2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 381 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Modern 3D radarok vigyázzák a litván légteret

Modern 3D radarok vigyázzák a litván légteret
Art of WAR  |  2018. 12. 10., 14:39
Modern 3D radarok vigyázzák a litván légteret

A Balti államok a biztonságpolitikai hírek gyakori szereplői, ezért mindig érdeklődésre ad okot, ha a térség országainak védelmi képességei bővülnek. Most Litvánia érkezett mérföldkőhöz a légtérellenőrzési képességek fejlesztése terén.

Ennek a folyamatnak legújabb eseményeként az NCI Agency (NATO Communications and Information Agency - NATO Híradó-Informatikai Ügynökség) bejelentette, hogy december 4-én sikeresen rendszerbe állított két spanyol gyártmányú, fixen telepített LANZA LRR 3D (LANZA Long Range Radar – LANZA nagy felderítési távolságú radar) berendezést a Litván Légierő számára.

A gyártó INDRA hadiipari vállalat releváns tapasztalatokkal bír a régióban, hiszen korábban részt vett többek között a litván főváros reptéri infrastruktúrájának korszerűsítésében is. A hírrel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az üzembe helyezést/rendszerintegrálást végző NCI ügynökség, valamint a Litván Légierő szakemberei a többek között hazánkban szerzett tapasztalataikat is kamatoztatták a feladat végrehajtása során.

Az átadás kapcsán rendezett ünnepségen elhangzott nyilatkozatok hangsúlyozták az esemény régiós szintű jelentőségét a védelmi képességek fejlesztése terén, valamint felhívták a figyelmet a NATO töretlen elkötelezettségére a régió országai iránt. További szimbolikus jelentőséget kölcsönöz a csúcstechnológiájú védelmi eszközök rendszerbe állásának az a tény, hogy Litvánia idén ünnepli függetlensége kikiáltásának centenáriumát.

A kis méretükhöz képest komoly geopolitikai jelentőséggel bíró, NATO és EU tag Balti államok saját katonai repülő eszközeinek száma minimális, ezért a légtéroltalmazási feladatokat a NATO készültségi erejének egységei végzik önkéntes részvételi jelleggel, 4 hónapos váltásokban. Ugyanakkor a légtérfelügyeleti feladatokat saját eszközökkel oldják meg, az erre a célra használt lokátorok cseréje folyamatos, bár még mindig rendszerben állnak a szovjet-érából maradt radarok is. A Balti országok együttműködése fontos szereppel bír a költségek csökkentése, az elérhető eszközök maximális kihasználása terén is.

Litvánia első, nagyobb volumenű radar beszerzése 2004-ben történt, az EADS által gyártott TRML-3D típusú közepes felderítési távolságú lokátorok rendszerbe állításával. A következő, 2010-ben indult fejlesztési projekt nagy felderítési távolságú radarok beszerzésére és rendszerbe állítására lett kiírva, mintegy 60 millió euro összköltséggel számolva. Az összeg a most átadott két radaron kívül egy harmadik LANZA LRR rendszerbe állítását is tartalmazza, ami előreláthatóan 2020-ban fog megtörténni.

A 2000-ben kialakított BaltNet (Baltic Joint Airspace Surveillance Network – Balti Egyesített Légtérfelügyeleti Rendszer) integrált elemeként az új radarok által előállított légihelyzetkép-adatok a vezetési központként is funkcionáló RASCC-on (Regional Air Surveillance Coordination Centre – Regionális Légtérfelügyeleti és Irányítási Központ) keresztül közvetlenül elérhetőek a lett és az észt légtérellenőrzés számára is. A RASCC a NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System – NATO Integrált Légi- és Rakétavédelmi Rendszer) részeként funkcionál, a CAOC Uedem (Combined Air Operations Centre – Egyesített Légi Hadműveleti Központ) alárendeltségében. A radarok rendszerbe állításával párhuzamosan kialakított új, biztonságos/titkosított kommunikációs csatornák és egyéb háttérrendszerek biztosítják az előállított légihelyzet információk valós idejű rendelkezésre állását.

