2024. 03. 03.
Kornélia
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyarország biztonsági környezete szabja meg a feladatokat

Magyarország biztonsági környezete szabja meg a feladatokat
Art of WAR  |  2020. 02. 05., 11:39
Magyarország biztonsági környezete szabja meg a feladatokat

Olyan új biztonsági fenyegetések jelentek meg, amelyek befolyásolhatják és meghatározhatják a jövőben a Magyar Honvédség helyét és feladatát – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter évértékelő és feladatszabó értekezletén, február 4-én, kedden, Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Az értekezleten – amelyen részt vett a tárca és a Magyar Honvédség Parancsnokságának vezető állománya is – Benkő Tibor röviden ismertette azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek szükségessé tették az átfogó, mindenre kiterjedő Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elindítását. Mint mondta, olyan új világrend van kialakulóban, ahol a katonai fenyegetettségek – például a hibrid hadviselés – színtere, formája, tartalma és módszere jelentős változáson megy keresztül, s „amely befolyásolhatja, meghatározhatja a jövőben a Magyar Honvédség helyét és feladatát.” A miniszter hozzátette: figyelembe véve a biztonsági környezet változásait, a kormány úgy döntött, hogy egy modern, ütőképes, hazája iránt lojális, kiváló felkészültségű katonákból álló Magyar Honvédségre van szükség, mely biztosítani tudja Magyarország és a magyar állampolgárok biztonságát.”

Benkő Tibor beszédében úgy fogalmazott: az új nemzetbiztonsági stratégia elfogadásával párhuzamosan annak katonai részét is megújítják, amely prioritásként kezeli az európai védelmi képességet. Ezért a tárca kiemelt fontosságúnak tartja a nemzetközi kapcsolatok erősítését, s a külföldi magyar katonai attaséhivatalok számának növelését. 2019-ben három új országba delegáltak attasékat, a minisztérium ezt a számot idén tovább növelné.

A nemzetközi szerepvállalások kapcsán a miniszter hangsúlyozta: a Nyugat-Balkán békéje kulcskérdés hazánk számára, így ott erősíteni akarják a Magyar Honvédség tevékenységét. „Magyarország számára rendkívül fontos a nyugat-balkáni népek és országok biztonsága, ezért 2019-ben megkezdtük azt a munkát, amellyel a pozíciónkat tudjuk erősíteni. Még erősebb, még komolyabb feladatrendszert akarunk kiépíteni, s ebben vezető szerepet kívánunk vállalni a jövőben” – fogalmazott a tárcavezető. A miniszter kiemelte, hogy a közép-európai stabilitás érdekében ez év végéig létrehoznak Magyarországon egy Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot (MND-C), valamint egy Regionális Különleges Műveleti Komponens-parancsnokságot (R-SOCC) is.

2019 legfőbb megvalósult tervei között Benkő Tibor a Honvéd Vezérkar és a Honvédelmi Minisztérium szétválasztását, majd az előbbi helyett a Magyar Honvédség Parancsnokságának felállítását említette. Mint mondta, ezzel a katonai feladatok külön tudtak válni a honvédelmi ágazattól, s a tárca legfőbb feladata az lett, hogy biztosítsa a Magyar Honvédség számára a feltételeket, forrásokat feladatai végrehajtásához, egyben szigorúan ellenőrizze is azokat. Különösen fontos ez a haditechnikai fejlesztések kapcsán, amelynek 2019-ben már jól látható eredményei voltak, idén pedig még nagyobb intenzitással folytatódnak.

A tárcavezető kiemelte a társadalmi kapcsolatok kiépülésének szélesedését, valamint a katonai és honvédelmi alkalmazotti illetmények növekedését – beleértve az 500 ezer forintos „fegyverpénzt” is, amelyet a kormány tavaly decemberben szavazott meg a katonáknak és rendőröknek.

Benkő Tibor közlése szerint a legfontosabb feladat 2020-ban is a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program tervszerű megvalósítása. Mint fogalmazott, volt időszak, amikor a Magyar Honvédség hiánygazdálkodást folytatott, ám a program megteremtette, a kormány pedig biztosítja azt a költségvetési támogatást, amelynek segítségével valóban építkezni lehet.

A miniszter rámutatott: a program minden területe szorosan összefonódik az összes többivel, így lépésről-lépésre, precízen és pontosan kell végrehajtani a haderőfejlesztést. „Semmiféle szempontból nem lehet megtorpanni. Sem a felkészítés, a kiképzés, az infrastruktúra megteremtése, sem a fizetőképesség tekintetében. Mindent együttesen kell kezelni. Mire a technikai eszközök megérkeznek, meg kell lennie az infrastruktúrának, a fenntartási, üzemeltetési feltételeknek – és azoknak a katonáknak, akik ezeket az eszközöket működtetik és üzemeltetik” – mondta a miniszter.

 

A honvédelmi miniszter külön kiemelte az utánpótlás, valamint a hazafias nevelés fontosságát. Az önkéntes katonák száma növekszik – mondta -, a cél azonban változatlan: 2026-ra húszezer fős rendszert szeretnének kiépíteni. A neveléssel kapcsolatosan elmondta, hogy a minőségi utánpótlás érdekében a honvéd középiskolai rendszert is tovább fogja fejleszteni a tárca, s egyre több városban szeretnének ilyen jellegű intézményt fenntartani.

A katonai életpálya kapcsán Benkő Tibor újításokat is bejelentett. A közeljövőben tervezik az aktív szolgálatukat befejező katonák számára kialakítani az obsitos, valamint a veterán programot. Mint mondta, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program középpontjában eddig is az ember, a katona állt, s ez a jövőben sem fog változni.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-09 11:15:42
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024-02-06 11:13:03
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.