2024. 06. 20. csütörtök
Rafael
: 396 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Minden adott a teljes műveleti készenlét eléréséhez

Minden adott a teljes műveleti készenlét eléréséhez
honvedelem.hu  |  2023. 06. 30., 14:29
Minden adott a teljes műveleti készenlét eléréséhez

A Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság és támogató eleme június végén a Strong Bastion 2023 nemzetközi gyakorlaton adott számot felkészültségéről. A nagyszabású esemény szakmai napján dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, horvát partnere, Robert Hranj admirális és Peter Babiar vezérőrnagy, szlovák vezérkari főnök-helyettes is részt vett a horvátországi Varasdon, június 29-én, csütörtökön.

Mintegy két és fél évvel ezelőtt három közép-európai ország egy kiemelt védelmi jelentőséggel bíró projektet indított útjára azzal a szándékkal, hogy hozzájáruljon a NATO általános képességeihez, erősítse a regionális biztonságot, és felkészültségét bizonyítva hatékony elrettentő erőt képviseljen az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének keleti szárnyán. Ennek okán Horvátország, Magyarország és Szlovákia kezdeményezte a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division Centre – HQ MND-C), mint harcászati szintű vezetési és irányítási elem létrehozását.

Jelenleg parancsnokság az idén februárban elkezdődött harckészültséget ellenőrző (Combat Readiness Evaluation – CREVAL) folyamat utolsó fázisánál tart, amelynek központi elemét az a Strong Bastion 2023 (Erős bástya 2023) nemzetközi gyakorlat jelenti, amelyet horvátországi és magyarországi helyszíneken, június 19–30. között hajt végre a szervezet. A számítógéppel támogatott törzsvezetési gyakorlat egy fiktív szcenárióra épül: az HQ MND-C törzse egy hadosztály-szintű katonai elem műveleteit tervezi, szervezi és irányítja. A hadosztály-parancsnokság részéről résztvevő, több mint kétszázhúsz katona tevékenységét ötven NATO-ellenőr értékeli. A NATO spanyol Gyorstelepítésű Hadtest-parancsnokságának (HQ NRDC-ESP) játssza az elöljáró szerepét, az alárendelt alakulatok törzseit szlovák, horvát és magyar katonák adják.

„Néhány évvel ezelőtt megkezdtük a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság felállítását. Az ötlettől számítva odáig, hogy most a műveleti képességet ellenőrizzük, öt-hat év telt el. Azt gondolom, hogy ez nagyon gyors tempó, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy megalapozott szakmai munka előzte meg. Nagyon fontos volt a horvát fél támogatása, a szlovák partner, valamint a többi nemzet – például a törökök és a spanyolok – csatlakozása” – nyilatkozta a honvedelem.hu-nak dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke a nemzetközi gyakorlat varasdi szakmai látogatói napján, ahol Denis Tretinjak vezérőrnagy, az HQ MND-C parancsnoka tartott átfogó tájékoztatást.

„Mit tudunk ezzel elérni? Egyrészt demonstráltuk, hogy hadosztályszintű képességhez megfelelő törzstisztjeink vannak, a Magyar Honvédség a partnerekkel, az alapítókkal együtt képes felépíteni, üzemeltetni, működtetni egy olyan parancsnokságot, amely jóval több, mint fontos. Mondhatnám, hogy előre láttuk a jövőt évekkel ezelőtt, hiszen most orosz–ukrán háború zjlik a szomszédunkban, és korábban a NATO-nak nem volt ebben a térségben hadosztályszintű vezetési eleme” – értékelte kérdésünkre a magyar vezérkari főnök, aki emlékeztetett: a tíz nemzet katonáinak – a felkészülésük mellett és annak részeként – olyan kihívásokkal is szembe kellett nézniük, mint a 2022. február 24-én kirobbant háború, amely miatt korábban nem látott tervezési folyamatok zajlanak a Magyar Honvédségben és a NATO-ban is. „Ugyanakkor azt látjuk, hogy felkészült katonáink a megfelelő parancsnoki állománnyal ezt a hadosztályszintű parancsnokságot el tudják juttatni a teljes műveleti készenlétig, amelynek az idei év vége a kitűzött határideje” – tette hozzá az altábornagy.

A Honvéd Vezérkar főnöke szerint a gyakorlat egyfajta vizsgaként is értékelhető a katonai világban. „Fogalmazhatunk úgy, hogy most is megvoltak a vizsgafeladatok, hiszen a katonák számára azt a helyzetet állították be, hogy a határainkhoz közel egy fegyveres konfliktus bontakozódik ki. Sikerrel demonstrálták, hogy a szlovák, a horvát és a magyar erők hogyan hárítják el a fegyveres összetűzéseket, milyen pozíciókat vesznek fel. Törzstisztjeink és törzsaltisztjeink a mai napon bemutatták, hogy a feladat ellátására megfelelően felkészültek. Katonáink és katonatársaink kiemelkedően – ráadásul angol nyelven – jelentettek. A NATO-eljárásokat elsajátították, ismerik és értelmezik. Vezérkari főnökként óriási megtiszteltetés és öröm, ha a magyar katonát nemzetközi környezetben, angol nyelven ilyen magas szinten dolgozva láthatom” – méltatta az állományt dr. Böröndi Gábor altábornagy.

A nyílt napon a katonai vezetők mellett Kaszab Zoltán főtörzszászlós, az MH vezénylőzászlósa, Králik Tibor dandártábornok, a HQ MND-C parancsnok-helyettese és Krzysztof Król altábornagy, a NATO Szövetséges Összhaderőnemi Erők Parancsnoksága (Allied Joint Force Command Brunssum) törzsfőnöke is részt vett.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.