2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar részvétel a Tobruq Legacy 2020 gyakorlaton

Magyar részvétel a Tobruq Legacy 2020 gyakorlaton
honvedelem.hu  |  2020. 09. 24., 13:45
Magyar részvétel a Tobruq Legacy 2020 gyakorlaton

A Litván Fegyveres Erők rendezte meg és adott otthont az évente megtartott Tobruq Legacy 2020 elnevezésű, többnemzeti, légvédelmi rakéta harcászati gyakorlatnak, amely idén szeptember 14-én kezdődött és 25-én ér véget.

A légvédelmi alegységek és a szakemberek a szövetséges országokból – Litvániából, Lettországból, Észtországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból, Franciaországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Olaszországból és Magyarországról –, a NATO szervezetek szakértőinek támogatásaival gyakorolják az együttműködést és fejlesztik a szövetségben alkalmazott harcászati eljárásokat.

Litvániában, három különböző helyszínen, két héten keresztül, közel 900 katona részvételével zajlik a kihívásoktól sem mentes légvédelmi rakéta gyakorlat. A Magyar Honvédség a litván Légi Vezetési és Irányítási Központba és a Šiauliai-i légibázison települt többnemzeti légvédelmi rakétacsoportosításba biztosít szakembereket a Magyar Honvédség Parancsnokságról, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központból és az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredtől. A magyar katonák ellenőrként, tanácsadóként és oktatóként is támogatják a célkitűzések elérését. A Tobruq Legacy 2020 gyakorlat legfőbb célja az interoperabilitás, amely mind technikai, mind légvédelmi harcászati eljárásbeli gyakorlati együttműködésben valósul meg.

Az első hét során kialakult a nemzetközi résztvevők légvédelmi alegységei közötti mindenirányú kommunikációs hálózat. A megfelelő infrastruktúra kialakítását követően a különböző vezetési szinteken feladatot végrehajtók számos előadáson vettek részt, amely biztosítja az egységesen irányított, hatékony légvédelmi képesség kialakítását.

A végrehajtás során a résztvevő nemzetek katonái szoros együttműködésben – NATO vezetés, irányítási rendszerében –, különböző lég- és rakétavédelmi feladatokat oldanak meg az előre kidolgozott forgatókönyvek alapján. A COVID-19 világjárvány miatt bevezetett korlátozások sem könnyítik meg a katonák életét. A litván légierő parancsnoka szavait idézve: „A világjárvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések nem okozhatnak akadályt a gyakorlat folyamán, mert ez olyan mintha atom, biológiai, vagy vegyi megelőző rendszabályok bevezetése mellett kerülne a gyakorlat végrehajtásra”.

A kiképzési rendezvény végéhez közeledve, az elmúlt napok tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a nemzetközi gyakorlat célkitűzései maradéktalanul meg fognak valósulni. A résztvevők sok új tapasztalattal, tudással és képességgel, valamint azzal a tudattal térnek haza, hogy sikeresen tudnak közös elvek mentén különböző fegyverrendszereket összehangolva a NATO integrált lég- és rakétavédelmi rendszerében dolgozni.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
2024-01-30 16:04:02
A közelmúltban jelentették be, hogy amerikai részről jóváhagyták további UH-60M Black Hawk típusú, közepes, többfeladatú szállító helikopterek eladását a típust már üzemeltető Horvátország számára.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.