2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Minden adott a teljes műveleti készenlét eléréséhez

Minden adott a teljes műveleti készenlét eléréséhez
honvedelem.hu  |  2023. 06. 30., 14:29
Minden adott a teljes műveleti készenlét eléréséhez

A Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság és támogató eleme június végén a Strong Bastion 2023 nemzetközi gyakorlaton adott számot felkészültségéről. A nagyszabású esemény szakmai napján dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, horvát partnere, Robert Hranj admirális és Peter Babiar vezérőrnagy, szlovák vezérkari főnök-helyettes is részt vett a horvátországi Varasdon, június 29-én, csütörtökön.

Mintegy két és fél évvel ezelőtt három közép-európai ország egy kiemelt védelmi jelentőséggel bíró projektet indított útjára azzal a szándékkal, hogy hozzájáruljon a NATO általános képességeihez, erősítse a regionális biztonságot, és felkészültségét bizonyítva hatékony elrettentő erőt képviseljen az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének keleti szárnyán. Ennek okán Horvátország, Magyarország és Szlovákia kezdeményezte a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division Centre – HQ MND-C), mint harcászati szintű vezetési és irányítási elem létrehozását.

Jelenleg parancsnokság az idén februárban elkezdődött harckészültséget ellenőrző (Combat Readiness Evaluation – CREVAL) folyamat utolsó fázisánál tart, amelynek központi elemét az a Strong Bastion 2023 (Erős bástya 2023) nemzetközi gyakorlat jelenti, amelyet horvátországi és magyarországi helyszíneken, június 19–30. között hajt végre a szervezet. A számítógéppel támogatott törzsvezetési gyakorlat egy fiktív szcenárióra épül: az HQ MND-C törzse egy hadosztály-szintű katonai elem műveleteit tervezi, szervezi és irányítja. A hadosztály-parancsnokság részéről résztvevő, több mint kétszázhúsz katona tevékenységét ötven NATO-ellenőr értékeli. A NATO spanyol Gyorstelepítésű Hadtest-parancsnokságának (HQ NRDC-ESP) játssza az elöljáró szerepét, az alárendelt alakulatok törzseit szlovák, horvát és magyar katonák adják.

„Néhány évvel ezelőtt megkezdtük a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság felállítását. Az ötlettől számítva odáig, hogy most a műveleti képességet ellenőrizzük, öt-hat év telt el. Azt gondolom, hogy ez nagyon gyors tempó, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy megalapozott szakmai munka előzte meg. Nagyon fontos volt a horvát fél támogatása, a szlovák partner, valamint a többi nemzet – például a törökök és a spanyolok – csatlakozása” – nyilatkozta a honvedelem.hu-nak dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke a nemzetközi gyakorlat varasdi szakmai látogatói napján, ahol Denis Tretinjak vezérőrnagy, az HQ MND-C parancsnoka tartott átfogó tájékoztatást.

„Mit tudunk ezzel elérni? Egyrészt demonstráltuk, hogy hadosztályszintű képességhez megfelelő törzstisztjeink vannak, a Magyar Honvédség a partnerekkel, az alapítókkal együtt képes felépíteni, üzemeltetni, működtetni egy olyan parancsnokságot, amely jóval több, mint fontos. Mondhatnám, hogy előre láttuk a jövőt évekkel ezelőtt, hiszen most orosz–ukrán háború zjlik a szomszédunkban, és korábban a NATO-nak nem volt ebben a térségben hadosztályszintű vezetési eleme” – értékelte kérdésünkre a magyar vezérkari főnök, aki emlékeztetett: a tíz nemzet katonáinak – a felkészülésük mellett és annak részeként – olyan kihívásokkal is szembe kellett nézniük, mint a 2022. február 24-én kirobbant háború, amely miatt korábban nem látott tervezési folyamatok zajlanak a Magyar Honvédségben és a NATO-ban is. „Ugyanakkor azt látjuk, hogy felkészült katonáink a megfelelő parancsnoki állománnyal ezt a hadosztályszintű parancsnokságot el tudják juttatni a teljes műveleti készenlétig, amelynek az idei év vége a kitűzött határideje” – tette hozzá az altábornagy.

A Honvéd Vezérkar főnöke szerint a gyakorlat egyfajta vizsgaként is értékelhető a katonai világban. „Fogalmazhatunk úgy, hogy most is megvoltak a vizsgafeladatok, hiszen a katonák számára azt a helyzetet állították be, hogy a határainkhoz közel egy fegyveres konfliktus bontakozódik ki. Sikerrel demonstrálták, hogy a szlovák, a horvát és a magyar erők hogyan hárítják el a fegyveres összetűzéseket, milyen pozíciókat vesznek fel. Törzstisztjeink és törzsaltisztjeink a mai napon bemutatták, hogy a feladat ellátására megfelelően felkészültek. Katonáink és katonatársaink kiemelkedően – ráadásul angol nyelven – jelentettek. A NATO-eljárásokat elsajátították, ismerik és értelmezik. Vezérkari főnökként óriási megtiszteltetés és öröm, ha a magyar katonát nemzetközi környezetben, angol nyelven ilyen magas szinten dolgozva láthatom” – méltatta az állományt dr. Böröndi Gábor altábornagy.

A nyílt napon a katonai vezetők mellett Kaszab Zoltán főtörzszászlós, az MH vezénylőzászlósa, Králik Tibor dandártábornok, a HQ MND-C parancsnok-helyettese és Krzysztof Król altábornagy, a NATO Szövetséges Összhaderőnemi Erők Parancsnoksága (Allied Joint Force Command Brunssum) törzsfőnöke is részt vett.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 08., 11:28
Az USS United States repülőgép-hordozót arra tervezték, hogy atomfegyverekkel megrakott bombázógépeket indítson fedélzetéről és ezzel megszűnjön a frissen önállóvá vált amerikai légierő nukleáris csapásmérési monopóliuma. Az USS United States azonban sohasem hagyta el a hajógyárat, mert közbeszólt a politika.
2023. 09. 05., 12:06
A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) a közelmúltban mutatták be a Szevasztopoli Állami Egyetem és a MoreAgroBioTech kutatási oktatási központ fiatal mérnökei által kifejlesztett tengeri drón, a Sargan prototípusát, amely nevét egy hosszú testű, hegyes orrú ragadozó hal után kapta.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 16:33
A napokban Budapestre szállított Leopard 2A4HU harckocsinak köszönhetően gyakorlativá vált a harckocsizó szakcsoportban tanuló honvéd tisztjelöltek képzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző és Hadtudományi Karán.
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.