2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mi várható a Black Swan 2022 gyakorlaton?

Mi várható a Black Swan 2022 gyakorlaton?
Trautmann Balázs  |  2022. 04. 26., 12:28

Rengeteg minden változott 2021 májusához képest, s ezeket a változásokat az idei Black Swan többnemzeti különleges műveleti gyakorlat is követi. Sokkal nagyobb a kihívás az előkészítés és a gyakorlat megszervezése során, több a bevont elem és összetettebbek a feladatok – nem lesz könnyű dolga a résztvevőknek.

„Idén először az európai különleges műveleti erők legfontosabb, éves hadgyakorlata - melyhez a Black Swan is csatlakozik -, a Trojan Footprint a NATO egész keleti szárnyát lefedve, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig zajlik majd, és ez számunkra is elég markáns változást fog jelenteni” - emelte ki Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélője. Ez azt is jelenti, hogy egyidőben több, a szolnoki Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnoksággal (R-SOCC) megegyező elem dolgozik majd a gyakorlat során.

„Magyarországon alapvetően két területre koncentrálva tevékenykedünk majd a gyakorlat során. Szolnoki központtal, a magyar különleges műveleti osztag vezetése mellett amerikai, osztrák és román különleges műveleti csoportok fognak gyakorlatozni, illetve Újdörögdön egy rohamlövész képességet alakítunk ki a hozzánk csatlakozó lengyel katonák segítségével” - tette hozzá a tábornok.

Változást jelent az is, hogy idén először a Brit Királyi Légierőtől két Eurofighter Typhoon FGR.4 vadászbombázó repülőgép is hazánkba érkezik a gyakorlat idejére; e gépek kimondottan a különleges műveletieknek nyújtanak levegő-föld harctámogatást.

„A teljes, északtól délig húzódó gyakorlat előkészítése és végrehajtása egyetlen, komplex műveleti terv, az amerikai parancsnokság által elkészített hadműveleti parancs alapján történik, ezzel dolgozik mindenki. Ennek megfelelően, a már említett műveleti parancsnokságok szinkronizáltan, egy közös műveleti cél érdekében fognak tevékenykedni. Számunkra ez annyiban jelent majd plusz feladatot, hogy a szomszéd parancsnokságokkal is fenn kell tartanunk folyamatosan a kapcsolatot, s nyilván az amerikai parancsnokság, illetve a Magyar Honvédség Parancsnoksága felé is be kell tudnunk bizonyítani, hogy képesek vagyunk különleges műveleteket tervezni, koordinálni, szinkronizálni, vezetni és eredményesen végrehajtani. Évről évre egyre több elemet vonnak be a Black Swan gyakorlatsorozatba, s ez nekünk alapvetően fontos és szükséges felkészülési folyamat ahhoz, hogy majd 2024 végére elérjük a teljes műveleti készenlétet (FOC), s ezt követően 2025-től már készenléti szolgálatba léphessünk” - mondta Sándor Tamás vezérőrnagy.

„Többen érkeznek Magyarországról is: a már »megszokott«, a kezdetek óta a gyakorlatok szerves részét jelentő képességek - a pszichológiai hadviselés, a civil-katonai együttműködés, a kibertéri műveletek - mellett idén a Terrorelhárítási Központ kijelölt állománya is részt vesz a Black Swan-en. Ezzel is egyre inkább a valós körülményeknek megfelelően, a társszerveket bevonva, az összkormányzati feladatokkal járó országvédelem elveinek megfelelően építjük fel a gyakorlatot. Az idei gyakorlaton magát a rendszert próbáljuk majd elemezni, értékelni, például hogyan működik az információmegosztás? Hogyan kerülnek a nem katonai jellegűnek azonosított feladatok a TEK-hez? Hogyan oldható meg a műveleti támogatás? Rengeteg olyan részletkérdés merül fel, amelyek megoldását most szeretnék tesztelni” – sorolta a tábornok, hozzátéve: a többletfeladatok természetesen többletterheléssel is járnak: 2021-hez képest markáns feladatnövekedést hoz az idei Black Swan. Ez azonban annak a folyamatnak a része, amelynek végén, 2025-re sikerül eljutni arra a szintre, amit a NATO megkövetel a készenléti szolgálat egy esztendőre szóló ellátásához. „Úgy számoltunk, hogy minél közelebb érünk ehhez a dátumhoz, annál több lesz a feladat, annál rövidebbek lesznek a határidők, annál nagyobb lesz a nyomás a végrehajtókon és a törzsön is” – emelte ki a vezérőrnagy.

