2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megújuló kiképzési rendszer

Megújuló kiképzési rendszer
honvedelem.hu  |  2021. 11. 19., 12:35
Megújuló kiképzési rendszer

A Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi haderőnemi szemlélője, Takács Attila vezérőrnagy meghívására, négynapos szakmai látogatásra érkezett hazánkba Ullrich Spannuth dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka november 15-én.

A Magyar Honvédség szárazföldi haderőneme fejlesztési folyamatának egyik fő eleme és célkitűzése a páncélos és lövész fegyvernem modernizációja, és az ehhez kapcsolódó kiképzési rendszer átalakítása. A német-magyar szárazföldi katonai együttműködés keretében szervezett látogatás során, a német delegáció egyeztetéseket és megbeszéléseket folytatott a szárazföldi haderőnem fejlesztésért felelős magyar katonai vezetőkkel, szakemberekkel, valamint látogatást tett a hazai oktatás-képzésért és kiképzésért felelős honvédelmi szervezeteknél.

A látogatás első napján a német delegáció tagjai tájékoztatást kaptak a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program szárazföldi haderőnemet érintő helyzetéről, a fejlesztés irányairól és feladatairól.

Másnap a program a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatódott, ahol a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, dr. Pohl Árpád dandártábornok adott tájékoztatást az egyetemről, a BSC és MSC szinteken folyó harckocsizó és lövészképzés rendszeréről, továbbá az átalakítás alatt álló tisztképzés rendszeréről. A program következő állomása Szentendre volt, ahol a vendégek elsőként az MH Transzformációs Parancsnokság feladataival ismerkedtek meg, betekintést nyerve a parancsnokság és alárendelt katonai szervezeteinek tevékenységbe. Megismerhették a szervezet doktrínafejlesztés terén folytatott munkáját, a Honvéd Kiválósági Központ tevékenységét, a haderőfejlesztéssel összefüggő feladatokat, továbbá az alárendelt katonai szervezeteknél - MH Ludovika Zászlóalj, MH Altiszti Akadémia, MH Bakony Harckiképző Központ – rendelkezésre álló képzési lehetőségeket. Külön programpontként, az akadémia bázisán mutatták be az MH Altiszti Akadémia által végzett harckocsizó és gépesített lövész altisztképzés rendszerét.

A látogatás harmadik napján, Spannuth tábornok a Stefánia Palota Pódium bárjában, meghívott vendégeknek és a szakma képviselőinek tartott előadást a Bundeswehr páncélos fegyvernem és szakcsapatok kiképzési rendszeréről, majd a delegáció Tatára utazott, ahol az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál tájékoztatást kaptak a harckocsizó és lövész fegyvernemi képesség kialakításának hazai helyzetéről, a német-magyar együttműködés során eddig elért eredményekről, az osztrák és német mentorálási program tervezett és végrehajtott kiképzési feladatairól, és megtekintették a haderőfejlesztés eszközeit, objektumait.

A szakmai látogatás november 18-i záró napján, Takács Attila vezérőrnagy, szárazföldi haderőnemi szemlélő vezetésével, a német delegáció és a témában érintett katonai szervezetek vezetői és szakállománya részvételével, tervezői munkacsoport ülésre került sor a Stefánia Palota Gobelin termében. Az ülés témája a magyar harckocsizó és gépesített lövész katonák németországi és hazai tanfolyami-, és kötelékszintű kiképzési lehetőségeinek feltérképezése és egyeztetése volt.

Takács Attila vezérőrnagy elmondta, hogy az elmúlt napok szakmai programjának nagy tétje és jelentősége volt, hiszen azt a célt tűzték ki, hogy a lehetőségek ismeretében, megfogalmazzák a kiképzési rendszer átalakítására vonatkozó javaslatokat, előkészítsék és kidolgozzák a hamarosan érkező LYNX gyalogsági harcjármű kiképzési programjának tartalmát, valamint a jövőre előretekintve megtervezzék és megszervezzék a páncélos, lövész, tüzér tanfolyami képzéseket, amelyek elengedhetetlenek az új fegyverrendszerek kezelése szempontjából.

„Az új fegyverrendszerekkel ellátásra kerülő katonai szervezetek képzéséhez nagymértékben hozzájárul a német páncélos iskola, hiszen egy új hadikultúrát tanulhatunk meg, és vehetünk át tőlük. A technika váltás, a csúcstechnikára való áttérés náluk már lezajlott, rengeteg tapasztalattal rendelkeznek, amikre nekünk nagy szükségünk van. Mindaz a tudás, amely például a MARDER páncélosról a PUMA lánctalpas harcjárműre való áttérés és rendszeresítés során felhalmozódott a Bundeswehrnél, kiemelten fontos számunkra a BTR csapatszállító harcjárműről a LYNX harcjárműre való áttérés során. Első alkalommal, jövő év júliusától egy kiképző tisztünk és egy altisztünk kezdi meg tanulmányait a német iskolában, ahonnan biztos és alkalmazható tudással fognak hazatérni. A következő évekre is megterveztük a képzésen való magyar részvételt, ezért elmondható, hogy a látogatás fő célkitűzése megvalósult” - mondta a szárazföldi szemlélő.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.