2024. 06. 17. hétfő
Alida, Laura
: 396 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Növekedési pályára állt a Magyar Honvédség

Növekedési pályára állt a Magyar Honvédség
Art of WAR  |  2018. 02. 28., 13:23
Növekedési pályára állt a Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség ismét növekedési pályára állt - mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter február 27-én, kedden a fővárosban tartott védelmiipari konferencián.

A miniszter a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott szakmai konferencián hangsúlyozta: a hazai védelmi ipart ismét talpra kell állítani, ezt rögzíti a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program is. Hozzátette, a kormány döntésének köszönhetően a védelmi költségvetés 2024-re eléri majd a GDP 2 százalékát, ami körülbelül 1000 milliárd forintot jelent majd. A cél, hogy a Magyar Honvédség ütőképes, jól felszerelt haderővé fejlődjön, amely a modern kor kihívásaival szemben is minden időben képes megvédeni állampolgárait.

A tárcavezető hangsúlyozta: csökkenteni kell az ország függőségét, ezért szükség van például fegyver-, lőszer- és lőporgyártásra. E tekintetben is egy új korszak, a fejlődés időszaka kezdődött el a Magyar Honvédségben – fogalmazott. A tárcavezető szavai szerint Magyarország jelenleg a világ legbiztonságosabb országai közé tartozik, és e biztonság megőrzése, erősítése minden magyar ember közös ügye. Ebben feladata van a katonáknak, a védelmi ipar szereplőinek, s az állampolgároknak is.

Zsitnyányi Attila, Magyar Védelmiipari Szövetség elnöke kérdésünkre elmondta: az ágazat az utóbbi négy évben indult fejlődésnek, s a piacon megtalálhatók magán, illetve állami cégek. Körülbelül harminc olyan cég lehet ma Magyarországon, amelyek valóban aktívak a védelmi iparban, s valamilyen terméket is létrehoznak. A piac kibocsátása összességében körülbelül 1,5 milliárd euró – tette hozzá. Elmondta azt is, nagy lehetőségként élik meg az ipar fejlesztését, s azt látják, hogy most a Magyar Honvédségnek szinte mindenre szüksége van, amit a gyártók képesek elkészíteni. „Ha végignézzük, milyen cégek léteznek ma, elmondhatjuk: a legtöbb területen igenis lehet magyar cégeken keresztül végrehajtani a fejlesztéseket” – fogalmazott az elnök.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a szakmai konferencia előtt bemutatták A Magyar Hadiipar Története - A kezdetektől napjainkig 1880-2015 című könyvet. A kötetről Benkóczy Zoltán, a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: 2016-ban mintegy háromezer példányban jelent meg, de akkora volt az érdeklődés után, hogy újra kellett nyomtatni. A kötetet Dombrády Lóránd, Germuska Pál, Kovács Vilmos és Kovács Géza Péter jegyzi, akik közösen dolgozták fel a mindenkori magyar haderő haditechnikai ellátását és felszerelését biztosító hadiipar történetét kialakulásától napjainkig.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-29 15:46:31
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.