2018. 03. 20. kedd
Klaudia
: 311 Ft   : 253 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Növekedési pályára állt a Magyar Honvédség

Art of WAR  |  2018. 02. 28., 13:23

A Magyar Honvédség ismét növekedési pályára állt - mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter február 27-én, kedden a fővárosban tartott védelmiipari konferencián.

A miniszter a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott szakmai konferencián hangsúlyozta: a hazai védelmi ipart ismét talpra kell állítani, ezt rögzíti a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program is. Hozzátette, a kormány döntésének köszönhetően a védelmi költségvetés 2024-re eléri majd a GDP 2 százalékát, ami körülbelül 1000 milliárd forintot jelent majd. A cél, hogy a Magyar Honvédség ütőképes, jól felszerelt haderővé fejlődjön, amely a modern kor kihívásaival szemben is minden időben képes megvédeni állampolgárait.

A tárcavezető hangsúlyozta: csökkenteni kell az ország függőségét, ezért szükség van például fegyver-, lőszer- és lőporgyártásra. E tekintetben is egy új korszak, a fejlődés időszaka kezdődött el a Magyar Honvédségben – fogalmazott. A tárcavezető szavai szerint Magyarország jelenleg a világ legbiztonságosabb országai közé tartozik, és e biztonság megőrzése, erősítése minden magyar ember közös ügye. Ebben feladata van a katonáknak, a védelmi ipar szereplőinek, s az állampolgároknak is.

Zsitnyányi Attila, Magyar Védelmiipari Szövetség elnöke kérdésünkre elmondta: az ágazat az utóbbi négy évben indult fejlődésnek, s a piacon megtalálhatók magán, illetve állami cégek. Körülbelül harminc olyan cég lehet ma Magyarországon, amelyek valóban aktívak a védelmi iparban, s valamilyen terméket is létrehoznak. A piac kibocsátása összességében körülbelül 1,5 milliárd euró – tette hozzá. Elmondta azt is, nagy lehetőségként élik meg az ipar fejlesztését, s azt látják, hogy most a Magyar Honvédségnek szinte mindenre szüksége van, amit a gyártók képesek elkészíteni. „Ha végignézzük, milyen cégek léteznek ma, elmondhatjuk: a legtöbb területen igenis lehet magyar cégeken keresztül végrehajtani a fejlesztéseket” – fogalmazott az elnök.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a szakmai konferencia előtt bemutatták A Magyar Hadiipar Története - A kezdetektől napjainkig 1880-2015 című könyvet. A kötetről Benkóczy Zoltán, a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: 2016-ban mintegy háromezer példányban jelent meg, de akkora volt az érdeklődés után, hogy újra kellett nyomtatni. A kötetet Dombrády Lóránd, Germuska Pál, Kovács Vilmos és Kovács Géza Péter jegyzi, akik közösen dolgozták fel a mindenkori magyar haderő haditechnikai ellátását és felszerelését biztosító hadiipar történetét kialakulásától napjainkig.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 03. 09., 11:45
A jelek szerint leállt az iraki hadsereg M1A1 Abrams nehézharckocsijainak karbantartása. A feladattal megbízott amerikai cég munkatársainak jelentős részét ugyanis hazahívta.
2018-03-01 14:52:29
A Brit Hadsereg „lerántotta a leplet” a Sky Sabre névre hallgató újgenerációs, közepes hatótávolságú földi telepítésű légvédelmi rendszeréről, a 16. Királyi Tüzérezrednek otthont adó Thorney Island-en.
2018-02-27 10:35:58
Gigantikus, 3,2 milliárd dolláros fejlesztést hajt végre Svédország légvédelme területén. A Foreign Military Sales program keretein belül beszerzett PAC-3+ rendszer az Eurosam (Thales és MBDA) konzorcium SAMP/T (Sol-Air Moyenne Portée/Terrestre - surface-to-air medium range/land) ajánlatát utasította maga mögé.
   MÁSOK ÍRTÁK
2018. 03. 13., 14:37
02-es vagy 20-as pálya, többször többféle leszállási engedély. Hogy került a gép a torony és a forgalmi előtér fölé? Katmandu kockázatai.
2018. 03. 12., 10:17
Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél a napokban megkezdődött a a PTSZ-M típusú közepes, lánctalpas úszó gépkocsik nehézgépkezelői tanfolyamának gyakorlati része.
2018. 03. 09., 10:42
Kétségtelen, hogy a technika- és tudománytörténet legnépszerűbb lapjai közé tartoznak a különféle teljesítmény-rekordokat számon tartó listák.
2018. 03. 08., 10:17
Magyarország és Horvátország Európa legbiztonságosabb országai közé tartoznak, ami a magyar és horvát katonák együttműködésének, a közös katonai gyakorlatoknak is köszönhető.

  JETfly Magazin

2022-ig kell elvégeznie a MiG repülőgépgyárnak Bulgária MiG-29-esein a nagyjavítást. A munkálatokban 15 darab, még a szovjet időkből származó vadászrepülőgép érintett.