2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Modernizált ´´ex-szovjet´´ radar az USA szolgálatában

Modernizált ´´ex-szovjet´´ radar az USA szolgálatában
Art of WAR  |  2018. 09. 19., 11:29
Modernizált ´´ex-szovjet´´ radar az USA szolgálatában

Az elmúlt hetekben érdekes, mondhatjuk, hogy biztonságpolitikai szempontból is fontos hír látott napvilágot Ukrajnával kapcsolatban.

Az Importgenius weboldalon – mely világszerte nyomon követi a kikötők forgalmát – megjelent tranzakciós információk alapján az U.S. Army Contracting Command (az Egyesült Államok szárazföldi haderejének beszerzési parancsnoksága) egy felújított, „ex-szovjet” 3D radar komplexumot vásárolt Ukrajnából. Az SE „Iskra” vállalat által modernizált 36D6M1-1 típusú radar hazai bázison (HM Arzenál Zrt.) modernizált változatát a Magyar Honvédség is rendszerben tartja SZT–68UM néven.

A gyártó vállalat honlapján elérhető információk alapján a modernizáció jelentősen növelte az eredeti radar alkalmazási lehetőségeit, javította technikai paramétereit. Az egyik legfeltűnőbb változás az eredeti, teljesen manuálisan telepíthető szintező rendszer cseréje. Az eszköz pontos működését (távolság- és magasságmérés szempontjából) biztosító szintező talpak összeállítása a teljes, kb. 60 perces telepítési időből 25-30 percet vesz igénybe. Az ukrán változat hidraulikus rendszere ezt az időt a töredékére csökkenti, így a telepítési idő kb. 30 percre csökken. Az antenna rendszerbe integrált IFF (barát-ellenség azonosító) pontos típusáról, üzemmódjairól stb. sajnos nem áll rendelkezésre információ. A gyártó honlapján csak annyi elérhető, hogy biztosított a radar saját visszavert jeleinek és az IFF válaszjeleknek elkülönített feldolgozása és korellált megjelenítése. Az elöljáró harcálláspont felé keskenysávú kommunikációs csatornák lettek kialakítva, viszont azt a nem mellékes információt, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli kivitelben, sajnos nem részletezik. A gyártó honlapján található további, főleg a radar pontosságát érintő adatok azért némi fenntartással kezelendőek, pl. a 400 m-es magasságmérési pontosság a teljes helyszögtartományban ezzel a radarral semmiképp se kivitelezhető.

A szovjet érában elterjedt és változatos feladatkörökben alkalmazott alaptípus kisebb-nagyobb átalakításokkal a Varsói Szerződés utódállamainak jelentős részében, valamint sok egyéb, orosz importra épülő haderőben a mai napig használatban van. Többek között ezért is mindenképp hasznos befektetés az Egyesült Államok számára, ami technológiai elemzésre és még inkább OPFOR (Opposing Force – szembenálló erő) szerepkörre is kiválóan alkalmas. Nyilvánvalóan ezekre a célokra azért akadnának fejlettebb „ex-szovjet”, vagy még inkább orosz radarok, azonban ezek beszerzése vélelmezhetően nagyobb kihívásokat jelentene. Említésre méltó tény, hogy a jelen szerződés megakadályozására is történt kísérlet, az ukrán fél szerint egy orosz hátterű cég, a KIT LLC szabadalmi jogsértésekre hivatkozó keresetét azonban az illetékes bíróság elutasította.

Az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedek jellemzően aszimmetrikus hadviselésben szerzett tapasztalatai mellé a változó biztonságpolitikai környezetben egyre nagyobb igény mutatkozik a fejlettebb technikák beszerzésére. Technológiai elemzések, OPFOR szimuláció segítségével hatékonyan lehet elemezni a potenciális szemben álló fél eszközeinek képességeit, harceljárásait stb. Mindemellett Ukrajnának égető szüksége lenne modern légvédelmi rendszerek beszerzésére, mely szándékukat már a legmagasabb szinteken is jelezték partnerüknek.

Valeriy Chaly, Ukrajna amerikai nagykövete augusztus végén egy rádióinterjúban jelentette be, hogy országa hivatalosan is kinyilvánította az Egyesült Államok felé, hogy a légvédelmük hatékonyságának növelése érdekében 3 üteg légvédelmi rakétakomplexumot szeretnének beszerezni, ütegenként 750 millió USD költségvetéssel számolva. Az interjúban azt is közölte, hogy Petro Poroshenko ukrán elnök egy brüsszeli találkozó alkalmával személyesen jelezte Donald Trump amerikai elnöknek ezen szándékukat, valamint magas rangú ukrán kormánytisztviselők egyeztetéseket folytatnak a témában John Bolton-al, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági főtanácsadójával.

Egyes elemzők szerint az ukrán fél további „ex-szovjet” haditechnikai eszközök eladásával biztosítaná be az üzlet sikerét. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy a volt Szovjetunióból Ukrajna „örökölte” a legnagyobb és legmodernebb arzenált, gyártókapacitást stb.

A fent említett bejelentésben nem neveznek meg konkrét típust, azonban a beszerzésre tervezett költségek alapján nem sok rendszer jöhet szóba. Példaként lehet említeni a Svédország által beszerezni kívánt 4 üteg Patriot PAC 3+ légvédelmi rakétakomplexumot, melyek költsége összesen 3,2 milliárd USD, tehát ütegenként 800 millió dollár lesz. A tervezett komplexumok alacsony száma (3 üteg) szintén arra utal, hogy nagy hatótávolságú rendszerekről van szó.

Ismert tény, hogy az Obama-adminisztráció alatt csak „nem halálos”, védelmi célú eszközök eladásának lehetőségét támogatták, mindemellett a további hadiipari együttműködés kimerült civil cégeken keresztül bonyolított kézifegyver exportban. A jelenlegi amerikai kormány már változtatott ezen a stratégián, hiszen nemrégiben 47 millió USD értékben szállítottak Javelin páncéltörő rakétákat Ukrajnának. Már ez az üzlet is komoly ellenkezést váltott ki Oroszország részéről, többször is a legmagasabb szinteken utaltak rá, hogy az ilyen jellegű beszerzések destabilizálják a régiót. Ebből kifolyólag a tervezett légvédelmi komplexum beszerzés borítékolhatóan további feszültségeket generál az amúgy is konfliktusoktól terhelt ukrán-orosz viszonyban.

 

Forrás: raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!