2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nemzetközi színvonalú magyar fegyvergyár

Nemzetközi színvonalú magyar fegyvergyár
honvedelem.hu  |  2020. 12. 03., 12:56
Nemzetközi színvonalú magyar fegyvergyár

Kiskunfélegyháza határában található a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. Magyarország egyetlen fegyvergyárában jelenleg azokat a pisztolyokat, géppisztolyokat és gépkarabélyokat szerelik össze, amelyek már a Magyar Honvédségben szolgáló katonák egyéni felszerelésében is megtalálhatók. De a nemzetközileg elismert üzem előtt temérdek lehetőség mutatkozik…

A honvedelem.hu-nak adott interjújában a gyár történetének kezdeteit felidézve Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, hogy a HM Arzenál Zrt. története a kilencvenes években megszűnt FÉG, vagyis hazánk egyetlen ipari jellegű kézilőfegyvergyárával kezdődött. Hiszen a vállalat után maradt űrt kívánta kitölteni Magyarország kormánya a 2010-es évek elején. Bár az újrakezdés gondolata már ekkor megszületett, 2017-ben állt rendelkezésre az a pénzügyi fedezet, amellyel az építkezés megkezdődhetett. „Cseh, német, osztrák és svájci mérnököket hívtunk segítségül, a velük folytatott közös munka eredménye az a gyár, ami ma Kiskunfélegyházán áll” – mondta Maróth Gáspár. Kiemelte: az elsődleges célkitűzés az volt, hogy „Magyarország mindenkor képes legyen saját fegyvert gyártó kapacitás biztosítására, ami tulajdonképpen egyfajta politikai szuverenitási kritérium is. Ugyanakkor azt mondtuk, hogy ha már létrehozunk egy gyárat, próbáljuk meg a legmodernebb eszközökkel felszerelni.” Mindemellett már a kezdetektől fogva elvárás volt, hogy a hazai igények kiszolgálásán túl a gyár helyt tudjon állni a nemzetközi piacon is. „Ezért is hoztuk ide a lehető legmodernebb technológiát, hogy olyan színvonalon tudjuk az itt készülő fegyvereket előállítani, amik megállják a helyüket egy nemzetközi versenyben” – húzta alá a kormánybiztos.

Mindössze három év alatt a HM Arzenál Zrt. a tervező asztaltól odáig jutott, hogy összeszerelő részlege már teljes egészében üzemel és az alkatrészgyártó munkaállomásokon is folyik a próbaüzem. Utóbbi kapcsán Zaja Gábor, a vállalat fegyvergyártási divízió igazgatója kiemelte: a tervek szerint rövidesen megkezdődhet az alkatrészek sorozatgyártása is.

A látványos fejlődés és fejlesztés nem kerülte el a nemzetközi szereplők figyelmét sem. Az elismerésre méltó színvonalnak köszönhetően már a bajor Unique Alpine AG TPG-3 A4 típusú mesterlövészfegyverét, valamint AR-10 és AR-15 elnevezésű gépkarabélyait is a magyar gyár állítja elő. Bérgyártás tekintetében azonban már a Magyar Honvédség számára szánt CZ-fegyvercsalád licenszét biztosító cseh vállalat, valamint várhatóan a belga FN Herstal is számít a magyar üzem képességeire.

Mindezen túl rendkívül fontos a hazai fejlesztés megteremtése is, amely kapcsán Maróth Gáspár kormánybiztos hangsúlyozta: „Kötelességünk, hogy új fejlesztéseket is végrehajtsunk. A magyar mérnököket arra bíztattuk és bíztatjuk, hogy invesztáljanak bele, hiszen egy olyan gyárat hoztunk létre, ami megvalósíthatja a legvadabb álmaika is.”

A világ legmodernebb eszközeivel felszerelt gyár 21. századi szemlélet szerint épült meg. „A gyárat már az eredeti tervezési fázisban is egy elég magas automatizáltsági fokkal terveztük meg. Ez azt jelenti, hogy az alkatrészgyártás jellemzően automatizált gépekkel és egy kisebb létszámú, de nagyon jól képzett szakemberállománnyal történik, míg a gyár összeszerelési oldalán jellemzően nagyobb létszámot igénylő gyártás folyik majd” – mondta Zaja Gábor.

A modern szemlélet és az egyre növekvő képességek eredményét a Magyar Honvédség katonái is tapasztalhatják, hiszen a hazai előállítás számos előnyt jelent a külföldi lehetőségekkel szemben. „Minden haditechnikai eszköznél azt látjuk, hogy a megrendelés leadásától fogva évekbe kerül, míg hozzájutunk a kézzel fogható eszközökhöz. Ezért azt gondolom, hogy alapvető érdek, hogy a katonák egyéni felszerelésének gyártását saját körben biztosítsuk, a lehető legrövidebb szállítási határidővel” – jelentette ki Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.

  JETfly Magazin