2018. 03. 20. kedd
Klaudia
: 311 Ft   : 253 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

NATO védelmi miniszteri találkozó Brüsszelben

Art of WAR  |  2018. 02. 16., 12:56

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.

A szövetségesek kiemelt helyen foglalkoztak a „transzatlanti teherviselés” kérdéskörével. A 2014. évi walesi csúcstalálkozón ugyanis vállalták, hogy egy évtizeden belül elérik a NATO által ajánlott 2 százalékos védelmi kiadási szintet. Vargha Tamás a honvedelem.hu-nak elmondta, hogy tavaly évvégéig minden tagország részletes jelentést készített arról, miként áll időarányosan a walesi vállalás teljesítésével. Ezeket a jelentéseket tekintettük most át – tette hozzá a miniszterhelyettes. Magyar részről jól állunk a walesi döntés végrehajtásával: a honvédelmi költségvetés évek óta emelkedik és a kormány döntése alapján 2024-ig eléri a bruttó hazai össztermék (GDP) 2 százalékát – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy történelmi jelentőségű fejlesztés kezdődött a Magyar Honvédség életében, mivel már a tavalyi évben a védelmi kiadások mintegy 20 százalékát fordítottuk haditechnikai eszközök beszerzésére és kutatás-fejlesztésre, az idei évtől pedig megközelítjük a NATO által előirányzott 30 százalékos ráfordítást. A honvédelmi költségvetés szerkezete akkor tekinthető ideálisnak, amennyiben annak 30 százalékát fejlesztésre és modernizációra, 30 százalékát üzemeltetés-fenntartásra, továbbá 40 százalékát bér- és bérjellegű kifizetésekre fordítjuk.

Vargha Tamás arra is rámutatott, hogy a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében a NATO felé vállalt haderőfejlesztési céljainkat is 100 százalékosan teljesíteni fogjuk. Emellett hosszútávon fenntartjuk a honvédség átlagban ezerfős nemzetközi békeműveleti szerepvállalását is. Ezzel Magyarország minden vizsgált területen megfelel a szövetség ajánlásainak, amit egyelőre csak a 29 tagállam kevesebb, mint fele mondhat el magáról – összegzett a miniszterhelyettes.

Európa biztonsági környezete az elmúlt évek során sokat romlott, többek között a tömeges migráció, a szaporodó terrorcselekmények és az ukrajnai konfliktus miatt. Az új kihívásokhoz alkalmazkodni kell, megerősítve a NATO védelmi berendezkedését. Ez számos új feladatot szült, szükségessé téve a szövetség parancsnoki szervezetrendszerének korszerűsítését. Ezért úgy határoztunk, hogy az új feladatok zökkenőmentes ellátása érdekében létszámbővítésre van szükség és több új NATO-parancsnokságot is fel kell állítani – fejtette ki Vargha Tamás. Ezzel tudjuk biztosítani, hogy minden körülmények között, bármely kihívással szemben képesek legyünk megvédeni a NATO-tagországok területét és lakosságát – szögezte le.

A miniszterek eszmecserét folytattak az Európai Unió külügyi- és biztonságpolitikai főképviselőjével, Federica Mogherinivel is. Megállapították, hogy a NATO és az EU együttműködése az elmúlt másfél évben gyors fejlődésnek indult, már 74 különböző területen folyik közös munka. Vargha Tamás a megbeszélésen jelezte, hogy Magyarország támogatja az európai közös biztonság- és védelempolitika elmélyítését, mert az erősebb európai védelmi képességek egyúttal a NATO európai pillérének a megerősítését is jelentik. Törekedni kell ugyanakkor a két szervezet programjai közti minél nagyobb összhangra, mert végeredményben nem több bürokráciát, hanem több katonai képességet szeretnénk – fűzte hozzá.

A találkozó napirendjén a tervek szerint szerepelt volna a NATO-Ukrajna Bizottság védelmi miniszteri szintű ülése is, ez azonban magyar kérésre kikerült a programból. A kárpátaljai magyarságot hátrányosan érintő ukrán oktatási törvény tavaly szeptemberi elfogadása óta hazánk nem tudja támogatni a NATO és Ukrajna közötti magas szintű találkozókat. Ez mindaddig így is marad, amíg az ukrán fél nem rendezi a kérdést – emlékeztetett Vargha Tamás.

Vargha Tamás a NATO miniszteri értekezlet margóján rövid kétoldalú megbeszélést folytatott a román védelmi miniszterrel, akivel a két ország katonai együttműködésének aktuális kérdéseit – például közös gyakorlatok vagy katasztrófavédelmi együttműködés – tekintették át.

 

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 03. 09., 11:45
A jelek szerint leállt az iraki hadsereg M1A1 Abrams nehézharckocsijainak karbantartása. A feladattal megbízott amerikai cég munkatársainak jelentős részét ugyanis hazahívta.
2018-03-01 14:52:29
A Brit Hadsereg „lerántotta a leplet” a Sky Sabre névre hallgató újgenerációs, közepes hatótávolságú földi telepítésű légvédelmi rendszeréről, a 16. Királyi Tüzérezrednek otthont adó Thorney Island-en.
2018-02-27 10:35:58
Gigantikus, 3,2 milliárd dolláros fejlesztést hajt végre Svédország légvédelme területén. A Foreign Military Sales program keretein belül beszerzett PAC-3+ rendszer az Eurosam (Thales és MBDA) konzorcium SAMP/T (Sol-Air Moyenne Portée/Terrestre - surface-to-air medium range/land) ajánlatát utasította maga mögé.
2018-02-27 09:54:31
1944. július 17-én késő este, két nagy teherhajó várakozott a kaliforniai Port Chicago tengerészeti lőszerraktár mólója mellett, hogy miután megtöltötték tágas raktereiket, azonnal elindulhassanak a csendes-óceáni hadszíntérre, ahol már várták veszedelmes rakományukat a Mariana-szigeteknél harcoló csapatok. A két hajó azonban már sohasem hagyta el Port Chicagot. Néhány másodperc alatt semmivé váltak, 320 emberrel együtt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2018. 03. 13., 14:37
02-es vagy 20-as pálya, többször többféle leszállási engedély. Hogy került a gép a torony és a forgalmi előtér fölé? Katmandu kockázatai.
2018. 03. 12., 10:17
Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél a napokban megkezdődött a a PTSZ-M típusú közepes, lánctalpas úszó gépkocsik nehézgépkezelői tanfolyamának gyakorlati része.
2018. 03. 09., 10:42
Kétségtelen, hogy a technika- és tudománytörténet legnépszerűbb lapjai közé tartoznak a különféle teljesítmény-rekordokat számon tartó listák.
2018. 03. 08., 10:17
Magyarország és Horvátország Európa legbiztonságosabb országai közé tartoznak, ami a magyar és horvát katonák együttműködésének, a közös katonai gyakorlatoknak is köszönhető.

  JETfly Magazin

2022-ig kell elvégeznie a MiG repülőgépgyárnak Bulgária MiG-29-esein a nagyjavítást. A munkálatokban 15 darab, még a szovjet időkből származó vadászrepülőgép érintett.