2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Online toborzás: új képesség a Magyar Honvédségben

Online toborzás: új képesség a Magyar Honvédségben
Art of WAR  |  2020. 12. 07., 16:02
Online toborzás: új képesség a Magyar Honvédségben

Jelenleg a globális munkaerő-piacon erőteljes átrendeződés figyelhető meg, hiszen komoly humánerőforrás hiány mutatkozik szakképzett munkaerőből a versenyképes ágazatokban is. A multinacionális cégek elszívó ereje nagymértékben jelentkezik a Magyar Honvédség számára fontos célcsoportokban, továbbá a közszolgálatban is komoly versenyhelyzet alakult ki a munkavállalók megszerzéséért.

Napjainkban a különböző generációk együttesen vannak jelen a munkahelyeken, ezzel nagy kihívás elé állítva a munkáltatókat, így a Magyar Honvédséget is. Az új generációk színrelépésével a klasszikus offline álláshirdetések vesztettek jelentőségükből, a munkaerőpiacon jelen lévő összes nagyvállalat leginkább online eszközök igénybevételével próbál toborozni.

A megváltozott környezeti tényezők, a munkaerőpiac hagyományos merítési lehetőségeinek beszűkülése komoly nehézségek elé állítja a piaci szereplők mellett a katonai toborzást is, ezért az online jelenlét kiterjesztésére volt szükség.

Tavaly év elején kezdte meg működését a Központi Online Toborzó Iroda – azaz, ahogy szakmai berkekben hívják, a KOTI -, mely jelenleg az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szervezeti egységeként végzi tevékenységét. A „hagyományos” módon dolgozó kollégáikkal szemben az online toborzók ugyan személyesen nem találkoznak az ügyfelekkel, de ugyanúgy az érdeklődők rendelkezésére állnak szakmai jellegű kérdések megválaszolásában és beosztások keresésében egyaránt.

„Az online toborzás kialakításával a Magyar Honvédség követte a versenyszférában már kirajzolódott trendeket, megteremtve ezzel a digitális térben otthonosan mozgó fiatalok számára a jelentkezési folyamat online elindításának lehetőségét” – mondta el Bélavári Miklós őrnagy, a KOTI vezetője.

Az iroda először a Magyar Honvédség Parancsnoksága Személyzeti Csoportfőnökség alárendeltségében alakult meg, a kezdeti cél pedig a feladatkörök pontos kialakítása volt, jelenleg pedig már a „klasszikus” rendszerbe beépülve, azt kiegészítve végzik munkájukat.

„Az online toborzás nemcsak egy felületet takar” – véli Jakus Fruzsina, a KOTI munkatársa, hozzátéve: a pályázók az egyik online állásportál felületén konkrét beosztásokra tudnak önéletrajzot küldeni, melyeket a Magyar Honvédség facebook felületén célzott álláshirdetésként is meg lehet jeleníteni. A közösségi médiában és az emailen megkereséseket és önéletrajzokat a KOTI munkatársai dolgozzák fel, és menedzselik azokat az online térben egészen addig, míg az ügyfél a jelentkezés utolsó mozzanataként megjelenik valamelyik hagyományos toborzó irodában. A folyamat még nem vihető végig személyes találkozás nélkül, azonban az érdeklődés és beosztáskeresés az online térben is megvalósítható, így az ügyfélnek nem kell többször is személyesen felkeresnie a toborzó irodát.

A tervek szerint hamarosan az iranyasereg.hu oldal - és annak facebook felülete - válik az online toborzás másik fontos felületévé, ha annak karrieroldallá fejlesztése befejeződik.

Bélavári őrnagy hozzáteszi, hogy a lehetőségekhez mérten próbálnak ügyfélcentrikusan eljárni. Ha például egy érdeklődő a Messengert használja a kapcsolatfelvételre, akkor a teljes jelentkezési folyamatot ezen a felületen folytatják le, mert valószínűleg ez a másik fél számára legkönnyebben hozzáférhető és legkényelmesebb csatorna.

„Természetesen olyan is sokszor előfordul, hogy hajnali 2 órakor érkezik üzenet. Ha nem is azonnal, de igyekszünk ezekre is mihamarabb válaszolni” – avat be Jakus Fruzsina, aki azt is hozzáteszi, hogy legalább annyian érdeklődnek emailben is, mint Messengeren.

Az iroda működésének elmúlt két évéről összegyűjtött adatokat böngészve egyébként megállapítható, hogy nemcsak a fiatalok érdeklődnek online a katonai szolgálat iránt, hanem az idősebb korosztály is előszeretettel választja ezt a számára is kényelmesebb megoldást.

Hamar bebizonyosodott, hogy az új megoldásoknak nemcsak, hogy van létjogosultsága, de az idei évet végigkísérő járványhelyzet alatt elengedhetetlenné vált az érdeklődők számára az internetes kapcsolattartási lehetőség. Az online toborzók a megszokott szolgálati elfoglaltságuk mellett természetesen a koronavírus-járvány elleni védekezésből is kiveszik a részüket, az öttagú csapatból jelenleg többen is egy budapesti kórházban teljesítenek szolgálatot, ahol az egészségügyi dolgozók terheit igyekeznek csökkenteni szakképesítést nem igénylő feladatok elvégzésével.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!