2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Oroszország is figyeli a litván katonai beszerzéseket

Oroszország is figyeli a litván katonai beszerzéseket
Art of WAR  |  2018. 01. 19., 09:50

A Litván Köztársaság szerződést kötött a norvégiai Kongsberg Defence & Aerospace vállalattal kettő NASAMS üteg technikai eszközeinek beszerzésére. A szerződésről a nyugati és az orosz sajtó is beszámolt. Az alábbiakban elsőként bemutatott cikk az IHS Jane's Missiles & Rockets, míg a második cikk az orosz Rakétatechnika honlapján jelent meg.

Litvánia és Indonézia a NASAMS beszerzése mellett döntött
Írta: Robin Hughes
IHS Jane's Missiles & Rockets, 2017. október 31.

2017. október 26-án a litván Honvédelmi Minisztérium 109 millió eurós szerződést írt alá a Kongsberg Defence & Aerospace vállalattal a NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) hálózatalapú, közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer elemeinek beszerzésére a litván légierő számára.

Október 31-én a Kongsberg bejelentette, hogy a NASAMS rendszer eladásával kapcsolatban az indonéz Védelmi Minisztériummal is megállapodott egy 65,7 millió eurós (77 millió USA dollár) szerződésről.

A rendszer főbb elemei balról jobbra: elektro-optikai szenzor, tűzvezető központ, vontatott Sentinel radar és az indítóállvány tehergépjárműre szerelve. (kongsberg.com)

Litvánia és Norvégia már egy évvel korábban kötött egy technikai egyezményt NASAMS indítóállványok és rakéták beszerzéséről. A litván Honvédelmi Minisztérium 2016. október 21-én kiadott sajtóközleménye alapján a két ország védelmi miniszterei között létrehozott egyezmény a NASAMS egyes elemeinek leszállítása mellett a komplexum litván hadrendbeállításának norvég támogatását is tartalmazta.

Egy 2016-ban kiadott litván sajtóközlemény szerint Litvánia a közepes hatótávolságú légvédelmének fejlesztését további NASAMS eszközök (lokátorok és tűzvezető központok) beszerzésével folytatja. A terv szerint a program végén a beszerzett eszközök egy olyan rendszerben állnak össze, amely biztosítja a légtér felderítését és ellenőrzését, a szárazföldi erők időben történő értesítését, riasztását, szükség esetén pedig a légi célok megsemmisítését.

A litván Honvédelmi Minisztérium 2017. október 26-án aláírt szerződése kettő NASAMS üteg leszállításáról szól, amelyek főbb elemei újak, az indítóállványok azonban a norvég haderő alakulatainál korábban már használatban voltak. A minisztérium tájékoztatása szerint a használt eszközök gyári állapotukra visszaállítva kerülnek átadásra.

A Kongsberg Defence & Aerospace vállalat megerősítette, hogy a szerződés értelmében további eszközöket fog átadni, támogatja a felkészítés és a logisztikai támogatás rendszerét, illetve Litvánia azon saját eszközeinek felújítását és integrációját, amelyekkel a NASAMS rendszer teljessé válhat. A litván szerződés további részleteivel, az abban szereplő rakéta vagy rakéták típusával kapcsolatban a Kongsberg nem nyilatkozott.

Litvánia aláírta a NASAMS 2 légvédelmi rakétakomplexum beszerzéséről szóló szerződést
Ракетная техника
2017. október 27

A litván Honvédelmi Minisztérium 2017. október 26-án 110 millió eurós szerződést kötött Vilniuszban a norvég Kongsberg konzorciummal kettő közepes hatótávolságú NASAMS 2 légvédelmi rakétaüteg beszerzéséről a litván haderő számára.

A 2021-ig teljesítendő beszerzés komoly előrelépést jelent a litván légvédelem számára, amely jelenleg csak RBS‒70 és Grom‒2 hordozható légvédelmi rakétákra, illetve egy nyolc harcjárműból álló, kishatótávolságú Boeing Avenger légvédelmi ütegre támaszkodhat.

A kanadai hadsereg Bv 206 típusú terepjáró járműve. (armyrecognition.com)

A litván médiában megjelent egyes hírek szerint a megrendelt komplexum indítóállványainak hordozójárműve a BAE Systems Hägglunds Bv 206 típusú lánctalpas, csuklós harcjárműve lesz.

A két litván NASAMS 2 üteghez kettő-kettő indítóállványt szereznek be (ez ütegenként 12 rakétaindító konténert jelent) és összesen hat AN/MPQ-64F1 Sentinel rádiólokátor állomást. A litván Honvédelmi Minisztérium sajtóközleménye szerint az indítóállványok a norvég fegyveres erők állományából – felújítást és korszerűsítést követően – kerülnek átadásra.

Fordította: Nagy Sándor őrnagy

Forrás: MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!