2023. 06. 09. péntek
Félix
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Oroszország is figyeli a litván katonai beszerzéseket

Oroszország is figyeli a litván katonai beszerzéseket
Art of WAR  |  2018. 01. 19., 09:50

A Litván Köztársaság szerződést kötött a norvégiai Kongsberg Defence & Aerospace vállalattal kettő NASAMS üteg technikai eszközeinek beszerzésére. A szerződésről a nyugati és az orosz sajtó is beszámolt. Az alábbiakban elsőként bemutatott cikk az IHS Jane's Missiles & Rockets, míg a második cikk az orosz Rakétatechnika honlapján jelent meg.

Litvánia és Indonézia a NASAMS beszerzése mellett döntött
Írta: Robin Hughes
IHS Jane's Missiles & Rockets, 2017. október 31.

2017. október 26-án a litván Honvédelmi Minisztérium 109 millió eurós szerződést írt alá a Kongsberg Defence & Aerospace vállalattal a NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) hálózatalapú, közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer elemeinek beszerzésére a litván légierő számára.

Október 31-én a Kongsberg bejelentette, hogy a NASAMS rendszer eladásával kapcsolatban az indonéz Védelmi Minisztériummal is megállapodott egy 65,7 millió eurós (77 millió USA dollár) szerződésről.

A rendszer főbb elemei balról jobbra: elektro-optikai szenzor, tűzvezető központ, vontatott Sentinel radar és az indítóállvány tehergépjárműre szerelve. (kongsberg.com)

Litvánia és Norvégia már egy évvel korábban kötött egy technikai egyezményt NASAMS indítóállványok és rakéták beszerzéséről. A litván Honvédelmi Minisztérium 2016. október 21-én kiadott sajtóközleménye alapján a két ország védelmi miniszterei között létrehozott egyezmény a NASAMS egyes elemeinek leszállítása mellett a komplexum litván hadrendbeállításának norvég támogatását is tartalmazta.

Egy 2016-ban kiadott litván sajtóközlemény szerint Litvánia a közepes hatótávolságú légvédelmének fejlesztését további NASAMS eszközök (lokátorok és tűzvezető központok) beszerzésével folytatja. A terv szerint a program végén a beszerzett eszközök egy olyan rendszerben állnak össze, amely biztosítja a légtér felderítését és ellenőrzését, a szárazföldi erők időben történő értesítését, riasztását, szükség esetén pedig a légi célok megsemmisítését.

A litván Honvédelmi Minisztérium 2017. október 26-án aláírt szerződése kettő NASAMS üteg leszállításáról szól, amelyek főbb elemei újak, az indítóállványok azonban a norvég haderő alakulatainál korábban már használatban voltak. A minisztérium tájékoztatása szerint a használt eszközök gyári állapotukra visszaállítva kerülnek átadásra.

A Kongsberg Defence & Aerospace vállalat megerősítette, hogy a szerződés értelmében további eszközöket fog átadni, támogatja a felkészítés és a logisztikai támogatás rendszerét, illetve Litvánia azon saját eszközeinek felújítását és integrációját, amelyekkel a NASAMS rendszer teljessé válhat. A litván szerződés további részleteivel, az abban szereplő rakéta vagy rakéták típusával kapcsolatban a Kongsberg nem nyilatkozott.

Litvánia aláírta a NASAMS 2 légvédelmi rakétakomplexum beszerzéséről szóló szerződést
Ракетная техника
2017. október 27

A litván Honvédelmi Minisztérium 2017. október 26-án 110 millió eurós szerződést kötött Vilniuszban a norvég Kongsberg konzorciummal kettő közepes hatótávolságú NASAMS 2 légvédelmi rakétaüteg beszerzéséről a litván haderő számára.

A 2021-ig teljesítendő beszerzés komoly előrelépést jelent a litván légvédelem számára, amely jelenleg csak RBS‒70 és Grom‒2 hordozható légvédelmi rakétákra, illetve egy nyolc harcjárműból álló, kishatótávolságú Boeing Avenger légvédelmi ütegre támaszkodhat.

A kanadai hadsereg Bv 206 típusú terepjáró járműve. (armyrecognition.com)

A litván médiában megjelent egyes hírek szerint a megrendelt komplexum indítóállványainak hordozójárműve a BAE Systems Hägglunds Bv 206 típusú lánctalpas, csuklós harcjárműve lesz.

A két litván NASAMS 2 üteghez kettő-kettő indítóállványt szereznek be (ez ütegenként 12 rakétaindító konténert jelent) és összesen hat AN/MPQ-64F1 Sentinel rádiólokátor állomást. A litván Honvédelmi Minisztérium sajtóközleménye szerint az indítóállványok a norvég fegyveres erők állományából – felújítást és korszerűsítést követően – kerülnek átadásra.

Fordította: Nagy Sándor őrnagy

Forrás: MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.