2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mi várható a Black Swan 2022 gyakorlaton?

Mi várható a Black Swan 2022 gyakorlaton?
Trautmann Balázs  |  2022. 04. 26., 12:28

Rengeteg minden változott 2021 májusához képest, s ezeket a változásokat az idei Black Swan többnemzeti különleges műveleti gyakorlat is követi. Sokkal nagyobb a kihívás az előkészítés és a gyakorlat megszervezése során, több a bevont elem és összetettebbek a feladatok – nem lesz könnyű dolga a résztvevőknek.

„Idén először az európai különleges műveleti erők legfontosabb, éves hadgyakorlata - melyhez a Black Swan is csatlakozik -, a Trojan Footprint a NATO egész keleti szárnyát lefedve, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig zajlik majd, és ez számunkra is elég markáns változást fog jelenteni” - emelte ki Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélője. Ez azt is jelenti, hogy egyidőben több, a szolnoki Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnoksággal (R-SOCC) megegyező elem dolgozik majd a gyakorlat során.

„Magyarországon alapvetően két területre koncentrálva tevékenykedünk majd a gyakorlat során. Szolnoki központtal, a magyar különleges műveleti osztag vezetése mellett amerikai, osztrák és román különleges műveleti csoportok fognak gyakorlatozni, illetve Újdörögdön egy rohamlövész képességet alakítunk ki a hozzánk csatlakozó lengyel katonák segítségével” - tette hozzá a tábornok.

Változást jelent az is, hogy idén először a Brit Királyi Légierőtől két Eurofighter Typhoon FGR.4 vadászbombázó repülőgép is hazánkba érkezik a gyakorlat idejére; e gépek kimondottan a különleges műveletieknek nyújtanak levegő-föld harctámogatást.

„A teljes, északtól délig húzódó gyakorlat előkészítése és végrehajtása egyetlen, komplex műveleti terv, az amerikai parancsnokság által elkészített hadműveleti parancs alapján történik, ezzel dolgozik mindenki. Ennek megfelelően, a már említett műveleti parancsnokságok szinkronizáltan, egy közös műveleti cél érdekében fognak tevékenykedni. Számunkra ez annyiban jelent majd plusz feladatot, hogy a szomszéd parancsnokságokkal is fenn kell tartanunk folyamatosan a kapcsolatot, s nyilván az amerikai parancsnokság, illetve a Magyar Honvédség Parancsnoksága felé is be kell tudnunk bizonyítani, hogy képesek vagyunk különleges műveleteket tervezni, koordinálni, szinkronizálni, vezetni és eredményesen végrehajtani. Évről évre egyre több elemet vonnak be a Black Swan gyakorlatsorozatba, s ez nekünk alapvetően fontos és szükséges felkészülési folyamat ahhoz, hogy majd 2024 végére elérjük a teljes műveleti készenlétet (FOC), s ezt követően 2025-től már készenléti szolgálatba léphessünk” - mondta Sándor Tamás vezérőrnagy.

„Többen érkeznek Magyarországról is: a már »megszokott«, a kezdetek óta a gyakorlatok szerves részét jelentő képességek - a pszichológiai hadviselés, a civil-katonai együttműködés, a kibertéri műveletek - mellett idén a Terrorelhárítási Központ kijelölt állománya is részt vesz a Black Swan-en. Ezzel is egyre inkább a valós körülményeknek megfelelően, a társszerveket bevonva, az összkormányzati feladatokkal járó országvédelem elveinek megfelelően építjük fel a gyakorlatot. Az idei gyakorlaton magát a rendszert próbáljuk majd elemezni, értékelni, például hogyan működik az információmegosztás? Hogyan kerülnek a nem katonai jellegűnek azonosított feladatok a TEK-hez? Hogyan oldható meg a műveleti támogatás? Rengeteg olyan részletkérdés merül fel, amelyek megoldását most szeretnék tesztelni” – sorolta a tábornok, hozzátéve: a többletfeladatok természetesen többletterheléssel is járnak: 2021-hez képest markáns feladatnövekedést hoz az idei Black Swan. Ez azonban annak a folyamatnak a része, amelynek végén, 2025-re sikerül eljutni arra a szintre, amit a NATO megkövetel a készenléti szolgálat egy esztendőre szóló ellátásához. „Úgy számoltunk, hogy minél közelebb érünk ehhez a dátumhoz, annál több lesz a feladat, annál rövidebbek lesznek a határidők, annál nagyobb lesz a nyomás a végrehajtókon és a törzsön is” – emelte ki a vezérőrnagy.

