2024. 06. 17. hétfő
Alida, Laura
: 396 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar parancsnok a KFOR élén

Magyar parancsnok a KFOR élén
honvedelem.hu  |  2021. 10. 18., 15:27
Magyar parancsnok a KFOR élén

Parancsnokváltási ünnepségnek adott otthont október 15-én a koszovói Film City katonai bázis: Kajári Ferenc vezérőrnagy az olasz Franco Federici tábornoktól vette át a KFOR parancsnokságát. A kinevezéssel a koszovói békefenntartó misszió történetében először irányítja majd egy esztendőn keresztül magyar parancsnok a NATO 22 éve működő misszióját, amelyhez huszonnyolc ország mintegy négyezer katonát ajánlott fel.

Az ünnepségen részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa és Bencze József, hazánk Koszovóba akkreditált nagykövete is.

Robert P. Burke admirális, a NATO Nápolyi Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a KFOR mellett Koszovó békéjéért és biztonságáért a helyi kormány, az ENSZ, az Európai Unió és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is rengeteget tesz. A KFOR leköszönő parancsnoka, Franco Federici is a csapatmunkát emelte ki, mint az elmúlt egy esztendő legfontosabb tényezőjét, amellyel a dinamikusan változó biztonsági környezetben is sikerült előrelépni.

Kajári Ferenc vezérőrnagy hangsúlyozta: minden katonai műveletnek szüksége van kötelességtudatra, megbízhatóságra és elkötelezettségre. Éppen ezért választotta saját parancsnoki jelszavának ezt a három kifejezést a KFOR következő egy esztendejére. Mint hozzátette: a misszió és parancsnoka szempontjából egyaránt fontos, hogy a koszovói helyzetben érdekelt minden szereplőhöz egyaránt megfelelő kapcsolat fűzze a KFOR-t.

Benkő Tibor az ünnepséget követően kétoldalú tárgyalásokat folytatott Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszterrel és Salvatore Farinával, az olasz hadsereg vezérkari főnökével. Áttekintették a két ország haderőit érintő kérdéseket, illetve azokat a katonai területeket, amelyek a jövőben tovább erősíthetik a két ország kapcsolatait. A honvédelmi miniszter ezt követően átadta azt az ötszáz, rubeola, kanyaró és mumpsz ellen védelmet nyújtó oltást, melyet az Afganisztánból kimenekített és ideiglenesen Koszovóban elhelyezett afgán állampolgárok fognak megkapni. Mint hangsúlyozta: Magyarország elsőként válaszolt a kimentett személyeknek otthont adó tábor vezetésének kérésére és ha kell, a jövőben is segíti a nehéz helyzetbe került emberek egészségének megóvását.

A honvédelmi miniszter ezután dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal és Kajári Ferenc vezérőrnaggyal tartott sajtótájékoztatót. A Magyar Honvédség parancsnoka emlékeztetett: a mai nappal hazánk – köszönhetően a magyar katonák eddigi munkájának és teljesítményének is – egy nagyon szűkkörű társaság teljes jogú tagjává válhatott, hiszen egy aktív NATO-missziót irányít majd egy magyar tábornok. Benkő Tibor ezzel kapcsolatban kiemelte: nem csak a Magyar Honvédség, hanem az egész ország sikere az, hogy a KFOR huszonhatodik parancsnoka magyar tábornok, Kajári Ferenc vezérőrnagy lehet.

A honvédelmi tárca vezetője felkereste a Novo Selo táborban szolgálatot teljesítő MH KFOR Kontingenst is, ahol állománygyűlésen köszönte meg a műveleti területen szolgáló katonák eddigi munkáját. Mint hangsúlyozta: a magyar katona kötelessége feladatának legmagasabb fokú ellátása, míg a magyar kormányé az, hogy ehhez a legkorszerűbb eszközökkel szerelje fel katonáit.

További fotókat a linkre kattintva tekinthetnek meg!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-29 15:46:31
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.