2023. 06. 08. csütörtök
Medárd
: 369 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megújuló kiképzési rendszer

Megújuló kiképzési rendszer
honvedelem.hu  |  2021. 11. 19., 12:35
Megújuló kiképzési rendszer

A Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi haderőnemi szemlélője, Takács Attila vezérőrnagy meghívására, négynapos szakmai látogatásra érkezett hazánkba Ullrich Spannuth dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka november 15-én.

A Magyar Honvédség szárazföldi haderőneme fejlesztési folyamatának egyik fő eleme és célkitűzése a páncélos és lövész fegyvernem modernizációja, és az ehhez kapcsolódó kiképzési rendszer átalakítása. A német-magyar szárazföldi katonai együttműködés keretében szervezett látogatás során, a német delegáció egyeztetéseket és megbeszéléseket folytatott a szárazföldi haderőnem fejlesztésért felelős magyar katonai vezetőkkel, szakemberekkel, valamint látogatást tett a hazai oktatás-képzésért és kiképzésért felelős honvédelmi szervezeteknél.

A látogatás első napján a német delegáció tagjai tájékoztatást kaptak a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program szárazföldi haderőnemet érintő helyzetéről, a fejlesztés irányairól és feladatairól.

Másnap a program a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatódott, ahol a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, dr. Pohl Árpád dandártábornok adott tájékoztatást az egyetemről, a BSC és MSC szinteken folyó harckocsizó és lövészképzés rendszeréről, továbbá az átalakítás alatt álló tisztképzés rendszeréről. A program következő állomása Szentendre volt, ahol a vendégek elsőként az MH Transzformációs Parancsnokság feladataival ismerkedtek meg, betekintést nyerve a parancsnokság és alárendelt katonai szervezeteinek tevékenységbe. Megismerhették a szervezet doktrínafejlesztés terén folytatott munkáját, a Honvéd Kiválósági Központ tevékenységét, a haderőfejlesztéssel összefüggő feladatokat, továbbá az alárendelt katonai szervezeteknél - MH Ludovika Zászlóalj, MH Altiszti Akadémia, MH Bakony Harckiképző Központ – rendelkezésre álló képzési lehetőségeket. Külön programpontként, az akadémia bázisán mutatták be az MH Altiszti Akadémia által végzett harckocsizó és gépesített lövész altisztképzés rendszerét.

A látogatás harmadik napján, Spannuth tábornok a Stefánia Palota Pódium bárjában, meghívott vendégeknek és a szakma képviselőinek tartott előadást a Bundeswehr páncélos fegyvernem és szakcsapatok kiképzési rendszeréről, majd a delegáció Tatára utazott, ahol az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál tájékoztatást kaptak a harckocsizó és lövész fegyvernemi képesség kialakításának hazai helyzetéről, a német-magyar együttműködés során eddig elért eredményekről, az osztrák és német mentorálási program tervezett és végrehajtott kiképzési feladatairól, és megtekintették a haderőfejlesztés eszközeit, objektumait.

A szakmai látogatás november 18-i záró napján, Takács Attila vezérőrnagy, szárazföldi haderőnemi szemlélő vezetésével, a német delegáció és a témában érintett katonai szervezetek vezetői és szakállománya részvételével, tervezői munkacsoport ülésre került sor a Stefánia Palota Gobelin termében. Az ülés témája a magyar harckocsizó és gépesített lövész katonák németországi és hazai tanfolyami-, és kötelékszintű kiképzési lehetőségeinek feltérképezése és egyeztetése volt.

Takács Attila vezérőrnagy elmondta, hogy az elmúlt napok szakmai programjának nagy tétje és jelentősége volt, hiszen azt a célt tűzték ki, hogy a lehetőségek ismeretében, megfogalmazzák a kiképzési rendszer átalakítására vonatkozó javaslatokat, előkészítsék és kidolgozzák a hamarosan érkező LYNX gyalogsági harcjármű kiképzési programjának tartalmát, valamint a jövőre előretekintve megtervezzék és megszervezzék a páncélos, lövész, tüzér tanfolyami képzéseket, amelyek elengedhetetlenek az új fegyverrendszerek kezelése szempontjából.

„Az új fegyverrendszerekkel ellátásra kerülő katonai szervezetek képzéséhez nagymértékben hozzájárul a német páncélos iskola, hiszen egy új hadikultúrát tanulhatunk meg, és vehetünk át tőlük. A technika váltás, a csúcstechnikára való áttérés náluk már lezajlott, rengeteg tapasztalattal rendelkeznek, amikre nekünk nagy szükségünk van. Mindaz a tudás, amely például a MARDER páncélosról a PUMA lánctalpas harcjárműre való áttérés és rendszeresítés során felhalmozódott a Bundeswehrnél, kiemelten fontos számunkra a BTR csapatszállító harcjárműről a LYNX harcjárműre való áttérés során. Első alkalommal, jövő év júliusától egy kiképző tisztünk és egy altisztünk kezdi meg tanulmányait a német iskolában, ahonnan biztos és alkalmazható tudással fognak hazatérni. A következő évekre is megterveztük a képzésen való magyar részvételt, ezért elmondható, hogy a látogatás fő célkitűzése megvalósult” - mondta a szárazföldi szemlélő.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.