2023. 04. 02.
Áron
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar részvétel a Tobruq Legacy 2020 gyakorlaton

Magyar részvétel a Tobruq Legacy 2020 gyakorlaton
honvedelem.hu  |  2020. 09. 24., 13:45
Magyar részvétel a Tobruq Legacy 2020 gyakorlaton

A Litván Fegyveres Erők rendezte meg és adott otthont az évente megtartott Tobruq Legacy 2020 elnevezésű, többnemzeti, légvédelmi rakéta harcászati gyakorlatnak, amely idén szeptember 14-én kezdődött és 25-én ér véget.

A légvédelmi alegységek és a szakemberek a szövetséges országokból – Litvániából, Lettországból, Észtországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból, Franciaországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Olaszországból és Magyarországról –, a NATO szervezetek szakértőinek támogatásaival gyakorolják az együttműködést és fejlesztik a szövetségben alkalmazott harcászati eljárásokat.

Litvániában, három különböző helyszínen, két héten keresztül, közel 900 katona részvételével zajlik a kihívásoktól sem mentes légvédelmi rakéta gyakorlat. A Magyar Honvédség a litván Légi Vezetési és Irányítási Központba és a Šiauliai-i légibázison települt többnemzeti légvédelmi rakétacsoportosításba biztosít szakembereket a Magyar Honvédség Parancsnokságról, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központból és az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredtől. A magyar katonák ellenőrként, tanácsadóként és oktatóként is támogatják a célkitűzések elérését. A Tobruq Legacy 2020 gyakorlat legfőbb célja az interoperabilitás, amely mind technikai, mind légvédelmi harcászati eljárásbeli gyakorlati együttműködésben valósul meg.

Az első hét során kialakult a nemzetközi résztvevők légvédelmi alegységei közötti mindenirányú kommunikációs hálózat. A megfelelő infrastruktúra kialakítását követően a különböző vezetési szinteken feladatot végrehajtók számos előadáson vettek részt, amely biztosítja az egységesen irányított, hatékony légvédelmi képesség kialakítását.

A végrehajtás során a résztvevő nemzetek katonái szoros együttműködésben – NATO vezetés, irányítási rendszerében –, különböző lég- és rakétavédelmi feladatokat oldanak meg az előre kidolgozott forgatókönyvek alapján. A COVID-19 világjárvány miatt bevezetett korlátozások sem könnyítik meg a katonák életét. A litván légierő parancsnoka szavait idézve: „A világjárvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések nem okozhatnak akadályt a gyakorlat folyamán, mert ez olyan mintha atom, biológiai, vagy vegyi megelőző rendszabályok bevezetése mellett kerülne a gyakorlat végrehajtásra”.

A kiképzési rendezvény végéhez közeledve, az elmúlt napok tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a nemzetközi gyakorlat célkitűzései maradéktalanul meg fognak valósulni. A résztvevők sok új tapasztalattal, tudással és képességgel, valamint azzal a tudattal térnek haza, hogy sikeresen tudnak közös elvek mentén különböző fegyverrendszereket összehangolva a NATO integrált lég- és rakétavédelmi rendszerében dolgozni.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 03., 15:52
Ünnepi sorakozót és emléktábla avatást tartottak az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred megalakulása alkalmából március 1-jén, szerdán. Egyúttal megnyitották a Hadikikötőben található hajózástörténeti kiállítást is, ahol a látogatók megismerhetik a folyamőrség történetét.
2023. 03. 03., 13:10
1939. szeptember 10-én, még csak kilenc napja tartott a II. világháború, amikor a Royal Navy elvesztette első hajóját, a HMS Oxley tengeralattjárót. A történteket nemcsak tragikussá, hanem felettébb kínossá is tette, hogy az egyébként már eléggé elavultnak számító egységet nem egy német U-Boot küldte a tenger fenekére, hanem egy másik brit tengeralattjáró, a HMS Triton.
2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023-02-14 09:11:19
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023-02-09 10:25:02
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.