2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar katonai repülők Afganisztánban

Magyar katonai repülők Afganisztánban
Art of WAR  |  2018. 01. 15., 11:46
Magyar katonai repülők Afganisztánban

A Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem elnevezésű rendezvénysorozat részeként tartott előadást dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnoka a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban a napokban.

Az idei év első, Magyar katonai repülők Afganisztánban címet viselő előadásán dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis Parancsnoka ismertette hazánk katonai szerepvállalásának legfontosabb mozzanatait. Bemutatta az Ázsia szívében fekvő ország domborzati és éghajlati adottságait, demográfiai viszonyait, majd kitért az ország gazdasági és ipari jellemzőire is. A számtalan háborút megélt ország történelmére utalva a dandártábornok kijelentette: több ezer éve folynak háborúk a területen, de soha senkinek nem sikerült elfoglalni Afganisztánt. 

A helikopterbázis parancsnoka mérföldkőnek nevezte azt az eseményt, amikor 2010 áprilisában, Kabulban az MH Mi-35 Légi Kiképzés Támogató Csoport megkezdte munkáját, hiszen a második világháború óta a légierő pilótái nem vettek részt hasonló misszióban. „Az első évben elsősorban kiképzési feladataink voltak, ezen belül helikopterek berepülése, valamint az afgán pilóták és repülő-műszakiak felkészítése a repülőtechnika használatára. Majd a kiképzések előrehaladtával a műveleti repüléseken is segítettük az afgánok munkáját” – mondta a dandártábornok, hozzátéve: az amerikaiak hamar rájöttek arra, hogy az afgánok a kint lévő nemzetek katonái közül leginkább a magyarokra hallgatnak, így hamarosan a magyarok váltak a vezető mentorcsoporttá. „Ennek megvan a háttere is, mégpedig az, hogy olyan pilóták is voltak az afgánok között, akikkel 25 évvel előtte Kirgizisztánban együtt tanultunk, mint fiatal hallgatók” – fűzte hozzá dr. Koller József.

2011 augusztusától a Shindand Légibázison is megkezdte kiképzési feladatát az MH Mi-17 Légi Tanácsadó Csoport, amelynek fő feladata az afgán Mi–17-es szállítóhelikopter-személyzet kiképzése és továbbképzése, felkészítése, illetve a helikopterek üzemeltetésével kapcsolatos műszaki tevékenység mentorálása volt. Alighogy a shinandi bázison befejeződtek a kiképzési feladatok, a NATO felkérésére egy újabb mentorcsoport kezdte meg a munkáját, de már Kabulban. Az MH Resolute Support Mission Mi-17 Légi Tanácsadó Csoport jelenleg is az afgán repülőszázad mellett dolgozik, az ő feladataikat segítve, mentorálva, kiképzésüket támogatva. 

Az előadás második felében dr. Koller József dandártábornok ismertette azokat a követelményeket, amelyeknek az afganisztáni műveleti területre készülő pilótáknak meg kell felelniük. Mint mondta: a felkészítésen részt vevő katonák túlélőtanfolyamon, harctéri életmentő kiképzésen, béketámogató kiképzésen, lőkiképzésen, magashegyi kiképzésen, speciális szakmai hajózókiképzésen, gépjármű-vezetési tréningen vettek részt, majd – miután a műveleti tapasztalatoknak köszönhetően ez a kiképzési metodika is bővült - a felkészítés részévé vált a repülőszimulátoros, valamint az ajtólövész-kiképzés is. 

 

Ezután kitért a műveleti területre érkező magyar kontingens legfontosabb feladataira is, amelyek rendkívül szerteágazóak voltak és az elméleti felkészítéstől a gyakorló repüléseken át a műveleti repülésekig számos eljárást tartalmaztak. Elhangzott: az ismereteknek az átadása a szakmai felkészültség mellett sok esetben kreativitást is igényelt a magyar hajózóktól. 

„A köreinkben jelen vannak olyan hősök, akik Afganisztánban emberéleteket mentettek meg” - mondta a dandártábornok, aki – eredeti helyszíni fotókkal alátámasztva - elmesélte, hogy az MH 86. Szolnok Helikopterbázis katonáiból álló gépszemélyzet hogyan segített egy improvizált robbanószerkezettől megsemmisült MD-530-as típusú helikopter személyzetét kimenteni. 

Az előadás végén levetítették az a kisfilmet, amely bemutatta az afganisztáni műveleti területen szolgálatot teljesítő magyar katonák néha vidám percekkel teli, de annál felelősségteljesebb mindennapjait. 

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-14 15:51:53
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

Az esős tavasz után végre itt a nyár, vele együtt a vakáció és a várva várt nyaralások időszaka is. Ha külföldi kikapcsolódásra vágyunk, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 130 városba juthatunk el átszállás nélkül.