2024. 06. 17. hétfő
Alida, Laura
: 396 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar részvétel a Tobruq Legacy 2020 gyakorlaton

Magyar részvétel a Tobruq Legacy 2020 gyakorlaton
honvedelem.hu  |  2020. 09. 24., 13:45
Magyar részvétel a Tobruq Legacy 2020 gyakorlaton

A Litván Fegyveres Erők rendezte meg és adott otthont az évente megtartott Tobruq Legacy 2020 elnevezésű, többnemzeti, légvédelmi rakéta harcászati gyakorlatnak, amely idén szeptember 14-én kezdődött és 25-én ér véget.

A légvédelmi alegységek és a szakemberek a szövetséges országokból – Litvániából, Lettországból, Észtországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból, Franciaországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Olaszországból és Magyarországról –, a NATO szervezetek szakértőinek támogatásaival gyakorolják az együttműködést és fejlesztik a szövetségben alkalmazott harcászati eljárásokat.

Litvániában, három különböző helyszínen, két héten keresztül, közel 900 katona részvételével zajlik a kihívásoktól sem mentes légvédelmi rakéta gyakorlat. A Magyar Honvédség a litván Légi Vezetési és Irányítási Központba és a Šiauliai-i légibázison települt többnemzeti légvédelmi rakétacsoportosításba biztosít szakembereket a Magyar Honvédség Parancsnokságról, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központból és az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredtől. A magyar katonák ellenőrként, tanácsadóként és oktatóként is támogatják a célkitűzések elérését. A Tobruq Legacy 2020 gyakorlat legfőbb célja az interoperabilitás, amely mind technikai, mind légvédelmi harcászati eljárásbeli gyakorlati együttműködésben valósul meg.

Az első hét során kialakult a nemzetközi résztvevők légvédelmi alegységei közötti mindenirányú kommunikációs hálózat. A megfelelő infrastruktúra kialakítását követően a különböző vezetési szinteken feladatot végrehajtók számos előadáson vettek részt, amely biztosítja az egységesen irányított, hatékony légvédelmi képesség kialakítását.

A végrehajtás során a résztvevő nemzetek katonái szoros együttműködésben – NATO vezetés, irányítási rendszerében –, különböző lég- és rakétavédelmi feladatokat oldanak meg az előre kidolgozott forgatókönyvek alapján. A COVID-19 világjárvány miatt bevezetett korlátozások sem könnyítik meg a katonák életét. A litván légierő parancsnoka szavait idézve: „A világjárvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések nem okozhatnak akadályt a gyakorlat folyamán, mert ez olyan mintha atom, biológiai, vagy vegyi megelőző rendszabályok bevezetése mellett kerülne a gyakorlat végrehajtásra”.

A kiképzési rendezvény végéhez közeledve, az elmúlt napok tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a nemzetközi gyakorlat célkitűzései maradéktalanul meg fognak valósulni. A résztvevők sok új tapasztalattal, tudással és képességgel, valamint azzal a tudattal térnek haza, hogy sikeresen tudnak közös elvek mentén különböző fegyverrendszereket összehangolva a NATO integrált lég- és rakétavédelmi rendszerében dolgozni.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-29 15:46:31
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.