2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Oroszország és a hibrid hadviselés – Mítosz vagy valóság?

Oroszország és a hibrid hadviselés – Mítosz vagy valóság?
Lázár Zsolt  |  2019. 10. 11., 11:42
Oroszország és a hibrid hadviselés – Mítosz vagy valóság?

Kevés olyan új kifejezés van, amit annyiszor hallani Oroszország kapcsán, mint a hibrid hadviselés és stratégia. Ezért került a szakmai közönség figyelmének középpontjába az Egyesült Államokban doktoráló, korábban, Magyarországon katonai karriert is maga mögött tudó Fábián Sándor szándékosan provokatív és vitaindító írása, melyben történeti áttekintést ad a kifejezés gyökereiről és kritikusan elemzi, vajon valós tartalom húzódik-e meg mögötte, vagy csak a hagyományos hadviselési formák kiegészítése.

A széles nyilvánosság számára, a Krím 2014-es annektálása jelenthette a fordulópontot, mely szinte berobbantotta a köztudatba a hibrid hadviselés katonai stratégiáját. Ezért Fábián Sándor, két alapvető kérdésre keresi a választ szakcikkében; egyfelől, hogy valóban valami különleges, orosz stratégiával állunk-e szemben, valamint, hogy ténylegesen a hagyományos hadviselés végéről és egy nem katonai irányba való elmozdulásról van-e szó?

Definíciós szempontból, az elnevezés jóval korábbi, mint a 2014-es események és ahogy azt szerző is megjegyzi, gyökerei egészen az ezredfordulóra nyúlnak vissza, amikor elsősorban olyan nem állami szereplőkre alkalmazták, akik kormányokkal állnak harcban. Később pedig a Hezbollah, Izrael felett, főleg az információs térben aratott sikereivel összefüggésben került be a kifejezés a fősodorba. Fábián itt hívja fel a figyelmet arra is, hogy a nyugati tudományos, szakértői és kormányzati körökben is több leírása létezik a hibrid hadviselés fogalmának és messze még az a pillanat, amikor egységes, mindenki által elfogadott értelmezése lesz a kifejezésnek.

A szerző, az orosz, Valery Gerasimov tábornok doktrínáján át mutatja be a fogalom megszületését és annak gyakorlati kibontakozását az ukrán hadszíntereken. Szakértők, a tábornok elhíresült, 2013-ban publikált beszédét tekintik egyfajta kiindulópontnak, melyben elsőként szerepelt, hogy napjainkban a háborús állapot és béke közti határok elmosódtak, valamint, hogy a katonai konfliktusok természete jelentős változáson ment át, mely így már kiterjed az információ, politika, gazdaság, kiber, humanitárius és egyéb nem közvetlenül katonai területekre is.

Erre utal, a Fábián által ugyancsak idézett, Jānis Bērziņš lett szakértő is, aki szerint az új orosz megközelítés az emberi elmét is az elsődleges hadszínterek között tartja számon és ezáltal arra törekszik, hogy a minimális haderő bevetésével, a hátország civil és katonai erőit elbizonytalanítsa, vagy egyenesen a támadó oldalára állítsa. Ebbe a képbe illeszkedik a szerző által ismertetett másik elemzés is, melyben Rácz András kül- és biztonságpolitikai szakértő munkája alapján vázolja fel három fő lépésre bontva az orosz stratégiát.

Miután azonban más kutatók, mint például a brit Mark Galeotti, is úgy vélik, hogy az eredeti, Gerasimov tábornok által elmondott beszéd nem az orosz hadiviselés jövőjéről, hanem az Arab Tavasz értelmezéséről szólt, így Fábián is arra a következtetésre jut, hogy legalább annyi érv szól amellett, hogy valami forradalmi van a hibrid hadviselésben, mint amellett, hogy semmi újdonsággal nem állunk szemben.

Így, annak érdekében, hogy valódi mivoltát megértsük, tanulmányában sorra veszi, hogy az információs hadviselés és annak gyakorlati megvalósulása hogyan néz ki a nagyhatalmak esetében. Kezdve az amerikaiakkal, Fábián megjegyzi, hogy az amerikai katonai doktrína is kitér a területre, mely világos definíciókat használ mind az információs környezetre, mind az ebben zajló információs műveletekre. Ezzel szemben az orosz megközelítés messze nem ennyire letisztult és nincs olyan hivatalos dokumentum, mely összehasonlítható lenne az amerikai anyagokkal.

Azok közül, melyek elérhetőek, az egyik a ’2011 Russian Cyber-Warefare Stragtegy’, mely említést tesz arról, hogy az orosz szerveknek képeseknek kell lenniük katonai és információs eszközök bevetésére, de emellett – ahogy azt Fábián megállapítja – nincs egyetlen, olyan hivatalosan elérhető, nyílt anyag sem, mely leírná, hogy az oroszok pontosan mint értenek ezen, vagy hogyan definiálják ezek gyakorlati megvalósítását.

Szervezeti oldalról ugyanakkor sokkal több a hasonlóság a két ország között. Ráadásul, ahogy azt Fábián is kiemeli, olyannyira hasonlóak az amerikai és orosz információs hadviseléssel foglalkozó ügynökségek, hogy ezek alapján semmi különöset, vagy radikálisan újat nem lehet látni orosz oldalon – ami így egyben gyengíti azok érveit, akik egy átfogó, rendszerbe szervezett orosz stratégiát látnak napjainkban megvalósulni.

Érdekes ugyanakkor, hogy ezekben a napjainkban zajló konfliktusokban, hogyan működnek ezek a szervezetek és hogyan használják ki a kibertér és információs hadviselés lehetőségeit. Itt a szerző több példát is felsorol, melyek Ukrajnán, Grúzián, vagy északi államok közvetlen tapasztalatain keresztül arra engednek következtetni, hogy bár Oroszország valóban kihasználja az új technológiákban rejlő potenciált, de eddig nem ért el jelentős, átütő sikereket a téren. Ami egyben a szerző szerint azt is jelenti, hogy Oroszország nem fő hadszíntérként tekint az információs és kiberhadviselésre, hanem inkább a hagyományos hadviselés egyfajta kiegészítéseként.

Fábián azt is leszögezi, hogy ezek alapján bár kijelenthető, hogy az orosz hibrid hadviselés egyfajta Nyugati mítosz, alábecsülni sem érdemes. Sőt, elemzését azzal zárja, hogy a kényelmes fotelekben való hátradőlés helyett, a nyugati elemzőknek fenn kell tartaniuk a téma iránti érdeklődésük és arra kell törekedniük, hogy nehogy abba a hiába essenek, hogy túlbecsülik az orosz műveleteket, mert ez legalább akkora veszélyt jelenthet, mintha alábecsülnék.

 

Forrás: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14751798.2019.1640424

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-09 12:00:02
Magyar-román légi kutató-mentő gyakorlaton vettek részt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár katonái. A 2002. október 17-én Aradon megkötött kétoldalú megállapodás alapján évente megrendezett kutató-mentő gyakorlat célja a békeidőszakban bajba jutott katonai légijármű-személyzetek felkutatása és mentése.
2023-10-06 10:14:31
Jövőbemutató, életmentésre alkalmas technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai – a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams – október 3-án, a Balatonon. A drónos vízimentést az Internet Hungary-n, Magyarország egyik legfontosabb szakmai konferenciáján szemléltették.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.
2023. 11. 28., 10:50
Akkreditációs látogatás keretén belül fogadta Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese az új olasz véderő, valamint az új görög véderő-, katonai és légügyi attasét.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.