2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Növekedési pályára állt a Magyar Honvédség

Növekedési pályára állt a Magyar Honvédség
Art of WAR  |  2018. 02. 28., 13:23
Növekedési pályára állt a Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség ismét növekedési pályára állt - mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter február 27-én, kedden a fővárosban tartott védelmiipari konferencián.

A miniszter a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott szakmai konferencián hangsúlyozta: a hazai védelmi ipart ismét talpra kell állítani, ezt rögzíti a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program is. Hozzátette, a kormány döntésének köszönhetően a védelmi költségvetés 2024-re eléri majd a GDP 2 százalékát, ami körülbelül 1000 milliárd forintot jelent majd. A cél, hogy a Magyar Honvédség ütőképes, jól felszerelt haderővé fejlődjön, amely a modern kor kihívásaival szemben is minden időben képes megvédeni állampolgárait.

A tárcavezető hangsúlyozta: csökkenteni kell az ország függőségét, ezért szükség van például fegyver-, lőszer- és lőporgyártásra. E tekintetben is egy új korszak, a fejlődés időszaka kezdődött el a Magyar Honvédségben – fogalmazott. A tárcavezető szavai szerint Magyarország jelenleg a világ legbiztonságosabb országai közé tartozik, és e biztonság megőrzése, erősítése minden magyar ember közös ügye. Ebben feladata van a katonáknak, a védelmi ipar szereplőinek, s az állampolgároknak is.

Zsitnyányi Attila, Magyar Védelmiipari Szövetség elnöke kérdésünkre elmondta: az ágazat az utóbbi négy évben indult fejlődésnek, s a piacon megtalálhatók magán, illetve állami cégek. Körülbelül harminc olyan cég lehet ma Magyarországon, amelyek valóban aktívak a védelmi iparban, s valamilyen terméket is létrehoznak. A piac kibocsátása összességében körülbelül 1,5 milliárd euró – tette hozzá. Elmondta azt is, nagy lehetőségként élik meg az ipar fejlesztését, s azt látják, hogy most a Magyar Honvédségnek szinte mindenre szüksége van, amit a gyártók képesek elkészíteni. „Ha végignézzük, milyen cégek léteznek ma, elmondhatjuk: a legtöbb területen igenis lehet magyar cégeken keresztül végrehajtani a fejlesztéseket” – fogalmazott az elnök.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a szakmai konferencia előtt bemutatták A Magyar Hadiipar Története - A kezdetektől napjainkig 1880-2015 című könyvet. A kötetről Benkóczy Zoltán, a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: 2016-ban mintegy háromezer példányban jelent meg, de akkora volt az érdeklődés után, hogy újra kellett nyomtatni. A kötetet Dombrády Lóránd, Germuska Pál, Kovács Vilmos és Kovács Géza Péter jegyzi, akik közösen dolgozták fel a mindenkori magyar haderő haditechnikai ellátását és felszerelését biztosító hadiipar történetét kialakulásától napjainkig.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
2023-03-21 15:21:41
Egy igazán sűrű, de eredményes 2022-es évet tudhat maga mögött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az új magyar fegyvercsalád – a Magyar Honvédség szakembereivel történő – közös fejlesztésével ugyanis korántsem értek véget a feladatok és kihívások.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.