2023. 05. 29. hétfő
Magdolna
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar vezetéssel jön létre a Regionális Különleges Műveleti Parancsnokság

Magyar vezetéssel jön létre a Regionális Különleges Műveleti Parancsnokság
Art of WAR  |  2019. 02. 18., 14:09
Magyar vezetéssel jön létre a Regionális Különleges Műveleti Parancsnokság

A NATO-tagországok védelmi miniszterei szerdán kezdődött, kétnapos tanácskozásukon főként a sürgető biztonsági kihívások kezeléséről, az orosz rakétarendszerek jelentette veszélyről, a NATO védelmi és elrettentő stratégiájáról, valamint a szövetség misszióiról és az Európai Unióval folytatott együttműködésről tanácskoznak.

Az egyeztetésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter aláírta az érdeklődő partnerországokkal azt a dokumentumot, amely egy új komponens, a Regionális Különleges Műveleti Parancsnokság létrehozását célozza. A magyar vezetéssel megalakuló parancsnokság elismerést jelent a hazai különleges katonáknak, és nagy lehetőséget minden partnernek – mondta Sándor Tamás dandártábornok, a szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka.

Már zajlik - a hivatalos elnevezése szerint - a Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (Special Operations Component Command – SOCC) kialakítása Horvátország, Szlovákia és Szlovénia bevonásával (a nem NATO-tagország Ausztria szintén aláírja a szándéknyilatkozatot), míg a mentori feladatokat az Egyesült Államok, Lengyelország és Németország látják el. Az előzetesen szintén érdeklődő Csehország most nem írta alá a kezdeményezést, de megfigyelőként továbbra is jelen lesz a képesség kialakításában. Az elképzelések szerint a mintegy 130 fős szervezet állományának felét magyarok adják majd, akik között megtalálhatóak különleges műveletiek és rohamlövészek mellett például logisztikusok, lélektani műveleti, légierő összekötő, vagy vegyivédelmi szakbeosztottak. Ez azt jelenti, hogy a parancsnokság a működéséhez a teljes katonai spektrumot lefedi, ugyanakkor a kialakításához szükséges fejlesztésekből az egész honvédség profitál majd.

Az észak-atlanti szövetség Különleges Műveleti Parancsnoksága több fórumon is jelezte, nagy szükség van egy regionális szervezetre, amely a mostani képességhiányt ellensúlyozni tudja. A megállapodás értelmében a részt vevő nemzetek saját különleges képességeiket integrálják az új szervezetbe, ugyanakkor végrehajtó alegységekkel is jelen lesznek a parancsnokság feladatainál. A Magyar Honvédség például egy különleges műveleti osztaggal jelenik meg, míg Horvátország a haditengerészeti képességet jeleníti meg a saját felajánlott osztagában. „Mindez azt jelenti, hogy a Magyar Honvédség az 50 százalékát adja a parancsnokságnak, de a teljes működéshez szükséges létszámot a regionális nemzetek együttesen adják” – fogalmazott a dandártábornok.

A parancsnokság által biztosított különleges képesség a NATO által is „lehívható”, de elsődleges feladata az országvédelem lesz, a XXI századi kihívások kezelése során. A kezdeti képességét 2021-re, a teljes műveleti képességét 2024-re kell elérnie. A megalakuló parancsnokság rotációs tervnek megfelelően 2025-ben az észak-atlanti szövetség reagáló erejének (NATO NRF) részeként készültségi szolgálatba lép. A vonatkozó dokumentum aláírását követően már idén megkezdődik a munka a parancsnokság kialakításával kapcsolatban, ugyanakkor közös hadgyakorlatokat is tartanak (például a Black Swan 2019), hogy összekovácsolják a tagországok katonáit.

Sándor Tamás dandártábornok rámutatott, hogy a parancsnokság kialakításának és magyar vezetésének lehetőségét éppen a már zajló Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program alapozta meg, hiszen a szükséges haditechnikai eszközök beszerzése már megtörtént vagy folyamatban van. A modern, ütőképes eszközök nélkül ugyanis elképzelhetetlen lenne egy ilyen speciális feladattal felálló parancsnokság létrehozása Magyarországon. A megalakuló parancsnokság azért is talált pozitív fogadtatásra a NATO-ban, mert a magyar különleges katonáknak nagyon jó a megítélése a szövetségben. Sándor Tamás szavai szerint ehhez hozzájárult, hogy nagyon szigorú és alapos kiválasztási és kiképzési rendszerrel dolgoznak, ami garantálja a magas szakmai felkészültséget. Ugyanakkor 2005 óta vannak jelen Afganisztánban, s 2008 óta mind a mai napig magas szintű, összetett műveleteket hajtanak végre a közép-ázsiai országban. „Azt gondolom, hogy a parancsnokság Magyarországon való létrehozása egyfajta elismerése a magyar különleges műveleti katonák munkájának, és a teljes Honvédségnek, s egyben az ország védelmét is erősíti” – hangsúlyozta.

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-21 15:21:41
Egy igazán sűrű, de eredményes 2022-es évet tudhat maga mögött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az új magyar fegyvercsalád – a Magyar Honvédség szakembereivel történő – közös fejlesztésével ugyanis korántsem értek véget a feladatok és kihívások.
2023-03-17 12:18:01
A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.
2023. 05. 09., 11:12
Izgalmas honvédelmi kiállítás és interaktív tér nyílik a Bálnában épülő honvédelmi központban május 9-én!

  JETfly Magazin

2023. május 26-án, pénteken, ismét kinyitotta kapuit a spotterek előtt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, ahol több újdonság is várta a repülőgépek fotósait. Mutatjuk Olvasóinknak a helyszínen készült felvételeket!