2022-ben kiemelt feladat lesz a különleges légi műveleti képesség összeállítása és integrálása légi komponensé, amit szintén magyar vezetéssel alakítanak ki – húzta alá a tábornok. A több éves munkát jelentő folyamat végén idén az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis légijárműveinek és hajózóinak bevonásával - a már megszerzett képességeikre alapozva - egy különleges műveleti légi komponens működik majd a Black Swan során. Ez ismét egy, a NATO jelenlegi struktúrájában is kiemelkedő vezető szerep, s egyben a 2025-ös vállalásunk képességeihez is fontos lépés.

„Emellett az ukrajnai tapasztalatok alapján is kiemelt szerepet kapnak majd a kiber- és információs műveletek, de szerencsére már eddig is nagyon jó kapcsolatunk volt mind dr. Kovács László dandártábornokkal, a Magyar Honvédség Parancsnokságának kibervédelmi szemlélőjével, valamint az MH Kiber- és Információs Műveleti Központtal is. Ennek a kiváló kapcsolatnak és a központ profi szakembereinek köszönhetően jelenleg is van kibervédelmi képességünk a parancsnokság és az osztagok szintjén. Ezt az építkezést kell folytatnunk, hiszen az nem valószínű, hogy egy önálló, robusztus kiberképesség települ magába a különleges műveleti végrehajtó alegységbe, viszont nekünk tudni kell azt, hogy ha valami történik a virtuális térben: mi a kinyerhető vagy átadható információ, az milyen csatornán fog eljutni és hova. A gyakorlaton azt kell majd tesztelnünk, hogy tőlünk, a végfelhasználóktól példádul milyen gyors az információáramlás a szentendrei MH Kiber- és Információs Műveleti Központig. S persze azt is, hogy milyen képességek vannak ott, amivel minket azonnal és hatékonyan tudnak támogatni saját műveleteink végrehajtása közben” – részletezte Sándor Tamás vezérőrnagy.

Április utolsó hetében kezdődik el a Black Swan 2022 gyakorlatot megelőző nemzetközi törzsfelkészítés. Ennek során a résztvevő országok átbeszélik a kialakult harcászati helyzetet, a kapott harcparancsokat. Sándor Tamás hangsúlyozta: a szolnoki regionális parancsnokság által kiadott, saját műveleti parancs is nemzetközi összefogás eredménye, hiszen az összes partnernemzet tervezői részt vettek ennek elkészítésében. A törzsfelkészítés során ezt ismertetik, majd végig veszik a hatályos műveleti utasítás minden elemét: mi az információmenedzsment rendszere, ki kivel kommunikál, milyen kapcsolódási felületek vannak. Ezt követik a „battle drill” -ek, ahol olyan, váratlan helyzeteket modelleznek, mint például, hogy mi a teendő, ha egy izolált, egységétől elszakadt katonáról szereznek tudomást vagy éppen kényszerleszállást hajt végre egy saját helikopter.

Május 2-ától pedig megkezdődik maga a Black Swan 2022 - Magyarország területén és a térség több államában is. Ennek során egy magyar különleges műveleti csoport például Romániában fog feladatokat végrehajtani az ottani erőkkel közösen, míg egy másik csoport Szlovákiában dolgozik együtt a szlovák és cseh kollégákkal. A különleges rendeltetésű dandár légcellás szabadeső csoportja - tavaly már egy alaszkai, hideg égövi (arktikus) ismeretbővítő kurzuson átesett a csapat - a tervek szerint Norvégiában hajt majd végre ugrást, majd végzik el a számukra kijelölt felderítő feladatot.

„A Black Swan 2022 három ország területén összesen több mint 600 katonát és más résztvevőt megmozgató nemzetközi gyakorlattá nőtte ki magát” – mondta a tábornok, hozzátéve: a magyar erők mellett amerikai, brit, cseh, horvát, lengyel, román, szlovák, szlovén és osztrák katonák fogják a valóságban is elvégezni azt, amit a tervezők hosszadalmas munkával papírra, számítógépre és harcparancsba alkottak.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!