2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

NKE: a legfontosabb felvételi információk

NKE: a legfontosabb felvételi információk
honvedelem.hu  |  2024. 01. 23., 13:09
NKE: a legfontosabb felvételi információk

Öt katonai és egy civil szakra várja a jelentkezőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara (NKE HHK). Idén emelt létszámmal indulnak a képzések, a felvételt nyert hallgatók pedig tanulmányuk első évétől kiemelt illetményt kapnak. Íme a legfontosabb felvételi információk!

A kar idén jelentősen, 15 százalékkal bővíti keretszámait, így több mint 300 hallgatót várnak a szeptemberben induló tanévre, illetve nő a nekik járó illetmény összege is. A felvett diákok kettős jogviszonyba kerülnek: egyszerre válnak egyetemi polgárrá, illetve a Magyar Honvédség szerződéses tagjává is, és az MH Ludovika Zászlóalj állományában teljesítenek szolgálatot. Így tanulmányi-szolgálati idejük alatt átlagosan havi 300 ezer forintot meghaladó illetményt kapnak, valamint az egyetem kollégiumaiban biztosítja valamennyi hallgató lakhatását.

A hat alapszak között indul egy polgári képzés is: a nemzetközi biztonság- és védelempolitikai szakértők nem válnak a honvédség szerződéses tagjává, de jogi, diplomáciai és politikai stúdiumaik mellett katonai tárgyakat is hallgatnak. Az érdeklődők öt katonai BA képzés közül választhatnak. Ezek: a katonai vezetői, a katonai infokommunikáció, a katonai logisztika, a nemzetbiztonsági, valamint a három szakirányra bomló (állami légijármű-vezető, katonai repülésirányító, katonai repülőműszaki) állami légiközlekedési szak.

A kar diplomásai többféle mesterszakon folytathatják tanulmányaikat. Felvételi eljárásuk szintén a felvi rendszerében, de az NKE közreműködésével történik. Az egyetem megszerzett oklevelük minősítése és egy felvételi beszélgetés alapján ítéli meg a jelentkezők alkalmasságát. Az érdeklődők a következő mesterszakokra jelentkezhetnek: katonai vezetői, katonai üzemeltetés, katonai műveleti logisztika, nemzetközi biztonság- és védelempolitikai, nemzetbiztonsági, illetve védelmi infokommunikációs rendszertervező.

A diplomások tanulmányaik végeztével azonnal egy katonai szervezet állományába kerülnek és kötelezően legalább tíz éves szolgálatot teljesítenek. Utóbbi inkább biztonságot, mint kötöttséget jelent, hiszen az Oktatási Hivatal felmérése szerint a katonai hivatás jövedelmezőség szempontjából Magyarország legvonzóbb pályái közé tartozik.

A végzett tisztek emellett bajtársias közösség tagjává válnak és „olyan emberi értékekkel gazdagodnak, amiket más hivatásban nem biztos, hogy ilyen intenzíven megszerezhetnek” – fogalmazott dr. Lippai Péter dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja. Hozzátette, hogy a tisztjelöltek az első félévet a kiképzéssel, gyakorlóterepen végzik. Függetlenül attól, hogy valakiből pilóta, légiirányító vagy lövésztiszt lesz, a félév végére alapszinten el tud vezetni egy gyalogos szakaszt.

Dr. Szászi Gábor ezredes a kar novemberi nyílt napján hangsúlyozta, hogy értelmiségi képzés zajlik az egyetemen, a tanterv ugyanakkor rendkívül gyakorlatorientált.

A felsőoktatási képzésekre, így az NKE HHK meghirdetett alap- és mesterfokú szakjaira is, a megszokott módon február 15-ig lehet jelentkezni, a felvi.hu felületén. További információk a képzésekről az egyetem honlapján, a jelentkezés menetéről pedig a Felvi oldalán találhatók.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
2024-01-30 16:04:02
A közelmúltban jelentették be, hogy amerikai részről jóváhagyták további UH-60M Black Hawk típusú, közepes, többfeladatú szállító helikopterek eladását a típust már üzemeltető Horvátország számára.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?