2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar vezetéssel jön létre a Regionális Különleges Műveleti Parancsnokság

Magyar vezetéssel jön létre a Regionális Különleges Műveleti Parancsnokság
Art of WAR  |  2019. 02. 18., 14:09
Magyar vezetéssel jön létre a Regionális Különleges Műveleti Parancsnokság

A NATO-tagországok védelmi miniszterei szerdán kezdődött, kétnapos tanácskozásukon főként a sürgető biztonsági kihívások kezeléséről, az orosz rakétarendszerek jelentette veszélyről, a NATO védelmi és elrettentő stratégiájáról, valamint a szövetség misszióiról és az Európai Unióval folytatott együttműködésről tanácskoznak.

Az egyeztetésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter aláírta az érdeklődő partnerországokkal azt a dokumentumot, amely egy új komponens, a Regionális Különleges Műveleti Parancsnokság létrehozását célozza. A magyar vezetéssel megalakuló parancsnokság elismerést jelent a hazai különleges katonáknak, és nagy lehetőséget minden partnernek – mondta Sándor Tamás dandártábornok, a szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka.

Már zajlik - a hivatalos elnevezése szerint - a Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (Special Operations Component Command – SOCC) kialakítása Horvátország, Szlovákia és Szlovénia bevonásával (a nem NATO-tagország Ausztria szintén aláírja a szándéknyilatkozatot), míg a mentori feladatokat az Egyesült Államok, Lengyelország és Németország látják el. Az előzetesen szintén érdeklődő Csehország most nem írta alá a kezdeményezést, de megfigyelőként továbbra is jelen lesz a képesség kialakításában. Az elképzelések szerint a mintegy 130 fős szervezet állományának felét magyarok adják majd, akik között megtalálhatóak különleges műveletiek és rohamlövészek mellett például logisztikusok, lélektani műveleti, légierő összekötő, vagy vegyivédelmi szakbeosztottak. Ez azt jelenti, hogy a parancsnokság a működéséhez a teljes katonai spektrumot lefedi, ugyanakkor a kialakításához szükséges fejlesztésekből az egész honvédség profitál majd.

Az észak-atlanti szövetség Különleges Műveleti Parancsnoksága több fórumon is jelezte, nagy szükség van egy regionális szervezetre, amely a mostani képességhiányt ellensúlyozni tudja. A megállapodás értelmében a részt vevő nemzetek saját különleges képességeiket integrálják az új szervezetbe, ugyanakkor végrehajtó alegységekkel is jelen lesznek a parancsnokság feladatainál. A Magyar Honvédség például egy különleges műveleti osztaggal jelenik meg, míg Horvátország a haditengerészeti képességet jeleníti meg a saját felajánlott osztagában. „Mindez azt jelenti, hogy a Magyar Honvédség az 50 százalékát adja a parancsnokságnak, de a teljes működéshez szükséges létszámot a regionális nemzetek együttesen adják” – fogalmazott a dandártábornok.

A parancsnokság által biztosított különleges képesség a NATO által is „lehívható”, de elsődleges feladata az országvédelem lesz, a XXI századi kihívások kezelése során. A kezdeti képességét 2021-re, a teljes műveleti képességét 2024-re kell elérnie. A megalakuló parancsnokság rotációs tervnek megfelelően 2025-ben az észak-atlanti szövetség reagáló erejének (NATO NRF) részeként készültségi szolgálatba lép. A vonatkozó dokumentum aláírását követően már idén megkezdődik a munka a parancsnokság kialakításával kapcsolatban, ugyanakkor közös hadgyakorlatokat is tartanak (például a Black Swan 2019), hogy összekovácsolják a tagországok katonáit.

Sándor Tamás dandártábornok rámutatott, hogy a parancsnokság kialakításának és magyar vezetésének lehetőségét éppen a már zajló Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program alapozta meg, hiszen a szükséges haditechnikai eszközök beszerzése már megtörtént vagy folyamatban van. A modern, ütőképes eszközök nélkül ugyanis elképzelhetetlen lenne egy ilyen speciális feladattal felálló parancsnokság létrehozása Magyarországon. A megalakuló parancsnokság azért is talált pozitív fogadtatásra a NATO-ban, mert a magyar különleges katonáknak nagyon jó a megítélése a szövetségben. Sándor Tamás szavai szerint ehhez hozzájárult, hogy nagyon szigorú és alapos kiválasztási és kiképzési rendszerrel dolgoznak, ami garantálja a magas szakmai felkészültséget. Ugyanakkor 2005 óta vannak jelen Afganisztánban, s 2008 óta mind a mai napig magas szintű, összetett műveleteket hajtanak végre a közép-ázsiai országban. „Azt gondolom, hogy a parancsnokság Magyarországon való létrehozása egyfajta elismerése a magyar különleges műveleti katonák munkájának, és a teljes Honvédségnek, s egyben az ország védelmét is erősíti” – hangsúlyozta.

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.