán

Rengeteg írásbeli feladat, interaktív kiképzési rendszer, közös grillezések – öt hét alatt többek között ezekben volt része Török Mihály törzsőrmesternek, aki a közelmúltban tért haza az Amerikai Egyesült Államokból, ahol a tengerészgyalogság őrmesteri tanfolyamán vett részt.

Hogyan került az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katonája a tengerészgyalogosok kiképzési eseményére az Államokba?

Az Egyesült Államok haderejének együttműködése nem új keletű a Magyar Honvédséggel. Számos közös kiképzési esemény van évente, ezek egyike az az őrmesteri tanfolyam, amin részt vettem. Szóltak a lehetőségről, jelentkeztem, az angol tudásom pedig megfelelőnek bizonyult ahhoz, hogy másodmagammal kiválasszanak. Február közepén utaztunk ki, áprilisban jöttünk haza, persze azonnal kéthetes karanténba kerültünk, de a lappangási idő letelte után sem betegedtünk meg.

Hol folyt a képzés?

A tanfolyam helyszíne Camp Lejeune volt, Észak-Karolinában. Óriási terület, ez a tengerészgyalogság egyik, ha nem a legkiemeltebb bázisa.

Segített a beilleszkedésben, hogy veled együtt egy másik magyar katona is a helyszínen volt?

Az amerikaiak nagyon ügyelnek arra, hogy egy nemzetből érkezettek ne kerüljenek egymás mellé. Külön csoportokba osztottak minket, éppen ezzel könnyítették meg a beilleszkedést, hiszen így elejét vették mindenféle klikkesedésnek.

Említetted a magabiztos nyelvtudást, mint elengedhetetlen feltételt. Mennyire volt speciális a tanfolyamon használt katonai angol?

Talán furcsán hangzik, de az egyik legnagyobb kihívást éppen ez jelentette. A feladataink nagy része esszéírásból állt, amelyek témái természetesen katonai jellegűek voltak. Eleve olyan szakkifejezéseket kell használni, amilyenekkel a hétköznapi angolban soha nem találkozunk, ez ebben az esetben bonyolítva lett azzal, hogy minden az amerikai tengerészgyalogosok tevékenységéhez kötődött. Volt arra is példa már, hogy egy külföldi, aki előtte kilenc évet dolgozott civilként az Egyesült Államokban, két hét után feladta, mert nem volt meg az a speciális szókincse, amellyel a kiadott feladatot meg tudta volna oldani. Néhány esetben még az amerikaiaknak is fejtörést okozott pár kifejezés használata. Nekem így több időbe telt egy esszé megírása, de sikeresen teljesítettem a követelményeket.

Milyen tematika mentén zajlott az oktatás?

Nagyon erős képzést kaptunk. A középpontban a vezetői képességek erősítése állt, e köré csoportosultak a legváltozatosabb témák. Esszében kellett kifejtenünk például a gondolatainkat a hadsereg és az alkotmány kapcsolatáról, nyilván ez pont olyan téma volt, ami az amerikai tengerészgyalogosok feladatrendszerére vonatkozott, így én leképezhettem írásomban Magyarországra és a Magyar Honvédségre. Egy egész napot töltöttünk a közösségi média és a harctéri mobilos felvételek veszélyeivel kapcsolatos oktatással. Ennek kiindulópontjaként egy konkrét missziós esetet dolgoztunk fel egy olyan, amerikai katonákról szóló videóról, ami egyáltalán nem a nyilvánosságnak lett szánva, mégis kikerült a netre. Miért készült el, ki készítette, hogyan terjedt el, ki hibázott és mit? Rengeteg megközelítése és értelmezése volt a történetnek. Hosszan elemeztük azt is, miként lehet kezelni egy gyengébb képességű vagy éppen krízishelyzetben rossz reakciókat mutató beosztott a csapat egészére gyakorolt negatív hatását. A vezető motivációs képességei külön témakörbe illeszkedtek. Miként lehet növelni, hogyan lehet a szervezeti kultúrát egy közösség egészére nézve fontossá tenni? Rengeteg témánk volt, de azt, hogy ki hogyan közelítette meg, teljesen ránk bízták.

Érezhető volt kint az őrmesteri rendfokozat olyan jellegű tisztelete, amit az amerikai filmekben láthatunk?

Igen. Persze az amerikai hadseregben is sokan azonnal tisztként kezdik, de nekik más jellegű a kiképzési rendszerük is. Az őrmester eredetileg a közlegény, a private rendfokozatról indul, mire őrmester lesz, az legalább 3-4 év. Ezt az időszakot kőkemény kiképzéssel és gyakran háborús zónákban is tölti, így érthető, hogy nagy tisztelet övezi.

Mi tette rád a legmélyebb benyomást a bázison töltött öt hét alatt?

A kettősség, a mentalitás, aminek a középpontjában minden szempontból a tengerészgyalogosok állnak. Minden arról szól, hogy olyan felkészítést, tudást kapjanak, amit a harcban maximálisan kamatoztatni tudnak. Ez óriási energiát, fegyelmezettséget és odaadást igényel mindenkitől. Talán éppen ezt ellensúlyozza az a szó jó értelmében vett lazaság, amit láttam. Altiszttől lefelé kötelező a bázison lakni, így rengetegen ott is eresztik ki a gőzt. A bázis olyan, mint egy város. Saját üzletekkel, fodrászatokkal, dohányboltokkal – és persze kantinokkal. Hétvégenként semmihez sem hasonlítható, olyan, mint egy óriási zenei és gasztrofesztivál. Mi is rengeteget grilleztünk. Az egésznek persze szigorú szabályai vannak. Érdekes volt például, mennyire betartják a 21 éves korhatárt. Tengerészgyalogosnak 18 éves kortól lehet jelentkezni, jó esetben külföldön is szolgál az ember, tehát már részt vesz ütközetben, de a kantinban nem vehet alkoholt, amíg be nem töltötte a huszonegyet.

Teljesen más volt ez a tanfolyam, mint amiket Magyarországon szerveznek?

Annyira nem különböznek a hazaiaktól, ahogyan gondolnánk, mégis speciálisan amerikai. Másként szemlélnek dolgokat, mint mi. Izgalmas volt, hogy etikai kérdéseket miként közelítenek meg, és az is, hogy pontosan tudják: minden elméleti képességnek a gyakorlatban is hasznát fogják venni. Kiemelkedő volt az interaktivitás. Rengeteget beszéltettek bennünket, tevékenyen bevonva az előadásokba. Saját prezentációt is kellett tartanunk tetszőleges témáról. Nem az volt a lényeg, hogy miről beszéltünk, hanem az, meg tudjuk-e oldani a dolgot az időkorlát szigorú betartásával úgy, hogy közben lényegi információkat osztunk meg. Én például Magyarországról tartottam előadást, miért érdemes hozzánk ellátogatni, milyen a budapesti élet, milyen ételeink, boraink vannak…

Mit tudtak a társaid Magyarországról?

Nagyon keveset. Eleinte óvatosan közeledtek, érdeklődtek a vallásom iránt, hogy hogyan viszonyulok bizonyos dolgokhoz, de még az a kérdés is elhangzott, hogy milyen sorozatokat ismerek. Ezen a ponton már elnevettem magam. Aztán, amikor megtudták, hogy a magyar is szereti a sört, és teljesen úgy élek, mint ők, egyből megnyugodtak. Többükkel most is tartom a kapcsolatot, ők tudják, ha erre járnak, bármikor szívesen látom őket.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.