2023. 11. 29. szerda
Taksony
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mit nem vesznek meg a közép-kelet-európai országok a védelmi költségvetésükkel?

Mit nem vesznek meg a közép-kelet-európai országok a védelmi költségvetésükkel?
Lázár Zsolt  |  2019. 09. 05., 14:37

Miközben a közép-kelet-európai térség, benne Magyarország, a rendszerváltás utáni legnagyobb haderőfejlesztési és modernizációs programját viszi véghez, érdemes megnézni, hogy mik azok a védelmi képességek, melyek a nagyértékű beszerzések körüli viták közben elkerülik a döntéshozók és a közvélemény figyelmét.

Ezzel a kérdéssel foglalkozik Thomas-Durell Young napokban megjelent tanulmánya a térség védelmi költségvetéseiről és arról, hogy a modernizációval összefüggésben hogyan alakul ezen hadseregek készültsége és mozgósíthatósága.

A szerző, a kaliforniai Naval Postgraduate School, Europe Center for Civil-Military Relations program vezetője, fő szakterülete a védelmi tervezés és a közép-kelet-európai országok. A „Mit nem vesznek meg a közép-kelet-európai országok a védelmi költségvetésükkel?” című tanulmányában több fontos észrevételt tesz és megállapítja, hogy annak ellenére, hogy kvázi frontországokról van szó, a készültség és mozgósíthatóság sokszor nem szerepel a fontossági listák élén és a korábbi alulfinanszírozottság következtében több más képesség is kikopott.

Ezzel összefüggésben megjegyzi, hogy a probléma gyökere nem vezethető vissza csupán a rossz és nem megfelelően képzett vezetőkre, hanem mélyebb, még a korábbi sorkatonai szolgálaton alapuló rendszerről való átállás hiányosságai is fellelhetőek mögötte.

Más szóval, Közép-Kelet-Európában a tömeghadseregen alapuló rendszerről, szerződéses állományra való átállás ment végbe úgy, hogy kevés figyelmet kapott a mozgósíthatóság és bár az átmenet, mint ’feladat’ le lett tudva, ezen a téren még a nyugati országok sem mindig jeleskedtek.

A tanulmány több példán keresztül mutatja be a hiányosságokat. Külön tárgyalja a légierők, a haditengerészetek, valamint a szárazföldi csapatokkal összefüggő problémás területeket, melyek közt megemlíti a magyar pilóták nemzetközi viszonylatban alacsony repültóraszámát, a román haditengerészet új hajóinak alacsony felszereltségét, valamint a szlovák szárazföldi fegyveres erők még 2013-ban is rendkívül elavult technológiai színvonalát.

A térségre jellemző, általános problémaként említi meg a túl centralizált döntéshozatalt - ami egyben magába foglalja a költségvetések tervezését is -, valamint a készültség és mozgósíthatóság eltérő értelmezését. Megoldásként pedig a decentralizáltabb irányítási modellek elsajátítását és új, modernebb szervezeti kultúra bevezetését javasolja.

Forrás: https://rusi.org

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-09 12:00:02
Magyar-román légi kutató-mentő gyakorlaton vettek részt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár katonái. A 2002. október 17-én Aradon megkötött kétoldalú megállapodás alapján évente megrendezett kutató-mentő gyakorlat célja a békeidőszakban bajba jutott katonai légijármű-személyzetek felkutatása és mentése.
2023-10-06 10:14:31
Jövőbemutató, életmentésre alkalmas technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai – a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams – október 3-án, a Balatonon. A drónos vízimentést az Internet Hungary-n, Magyarország egyik legfontosabb szakmai konferenciáján szemléltették.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.
2023. 11. 28., 10:50
Akkreditációs látogatás keretén belül fogadta Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese az új olasz véderő, valamint az új görög véderő-, katonai és légügyi attasét.
2023. 11. 24., 10:45
Delegáció élén Párizsba látogatott dr. Sticz László vezérőrnagy, az Európai Unió EUFOR ALTHEA műveletének következő parancsnoka november 20-án. A látogatás célja a bosznia-hercegovinai francia szerepvállalás és a francia-bosnyák kapcsolatok részleteiben történő megismerése volt.

  JETfly Magazin

A korábban bejelentett 95 darab új Boeing és 15 darab új Airbus repülőgép beszerzésével az Emirates légiflottája 310 szélestörzsű repülőgéppel bővül az elkövetkező években. A flotta kiszolgálására új, hipermodern műszaki bázist is épít a légitársaság.