2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Oktatórakétát indítottak Hajmáskéren

Oktatórakétát indítottak Hajmáskéren
Art of WAR  |  2023. 01. 30., 14:48
Oktatórakétát indítottak Hajmáskéren

A Magyar Honvédség hajmáskéri lőterén indította el Magyarország eddigi legnagyobb és leggyorsabb oktatócélú kutatórakétáját a BME Aerospace Team január 26-án.

A BME Aerospace Team célja, hogy az egyetemi hallgatók lelkesedését és tudásvágyát, valamint a hazai űrszakma legnevesebb szakembereinek tudását vegyítve szuperszonikus kutatórakétákat fejlesszen.

A hajmáskéri esemény, amelyet több mint egy éven át tartó munka előzött meg, a versenycsapat 2022-es, European Rocketry Challenge versenyrészvételének záró epizódja volt. A rakéta biztonságos elindítása, annak tervezetten több mint kétszeres hangsebességet elérő sebessége, valamint akár 9 000 méter magas röppályája miatt az országban egyedül a Magyar Honvédség „0” ponti lőterén volt lehetséges. A repülés során mért adatokat és a szállított egyetemi kísérletek eredményeit a versenycsapat és kutatási partnereik értékelik ki.

A Magyar Honvédség – az egyetemmel és a versenycsapattal fenntartott hosszú szakmai kapcsolata alapján – aktívan támogatta az indítást, nem csupán a helyszín biztosításában. „Az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság örömmel támogatta a versenycsapatot és reméli, hogy a mért adatok és a megszerzett tapasztalat hozzájárul versenyzői munkájuk és tanulmányaik további sikeréhez” – mondta el Ocskay István ezredes, az indítás programmenedzsmentjéért felelős katonai szervezet képviselőjeként.

Princz Katalin, a BME Aerospace Team marketing menedzsere kiemelte, hogy az Aether S a csapat első projektje, amelynek keretén belül egy oktatócélú kutatórakétát bocsátanak fel. „A rakétában egy sejtbiológiai kísérlet, laborban növesztett emberi csontszöveti sejtek, valamint egy légkörfizikai kísérlet kapott helyett.” Hozzátette: űrutazás során nagy problémát okoz a csontritkulás, így az orvosbiológiai kísérlet célja, hogy jobban megismerhessék ennek folyamatát. Princz Katalin elmondta: az egyetem és a Magyar Honvédség kapcsolata kiváló. „Nagyon jó az együttműködés, rengeteg segítséget kaptunk, a helyszínen túl a tűzszerészeket is a honvédség biztosította számunkra.

„A rakéta 3,3 méter hosszú, felszállótömege 27,6 kilogramm, a benne található hajtóanyag pedig 11 kilogramm tömegű. A rakéta várható legnagyobb sebessége 2,2-szeres hangsebesség lesz” – részletezte a paramétereket az indítás előtti köszöntőjében Illyés András, a csapat vezetője, hozzátéve: a harminc fős csapat több mint tizenhatezer munkaórát dolgozott.

A projekt főtámogatója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt, megvalósulását a hazai légi- és űripar képviselői – egyetemek, kutatóintézetek, cégek és állami szereplők – széleskörűen segítették. Az egy héttel korábban, a BME Q-épületének aulájában megtartott projektbemutató rendezvény díszvendége Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, az első magyar űrhajós volt, Besenyei Péter műrepülő világbajnok pedig személyesen tekintette meg a sikeres tesztfelbocsátást.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.