2022-ben kiemelt feladat lesz a különleges légi műveleti képesség összeállítása és integrálása légi komponensé, amit szintén magyar vezetéssel alakítanak ki – húzta alá a tábornok. A több éves munkát jelentő folyamat végén idén az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis légijárműveinek és hajózóinak bevonásával - a már megszerzett képességeikre alapozva - egy különleges műveleti légi komponens működik majd a Black Swan során. Ez ismét egy, a NATO jelenlegi struktúrájában is kiemelkedő vezető szerep, s egyben a 2025-ös vállalásunk képességeihez is fontos lépés.

„Emellett az ukrajnai tapasztalatok alapján is kiemelt szerepet kapnak majd a kiber- és információs műveletek, de szerencsére már eddig is nagyon jó kapcsolatunk volt mind dr. Kovács László dandártábornokkal, a Magyar Honvédség Parancsnokságának kibervédelmi szemlélőjével, valamint az MH Kiber- és Információs Műveleti Központtal is. Ennek a kiváló kapcsolatnak és a központ profi szakembereinek köszönhetően jelenleg is van kibervédelmi képességünk a parancsnokság és az osztagok szintjén. Ezt az építkezést kell folytatnunk, hiszen az nem valószínű, hogy egy önálló, robusztus kiberképesség települ magába a különleges műveleti végrehajtó alegységbe, viszont nekünk tudni kell azt, hogy ha valami történik a virtuális térben: mi a kinyerhető vagy átadható információ, az milyen csatornán fog eljutni és hova. A gyakorlaton azt kell majd tesztelnünk, hogy tőlünk, a végfelhasználóktól példádul milyen gyors az információáramlás a szentendrei MH Kiber- és Információs Műveleti Központig. S persze azt is, hogy milyen képességek vannak ott, amivel minket azonnal és hatékonyan tudnak támogatni saját műveleteink végrehajtása közben” – részletezte Sándor Tamás vezérőrnagy.

Április utolsó hetében kezdődik el a Black Swan 2022 gyakorlatot megelőző nemzetközi törzsfelkészítés. Ennek során a résztvevő országok átbeszélik a kialakult harcászati helyzetet, a kapott harcparancsokat. Sándor Tamás hangsúlyozta: a szolnoki regionális parancsnokság által kiadott, saját műveleti parancs is nemzetközi összefogás eredménye, hiszen az összes partnernemzet tervezői részt vettek ennek elkészítésében. A törzsfelkészítés során ezt ismertetik, majd végig veszik a hatályos műveleti utasítás minden elemét: mi az információmenedzsment rendszere, ki kivel kommunikál, milyen kapcsolódási felületek vannak. Ezt követik a „battle drill” -ek, ahol olyan, váratlan helyzeteket modelleznek, mint például, hogy mi a teendő, ha egy izolált, egységétől elszakadt katonáról szereznek tudomást vagy éppen kényszerleszállást hajt végre egy saját helikopter.

Május 2-ától pedig megkezdődik maga a Black Swan 2022 - Magyarország területén és a térség több államában is. Ennek során egy magyar különleges műveleti csoport például Romániában fog feladatokat végrehajtani az ottani erőkkel közösen, míg egy másik csoport Szlovákiában dolgozik együtt a szlovák és cseh kollégákkal. A különleges rendeltetésű dandár légcellás szabadeső csoportja - tavaly már egy alaszkai, hideg égövi (arktikus) ismeretbővítő kurzuson átesett a csapat - a tervek szerint Norvégiában hajt majd végre ugrást, majd végzik el a számukra kijelölt felderítő feladatot.

„A Black Swan 2022 három ország területén összesen több mint 600 katonát és más résztvevőt megmozgató nemzetközi gyakorlattá nőtte ki magát” – mondta a tábornok, hozzátéve: a magyar erők mellett amerikai, brit, cseh, horvát, lengyel, román, szlovák, szlovén és osztrák katonák fogják a valóságban is elvégezni azt, amit a tervezők hosszadalmas munkával papírra, számítógépre és harcparancsba alkottak.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.

  JETfly Magazin