2024. 02. 24. szombat
Mátyás
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar parancsnok a KFOR élén

Magyar parancsnok a KFOR élén
honvedelem.hu  |  2021. 10. 18., 15:27
Magyar parancsnok a KFOR élén

Parancsnokváltási ünnepségnek adott otthont október 15-én a koszovói Film City katonai bázis: Kajári Ferenc vezérőrnagy az olasz Franco Federici tábornoktól vette át a KFOR parancsnokságát. A kinevezéssel a koszovói békefenntartó misszió történetében először irányítja majd egy esztendőn keresztül magyar parancsnok a NATO 22 éve működő misszióját, amelyhez huszonnyolc ország mintegy négyezer katonát ajánlott fel.

Az ünnepségen részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa és Bencze József, hazánk Koszovóba akkreditált nagykövete is.

Robert P. Burke admirális, a NATO Nápolyi Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a KFOR mellett Koszovó békéjéért és biztonságáért a helyi kormány, az ENSZ, az Európai Unió és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is rengeteget tesz. A KFOR leköszönő parancsnoka, Franco Federici is a csapatmunkát emelte ki, mint az elmúlt egy esztendő legfontosabb tényezőjét, amellyel a dinamikusan változó biztonsági környezetben is sikerült előrelépni.

Kajári Ferenc vezérőrnagy hangsúlyozta: minden katonai műveletnek szüksége van kötelességtudatra, megbízhatóságra és elkötelezettségre. Éppen ezért választotta saját parancsnoki jelszavának ezt a három kifejezést a KFOR következő egy esztendejére. Mint hozzátette: a misszió és parancsnoka szempontjából egyaránt fontos, hogy a koszovói helyzetben érdekelt minden szereplőhöz egyaránt megfelelő kapcsolat fűzze a KFOR-t.

Benkő Tibor az ünnepséget követően kétoldalú tárgyalásokat folytatott Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszterrel és Salvatore Farinával, az olasz hadsereg vezérkari főnökével. Áttekintették a két ország haderőit érintő kérdéseket, illetve azokat a katonai területeket, amelyek a jövőben tovább erősíthetik a két ország kapcsolatait. A honvédelmi miniszter ezt követően átadta azt az ötszáz, rubeola, kanyaró és mumpsz ellen védelmet nyújtó oltást, melyet az Afganisztánból kimenekített és ideiglenesen Koszovóban elhelyezett afgán állampolgárok fognak megkapni. Mint hangsúlyozta: Magyarország elsőként válaszolt a kimentett személyeknek otthont adó tábor vezetésének kérésére és ha kell, a jövőben is segíti a nehéz helyzetbe került emberek egészségének megóvását.

A honvédelmi miniszter ezután dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal és Kajári Ferenc vezérőrnaggyal tartott sajtótájékoztatót. A Magyar Honvédség parancsnoka emlékeztetett: a mai nappal hazánk – köszönhetően a magyar katonák eddigi munkájának és teljesítményének is – egy nagyon szűkkörű társaság teljes jogú tagjává válhatott, hiszen egy aktív NATO-missziót irányít majd egy magyar tábornok. Benkő Tibor ezzel kapcsolatban kiemelte: nem csak a Magyar Honvédség, hanem az egész ország sikere az, hogy a KFOR huszonhatodik parancsnoka magyar tábornok, Kajári Ferenc vezérőrnagy lehet.

A honvédelmi tárca vezetője felkereste a Novo Selo táborban szolgálatot teljesítő MH KFOR Kontingenst is, ahol állománygyűlésen köszönte meg a műveleti területen szolgáló katonák eddigi munkáját. Mint hangsúlyozta: a magyar katona kötelessége feladatának legmagasabb fokú ellátása, míg a magyar kormányé az, hogy ehhez a legkorszerűbb eszközökkel szerelje fel katonáit.

További fotókat a linkre kattintva tekinthetnek meg!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
2024-01-30 16:04:02
A közelmúltban jelentették be, hogy amerikai részről jóváhagyták további UH-60M Black Hawk típusú, közepes, többfeladatú szállító helikopterek eladását a típust már üzemeltető Horvátország számára.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.