A nagy horderejű bejelentés kapcsán érdemes áttekinteni a LANZA LRR képességeit, melyek új szintre emelik a Litván légtérfelügyelet hatékonyságát. A gyártó vállalat honlapján elérhető információk alapján lokátor 450 km-es maximális felderítési távolságon, valamint 33 km magasságig képes a célfelderítésre. A félvezetős adó/vevő egységekkel rendelkező 3D radar fázisvezérelt antennarácsa egyszerre akár több, különböző célokra használható ún. ceruzanyaláb létrehozására és független mozgatására képes. Más szavakkal a lokátor párhuzamosan több feladatot tud ellátni, pl. egy TBM (Tactical Ballistic Missile – Harcászati Ballisztikus Rakéta) követésére használt sugárnyaláb mellett a többi nyaláb segítségével folytathatja a célfelderítést/útvonalképzést. Ezek a programvezérelt, feladatspecifikusan változtatható paraméterű nyalábok különösen alacsony melléknyaláb szintekkel, valamint kiemelkedő horizontális és vertikális irányítottsággal rendelkeznek. A legmodernebb impulzuskompressziós vételi eljárásoknak köszönhetően extrém távolság- és magasságmérési pontosság érhető el, a környezeti változók okozta hatások automatikus kompenzálásával kiegészítve. Az integrált szekunder radar a MODE S üzemmódok mellett barát/ellenség azonosításra is képes, jelenleg MODE 4 képességgel rendelkezik, de hardveresen alkalmas a későbbiekben várható fejlesztésekre. A különösen széles sávban működő radar (a gyártó szerint a teljes NATO-D sávban, azaz 1000-2000 MHz-ig!) automata frekvenciaugratásos üzemmóddal, valamint a legmodernebb zavarvédelmi eljárásokkal felvértezve látja el feladatát.

Végül említésre méltó még az a tény is, hogy az idejétmúlt radartechnológia kiváltására tett erőfeszítések még közel sem értek véget. A Litván Légierő 2,8 millió euro értékben öt, kis felderítési távolságú radar beszerzését kezdeményezte az izraeli ELTA hadiipari vállalattól. A réskitöltő feladatkörben alkalmazni tervezett eszközök valamikor 2019 végén fognak hadrendbe állni. Az ötből kettő radar a Nyugat-Litvániában telepített szélerőműparkok zavaró hatásainak kiküszöbölése miatt szükséges, így ezek költségét a szélerőműveket üzemeltető vállalatok állják, kiváló példájaként a civil-katonai együttműködésnek.

 

 

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023-11-16 13:09:33
„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.
2023-11-16 10:02:20
Észak-Korea 2023. szeptember 6-án bocsátott vízre egy erősen módosított Romeo-osztályú tengeralattjárót a sinpói Pongdae Tengeralattjáró Gyárban. A Hero Kim-Gun-ok jellegzetessége, hogy alaposan megnagyobbított tornyába tíz rakétaindító csövet telepítettek, amelyekből legalább két különböző típusú fegyver bocsátható fel.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-31 14:21:36
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 11., 13:20
Az olasz harckocsik és önjáró lövegek észak-afrikai bevetéseiről is olvashatunk dr. Számvéber Norbert: Páncélosok a sivatagban – Páncélos-hadviselés Észak-Afrikában, 1940-1943. című könyvében, amelyet december 15-én mutatnak be a Bálna Honvédelmi Központban.
2023. 12. 07., 11:43
„Hát persze, hogy az volt az első feladat hajnali négykor, hogy ússzak át a folyón” – írja naplójában a svédországi SERE Instruktori kiképzésről Ádám János törzsőrmester, az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részleg kiképző altisztje.
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!