2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar katonai repülők Afganisztánban

Magyar katonai repülők Afganisztánban
Art of WAR  |  2018. 01. 15., 11:46
Magyar katonai repülők Afganisztánban

A Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem elnevezésű rendezvénysorozat részeként tartott előadást dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnoka a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban a napokban.

Az idei év első, Magyar katonai repülők Afganisztánban címet viselő előadásán dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis Parancsnoka ismertette hazánk katonai szerepvállalásának legfontosabb mozzanatait. Bemutatta az Ázsia szívében fekvő ország domborzati és éghajlati adottságait, demográfiai viszonyait, majd kitért az ország gazdasági és ipari jellemzőire is. A számtalan háborút megélt ország történelmére utalva a dandártábornok kijelentette: több ezer éve folynak háborúk a területen, de soha senkinek nem sikerült elfoglalni Afganisztánt. 

A helikopterbázis parancsnoka mérföldkőnek nevezte azt az eseményt, amikor 2010 áprilisában, Kabulban az MH Mi-35 Légi Kiképzés Támogató Csoport megkezdte munkáját, hiszen a második világháború óta a légierő pilótái nem vettek részt hasonló misszióban. „Az első évben elsősorban kiképzési feladataink voltak, ezen belül helikopterek berepülése, valamint az afgán pilóták és repülő-műszakiak felkészítése a repülőtechnika használatára. Majd a kiképzések előrehaladtával a műveleti repüléseken is segítettük az afgánok munkáját” – mondta a dandártábornok, hozzátéve: az amerikaiak hamar rájöttek arra, hogy az afgánok a kint lévő nemzetek katonái közül leginkább a magyarokra hallgatnak, így hamarosan a magyarok váltak a vezető mentorcsoporttá. „Ennek megvan a háttere is, mégpedig az, hogy olyan pilóták is voltak az afgánok között, akikkel 25 évvel előtte Kirgizisztánban együtt tanultunk, mint fiatal hallgatók” – fűzte hozzá dr. Koller József.

2011 augusztusától a Shindand Légibázison is megkezdte kiképzési feladatát az MH Mi-17 Légi Tanácsadó Csoport, amelynek fő feladata az afgán Mi–17-es szállítóhelikopter-személyzet kiképzése és továbbképzése, felkészítése, illetve a helikopterek üzemeltetésével kapcsolatos műszaki tevékenység mentorálása volt. Alighogy a shinandi bázison befejeződtek a kiképzési feladatok, a NATO felkérésére egy újabb mentorcsoport kezdte meg a munkáját, de már Kabulban. Az MH Resolute Support Mission Mi-17 Légi Tanácsadó Csoport jelenleg is az afgán repülőszázad mellett dolgozik, az ő feladataikat segítve, mentorálva, kiképzésüket támogatva. 

Az előadás második felében dr. Koller József dandártábornok ismertette azokat a követelményeket, amelyeknek az afganisztáni műveleti területre készülő pilótáknak meg kell felelniük. Mint mondta: a felkészítésen részt vevő katonák túlélőtanfolyamon, harctéri életmentő kiképzésen, béketámogató kiképzésen, lőkiképzésen, magashegyi kiképzésen, speciális szakmai hajózókiképzésen, gépjármű-vezetési tréningen vettek részt, majd – miután a műveleti tapasztalatoknak köszönhetően ez a kiképzési metodika is bővült - a felkészítés részévé vált a repülőszimulátoros, valamint az ajtólövész-kiképzés is. 

 

Ezután kitért a műveleti területre érkező magyar kontingens legfontosabb feladataira is, amelyek rendkívül szerteágazóak voltak és az elméleti felkészítéstől a gyakorló repüléseken át a műveleti repülésekig számos eljárást tartalmaztak. Elhangzott: az ismereteknek az átadása a szakmai felkészültség mellett sok esetben kreativitást is igényelt a magyar hajózóktól. 

„A köreinkben jelen vannak olyan hősök, akik Afganisztánban emberéleteket mentettek meg” - mondta a dandártábornok, aki – eredeti helyszíni fotókkal alátámasztva - elmesélte, hogy az MH 86. Szolnok Helikopterbázis katonáiból álló gépszemélyzet hogyan segített egy improvizált robbanószerkezettől megsemmisült MD-530-as típusú helikopter személyzetét kimenteni. 

Az előadás végén levetítették az a kisfilmet, amely bemutatta az afganisztáni műveleti területen szolgálatot teljesítő magyar katonák néha vidám percekkel teli, de annál felelősségteljesebb mindennapjait. 

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.