2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nemzetközi fókusz alatt a Magyarországon települt harccsoport

Nemzetközi fókusz alatt a Magyarországon települt harccsoport
honvedelem.hu  |  2023. 07. 27., 12:56
Nemzetközi fókusz alatt a Magyarországon települt harccsoport

A NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság nemzetközi delegációja tekintette meg a Magyarországon települt többnemzeti NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport (enhanced Vigilance Activity Battle Group – eVA BG HUN) magyar és nemzetközi (olasz, horvát és amerikai) erőit július 17. és 21. között.

A látogatókat Székesfehérváron, az Alba Regia laktanyában Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ parancsnoka fogadta.

A Konstantinos Pappas ezredes (NATO LANDCOM, képességek és erők integrációja főnökség) vezette küldöttség általános tájékoztatót kapott az eVA harccsoport jelenlegi helyzetéről, elhelyezkedéséről, tevékenységéről, a végrehajtott és tervezett kiképzési rendezvényekről, a befogadó nemzeti támogatásról és ellátásról, illetve a jövőbeli elképzelésekről. Az előadások során számos kérdés is elhangzott, amelyekre a feladatban részt vevő, illetve azt támogató katonai szervezetek képviselői adtak választ.

A csoport felkereste az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezredet, ahol Csaba Tibor alezredes, parancsnok-helyettes ismertette az alakulat struktúráját és főbb feladatait. Ezt követően lehetőség nyílt megtekinteni és megismerni a többnemzeti harccsoportba kijelölt ABV szakasz felderítő és mentesítő képességeit és az általuk használt speciális haditechnikai eszközöket.

A delegáció július 18-án a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnoksághoz (HQ MND-C) látogatott, ahol megismerhették a hadosztály-parancsnokság kiképzési rendezvényeit – különös tekintettel a nemrég sikeresen lezárult harckészültség ellenőrzésre, az RSOM feladatokra (Reception, Staging, Onward Movement – fogadás, állomásoztatás, előremozgás), valamint a teljes műveleti képességhez vezető út állomásaira.

Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél a többnemzeti harccsoport légvédelmi rakétaszakaszát tekintették meg. A delegációnak Matyi Tibor Mihály ezredes, parancsnok mutatta be az alakulatot, majd az eVA BG légvédelmi rakétaszakasz parancsnokának jelentését hallgatták meg. Az előadásokat követően megszemlélték a légvédelmi modul haditechnikai eszközeit, és megismerhették az ezred által használt kiképzéstechnikai berendezéseket, szimulátorokat.

Szerdán az eVA BG parancsnokságának helyet adó, tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál tájékozódtak, ahol a hivatalos fogadást követően Tóth István ezredes, dandárparancsnok ismertette alakulata harccsoporthoz kapcsolódó feladatait. Végigjárták a laktanyát, felkeresve elsősorban az eVA BG törzsét és a dandár erre a feladatra kijelölt erőit, majd statikus bemutató során megismerhették a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során beszerzett, a 21. század színvonalát képviselő haditechnikai eszközöket is.

Csütörtökön az eVA BG HUN nemzetközi erői zömének otthont adó, az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság kezelésében lévő újmajori bázisra – vagy ahogy a külföldiek ismerik, Camp Croft-ba – látogatott el a küldöttség.

Tájékoztató előadások során a három nemzeti rangidős (horvát, olasz és amerikai), az eVA BG HUN parancsnok-helyettese, illetve az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred szakaszparancsnoka prezentálta saját felelősségi területét és feladatait. Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság részéről Tóth Flórián főhadnagy tartott beszámolót a gyakorlótér és az azon elhelyezkedő lőterek képességeiről, melyet követően a látogatók technikai bemutatón vettek részt, majd bejárták a tábort és a gyakorlótereket.

A program utolsó napján Hódmezővásárhelyen Dienes Ádám ezredes, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnok-helyettese vázolta fel az alakulat felépítését és annak főbb feladatait. Ezt követően az eVA BG HUN-ba kijelölt magyar lövész század századparancsnok-helyettese, valamint a műszaki szakasz parancsnoka jelentett alegységeikkel kapcsolatban, majd megtekintették a katonai szervezetnél rendszeresített fegyverzeti és haditechnikai eszközöket, köztük a Lynx gyalogsági harcjárművet.

A látogatás végén a delegáció vezetője – a látottak, illetve kapott tájékoztatók alapján – elismerően szólt a Magyarországon települt NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport jelenlegi állapotáról.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-03 10:37:50
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin