2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mit nem vesznek meg a közép-kelet-európai országok a védelmi költségvetésükkel?

Mit nem vesznek meg a közép-kelet-európai országok a védelmi költségvetésükkel?
Lázár Zsolt  |  2019. 09. 05., 14:37

Miközben a közép-kelet-európai térség, benne Magyarország, a rendszerváltás utáni legnagyobb haderőfejlesztési és modernizációs programját viszi véghez, érdemes megnézni, hogy mik azok a védelmi képességek, melyek a nagyértékű beszerzések körüli viták közben elkerülik a döntéshozók és a közvélemény figyelmét.

Ezzel a kérdéssel foglalkozik Thomas-Durell Young napokban megjelent tanulmánya a térség védelmi költségvetéseiről és arról, hogy a modernizációval összefüggésben hogyan alakul ezen hadseregek készültsége és mozgósíthatósága.

A szerző, a kaliforniai Naval Postgraduate School, Europe Center for Civil-Military Relations program vezetője, fő szakterülete a védelmi tervezés és a közép-kelet-európai országok. A „Mit nem vesznek meg a közép-kelet-európai országok a védelmi költségvetésükkel?” című tanulmányában több fontos észrevételt tesz és megállapítja, hogy annak ellenére, hogy kvázi frontországokról van szó, a készültség és mozgósíthatóság sokszor nem szerepel a fontossági listák élén és a korábbi alulfinanszírozottság következtében több más képesség is kikopott.

Ezzel összefüggésben megjegyzi, hogy a probléma gyökere nem vezethető vissza csupán a rossz és nem megfelelően képzett vezetőkre, hanem mélyebb, még a korábbi sorkatonai szolgálaton alapuló rendszerről való átállás hiányosságai is fellelhetőek mögötte.

Más szóval, Közép-Kelet-Európában a tömeghadseregen alapuló rendszerről, szerződéses állományra való átállás ment végbe úgy, hogy kevés figyelmet kapott a mozgósíthatóság és bár az átmenet, mint ’feladat’ le lett tudva, ezen a téren még a nyugati országok sem mindig jeleskedtek.

A tanulmány több példán keresztül mutatja be a hiányosságokat. Külön tárgyalja a légierők, a haditengerészetek, valamint a szárazföldi csapatokkal összefüggő problémás területeket, melyek közt megemlíti a magyar pilóták nemzetközi viszonylatban alacsony repültóraszámát, a román haditengerészet új hajóinak alacsony felszereltségét, valamint a szlovák szárazföldi fegyveres erők még 2013-ban is rendkívül elavult technológiai színvonalát.

A térségre jellemző, általános problémaként említi meg a túl centralizált döntéshozatalt - ami egyben magába foglalja a költségvetések tervezését is -, valamint a készültség és mozgósíthatóság eltérő értelmezését. Megoldásként pedig a decentralizáltabb irányítási modellek elsajátítását és új, modernebb szervezeti kultúra bevezetését javasolja.

Forrás: https://rusi.org

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!