2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Oroszország is figyeli a litván katonai beszerzéseket

Oroszország is figyeli a litván katonai beszerzéseket
Art of WAR  |  2018. 01. 19., 09:50

A Litván Köztársaság szerződést kötött a norvégiai Kongsberg Defence & Aerospace vállalattal kettő NASAMS üteg technikai eszközeinek beszerzésére. A szerződésről a nyugati és az orosz sajtó is beszámolt. Az alábbiakban elsőként bemutatott cikk az IHS Jane's Missiles & Rockets, míg a második cikk az orosz Rakétatechnika honlapján jelent meg.

Litvánia és Indonézia a NASAMS beszerzése mellett döntött
Írta: Robin Hughes
IHS Jane's Missiles & Rockets, 2017. október 31.

2017. október 26-án a litván Honvédelmi Minisztérium 109 millió eurós szerződést írt alá a Kongsberg Defence & Aerospace vállalattal a NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) hálózatalapú, közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer elemeinek beszerzésére a litván légierő számára.

Október 31-én a Kongsberg bejelentette, hogy a NASAMS rendszer eladásával kapcsolatban az indonéz Védelmi Minisztériummal is megállapodott egy 65,7 millió eurós (77 millió USA dollár) szerződésről.

A rendszer főbb elemei balról jobbra: elektro-optikai szenzor, tűzvezető központ, vontatott Sentinel radar és az indítóállvány tehergépjárműre szerelve. (kongsberg.com)

Litvánia és Norvégia már egy évvel korábban kötött egy technikai egyezményt NASAMS indítóállványok és rakéták beszerzéséről. A litván Honvédelmi Minisztérium 2016. október 21-én kiadott sajtóközleménye alapján a két ország védelmi miniszterei között létrehozott egyezmény a NASAMS egyes elemeinek leszállítása mellett a komplexum litván hadrendbeállításának norvég támogatását is tartalmazta.

Egy 2016-ban kiadott litván sajtóközlemény szerint Litvánia a közepes hatótávolságú légvédelmének fejlesztését további NASAMS eszközök (lokátorok és tűzvezető központok) beszerzésével folytatja. A terv szerint a program végén a beszerzett eszközök egy olyan rendszerben állnak össze, amely biztosítja a légtér felderítését és ellenőrzését, a szárazföldi erők időben történő értesítését, riasztását, szükség esetén pedig a légi célok megsemmisítését.

A litván Honvédelmi Minisztérium 2017. október 26-án aláírt szerződése kettő NASAMS üteg leszállításáról szól, amelyek főbb elemei újak, az indítóállványok azonban a norvég haderő alakulatainál korábban már használatban voltak. A minisztérium tájékoztatása szerint a használt eszközök gyári állapotukra visszaállítva kerülnek átadásra.

A Kongsberg Defence & Aerospace vállalat megerősítette, hogy a szerződés értelmében további eszközöket fog átadni, támogatja a felkészítés és a logisztikai támogatás rendszerét, illetve Litvánia azon saját eszközeinek felújítását és integrációját, amelyekkel a NASAMS rendszer teljessé válhat. A litván szerződés további részleteivel, az abban szereplő rakéta vagy rakéták típusával kapcsolatban a Kongsberg nem nyilatkozott.

Litvánia aláírta a NASAMS 2 légvédelmi rakétakomplexum beszerzéséről szóló szerződést
Ракетная техника
2017. október 27

A litván Honvédelmi Minisztérium 2017. október 26-án 110 millió eurós szerződést kötött Vilniuszban a norvég Kongsberg konzorciummal kettő közepes hatótávolságú NASAMS 2 légvédelmi rakétaüteg beszerzéséről a litván haderő számára.

A 2021-ig teljesítendő beszerzés komoly előrelépést jelent a litván légvédelem számára, amely jelenleg csak RBS‒70 és Grom‒2 hordozható légvédelmi rakétákra, illetve egy nyolc harcjárműból álló, kishatótávolságú Boeing Avenger légvédelmi ütegre támaszkodhat.

A kanadai hadsereg Bv 206 típusú terepjáró járműve. (armyrecognition.com)

A litván médiában megjelent egyes hírek szerint a megrendelt komplexum indítóállványainak hordozójárműve a BAE Systems Hägglunds Bv 206 típusú lánctalpas, csuklós harcjárműve lesz.

A két litván NASAMS 2 üteghez kettő-kettő indítóállványt szereznek be (ez ütegenként 12 rakétaindító konténert jelent) és összesen hat AN/MPQ-64F1 Sentinel rádiólokátor állomást. A litván Honvédelmi Minisztérium sajtóközleménye szerint az indítóállványok a norvég fegyveres erők állományából – felújítást és korszerűsítést követően – kerülnek átadásra.

Fordította: Nagy Sándor őrnagy

Forrás: MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.