2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nemzetközi fókusz alatt a Magyarországon települt harccsoport

Nemzetközi fókusz alatt a Magyarországon települt harccsoport
honvedelem.hu  |  2023. 07. 27., 12:56
Nemzetközi fókusz alatt a Magyarországon települt harccsoport

A NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság nemzetközi delegációja tekintette meg a Magyarországon települt többnemzeti NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport (enhanced Vigilance Activity Battle Group – eVA BG HUN) magyar és nemzetközi (olasz, horvát és amerikai) erőit július 17. és 21. között.

A látogatókat Székesfehérváron, az Alba Regia laktanyában Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ parancsnoka fogadta.

A Konstantinos Pappas ezredes (NATO LANDCOM, képességek és erők integrációja főnökség) vezette küldöttség általános tájékoztatót kapott az eVA harccsoport jelenlegi helyzetéről, elhelyezkedéséről, tevékenységéről, a végrehajtott és tervezett kiképzési rendezvényekről, a befogadó nemzeti támogatásról és ellátásról, illetve a jövőbeli elképzelésekről. Az előadások során számos kérdés is elhangzott, amelyekre a feladatban részt vevő, illetve azt támogató katonai szervezetek képviselői adtak választ.

A csoport felkereste az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezredet, ahol Csaba Tibor alezredes, parancsnok-helyettes ismertette az alakulat struktúráját és főbb feladatait. Ezt követően lehetőség nyílt megtekinteni és megismerni a többnemzeti harccsoportba kijelölt ABV szakasz felderítő és mentesítő képességeit és az általuk használt speciális haditechnikai eszközöket.

A delegáció július 18-án a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnoksághoz (HQ MND-C) látogatott, ahol megismerhették a hadosztály-parancsnokság kiképzési rendezvényeit – különös tekintettel a nemrég sikeresen lezárult harckészültség ellenőrzésre, az RSOM feladatokra (Reception, Staging, Onward Movement – fogadás, állomásoztatás, előremozgás), valamint a teljes műveleti képességhez vezető út állomásaira.

Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél a többnemzeti harccsoport légvédelmi rakétaszakaszát tekintették meg. A delegációnak Matyi Tibor Mihály ezredes, parancsnok mutatta be az alakulatot, majd az eVA BG légvédelmi rakétaszakasz parancsnokának jelentését hallgatták meg. Az előadásokat követően megszemlélték a légvédelmi modul haditechnikai eszközeit, és megismerhették az ezred által használt kiképzéstechnikai berendezéseket, szimulátorokat.

Szerdán az eVA BG parancsnokságának helyet adó, tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál tájékozódtak, ahol a hivatalos fogadást követően Tóth István ezredes, dandárparancsnok ismertette alakulata harccsoporthoz kapcsolódó feladatait. Végigjárták a laktanyát, felkeresve elsősorban az eVA BG törzsét és a dandár erre a feladatra kijelölt erőit, majd statikus bemutató során megismerhették a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során beszerzett, a 21. század színvonalát képviselő haditechnikai eszközöket is.

Csütörtökön az eVA BG HUN nemzetközi erői zömének otthont adó, az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság kezelésében lévő újmajori bázisra – vagy ahogy a külföldiek ismerik, Camp Croft-ba – látogatott el a küldöttség.

Tájékoztató előadások során a három nemzeti rangidős (horvát, olasz és amerikai), az eVA BG HUN parancsnok-helyettese, illetve az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred szakaszparancsnoka prezentálta saját felelősségi területét és feladatait. Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság részéről Tóth Flórián főhadnagy tartott beszámolót a gyakorlótér és az azon elhelyezkedő lőterek képességeiről, melyet követően a látogatók technikai bemutatón vettek részt, majd bejárták a tábort és a gyakorlótereket.

A program utolsó napján Hódmezővásárhelyen Dienes Ádám ezredes, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnok-helyettese vázolta fel az alakulat felépítését és annak főbb feladatait. Ezt követően az eVA BG HUN-ba kijelölt magyar lövész század századparancsnok-helyettese, valamint a műszaki szakasz parancsnoka jelentett alegységeikkel kapcsolatban, majd megtekintették a katonai szervezetnél rendszeresített fegyverzeti és haditechnikai eszközöket, köztük a Lynx gyalogsági harcjárművet.

A látogatás végén a delegáció vezetője – a látottak, illetve kapott tájékoztatók alapján – elismerően szólt a Magyarországon települt NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport jelenlegi állapotáról.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.