2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar parancsnok a KFOR élén

Magyar parancsnok a KFOR élén
honvedelem.hu  |  2021. 10. 18., 15:27
Magyar parancsnok a KFOR élén

Parancsnokváltási ünnepségnek adott otthont október 15-én a koszovói Film City katonai bázis: Kajári Ferenc vezérőrnagy az olasz Franco Federici tábornoktól vette át a KFOR parancsnokságát. A kinevezéssel a koszovói békefenntartó misszió történetében először irányítja majd egy esztendőn keresztül magyar parancsnok a NATO 22 éve működő misszióját, amelyhez huszonnyolc ország mintegy négyezer katonát ajánlott fel.

Az ünnepségen részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa és Bencze József, hazánk Koszovóba akkreditált nagykövete is.

Robert P. Burke admirális, a NATO Nápolyi Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a KFOR mellett Koszovó békéjéért és biztonságáért a helyi kormány, az ENSZ, az Európai Unió és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is rengeteget tesz. A KFOR leköszönő parancsnoka, Franco Federici is a csapatmunkát emelte ki, mint az elmúlt egy esztendő legfontosabb tényezőjét, amellyel a dinamikusan változó biztonsági környezetben is sikerült előrelépni.

Kajári Ferenc vezérőrnagy hangsúlyozta: minden katonai műveletnek szüksége van kötelességtudatra, megbízhatóságra és elkötelezettségre. Éppen ezért választotta saját parancsnoki jelszavának ezt a három kifejezést a KFOR következő egy esztendejére. Mint hozzátette: a misszió és parancsnoka szempontjából egyaránt fontos, hogy a koszovói helyzetben érdekelt minden szereplőhöz egyaránt megfelelő kapcsolat fűzze a KFOR-t.

Benkő Tibor az ünnepséget követően kétoldalú tárgyalásokat folytatott Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszterrel és Salvatore Farinával, az olasz hadsereg vezérkari főnökével. Áttekintették a két ország haderőit érintő kérdéseket, illetve azokat a katonai területeket, amelyek a jövőben tovább erősíthetik a két ország kapcsolatait. A honvédelmi miniszter ezt követően átadta azt az ötszáz, rubeola, kanyaró és mumpsz ellen védelmet nyújtó oltást, melyet az Afganisztánból kimenekített és ideiglenesen Koszovóban elhelyezett afgán állampolgárok fognak megkapni. Mint hangsúlyozta: Magyarország elsőként válaszolt a kimentett személyeknek otthont adó tábor vezetésének kérésére és ha kell, a jövőben is segíti a nehéz helyzetbe került emberek egészségének megóvását.

A honvédelmi miniszter ezután dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal és Kajári Ferenc vezérőrnaggyal tartott sajtótájékoztatót. A Magyar Honvédség parancsnoka emlékeztetett: a mai nappal hazánk – köszönhetően a magyar katonák eddigi munkájának és teljesítményének is – egy nagyon szűkkörű társaság teljes jogú tagjává válhatott, hiszen egy aktív NATO-missziót irányít majd egy magyar tábornok. Benkő Tibor ezzel kapcsolatban kiemelte: nem csak a Magyar Honvédség, hanem az egész ország sikere az, hogy a KFOR huszonhatodik parancsnoka magyar tábornok, Kajári Ferenc vezérőrnagy lehet.

A honvédelmi tárca vezetője felkereste a Novo Selo táborban szolgálatot teljesítő MH KFOR Kontingenst is, ahol állománygyűlésen köszönte meg a műveleti területen szolgáló katonák eddigi munkáját. Mint hangsúlyozta: a magyar katona kötelessége feladatának legmagasabb fokú ellátása, míg a magyar kormányé az, hogy ehhez a legkorszerűbb eszközökkel szerelje fel katonáit.

További fotókat a linkre kattintva tekinthetnek meg!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.